Spalona żarówka
Strona 1 z 1
Ostatnio w mojej Madzi nastąpił wysyp spalonych żarówek. Z większością wymian sobie poradziłem, pozostała mi tylko jedna t.j. w pokrętle regulacji położenia świateł drogowych. Czy jest ktoś mi w stanie pomóc jak zabrać się za tę wymianę i przy okazji nic nie uszkodzić. Z góry będę wdzięczny.
- Od: 7 sty 2010, 20:57
- Auto: Mazda 3 2006 HB 1,6
W watku o plusach i minusach Mazdy 3 RobertPi twierdzi, ze pokretlo jest podsietlane
U niego przynajmniej bylo do czasu az padlo
To było prawie trzy lata temu i dałbym głowę, że świeciło
ale może to faktycznie tylko ikony na klawiszach ? NIe upieram się, że tak było.

o Wilku mowa
ja pewien podswietlania nie jestem bo u siebie nie mam regulacji ale zdawalo mi sie, ze widzialem to pokretlo podswietlone u kogos w M3....
Rano będę startował po ciemku – rzucę okiem, jak nie zapomnę.
Świat widziany okiem obiektywu ujawnia niedostrzegane wcześniej kształty i kolory.
www.galeria.advitech.eu
www.galeria.advitech.eu
W watku o plusach i minusach Mazdy 3 RobertPi twierdzi, ze pokretlo jest podsietlane
No przecie też tam pisałem że NIE MA na pokrętle światła, nie wiem na jaką cholerę się upierać, żeby co zadymę robić na forum ?
chyba, że jest taka możliwość,że w większości naszych aut to właśnie tam przepala żarówka zaraz po wyjechaniu z salonu.
Madzia Forever :)
- Od: 5 lut 2007, 23:44
- Auto: BYŁA M3 BK HB 1.6 Benzyna 2005/BYŁA 323 BG 1.3 Teraz nie ma nic :(
Sprawdziłem.
Jest jak pisał blumek, tzn. piktogramy są podświetlone, natomiast pokrętło nie jest.
Jest jak pisał blumek, tzn. piktogramy są podświetlone, natomiast pokrętło nie jest.
Świat widziany okiem obiektywu ujawnia niedostrzegane wcześniej kształty i kolory.
www.galeria.advitech.eu
www.galeria.advitech.eu
super, tylko nadal nie wiadomo jak się zabrać za wymianę. Całe pokrętła wraz z obudową są wciskane w kokpit i nie wiem czy nie trzeba rozbierać jakiejś większej ilosci kokpitu koło kierownicy, żeby włożyć rękę z tyłu i wypiąć "kostki" regulacji.
P.S. U mnie już obie regulacje nie świecą i chciałbym się za to zabrać ale jak mam pół samochodu rozebrać to dziękuję.
P.S. U mnie już obie regulacje nie świecą i chciałbym się za to zabrać ale jak mam pół samochodu rozebrać to dziękuję.
- Od: 21 wrz 2010, 19:47
- Auto: Mazda 3 1.6 CiTD 109KM, 2004r.
sporo rozbierania:
http://www.thaimazda3.com/svmanual/esic ... F0W01.html
z tym, że tam chyba nie ma żarówki tylko dioda:

http://www.thaimazda3.com/svmanual/esic ... F0W01.html
z tym, że tam chyba nie ma żarówki tylko dioda:

Maciupka żarówka z pomarańczowym kondomkiem na głowie.
Trzeba się przypatrzyć i namotać druciki od żarówki tak jak było na tej spalonej.
Nie pamiętam czy była jakaś śrubka, ale trzeba pociągnąć osłonę plastikową co jest pod kierownicą i wyjdzie z zatrzasków. Ja nie ściągałem całej, tylko odchyliłem troszkę, a zaczynałem od prawej strony na dole. Nic się nie popsuło.
Trzeba się przypatrzyć i namotać druciki od żarówki tak jak było na tej spalonej.
Nie pamiętam czy była jakaś śrubka, ale trzeba pociągnąć osłonę plastikową co jest pod kierownicą i wyjdzie z zatrzasków. Ja nie ściągałem całej, tylko odchyliłem troszkę, a zaczynałem od prawej strony na dole. Nic się nie popsuło.
Blumek napisał(a):nie wiem na jaką cholerę się upierać, żeby co zadymę robić na forum ?
Tak, Blumek! Piszac to mialem nadzieje, ze wprowadze tak wielkie zamieszanie, ze cale forum zostanie rozniesione w drobny mak ! I wybacz , ze od poczatku nie uslychalem Twojego slowa jako mego Guru od a spraw Mazdy 3....
Bez urazy ale co , ktorys watek widze, ze masz do kogos jakies watpliwosci albo sie unosisz? po co?! Jak Ci sie nie podoba forum i jego uzytkownicy to z niego nie korzystaj....
Milego dnia, Rafal
szatan wcielony 
ale co , ktorys watek widze, ze masz do kogos jakies watpliwosci albo sie unosisz? po co?!
Ze mną jak z babą, czasami mnie ponosi. a czasami milczę jak grób.
Madzia Forever :)
- Od: 5 lut 2007, 23:44
- Auto: BYŁA M3 BK HB 1.6 Benzyna 2005/BYŁA 323 BG 1.3 Teraz nie ma nic :(
w sumie kazdy ma humory 
Apropo spalonej żarówki, może ktoś podpowie, jak wymienić podświetlenie pod pokrętłem siły nawiewu? nie wiem jak sięm do tego dobrać, aby czegoś nie uszkodzić 
-
krisus66
krisus66 napisał(a):Apropo spalonej żarówki, może ktoś podpowie, jak wymienić podświetlenie pod pokrętłem siły nawiewu? nie wiem jak sięm do tego dobrać, aby czegoś nie uszkodzić
Opis do klimy automatycznej.
viewtopic.php?f=114&t=106358&p=1814965#p1814965
Strona 1 z 1