Auto dla młodej rodziny 2+1 do 9.000 benz+Lpg
Witam serdecznie jako że pozbyłem się Gfki,czeka mnie zakup kolejnego auta.Z racji tego że dotychczasowe moje auta (a było już ich cztery) były niewypałem..muszę poważnie zastanowić się nad kolejnym brum brumem.Moje wymagania są skromne:
1) Auto nie starsze niż 10 lat
2) Benzyna ( gaz zamontuje sobie sam)
3) Tanie części zamienne
4) Prosta konstrukcja pojazdu co by "Henio" umiał naprawić gdy coś odmówi posłuszeństwa
Auto ma służyć na co dzień na dojazdy do pracy ( 50km),małe wyprawy rekreacyjne raz na 2 miesiące.
Pojazd ma zabrać rodziców wraz z małym dzieckiem plus dwie torby bagażu.
Raczej będą interesować mnie auta produkcji Europejskiej choć innych nie wykluczam.
Myślę nad F Punto II FL tudzież Opel Astra Classic produkcji Gliwice.
Oczekuję od Was pomysłów dalszych i pomocy w tym wydawało by się śmiesznej decyzji..
..podkreślam sprawę traktuję poważnie ponieważ nowy nabytek będzie musiał zdać egzamin trwałości i taniości eksploatacji.
1) Auto nie starsze niż 10 lat
3) Tanie części zamienne
4) Prosta konstrukcja pojazdu co by "Henio" umiał naprawić gdy coś odmówi posłuszeństwa
Auto ma służyć na co dzień na dojazdy do pracy ( 50km),małe wyprawy rekreacyjne raz na 2 miesiące.
Pojazd ma zabrać rodziców wraz z małym dzieckiem plus dwie torby bagażu.
Raczej będą interesować mnie auta produkcji Europejskiej choć innych nie wykluczam.
Myślę nad F Punto II FL tudzież Opel Astra Classic produkcji Gliwice.
Oczekuję od Was pomysłów dalszych i pomocy w tym wydawało by się śmiesznej decyzji..
..podkreślam sprawę traktuję poważnie ponieważ nowy nabytek będzie musiał zdać egzamin trwałości i taniości eksploatacji.
- Od: 1 sty 2010, 21:55
- Auto: Opel Vectra 1.8 135KM 1997r
jeśli chodzi o tanią eksploatację to tico
trwałość... rzadne auto by się nie powstydziło..... mogę polecić civić 1.4 96. oczywiście z gazem.. sekwencja... jeżdziłem dwa lata.. zero problemów.. paliła w granicach 8l LPG. cykł mieszany.. naprawdę fajne auto..
- Od: 11 gru 2010, 10:45
- Auto: 323f 1.6 2001 Nardi Torino
AlbatrosGrodno napisał(a):1) Auto nie starsze niż 10 lat
3) Tanie części zamienne
rok 2008 powinien Cie usatysfakcjonowac
Colt, civic, 323,punto II
Civic może w środku najobskurniej, ale jak kupisz zadbanego to pojeździsz, naprawy silnika raczej tam są rzadkością i przy motorku 1,4 1,5 spalanie niewielkie a i przyspieszyć jest w miarę czym. Tylko żeby 10 latek miało będzie ciężko prędzej 96, 97 ale naprawdę super autko i wbrew pozorom do hatchbacka dużo zapakujesz! Jeździłem takim z '94 1'6 walnąłem trochę kilosów właśnie z żoną i małym synkiem w ciągu dwóch lat 6 tars po 400km w jedną stronę, nigdy żadnej usterki w trasie, raz padł akumulator ale to raczej moja wina.(aha na przyszłość – z odsprzedażą na 100% nie będzie problemu, ja sprzedawałem civica dosłownie w 3 godziny)
Punto II ma kolega kupił od znajomego z pierwszej ręki z bardzo małym przebiegiem coś około 40tys km – jest zadowolony. 1.2 spalanie 7L tylko kopa to raczej nie ma.
Powodzenia!
Civic może w środku najobskurniej, ale jak kupisz zadbanego to pojeździsz, naprawy silnika raczej tam są rzadkością i przy motorku 1,4 1,5 spalanie niewielkie a i przyspieszyć jest w miarę czym. Tylko żeby 10 latek miało będzie ciężko prędzej 96, 97 ale naprawdę super autko i wbrew pozorom do hatchbacka dużo zapakujesz! Jeździłem takim z '94 1'6 walnąłem trochę kilosów właśnie z żoną i małym synkiem w ciągu dwóch lat 6 tars po 400km w jedną stronę, nigdy żadnej usterki w trasie, raz padł akumulator ale to raczej moja wina.(aha na przyszłość – z odsprzedażą na 100% nie będzie problemu, ja sprzedawałem civica dosłownie w 3 godziny)
Punto II ma kolega kupił od znajomego z pierwszej ręki z bardzo małym przebiegiem coś około 40tys km – jest zadowolony. 1.2 spalanie 7L tylko kopa to raczej nie ma.
Powodzenia!
- Od: 30 cze 2010, 22:18
- Auto: MONDEO MK3 2.0TDCI 115KM + CHIP
mbydlinski napisał(a):rok 2008 powinien Cie usatysfakcjonowacczesci tanie jak barszcz a konstrukcja prostsza niz cep
oczywiscie benzynka 1,5 – dosyc ekonomiczna ale jak chcesz zagazowac to przyjmie wszystkie instalacje bez uszczerbku na trwalosc, bagaznik spory (ponad 400l) – produkcja europejska, limuzyna, podatna na tuning
A to co za taczka??
w civicach jest jeden bardzo oszczędny silnik o pojemności 1.5 ECOTEC. 114 hp. w spalaniu bije na głowę inne silniki w swojej klasie. czytałem na innych forach że spalanie na trasie oczywiście tryb eko mozna zejść do 5.5 Pb. to na prawdę zadowalający wynik...
- Od: 11 gru 2010, 10:45
- Auto: 323f 1.6 2001 Nardi Torino
Vtec-E dokładnie. Ja bym się tak nie rozczulał... i 1.4 90km i 1.6 chyba 110 czy 115km będzie też dobry 1.5 Vtec-e nie jest tak często spotykany.rdcs napisał(a):1.5 ECOTEC
a ja podrzucę autka takie jak:
1. Kia Rio
2. Kia Shuma
3. Hyundai Lantra
4. Hyundai Accent
Nic spektakularnego, ale auta będą miały (poza lantrą) mniej niż 10 lat, będa większę od Punto itp i lepiej wyposażone.
Rio to rozsądne kombi, instalka do tego autka to koszt nie wiekszy jak 2,5 kPLN za dobrą sekwencję. Autko smiga na LPG aż miło.
Zawsze zostaje Nubira, Leganza i Lanos jeśli ma byc Tanio i dobrze na LPG.
1. Kia Rio
2. Kia Shuma
3. Hyundai Lantra
4. Hyundai Accent
Nic spektakularnego, ale auta będą miały (poza lantrą) mniej niż 10 lat, będa większę od Punto itp i lepiej wyposażone.
Rio to rozsądne kombi, instalka do tego autka to koszt nie wiekszy jak 2,5 kPLN za dobrą sekwencję. Autko smiga na LPG aż miło.
Zawsze zostaje Nubira, Leganza i Lanos jeśli ma byc Tanio i dobrze na LPG.
..::Born To Rise Hell::..
Kia Rio ? Co to..jak z częściami do tego?
- Od: 1 sty 2010, 21:55
- Auto: Opel Vectra 1.8 135KM 1997r
AlbatrosGrodno napisał(a):Kia Rio ? Co to..jak z częściami do tego?
Cytując klasyka "Ludwiku Dornie nie idź tą drogą".
Auto nie przyspiesza (a przy tym żre jak smok), nie hamuje a w zakrętach zachowuje się jak jelonek babmi, jest niewygodne, tandetnie wykończone i ten koreański rodowód no bez jaj! (jeśli kochasz swoją rodzinę to wybij se z głowy ten samochód).
AlbatrosGrodno napisał(a):3) Tanie części zamienne
Seat Ibiza.
Gaz znosi bez protestu, starożytna technologia dopracowana przez lata, konstrukcja prosta i nie awaryjna. No i tańszy od Polo
EDIT: A tak poza tym nie umiem pojąć jak chcesz kupić auto dla "małej rodziny" tak malutkie

Ostatnio edytowano 21 lut 2011, 16:16 przez nemi, łącznie edytowano 1 raz
mbydlinski napisał(a):Auto nie przyspiesza (a przy tym żre jak smok), nie hamuje a w zakrętach zachowuje się jak jelonek babmi, jest niewygodne, tandetnie wykończone i ten koreański rodowód no bez jaj! (jeśli kochasz swoją rodzinę to wybij se z głowy ten samochód).
A to mazda 323 przecież!

the right man in the wrong place...
mbydlinski napisał(a):AlbatrosGrodno napisał(a):Kia Rio ? Co to..jak z częściami do tego?
Cytując klasyka "Ludwiku Dornie nie idź tą drogą".
Auto nie przyspiesza (a przy tym żre jak smok), nie hamuje a w zakrętach zachowuje się jak jelonek babmi, jest niewygodne, tandetnie wykończone i ten koreański rodowód no bez jaj! (jeśli kochasz swoją rodzinę to wybij se z głowy ten samochód).
Bez przesady, dwóch znajomych jeździ wersją kombi, najechane po 300 tys i żadnych problemów, nie powala jakością ale bez przesady, tanie w utrzymaniu a chyba to jest jeden z wyznaczników.
Na pewno większe od Corsy, Punto itp. A co do bezpieczeństwa to w NCAP zdobyła 3 gwiazdki, to i tak lepiej niż każde Daewoo oferowane w tamtym okresie.
Ja jeżdżę 12 letnim koreańskim autem już rok i bardzo sobie chwalę, wykończenie dużo lepsze niż większości VW, Oplów i Mazd z tamtego okresu. Ceny cześć są śmieszne, jest to jeden z tych samochodów do których części kalkuluje się kupować w ASO bo nie ma wybitnej różnicy w zamiennikach.
Jeśli ktoś się upiera przy niemieckim wozidle to jak Nemi napisał Seat Ibiza ale najlepiej wersja Vario. W silniku 1,4 nie przyśpiesza i pali dość dużo ale nie jest najdroższe w utrzymaniu no i byle mechanik coś w nim zrobi. Moim pierwszym autem była własnie Ibiza ale ja miałem TDI, nie było to jednak najtańsze w utrzymaniu z moich aut, ale najbardziej ekonomiczne pod wzgledem ilosci spalania na 100 km. Ale to było TDi. Vario nie bedzie złym wyborem. Dosć poreczne a nadwoziu kombi bardzo praktyczne jak na rodzinne auto.
Aukcja poglądowa

Ostatnio edytowano 21 lut 2011, 10:47 przez JohnnyB, łącznie edytowano 1 raz
..::Born To Rise Hell::..
tco_tm napisał(a):A to mazda 323 przecież!
Jak to?
mbydlinski napisał(a):Jak to?
A jak myślisz, dlaczego od czasu do czasu pojawiają się pytania tu na forum odnośnie kompatybilności różnych części

Wyszukaj sobie choćby w tym tekście http://pl.wikipedia.org/wiki/Kia_Motors słowa Mazda...
Wiele następnych modeli również powstawało na licencji japońskiego koncernu Mazda (np. kilka wersji modelu Mazda 121 produkowanych pod nazwami Kia Pride czy Kia Avella, Mazda 323 jako Kia Sephia, Mazda 626 jako Kia Clarus, Mazda 929 jako Kia Potentia)
Więc rodowód jest jak najbardziej japoński
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)

Chociaż Kia Rio to następca Pride, więc może i masz rację – poprzednie modele były dobre (bo bazujące na Mazdzie), a teraz może jest gorsza
nemi napisał(a):Więc rodowód jest jak najbardziej japoński
hehe ja tam nie wierzę w to że to poskładali jak trzeba. Może i wzieli części i układy z mazdy ale jak to montowali to mieli chyba prospekt odwrócony do góry nogami.
nemi napisał(a):A takie opinie biorą się chyba tylko stąd, że nie jeździłeś Kijanką
No właśnie jeździłem to jest jakaś masakra. 1.3 –> przecież moc w tym samochodzie dostajesz nie strumieniem wraz ze wzrostem obrotów, tylko dostajesz ją nie wiem GRUDAMI??
Klimatyzacja to tak jakby dmuchał na ciebie astmatyk. No jak dla mnie to jakaś Masakra ten samochód
Volvo za 10 tyś faktycznie można kupić i nawet są fajne oferty, ale tanie to nie będzie w utrzymaniu. Ja dorzucę od siebie Accorda:
http://allegro.pl/honda-accord-1-8-115p ... 65261.html

Pozdrawiam,
Xionc Krzysztof :)
Moje byłe: 2 x 323BG | 2 x 323BA | 1 x Xedos6 CA | 1 x Mazda6 GG | 1 x Mazda6 GH
Xionc Krzysztof :)
Moje byłe: 2 x 323BG | 2 x 323BA | 1 x Xedos6 CA | 1 x Mazda6 GG | 1 x Mazda6 GH