Skradziono auto – Mazda 6 GH 2008r. WA 48442

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez jecko » 27 sty 2011, 11:11

Witam,
W dzisiejszym wydaniu EchoMiasta http://echomiasta.pl/archiwum.php?p=11 (WAW_544_27.01.2011.pdf), na stronie 4 jest artykuł, że niestety w Warszawie jest coraz więcej kradzieży japończyków. Co ciekawe, Mazd w 2010r. skradziono 122sztuk a w 2009r. żadnej. Także zostaje obalony mit, że japończyków nie kradną, tylko niemieckie wozy.

Pozdr, Jacek
Początkujący

Od: 24 lut 2004, 16:38
Auto: M6, GH, 2008

Postprzez polak900 » 27 sty 2011, 15:02

tylko patrzeć jak zaczną kraść w mniejszych miastach japońce
ale nie ma co popadać w panikę, jak tylko zechcą to ukradną nawet najbardziej zabezpieczone auto
na lawecie wywiozą np
Obrazek
Forumowicz

Od: 18 lis 2010, 20:00
Auto: M6 GH 2.0 MZR DISI Ex+
Subaru Legacy 2.0 D MY10

Postprzez Barthez » 27 sty 2011, 19:45

Jaksa napisał(a):dam kontakt do kolegi ktoremu zadna szostka nie odjechała ( mimo prob ) z jego zabezpieczeniem .

dokladnie – potrzebne sa nietypowe rozwiazania (najlepiej 2 lub kilka niezaleznych)

tryq napisał(a):Mówi ,że słyszała za oknem jakiś alarm, ale kto w Warszawie zwraca na to uwagę?

na to polecam sygnalizacje w pilocie – masz pewnosc ze wyje Twoj, zasieg -lepiej niz wystarczajacy.
Forumowicz

Od: 11 kwi 2005, 19:05
Auto: Jest

Postprzez Enduro » 6 lut 2011, 00:59

nie przejmuj się, to tylko troche blachy...
a ty kupisz inną i wyciągniesz odp. wnioski!
współczuje stresu i łażenia w sprawie odszkodowania itp..
pozdr.E
Ostatnio edytowano 3 kwi 2011, 14:44 przez Enduro, łącznie edytowano 1 raz
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Forumowicz

Od: 6 sie 2008, 22:37
Auto: M6 GL´18, + modyfikowane Prosie 996,Triumph-Speedmaster custom czarna, głośna, dwukołowa, angielska hulajnoga

Postprzez czarnybond » 22 lut 2011, 08:44

Dobrze Cię rozumiem co czujesz. Sam jestem załamany...
Ukradli mi wczoraj 21.02.20011 . MAZDA 3 1.6 Diesel MZ-CD Exclusive z 2008 roku czarna
W Warszawie z Placu Inwalidów na Żoliborzu

viewtopic.php?f=114&t=113793
A-N-D-R-Z-E-J
Początkujący

Od: 3 wrz 2010, 10:00
Auto: MAZDA 323F BJ 2.0 DITD Hatchback, 2001, czarna, od 19-03-2011

Postprzez Enduro » 22 lut 2011, 10:57

raczej każdy wie, że W-wa to mekka zmian właścicieli aut i to w sposób lekko nieprawny, no i powinnien
absolutnie zamontować kilka typowych, takich jak dodat. alarm, i nietypowych zabezpieczeń w aucie.
do tych drugich polecam na wstępie: stary niepotrzebny kluczyk od innej mazdy przyciąć tak, aby po włożeniu do zamka klamki ledwo co (minimalnie) z niego wystawał, co ewidennie utrudni otwarcie drzwi w sposób złodziejski tzw. sztosem, no bo nie ma go gdzie wsadzić...
ponadto polecam zaślepienie podobnie przyciętym uchem do holowania , otworu w przedniej belce a to w celu utrudnienia odcholowania auta....
do tego ukryty pstryczek i własny nietypowy alarm no i parkowanie w strefach monitoringu lub na strzeżonych, pozwoli zmniejszyć utrate auta w sposób nieplanowany...
współczuje kolegom sytuacji, tymbardziej że znam osobiście to uczucie, choć przeżyłem je sam krótko, bo moje auto (wtedy audi ) nie udało się chwastom odpalić, to je pchali przez kilka dobrych km i to tak intensywnie, że powginali klape łapskami....pozdr.E
Ostatnio edytowano 3 kwi 2011, 14:46 przez Enduro, łącznie edytowano 1 raz
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Forumowicz

Auto: M6 GL´18, + modyfikowane Prosie 996,Triumph-Speedmaster custom czarna, głośna, dwukołowa, angielska hulajnoga

Postprzez Bart0n » 22 lut 2011, 20:38

Nie wiem czy mogę to tutaj zamieścić, ale warto zajrzeć na ta stronę: http://ukradlimiauto.pl/
Zabezpieczenia w większości opisane. Ostatnio w przedruku niemieckiej gazety była tabela które auta najbardziej kradną, we wszystkich województwach królowały passaty, golfy, a4, a3, a dla Warszawy była oddzielna, i był tam Accord, Civic, Corolla i jakiś jeszcze jeden japończyk którego nie pamiętam, tak więc wnioski są proste ;)
Forumowicz

Od: 6 cze 2010, 21:07
Auto: L3 FR4T

Postprzez Fans » 24 lut 2011, 14:57

tryq napisał(a):koło szpitala Bródnowskiego

ku...rczaki moje okolice... ech masakra. Powodzenia w odzyskiwaniu pieniędzy i zakupu noweo auta.
Opel Vectra 2.0 GT 91r. ---> Opel Vectra 1.8 CD 96r. ---> Toyota Avensis 2.0 D4D 00r. ---> Mazda 6 2.0 MZR-CD (CiTD) 04r.---> Nissan X-trail 2.2 dCI 04r.---> Opel Insignia 2.0 CDTI 160KM 4x4 2013r., kombi
Pozdrawiam Lukatoari
https://www.facebook.com/AlfabetSmakuMadzi/?fref=ts
Forumowicz

Od: 30 lip 2010, 12:16
Auto: Opel Insignia 2.0 CDTI 4x4 2013r., 160 KM

Postprzez diggie » 26 lut 2011, 19:07

ja niestety na przełomie stycznia/lutego pożegnałem się z moją CX7, zwinęli spod bloku na ursynowie, czekam teraz na reakcje PZU zostało im 3 dni na wypłatę odszkodowania. Jak już wezmą to nie znajdziesz te sk.... rozkładają takie auta szybciej niż się to może wydawać. Powinni takim łapy od razu upier...... i żadnej renty a ni pierdla to wystarczy, przynajmniej później mieli by trudniej.
Początkujący

Od: 8 kwi 2010, 21:37
Auto: CX-7 2007 US
Był...bo..ukradli.. :–(

Postprzez deeceee » 3 mar 2011, 02:32

Współczuję bardzo. Obok mojej niedoszłej ofiary w serwisie stały 4 inne CX'y. Patrząc na nie śmiem twierdzić, że nie chciałbyś aby była to nieudana próba. Niektóre z nich wyglądały mniej-więcej tak: http://www.youtube.com/watch?v=niMQnq-- ... re=related

p.s. diggie, czy samochód był na kartę czy na kluczyk?
Forumowicz

Od: 15 lut 2011, 13:15
Auto: ER

Postprzez Bart0n » 3 mar 2011, 12:34

Chyba lepiej wymienić z AC lusterka, błotniki i szyby niż szukać nowej używanej M6 w dobrym stanie? ;)
Magiczny psztyczek, alarm z powiadomieniem, może dwie syrenki, zamienić piny w złączu kompa i trudniej będzie darmozjadom – może akurat wezmą inną :|
Forumowicz

Od: 6 cze 2010, 21:07
Auto: L3 FR4T

Postprzez diggie » 3 mar 2011, 17:52

deeceee napisał(a):p.s. diggie, czy samochód był na kartę czy na kluczyk?

autko było na kluczyk, może to i lepiej że nie znaleźli, zresztą sam nie wiem bo zdecydowanie wolałbym swoje wypatrzone, sprawdzone, a teraz trzeba będzie znowu poświęcić ze dwa miesiące zanim znajdę druga taką. Poza tym tradycyjnie można by rzec ubezpieczyciel potrącił kapkę z AC i trzeba pewnie będzie dołożyć.
Początkujący

Od: 8 kwi 2010, 21:37
Auto: CX-7 2007 US
Był...bo..ukradli.. :–(

Postprzez Enduro » 3 mar 2011, 19:27

diggie napisał(a):...Poza tym tradycyjnie można by rzec ubezpieczyciel potrącił kapkę z AC i trzeba pewnie będzie dołożyć.

to standart! niestety... wyrazy z mojej strony!.. pozdr.E
Forumowicz

Postprzez deeceee » 4 mar 2011, 02:28

Bart0n napisał(a):Chyba lepiej wymienić z AC lusterka, błotniki i szyby niż szukać nowej używanej M6 w dobrym stanie? ;)
Magiczny psztyczek, alarm z powiadomieniem, może dwie syrenki, zamienić piny w złączu kompa i trudniej będzie darmozjadom – może akurat wezmą inną :|

Bart0n, ale w środku te auta były jeszcze bardziej zdewastowane: wystrzelone gaśnice, powyrywane wiązki, połamane deski rozdzielcze, wyprute fotele. Strach patrzeć. U mnie praktycznie wymieniali cały środek. Z czystym sumieniem mogę mówic, że mam Mazdę – Made in Poland. Jakość mocno odbiega od Japońskiego oryginału <nie> . Z początku myslałem, że jakie to mega zabezpieczenia zainstaluje. Teraz jednak wolę żeby ją ukradli, niż żebym ją miał potem przez pół roku naprawiać a w rezultacie wyszłoby klekoczące, piszczące i rdzewiące coś. Obecni wandale (bo to nie są złodzieje), jeśli im się nie uda wziąć auta, po prostu je niszczą.

p.s. byłem wczoraj w serwisie Mazdy. Przywieźli parę nowych pokradzieżowych Mazd. Jedną z braku gaśnicy ze złości zalali wodą :| To co tutaj zgłaszają ludzie na temat kradzieży to jest tylko wierzchołkek góry kradzieży Mazd w Wawie. Ale co ciekawe i warte przekazania: prawie wszystkie kradną w jeden sposób: rozkręcają licznik (dla kluczykowych mazd tam chip immo) podpinają się pod chipa 93C56 i go nadpisują ( na allegro urządzenie kosztuje 500zł). Jeśli nie było innych zabezpieczeń to po 2-3 minutach auto jest gotowe do jazdy. Te co stoją w serwisie są albo na kartę (z tym nie dają rade na razie), albo miały inne zabezpieczenia.
Forumowicz

Od: 15 lut 2011, 13:15
Auto: ER

Postprzez kikas » 2 kwi 2011, 13:05

Witam,
Również jestem ofiarą kradzieży Mazdy 6, miałem większego pecha ponieważ przyjechałem do Wawy z Bydgoszczy w odwiedziny na kilka dni do znajomych, w ostatni dzień pobytu w wawie tj. 29 marca tego roku podjechałem do kuzyna na Ursynów, postawiłem auto na ul. Pasaż Ursynowski 7, wyszedłem do kuzyna na 2,5h, zszedłem na parking o 21:00 i auta już nie było, szkoda bo autko było dopieszczone, przyciemniane szyby, zderzak przedni lift, xenony, chip silnika, alusy zrobione, bak do bak zatankowany, no i najgorsze, ze w aucie był wózek dziecięcy, fotelik, okradli bas i naszego 4 miesięcznego synka, nic tylko strzela do skurwy......

Myślę, że już dzisiaj madzia jest w częściach, cóż życie....
kikas

Postprzez Enduro » 2 kwi 2011, 14:28

wszystkim, ktorzy mają otwierane auta pilotem, polecam jakis niepotrzebny stary kluczyk przyciąć tak, aby minimalnie wystawał z zamka drzwi, aby w razie czego, moze bylo go awaryjnie wydłubać..
takie zakorkowanie zamka, w przypadku M6 jedynego od strony kierowcy,czym spowodujemy ze złodzieje nie bedą mieli gdzie wsadzić tzw. sztosa , który to uszkodza i otwora zamek drzwi, bo raczej nie zbijają oni szyby w celu dostania się do pojazdu!!!??
no i jak do tego ori. pilotem dwa razy zaryglujemy zamek centr., to nawet po wybiciu szyby, nie można będzie otworzyć drzwi od środku, co wg. mnie jest sporym utrudnieniem, do tego podobny patent możemy zastosować co do haka holowniczego w celu wiadomym. i jest to bardzo tanie i proste, ale dosc efektywne utrudnienie, które absolutnie zniechęca kradzież, choć to podstawowe ,nietypowe utrudnienia a dobry alarm i ukryty pstryczek tez warty jest montażu..
mi osobisci podczaj jedynej próby kradziezy auta (audi) , kilka lat temu na górnym śląku , po wystawieniu kpl. bramu z zawiasów i po zniszczenie zamków złodzieje pchali kilka km auto i próbowali je na chama odpalić, ale bezskutecznie, bo brakowało.. noi w sumie poza uszkodzonymi zamkami, brakiem radioodbiornika i innej zawartości auta, i powyginanej tylnej klapy od zapchania <glupek2> , auto odnalazłem rankiem....i było dla mnie pewnym bodźcem do przemyślenia tematu i posłuchania różnych żródeł medialnych i nie tylko, na temat utrudniania kradzieży auta, no bo jak wiadomo zapobiec temu w 100% nie można, absolutnie...
pozdr. i współczuje tym, którze stracili auta w ten sposób. Enduro
Ostatnio edytowano 2 kwi 2011, 15:41 przez Enduro, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Postprzez Tomek6 » 2 kwi 2011, 14:33

Enduro napisał(a):ale jak ori. pilotem dwa razy zaryglujemy zamek centr. to nawet po wybiciu szby nie mozna otworzyc drzwi od srodku, co wg. mnie jest sporym utrudnieniem,

Rygluje właśnie zawsze w ten podwójny sposób z tym, że nie wiem jak to do końca działa. Jak sforsują zamek to i tak to nic nie da, hmm?
Forumowicz

Od: 5 lip 2009, 23:42

Postprzez tryq » 2 kwi 2011, 14:38

No to szczerze współczuję, zwłaszcza tego dodatkowego wyposażenia i rzeczy malucha, które zazwyczaj nie obejmuje ubezpieczenie. Mi po prawie 2,5 miesiąca wypłacili odszkodowanie, choć już chyba nie ubezpieczę więcej w Generali, gdyż poza pismami z prośbą o liczne wyjaśnienia i zapewnienia, żadnego kontaktu. Warto też ubezpieczyć autko bez udziału własnego i z zachowaniem kwoty ubezpieczenia na cały okres ubezpieczenia. Opisane powyżej przez kolegów zabezpieczenia powinny w mniejszym bądź większym stopniu powstrzymać złodzieji, ale sporo też postów opisujacych zmasakrowane Mazdy po nieudanej kradzieży.
Początkujący

Od: 2 wrz 2009, 18:15
Auto: Mazda6 GH kombi 2.0 MZR-CD Ex+

Postprzez Enduro » 2 kwi 2011, 15:45

Tomek6 napisał(a):Rygluje właśnie zawsze w ten podwójny sposób z tym, że nie wiem jak to do końca działa. Jak sforsują zamek to i tak to nic nie da, hmm?

po podwójnym zaryglowaniu pilotem nie otworzysz drzwi od środka!
spróbuj!.. czyli po wybiciu szyby, nie otworzysz drzwi a jedna mozliwość to wsiadanie do auta przez luk, prawie jak do czołgu, tyle że lekko bokiem, a tego złodzieje raczej nie praktykują. E.
Forumowicz

Postprzez Tomek6 » 2 kwi 2011, 20:43

Enduro napisał(a):
Tomek6 napisał(a):Rygluje właśnie zawsze w ten podwójny sposób z tym, że nie wiem jak to do końca działa. Jak sforsują zamek to i tak to nic nie da, hmm?

po podwójnym zaryglowaniu pilotem nie otworzysz drzwi od środka!
spróbuj!.. czyli po wybiciu szyby, nie otworzysz drzwi a jedna mozliwość to wsiadanie do auta przez luk, prawie jak do czołgu, tyle że lekko bokiem, a tego złodzieje raczej nie praktykują. E.

Enduro, wiem, że po zaryglowaniu podwójnie nie otworzę drzwi od środka, dlatego zawsze to robię ;) ale chodzi mi o to, że to zdaje chyba najlepiej egzamin z zablokowanym zamkiem (tak jak pisałeś z tym uciętym kluczem), bo jak rozbroją zamek to na nic podwójne ryglowanie, tak?
Forumowicz

Od: 5 lip 2009, 23:42