Kable rozruchowe
Strona 1 z 1
100A, 200A czy 400A?
zamierzam odpalac na nich moja mazde w razie potrzeby...
pozdr
zamierzam odpalac na nich moja mazde w razie potrzeby...
pozdr
- Od: 20 mar 2005, 13:15
- Auto: Mazda 626 GF 2.0 16V
ja polecam zrobić samemu. czyli kupić te z pierdonki, potem odciąc i wyrzucić przewody zostawić tylko klamry, potem pójść do sklepu elektrycznego i zakupić porządne przewody (powiedzmy fi 5 mm) i przylutować porządnie do klem. Przynajmniej nie spłoną przy większym wysiłku.
Polecam kable o większym amperażu od 300 A w góre w zależności od samochodu . Na kablach o mniejszych właściwościach to można skuter odpalać . W przypadku dłuższego kęcenia zaczną sie robić miękkie , przegrzeja się. Szególnie należy zwrócic uwage na sposób wykonania połączeń z zaciskami.
Kable dobrze mieć przy sobie , nawet nowy akumulator nie gwarantuje zawsze rozruchu , wystarczy zostawić auto z włączonym jakimkolwiek odbiornikiem prądu na noc i "d" Wydatek tych kilkudziesięciu zł napewno się zwróci a dobre kable będa długo służyć nie tylko w obecnym samochodzie ale i w przyszłych.
Kable dobrze mieć przy sobie , nawet nowy akumulator nie gwarantuje zawsze rozruchu , wystarczy zostawić auto z włączonym jakimkolwiek odbiornikiem prądu na noc i "d" Wydatek tych kilkudziesięciu zł napewno się zwróci a dobre kable będa długo służyć nie tylko w obecnym samochodzie ale i w przyszłych.
- Od: 30 paź 2007, 11:40
- Auto: Mazda 6 2.0 CDTI
Witam. Ostatnio podpinałem kable między moją Mazdą a mojej dziewczyny marki Car Commerce 600A/4,5m dały radę...
Waszym zadaniem jak są najlepsze ,,Kable Rozruchowe,, na naszym rynku
Waszym zadaniem jak są najlepsze ,,Kable Rozruchowe,, na naszym rynku
- Od: 12 mar 2007, 23:40
- Auto: Mazda 323F BA-BP
1840cm3,114 KM
Wątpię aby się dało wyczuć różnicę między przewodami, to tylko kawał miedzianego kabla, czym grubsze tym silniejszy prąd popłynie i marka ich nie pomoże , ani nie zaszkodzi. CarCommerce nic nie produkuje, to tylko sprzedawca akcesori motoryzacyjnych. Ja używam GMP i też mnie jeszcze nie zawiodły.
CarCommerce kable chyba Made in ChRL... 
- Od: 12 mar 2007, 23:40
- Auto: Mazda 323F BA-BP
1840cm3,114 KM
Najlepsze kable rozruchowe, to będziesz miał, jak je sobie sam zrobisz. I mówię poważnie.
W elektrycznym sklepie kup sobie kabel, dosyć gruby. Bo w tych kupnych, to jest gruba izolacja i parę drucików w środku. I osobno zaciski kup, jakieś solidne z mocną sprężyną i grubą ścianką. Zaciśnij przewody w zaciskach i na dodatek przylutuj dużą kolbą.
Wtedy masz pewność, że przy tych kablach nie popłynie izolacja, przy dłuższym kręceniu rozrusznikiem.
W elektrycznym sklepie kup sobie kabel, dosyć gruby. Bo w tych kupnych, to jest gruba izolacja i parę drucików w środku. I osobno zaciski kup, jakieś solidne z mocną sprężyną i grubą ścianką. Zaciśnij przewody w zaciskach i na dodatek przylutuj dużą kolbą.
Wtedy masz pewność, że przy tych kablach nie popłynie izolacja, przy dłuższym kręceniu rozrusznikiem.
MX-6 w budowie.
[url]http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=314&t=139321&p=2365539#p2365539[/url]
[url]http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=314&t=139321&p=2365539#p2365539[/url]
- Od: 22 lut 2008, 11:02
- Auto: Mazda MX-6 2.0 16V klima
FUCKER napisał(a):Najlepsze kable rozruchowe, to będziesz miał, jak je sobie sam zrobisz. I mówię poważnie.
Dokładnie tak!!! Ja zrobiłem swoje z kabla do spawarki + zaciski od badziewnych chińskich kabli i nawet ciężarówki na nich odpalam, a co dopiero osobówki......
My ride's: Renault Espace 2.0 DCI 06' 175KM
Moja M6 --- SOLD
Moja M6 --- SOLD
Ja kupiłem w Carrefourze za 14,99zł w promocji
Zwykłe kable rozruchowe , a już 5 razy podładowywałem akumulator i jest Ok !
Zwykłe kable rozruchowe , a już 5 razy podładowywałem akumulator i jest Ok !

Mój Exclusive: viewtopic.php?f=314&t=121653&start=0
- Od: 3 maja 2010, 14:01
- Auto: Mazda 626GF '00 1.8 16V 101KM
Lukazie napisał(a):już 5 razy podładowywałem akumulator i jest Ok !
.....bo one tylko do "podładowywania " są......kable rozruchowe jak sama nazwa wskazuje powinny od razu po podłączeniu pozwolić uruchomić auto....a te za 14,99 co kupiłeś to powinny mieć nazwę kable "doładowywujące" a nie rozruchowe..........
My ride's: Renault Espace 2.0 DCI 06' 175KM
Moja M6 --- SOLD
Moja M6 --- SOLD
Lukazie napisał(a): już 5 razy podładowywałem akumulator i jest Ok !
Pójdą z dymem, jak byś chciał na nich diesla odpalić.
Tzn. polecam Ci je obciążyć rozrusznikiem przez parę sekund.
Przecież linka miedziana, jaka jest w tej izolacji to może 0,5mm2
MX-6 w budowie.
- Od: 22 lut 2008, 11:02
- Auto: Mazda MX-6 2.0 16V klima
Najlepsze kable to kable "własnej roboty"
Wykonałem sobie takie, koszt około 100zł.
Podłączam samochód. Żadnego gazowania ani nic, kable są od razu gotowe do pracy i mają na tyle duży przekrój i porządne żabki, że przepuszczą kilkaset amper prądu bez zająknięcia.

Wykonałem sobie takie, koszt około 100zł.
Podłączam samochód. Żadnego gazowania ani nic, kable są od razu gotowe do pracy i mają na tyle duży przekrój i porządne żabki, że przepuszczą kilkaset amper prądu bez zająknięcia.

odnosnie tych sklepowych to fakt. przekroj zyly marny a izolacja kilka razy grubsza od zyly.
fakt izolacja w kablach to bardzo wazna rzecz ale na Boga w wysokonapieciowych a przy 12 voltach to izolacja moze byc naprawde cieniutka. najwaznieszy jest przekroj zyly. mowie to jako elektroenrgetyk
ja zrobilem tak ze kupilem 6 metrow kabla spawalniczego przekroj 70mm2
do tego grube solidne zaciski, lutowane kolba i gitara. a na dodatek dlugos dogodna bo 3 metry!
teraz to moge nawet samoloty na lotniskach odpalac
choc fakt, cena takich kabli wychodzi dosc wysoka
a no i trzeba przyznac ze ich waga jest ho hoho spora 
fakt izolacja w kablach to bardzo wazna rzecz ale na Boga w wysokonapieciowych a przy 12 voltach to izolacja moze byc naprawde cieniutka. najwaznieszy jest przekroj zyly. mowie to jako elektroenrgetyk
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
ja zrobilem tak ze kupilem 6 metrow kabla spawalniczego przekroj 70mm2
teraz to moge nawet samoloty na lotniskach odpalac

Smierc milionów ludzi to statystyka..
Awaria jednej mazduni- tragedia.!xD
czarny to nie kolor. czarny to sila. hyhyhy
MOJA MAZDA: http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=321&t=137700&p=2328164#p2328164
Awaria jednej mazduni- tragedia.!xD
czarny to nie kolor. czarny to sila. hyhyhy
MOJA MAZDA: http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=321&t=137700&p=2328164#p2328164
- Od: 12 cze 2011, 15:36
- Auto: MAzDa 626 GE Hb 2.0 16v BlAcK
Najlepsze kable rozruchowe na naszym rynku to takie, które sami wykonamy.
Kupić grube kable, porządne żabki. Polutować, zabezpieczyć koszulką termokurczliwą. Koszt nie duży, a nigdy nie zawiedzie.
Nie jak te marketowe, kabel gruby, a nitka w środku jak igła.
Kupić grube kable, porządne żabki. Polutować, zabezpieczyć koszulką termokurczliwą. Koszt nie duży, a nigdy nie zawiedzie.
Nie jak te marketowe, kabel gruby, a nitka w środku jak igła.
- Od: 18 sty 2012, 02:11
- Auto: Mazda 323f Bj, 1,5 1999
Strona 1 z 1