Tarcze i Klocki hamulcowe – ogólne porady
nic nie pyli ,nic nie piska a po 10 tys.km klocków jest ok 70%
to znaczy że ?Blumek napisał(a):Dlatego nie pyli i nie piska![]()
![]()
![]()
Lekko odkopie temat, bo pilnie potrzebuje porady.
Miesiąc temu zakupiłem Mazdę 3. Stan tarcz z przodu jest jeszcze OK, klocki przednie nadają się do wymiany. Natomiast tarcze tył oraz klocki jak najszybciej muszę wymienić. I teraz mam kilka pytań do Was. Czy tarcze i klocki przód i tył są takie same? Chciałbym sam zakupić, bo jak mechanik sprowadzi, to bedzie drożej i będę miał pewność co jest założone. W tym wątku chwalone są miedzy innymi klocki Ferodo Premiere i na takie właśnie bym się zdecydował. A tarcze na tył jakie do tych klocków?
Mój samochód to Mazda 3 1,6 diesel.
pozdrawiam
Miesiąc temu zakupiłem Mazdę 3. Stan tarcz z przodu jest jeszcze OK, klocki przednie nadają się do wymiany. Natomiast tarcze tył oraz klocki jak najszybciej muszę wymienić. I teraz mam kilka pytań do Was. Czy tarcze i klocki przód i tył są takie same? Chciałbym sam zakupić, bo jak mechanik sprowadzi, to bedzie drożej i będę miał pewność co jest założone. W tym wątku chwalone są miedzy innymi klocki Ferodo Premiere i na takie właśnie bym się zdecydował. A tarcze na tył jakie do tych klocków?
Mój samochód to Mazda 3 1,6 diesel.
pozdrawiam
- Od: 15 mar 2011, 18:07
fazi75 napisał(a):Czy tarcze i klocki przód i tył są takie same?
NIE
fazi75 napisał(a):Ferodo Premiere
Uważaj na podróby.
Z przodu masz tarcze 278mm wentylowane z tyłu 265 mm pełne. Zapraszam na przykład tu.
http://outcat-cs.tecdoc.net/ows/en/A303254CE35E6EEBF4FF8DEDAFA5EC12.ows_cs6335.srv?view=VIndexFramesetJsp
Madzia Forever :)
- Od: 5 lut 2007, 23:44
- Auto: BYŁA M3 BK HB 1.6 Benzyna 2005/BYŁA 323 BG 1.3 Teraz nie ma nic :(
fazi75 napisał(a):Ferodo Premiere
Uważaj na podróby.
Jak sie kupuje przez internet ciężko jest wyeliminować ryzyko związane z zakupem podrób. W takim razie jakiej firmy klocki polecacie, które są mniej podrabiane. Bo do końca, to chyba niczego nie można być pewnym
fazi75 napisał(a):Jak sie kupuje przez internet ciężko jest wyeliminować ryzyko związane z zakupem podrób
No prawda, Nie wiemy jaki budżet możesz przeznaczyć na to co potrzebujesz, ale ja osobiście polecam np. Girling, TRW, EBC (choć do nie dawna byłem anty).
Powiedz mi czy mierzyłeś grubość wszystkich tarcz? Uzupełnij profil z kąd jesteś itd.
Powiedz mi czy mierzyłeś grubość wszystkich tarcz? Uzupełnij profil z kąd jesteś itd.
Nie mam jakis specjalnych preferencji. Zestaw ma nie piszczeć i dobrze hamować. Grubości nie mierzłem, ale jak kupowałem auto, to sprawdzałem je na scieżce diagnostycznej i mechanik od razu zasugerował, że cały tył do wymiany a przód tylko klocki, co teraz przy wymianie kół na letnie się potwierdziło.
Co do budżetu, to interesuje mnie coś w typie dobrego stosunku jakości do ceny. Samochód używam do normalnej jazdy więc normalna powinna też być cena.
Jeszcze jedno pytanie, czy klocki w tym modelu są wyposażone w czujniki zużycia?
Marka:
FORD
Model:
C-MAX
Model:
FOCUS C-MAX
Model:
FOCUS II (DA_)
Model:
FOCUS II Turnier (DAW_)
Model:
FOCUS II kabriolet
Model:
FOCUS II sedan (DA_)
Model:
KUGA
Marka:
MAZDA
Model:
3 (BK14)
Model:
3 sedan (BK12)
Model:
5 (CR19)
Marka:
VOLVO
Model:
C30
Model:
S40 II (MS)
Model:
V50 (MW)
to klocki przód
FORD
Model:
C-MAX
Model:
FOCUS C-MAX
Model:
FOCUS II (DA_)
Model:
FOCUS II Turnier (DAW_)
Model:
FOCUS II kabriolet
Model:
FOCUS II sedan (DA_)
Model:
KUGA
Marka:
MAZDA
Model:
3 (BK14)
Model:
3 sedan (BK12)
Model:
5 (CR19)
Marka:
VOLVO
Model:
C30
Model:
S40 II (MS)
Model:
V50 (MW)
to klocki przód
Witam
mam pytanko wlasnie stuknelo 70 tys. km w mojej 3-ce , musze wymienic tylne klocki ham. czy warto wymienic plyn ham. przy okazji
A co sadzicie o klockach firmy Bosch
Czy to sa prawidlowe wymiary klockow do 3-ki
Dzieki za pomoc

Czy to sa prawidlowe wymiary klockow do 3-ki

- Od: 22 lut 2011, 23:20
- Auto: Mazda 3 1.6 2005 TS
kartofel napisał(a):jaki klucz (imbusowy) bedzie ptrzebny do odkrecenia zacisku8??
Do okręcenia całego zacisku nie jest potrzebny imbus, jednak jeżeli chodzi ci o tuleje/prowadnice to imbusik numero 7. Co do wkręcanych tłoczków z tyłu u mnie nie było potrzeby żadnych kluczy, tylko trochę wysiłku żeby i wciskać i kręcić.
gruby1402 napisał(a):Witammam pytanko wlasnie stuknelo 70 tys. km w mojej 3-ce , musze wymienic tylne klocki ham. czy warto wymienic plyn ham. przy okazji
Popatrz w instrukcję i zobacz co ile jest zalecana wymiana płynu hamulcowego.