Dodatkowe gniazdo zapalniczki
1, 2
Witam
W poliftowych modelach w tunelu pomiędzy siedzeniami jest dodatkowe gniazdo zapalniczki.
W mojej przedliftowej Madzi niestety tego brak, a przydało by się.
Teraz pytanie: Czy ktoś już dorabiał gniazdko takie?
I przede wszystkim skąd pociągnąć kabelki? Wystarczy od zapalniczki z deski rozdzielczej?
Może nie głupie było by podwójne gniazdko? (Np. na podgrzanie butelki dla malucha i jednoczesne ładowanie telefonu. a z przodu co by nawigacji w trakcie jazdy nie wyłączać)
W poliftowych modelach w tunelu pomiędzy siedzeniami jest dodatkowe gniazdo zapalniczki.
W mojej przedliftowej Madzi niestety tego brak, a przydało by się.
Teraz pytanie: Czy ktoś już dorabiał gniazdko takie?
I przede wszystkim skąd pociągnąć kabelki? Wystarczy od zapalniczki z deski rozdzielczej?
Może nie głupie było by podwójne gniazdko? (Np. na podgrzanie butelki dla malucha i jednoczesne ładowanie telefonu. a z przodu co by nawigacji w trakcie jazdy nie wyłączać)
- Od: 28 lut 2011, 00:03
- Auto: Mazda 6 GY 143KM 2.0 2006r. FL
Chyba nie we wszystkich, ja mam poliftingową wersję i niestety nie mam gniazda w tunelu środkowym. Sam się zastanawiałem gdzie zamontować dodatkowe gniazdo, ponieważ jak używam navi to ją wieszam po lewej stronie w trójkącie. Raczej montowałbym gdzieś w tamtych rejonach tylko nie bardzo mam pomysł gdzie – podłączenie, z powodzeniem wystarczy się wczepić równolegle do gniazda na konsoli.
Pozdrowionka!!!
- Od: 30 maja 2009, 08:21
- Auto: Premacy '02 DiTD 2.0 101KM 7-os
Ja mam potrójny rozgałęźnik przyklejony na taśmie dwustronnej zlokalizowany siedząc na siedzeniu pasażera po lewej stronie na plastiku tunelu. kabel od rozgałęźnika jest schowany pod plastik a wtyczka jest pod popielniczką wpinana w razie potrzeby do gniazda zapalniczki. Wtyk jest łamany wiec nie przeszkadza nawet trzymając w uchwycie butelkę 0,5l.
Podczas podróży używam z reguły przetwornicy prądu(schowana w schowku pod siedzeniem), zasilania do nawigacji i opcjonalnie ładuje tel (CB mam na stałe pod prądem po zapłonie)
Podczas podróży używam z reguły przetwornicy prądu(schowana w schowku pod siedzeniem), zasilania do nawigacji i opcjonalnie ładuje tel (CB mam na stałe pod prądem po zapłonie)
[img]http://www.wac.zum.pl/mazdaspeed1.jpg[/img]
MOJA MADZIA.... http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=60481&highlight=premacy
MOJA MADZIA.... http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=60481&highlight=premacy
- Od: 7 lip 2008, 09:22
- Auto: Mazda Premacy 2005(74KW-104KM)
Szukałem szukałem i nic... Widać to co widziałem i oglądałem było samoróbką, aczkolwiek udaną 
Już wiem jak to zrobię, 2 gniazda pod popielniczką z tyłu i jedno koło fotela pasażera z przodu. chyba w dodatku wezmę jakieś zamykane hermetycznie (w zimę śnieg z butów żeby nie nawpadał do środka czy coś) a CB umieszczę tam gdzie wac_ns ma rozgałęźnik...
Fotki prawdopodobnie w poniedziałek wrzucę. ma ktoś pomysł na inny montaż cb? oczywiście poza półką gdzie jest miejsce na kubki, bo tam idealnie mieszczą się termiczne kubeczki idealne na wypady dalsze
a że wysokie są to i cb się nie zmieści....

P.S. czy ktoś się orientuje czy jeśli podłącze je szeregowo z gniazdem w panelu z przodu to czy będzie wsio dobrze czy nic nie popali? mimo wszystko po drodze będą jakieś bezpieczniki i inne dziadostwa, kabel który może się przegrzać czy coś?
Czy może jeszcze podłączać je jakoś przed bezpiecznikami (nawet nie wiem gdzie dokładnie są więc
)
Już wiem jak to zrobię, 2 gniazda pod popielniczką z tyłu i jedno koło fotela pasażera z przodu. chyba w dodatku wezmę jakieś zamykane hermetycznie (w zimę śnieg z butów żeby nie nawpadał do środka czy coś) a CB umieszczę tam gdzie wac_ns ma rozgałęźnik...
Fotki prawdopodobnie w poniedziałek wrzucę. ma ktoś pomysł na inny montaż cb? oczywiście poza półką gdzie jest miejsce na kubki, bo tam idealnie mieszczą się termiczne kubeczki idealne na wypady dalsze

P.S. czy ktoś się orientuje czy jeśli podłącze je szeregowo z gniazdem w panelu z przodu to czy będzie wsio dobrze czy nic nie popali? mimo wszystko po drodze będą jakieś bezpieczniki i inne dziadostwa, kabel który może się przegrzać czy coś?
Czy może jeszcze podłączać je jakoś przed bezpiecznikami (nawet nie wiem gdzie dokładnie są więc

bez przesady, co nieco robiłem już więc i z tym sobie poradzę
Wolałem się jednak upewnić.
Poza tym, co może być trudnego w tym
W każdym razie puszczę po prostu od jednej do drugiej, od drugiej do trzeciej i od trzeciej do czwartej kabelki i myślę że zadziała.
Wiem że nieco nie ostrożnie, ale inaczej nic się nie nauczę, a chcę wiedzieć wszystko o Madzi
Poza tym, co może być trudnego w tym
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
W każdym razie puszczę po prostu od jednej do drugiej, od drugiej do trzeciej i od trzeciej do czwartej kabelki i myślę że zadziała.
Wiem że nieco nie ostrożnie, ale inaczej nic się nie nauczę, a chcę wiedzieć wszystko o Madzi

A może będzie łatwiej poprowadzić od gniazdka zapalniczki z tylu?
Dobrym pomysłem jest przetwornica prądu jak mówił Wac_ns,sam taka mam i w podroży
jest nie do zastąpienia
Pozdrawiam
Marian
Dobrym pomysłem jest przetwornica prądu jak mówił Wac_ns,sam taka mam i w podroży
jest nie do zastąpienia
Pozdrawiam
Marian
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
-
Zoom -Zoom from Belgium
- Od: 26 mar 2010, 14:31
- Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.
Co to znaczy w/g was przetwornica prądu??
Wszystko co potrzeba w aucie os. to DC12V, każde inne urządzenie ma swoją przetwornice DC/DC zwaną potocznie zasilaczem.
Co do montażu gniazd za popielniczką, nie wiem czy da się zrobić – gniazda mają swoją wymaganą głębokość, jest tyle miejsca??
Wszystko co potrzeba w aucie os. to DC12V, każde inne urządzenie ma swoją przetwornice DC/DC zwaną potocznie zasilaczem.
Co do montażu gniazd za popielniczką, nie wiem czy da się zrobić – gniazda mają swoją wymaganą głębokość, jest tyle miejsca??
Pozdrowionka!!!
Z tą zapalniczką to dobra sprawa.Jak się cieplej zrobi to ja też nad tym pomyślę
Np. taka –
http://moto.allegro.pl/gniazdo-zapalnic ... 93438.html
Np. taka –

- Od: 18 kwi 2004, 21:52
- Auto: Mazda 6 GH MZR-CD Wagon
ThoMB napisał(a):Co to znaczy w/g was przetwornica prądu??
Takie coś jak na zdjęciach
U mnie syn ma podłączonego laptopa podczas podroży ,dla nas nie musimy kupować jakiś ładowarek do tel np jak się jedzie na odludzie i 1000 innych zastosowań.

Uploaded with ImageShack.us
Pozdrawiam
Marian
-
Zoom -Zoom from Belgium
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Tak myślałem, że chodzi o taką przetwornicę – to jest dobre na biwak jak jest potrzeba podładowania telefonu (jak nie ma zasilacza samochodowego) lub w ostateczności TV, 300W to jest niewiele. Pracowałem kiedyś w serwisie monitorów znanej firmy, trafiały do mnie monitory z pewnej pomorskiej firmy transportowej właśnie po użytkowaniu z takimi przetwornicami – z doświadczenia, odradzam, tylko w ostateczności, ale to pozostawiam własnej decyzji.
Myślę, że jednak lepszym pomysłem jest dodatkowe gniazdo albo rozgałeźnik.
Chętnie podpatrzę jak temat zostanie rowinięty, sam kupiłem z rok temu gniazdo tylko nie miałem pomysłu na umiejscowienie.
Myślę, że jednak lepszym pomysłem jest dodatkowe gniazdo albo rozgałeźnik.
Chętnie podpatrzę jak temat zostanie rowinięty, sam kupiłem z rok temu gniazdo tylko nie miałem pomysłu na umiejscowienie.
Pozdrowionka!!!
ThoMB napisał(a):Tak myślałem, że chodzi o taką przetwornicę – to jest dobre na biwak jak jest potrzeba podładowania telefonu (jak nie ma zasilacza samochodowego) lub w ostateczności TV, 300W to jest niewiele.
Sa dostępne większej mocy,mi wystarcza tyle jak wspomniałem wykorzystuje go do podłączenia laptopa
i dvd.
Wyobraź sobie jednego nastolatka w aucie przez 8 czasem 14 godzin w samochodzie ?dla mnie to porostu wygoda.
Pozdrawiam
Marian
-
Zoom -Zoom from Belgium
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl