Płyn hamulcowy – wymiana i odpowietrzanie hamulców
Silnik zgaszony. Najlepiej sprawdź wszystkie koła. Nie dużo roboty a to jest Twoje bezpieczeństwo. Sprawdź zbiorniczek płynu czy jest wystarczająco. Jeśli tak to odpowietrzaj jesli nie to uzupełnij i odpowietrzaj.
Kiedys była zasada odpowietrzania zaczynać od koła najdalej położonego od pompy hamulcowej. Czyli: Prawy tył, lewy tył, prawy przód, lewy przód. Nie pamietam czy to dokładnie tak. Niech mnie ktos poprawi jak źle piszę.
Kiedys była zasada odpowietrzania zaczynać od koła najdalej położonego od pompy hamulcowej. Czyli: Prawy tył, lewy tył, prawy przód, lewy przód. Nie pamietam czy to dokładnie tak. Niech mnie ktos poprawi jak źle piszę.
- Od: 21 wrz 2010, 08:03
- Auto: MAZDA 6 1.8 16V 2003r.
mazdzia89 napisał(a):Niech mnie ktos poprawi jak źle piszę.
Zrobiłbym dokładnie tak samo – zakładam, że prawy tył jest najdalej – ma najdłuższy przewód (bo tak logika wskazuje)
Lepiej 5 minut później niż 50 lat za wcześnie...
mazdzia89 napisał(a):.. Najlepiej sprawdź wszystkie koła. Nie dużo roboty a to jest Twoje bezpieczeństwo. Sprawdź zbiorniczek płynu czy jest wystarczająco. Jeśli tak to odpowietrzaj jesli nie to uzupełnij i odpowietrzaj. ...
taka czynnosci poprawi ewidentnie dzialanie hamulcy.polecam przy okazji odpowietrzyc tez sprzeglo..pozdr.E
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
gmg napisał(a):Witam. Jak odpowietrzyc sprzeglo?
Pozdrawiam
tak jak hamulec, tyle ze odpowietrznik jest jeden, w okolicy laczenia skrzyni i silnika od przodu, przy silowniku..
pozdr.E
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
o sprzegle jest juz duzo...
... moze nalezy w pierwszej kolejnosci przeszukac dzial?
viewtopic.php?f=60&t=104305&hilit=sprzeglo
Ps. Odpowietrzanie jest czynnoscia standardowa... w kazdym aucie... i prosze nie mieszac tematow...

viewtopic.php?f=60&t=104305&hilit=sprzeglo
Ps. Odpowietrzanie jest czynnoscia standardowa... w kazdym aucie... i prosze nie mieszac tematow...
Ja ta misje przeszedlem tydzien temu i po wymienie plynu + wszystkie klocki roznica jest mega
o tym sprzegle musze poczytac
o tym sprzegle musze poczytac
Sprzedam felgi 17'' nowe z m3////felgi 17'' z oponami czarny polysk////lapmy tyl m6 polift ///fotele m6 polift /// PW
- Od: 8 sty 2009, 15:38
- Auto: MOJA PIEKNA I BESTIA
a ja mam proźbę może ktoś powiedzieć jak sie dokłądnie zabrać za odpowietrzenia hamulców ?
bo nie mam pojęcia sprzęgło sie już nauczyłem teraz hamulce;p ale totanie nie wiem za co sie zabrać po ściągnięciu koła.
a po drugie mam nieszczelność na przewodzie doprowadzającym płyn do hamulców. Zlokalizowałem go i teraz pytanie musze cały ten dłuuuuuuugiiiiii przewód wymienić czy można dziurke uszczelnić np poxipolem albo czym kolwiek ?
hmmm w sumie to chyba zły dział wybrałem ;p bo mam mx 3 ;p v6 1992
bo nie mam pojęcia sprzęgło sie już nauczyłem teraz hamulce;p ale totanie nie wiem za co sie zabrać po ściągnięciu koła.
a po drugie mam nieszczelność na przewodzie doprowadzającym płyn do hamulców. Zlokalizowałem go i teraz pytanie musze cały ten dłuuuuuuugiiiiii przewód wymienić czy można dziurke uszczelnić np poxipolem albo czym kolwiek ?
hmmm w sumie to chyba zły dział wybrałem ;p bo mam mx 3 ;p v6 1992
- Od: 15 gru 2010, 18:28
- Auto: Mazda MX-3 1.8 V6
ad1. odpowietrzanie hamulcow jest elementarna czynnoscia... i nie ma sensu opisywac... jast taka sama czynnoscia dla kazdego pojazdu posiadajacego cisnieniowy uklad hamulcowy
ad2. zalataj , a bedziesz pierwsza ofiara swojej ....
czy zycie Ci nie mile, a moze chcesz kogas zabic?
mam tylko jedna rade dla Ciebie... szybko odprowadz auto do profesjonalnego warsztatu...
ad2. zalataj , a bedziesz pierwsza ofiara swojej ....
czy zycie Ci nie mile, a moze chcesz kogas zabic?
mam tylko jedna rade dla Ciebie... szybko odprowadz auto do profesjonalnego warsztatu...
Witam. Odświeżę stary temat i mam nadzieję że pisze w dobrym miejscu. Mam zamiar przeprowadzić regenerację zacisków( to wiem co i jak gdyż czytałem już o tym). Moje pytanie brzmi: czy mogę odpowietrzyć układ hamulcowy pod domem, systemem pompowanie z drugą osobą? Czy muszę koniecznie ciśnieniowo? Za wszelką pomoc dziekuję.

- Od: 18 lip 2012, 18:51
- Auto: Mazda 6 2,0 CITD 136KM, 2003
ponoć DOT 5 jest syntetycznym płynem na bazie jakiś sylikonów...co może sprawiać pewne problemy nieprzystosowanym gumowym przewodom hamulcowym...
Ale już DOT 5.1 jest niby w pełni"kompatybilny" z np. DOT 4(są w necie artykuły). Generalnie ten płyn ma nieco lepsze właściwości(wyższa temp. wrzenia i niższa higroskopijność), lecz powinno się też go zmieniać nieco częściej(nawet raz do roku)
Ale już DOT 5.1 jest niby w pełni"kompatybilny" z np. DOT 4(są w necie artykuły). Generalnie ten płyn ma nieco lepsze właściwości(wyższa temp. wrzenia i niższa higroskopijność), lecz powinno się też go zmieniać nieco częściej(nawet raz do roku)