Zwarcie przy podłączaniu aku (Mazda 323f 1.6 16V 1991)
Strona 1 z 1
Odpaliłem wieczorem – OK. Rano – blade kontrolki – nie zakręciła. Po wyjęciu i naładowaniu akumulatora, przy podpięciu klemy – spawa i pali 80A. Po odpięciu od alternatora – kontrolki się zapalają bez tej od ładowania, 80A – cały, same włączają się przednie wycieraczki, wskaźnik temperatury idzie na maxa, działa tylna jedna pozycyjna i dwie z przodu, przednie światła nie podnoszą się i nie świecą, kierunki również nie działają. Kręci rozrusznik – ale nie zaskakuje. Wymieniłem alternator na inny, ale też pali główny bezpiecznik. Od czego zacząć? Mam dwie takie Madzie z tego rocznika i modelu od niedawna (1 m-c). Pomóżcie proszę!
- Od: 25 lut 2011, 03:01
- Auto: 323f 1.6 16V 1991 r. oraz 323f 1.6 8V 1990 r.
jesteś pewny że ładując akumulator nie podpiołeś + do – bo wtedy jest możliwość zmiany biegunów w akumulatorze.
Temat rozwiązany!! Przemo jesteś WIELKI!!! Okazało się, że jak dałem sąsiadowi aku do ładowania – podpiął odwrotnie! Przebiegunował aku! Rozładowałem do zera – naładowałem po Bożenu – prawie OK. Aku po zmianie biegunów – tylko nadaje się do wymiany, ale pali . Przestrzegam- nie dawajcie ślepym nawet cząstki swej Madzi w obce ręce!!!!!!!!!!!! Bateryjkę i tak wymieniam! THX!
- Od: 25 lut 2011, 03:01
- Auto: 323f 1.6 16V 1991 r. oraz 323f 1.6 8V 1990 r.
no powiedzmy, że "Dałeś sąsiadowi", a nie sam się pomyliłeś

- Od: 31 gru 2010, 11:31
- Auto: Mazda 323F BG 1.6 , 16V 1994 r
witam ,szukalem w szukajce ale dokladnej odpowiedzi nie znalazlem.no wiec problem jest taki ze nie dziala mi ogrzewanie tylnej szyby od kiedy mam to auto(wycieraczka tez nie dziala i spryskiwacz ale to dlatego ze go nie ma
)ogolnie chodzi mi o to jak powinien dzialac wlacznik tzn ten od klimy(posiadam takowa
) po nacisnieciu "klika" zapala sie w nim kontrolka i git a ten od grzania chodzi tak 'miekko) bez klikniecia i nic sie nie zapala ,nic nie dziala .po sprawdzeniu bezpiecznikow zabralem sie za rozbiorke wlacznika ktory tego nie przezyl i kupilem inny podobno na 100% dzialajacy i d...pa ,dziala dokladnie tak samo tzn ten od klimy klika a od grzania szyby nie klika i grzanie nie dziala
chcialbym wiedziec czy on ma "klikac,pykac ,mykac "czy nie i co moze byc przyczyna jeszcze ze grzanie nie chodzi.a w ogole to bylbym wdzieczny za fotke jak wyglada prawidlowe podswietlenie tych przyciskow na obudowie zegarow tzn od otw. lamp i przeciwmig. i klima/grzanie szyby bo u mnie podswietlony jest tylko ten od przeciwmg.

Boźe,daj mi cierpliwość,bo jak mi dasz siłę,to ich wszystkich rpzp...le
Powinien się wcisnąć, a kliknąć ma przekaźnik pod nogami
. Po kliknięciu ma się zapalić kontrolka (pomaranczowa). podswietlone na zielono powinny byc wszystkie wlaczniki (grafika na przyciskach) ale te zaroweczki lubia sie przepalac – mi z 3 swielil 1 
- Od: 29 lis 2005, 16:30
- Auto: była mazda 323f BG 1.6 1991r
jest toyota avensis T25 2.0 2003r
Dodam tyle, że w mojej Ex 323 BG też miałem problem z ogrzewaniem tylnej szyby, okazało się że kable idące z klapy do wnętrza auta ( przez to gumową rurkę) były popękane.Ale najpierw sprawdź przekaźnik.
Madzia Forever :)
- Od: 5 lut 2007, 23:44
- Auto: BYŁA M3 BK HB 1.6 Benzyna 2005/BYŁA 323 BG 1.3 Teraz nie ma nic :(
przelacznik sie wciska ale wraca do poprzedniej pozycji(ten od klimy zostaje wcisniety czesciowo tzn jest roznica wl/wyl)a przekaznik to ktory to bo sprawdzalem schemat bezp na mazdaspeed i sie nie zgadza z tym na klapce od bezp u mnie w kabinie tzn powinien byc 20A DEFOG a u mnie w tym miejscu jest przekreslone miejsce
za to mam np ogrzewanie foteli a fizycznie nie ma.mimo to wlozylem tam bezp(tzn w to przekreslone miejsce bo styki w srodku sa) i nic.a te kable miedzy klapa a dachem wygladaja ok
jak klikasz przyciskiem od ogrzewania szyby, to on się nie blokuje w pozycji "włączony". Po protu klikasz i elektronicznie zlącza styki(jakoś tak
) i wraca do swojego pierwotnego położenia. Jest to chyba spowodowane tym, że jest zainstalowany czasowy wyłącznik (15-20 minut) żeby nie spalić ścieżek na tylnej szybie.
Mi na początku też nie działało ogrzewanie tylnej szyby, ale przy zdjęciu zegarów coś ruszyłem kostką i teraz działa pięknie:)
Przekaźnik wydaje charakterystyczny, wyraźny odgłos przy włączaniu ogrzewania tylnej szyby.
pozdr
Mi na początku też nie działało ogrzewanie tylnej szyby, ale przy zdjęciu zegarów coś ruszyłem kostką i teraz działa pięknie:)
Przekaźnik wydaje charakterystyczny, wyraźny odgłos przy włączaniu ogrzewania tylnej szyby.
pozdr
Jest już Magdalena:D
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=312&t=121896
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=312&t=121896
- Od: 2 sty 2011, 17:54
- Auto: Mazda 323F BG, 1,6 16V, 1995
szmaragdowa :D
viewtopic.php?f=312&t=121896
a gdzi sie znajduje ten przekaznik?bo na pewno nic nie klika i ew.zdjecie ktory to przekaznik i bezpiecznik
znalazlem taki"modul" nad puszka z bezpiecznikami z napisem r defog.wyjalem bezpiecznik z czerwonym guziczkiem 30A i jest ok.jutro dalej przeswietle ten modul
Strona 1 z 1