Tylna wycieraczka nie wyciera poprawnie szyby.
Strona 1 z 1
Czy tylna wycieraczka w Waszych Mazdach tak samo jak w mojej nie wyciera całą swoją powierzchnią?Kupiłem nowe pióro ale i tak nie wyciera całości.Zostaje mniej więcej w połowie wycieraczki brud na całej linii pracy wycieraczki.
- Od: 15 sty 2011, 20:44
- Auto: Premacy 2,0 Diesel 2000r.
To masz farta bo widziałem na "mieście "kilka Premacek i ani jedna nie miała właśnie tylnej szyby wytartej a z tym paskiem.
Właśnie wycieraczka jest nowa firmy ALKA i guzik z tego.Widać tak już musi być 
U mnie tylna wycieraczka wcale nie wycierała ale była to sprawka słabej sprężyny w ramieniu,po prostu nie dociskała pióra do szyby.Potraktowałem ją znanym preparatem w sprayu i odzyskała sprawność.
Troszkę źle się wyraziłem chodziło mi o przegub ramienia
Troszkę źle się wyraziłem chodziło mi o przegub ramienia

witam.
w mojej też nie wycierała całej powierzchni. problemem było utleniające się aluminium ramienia wycieraczki (tam gdzie się zgina ramię, przy szybie, w okolicach sprężyny) był biały nalot który blokował ramię i wycieraczka nie zbierała z całej szyby. szczotka stalowa, troszkę smaru i szyba czysta.
polecam spróbować.....
w mojej też nie wycierała całej powierzchni. problemem było utleniające się aluminium ramienia wycieraczki (tam gdzie się zgina ramię, przy szybie, w okolicach sprężyny) był biały nalot który blokował ramię i wycieraczka nie zbierała z całej szyby. szczotka stalowa, troszkę smaru i szyba czysta.
polecam spróbować.....

- Od: 11 kwi 2007, 13:24
- Auto: Mazda 3 BM – 2014 r.; 2,0 benzyna 120 KM
Się dokleję do tematu gdyż najświeższy. Otóż mój problem polega na pracy wycieraczki w trybie INT (przerywanej). Chodzi jak chce. Raz na pół szyby i stop, potem do końca i stop, potem 3/4 i stop i tak cały czas bez wyraźnego schematu. Co padło? Jak naprawiać? Kto wie?
- Od: 9 kwi 2008, 15:56
- Auto: BYŁA: 626 GF/GW 2.0 DiTD (110KM)
JEST Premacy, 1.8 (101 KM), 1999r
josif666 a ta luźna spinka twojej wycieraczki tylko na INT??? u mnie w każdej opcji włącznika zatrzymuje na 1/2 szyby. powód u mnie jest prosty. jak kupiłem Prymasa tylna szmata nie działała. po wykręceniu silnika okazało się że poprzednia właścicielka chyba próbowała beton zbierać z szyby. szczotki były z lekka przyjarane. po wyczyszczeniu i złożeniu silnik zagadał ale na słabo mokrej szybie potrafi się zatrzymać w 1/2 zakresu pracy ramienia. na bardzo mokrej szybie zapyla aż furczy. wydaje mi się że wymiana szczotek na nowe by pomogło ale jakoś weny braknie.
spróbuj zlać szybę wodą i sprawdź.

spróbuj zlać szybę wodą i sprawdź.
- Od: 11 kwi 2007, 13:24
- Auto: Mazda 3 BM – 2014 r.; 2,0 benzyna 120 KM
Miałem to samo , ledwo chodziła. Prawdopodobnie przytarła się ośka przechodząca przez szybę i silnik nie dawał rady. klapa w górę i spryskałem pod tą plastikową osłonkę na zewnątrz penetrolem ( kilaka razy w odstępach). Postało tak trochę i wycieraczka wróciła do żywych.
- Od: 3 lip 2011, 19:14
- Auto: Premacy 2.0 ditd, 2000r, RF2A 90 km
ja przeczyściłem tak jak zostało to opisane w tym temacie
viewtopic.php?f=115&t=101609&start=0&hilit=tylna+wycieraczka
viewtopic.php?f=115&t=101609&start=0&hilit=tylna+wycieraczka
- Od: 22 lip 2011, 17:58
no nieźle, wystarczy chyba tak jak kolega wcześniej napisał jakimś środkiem smarującym w sprayu popryskać miedzy ramię wycieraczki a metalowy uchwyt który pasuje na sworzeń od silniczka, to tam na zgięciu należy kilka razy poruszać aż ramię zacznie swobodniej się obracać w tym miejscu. Dodatkowo ośkę obrotu ze sprężyną łączy drut w kształcie litery C można go ścisnąć nieco np w imadle tak aby tak pseudo litera "C" była niższa tak o 1 do 2 mm wtedy sprężynka będzie lepiej naciągnięta, a to przekłada się wprost na lepsze dociskanie ramienia wycieraczki do szyby.
- Od: 12 sty 2012, 22:18
- Auto: Mazda Premacy Activ 1.9 benzyna, LPG
Strona 1 z 1