Lustrzanki – polecane/niepolecane aparaty fotograficzne
Ale to niebieskie wygląda klimatycznie
Pobaw się balansem bieli, choćjak to raw to programowo powinieneś to zrównoważyć,chyba że jakiś program słaby. Jak robisz te fotki ze statywu to daj najmiejsze ISO bo bardzo ziarniste masz te zdjęcia jak na CMOSa.
W Ligtroomie lub Photoshopie możesz spokojnie ustawić sobie balans bieli.
Powyższe zdjęcia są niedoświetlone.
Aparat na statyw, najniższe ISO, dłuższy czas naświetlania, przesłona np. f/8, format RAW a resztę ustawisz w programie do obróbki.
Najważniejsze to poprawne naświetlenie zdjęcia. Resztę można spokojnie wykonać w PS lub innym sofcie.
Powyższe zdjęcia są niedoświetlone.
Aparat na statyw, najniższe ISO, dłuższy czas naświetlania, przesłona np. f/8, format RAW a resztę ustawisz w programie do obróbki.
Najważniejsze to poprawne naświetlenie zdjęcia. Resztę można spokojnie wykonać w PS lub innym sofcie.
dzieki Panowie za opinie
spróbuje. Fotki sa obrabiane w LR2, no i oczywiscie strzelane ze statywu. a iso jest chyba ustawione na 200. co do balansu bieli to wiem ze zle je ustawiłem i nastepnym razem to poprawie 
Przy zdjęciach robionych w RAW, balans bieli ustawiony w aparacie nie ma żadnego znaczenia.
W LR2 ustawisz balanas bieli na taki jak chcesz. Ważne żeby zdjęcia nie były prześwietlone lub niedoświetlone bo nawet suwakiem od ekspozycji nie wyciągniesz już z przepałów lub niedoświetleń i koniecznie najniższe ISO, żeby nie było szumów.
W LR2 ustawisz balanas bieli na taki jak chcesz. Ważne żeby zdjęcia nie były prześwietlone lub niedoświetlone bo nawet suwakiem od ekspozycji nie wyciągniesz już z przepałów lub niedoświetleń i koniecznie najniższe ISO, żeby nie było szumów.
ale ogolnie powiedzcie mi czy są spoko
bawie sie raptem dopier drugi miesiąc aparacikiem i nie wiem czy jeszcze dużo muszę nadrobić czy już idzie mi to całkiem niezle 
P_H_M, znalazłeś jakieś obiektywy w normalnych cenach do NEXa? Ja ostatnio szukałem jakiegoś "dłuższego" i znalazłem tylko taki za ok. 2 kzł 18-200
. I wcale nie był ze złota...
Przejściówka na system Alfa też jest absurdalnie droga – 700 zł. Szanowny rodzic ma NEX-3, jedzie do Chin i przydałby się dłuższy słoiczek, a ten który ja posiadam niestety nie da się zamocować bez tej drogiej przejściówki
.
Przejściówka na system Alfa też jest absurdalnie droga – 700 zł. Szanowny rodzic ma NEX-3, jedzie do Chin i przydałby się dłuższy słoiczek, a ten który ja posiadam niestety nie da się zamocować bez tej drogiej przejściówki
no niestety jeszcze nie zrobili dobrego obiektywu. ale słyszałem przecieki ze ten 18-200 ma ponoć niedługo z taniec do 1k
People_Hate_Me napisał(a):ale ogolnie powiedzcie mi czy są spoko
Kadrowanie oraz naświetlanie zdecydowanie słabe. To są poczatki i przed Tobą jeszcze sporo do nauczenia.
bawie sie raptem dopier drugi miesiąc aparacikiem i nie wiem czy jeszcze dużo muszę nadrobić czy już idzie mi to całkiem niezle
Stanowczo za krótko i za mało się bawisz
oki to pora sie wziąć do nauki 
People_Hate_Me napisał(a):ale ogolnie powiedzcie mi czy są spokobawie sie raptem dopier drugi miesiąc aparacikiem i nie wiem czy jeszcze dużo muszę nadrobić czy już idzie mi to całkiem niezle
popracuj nad kadrami
HARDLINE
- Od: 16 lip 2008, 19:57
- Auto: gh sport
(6mps)
Wczoraj latałem z aparatem, żeby coś zrobić na konkurs MS i w zasadzie nic nie zrobiłem oprócz wielkich ptaków
A teraz konkretne pytanie, co sądzicie o Lce 24-105? Ceny teraz wynoszą lekko ponad 3k i zastanawiam się nad kupnem.
Łabądź

Pełny rozmiar
I z żoną

Pełny rozmiar
Zgadnij kotku, co mam w środku....
- Od: 22 kwi 2006, 20:18
- Auto: M6 2.3 Sport
Topaz napisał(a):A teraz konkretne pytanie, co sądzicie o Lce 24-105? Ceny teraz wynoszą lekko ponad 3k i zastanawiam się nad kupnem.
Mam tą elę 24-105 i z chęcią się jej pozbędę ze względu na światło f/4.
To co mi się w niej podoba to zakres ogniskowych (tzw. spacerzoom).
Generalnie szkiełko jest fajne pod względem plastyki obrazu, ostrości i jak już wspomniałem ogniskowych. Nie jest to plastik fantastik
Używałem go na początku z Canonem 400D i było OK.
Teraz używam z 5D Mark II i jest super.
Przesiadam się jednak na stałki stąd decyzja o pozbyciu się, ale zanim to się stanie to jeszcze trochę czasu upłynie.
Chciałbym teraz kupić Canon 24mm f/1.4 L II USM, ale muszę dołożyć jeszcze raz tyle co do 24-105L.
Na alledrogo używane chodzą w granicach 2600-2700 więc pewnie w podobnej cenie. Nie mam jedynie pudełka do niego, a sam obiektyw jest bardzo mało używany. Do tego mam dekielki, osłona przeciwsłoneczna, instrukcja oraz sakiewka. Na razie muszę jednak zgromadzić fundusze, żeby dołożyć do 24L II, więc pewnie sprzedaż trochę się przeciągnie 
Zdecydowanie
kryystian napisał(a):Dominooo napisał(a):Chciałbym teraz kupić Canon 24mm f/1.4 L II USM, ale muszę dołożyć jeszcze raz tyle co do 24-105L.
nie warto
Zdecydowanie