Zero przyspieszenia

Postprzez Wojtek » 23 gru 2010, 23:36

Cos dla ciebie :)
i mechanika:

DTC P2459[MZ-CD 1.6 (Y6)]
--------------------------------------------------------------------------------

Diesel particulate filter regeneration frequency

DETECTION CONDITION
• "The PCM monitors the diesel particulate filter regeneration frequency using the exhaust differential pressure sensor. If the diesel particulate filter regeneration interval is shorter than threshold, the PCM determines that the diesel particulate filter regeneration frequency is too short."
POSSIBLE CAUSE
• Fuel injection system malfunction
• Diesel particulate filter malfunction
• Exhaust gas leakage in exhaust system before diesel particulate filter
• Improper connection at exhaust differential pressure sensor upstream side pipe
• Low engine compression
• Scheduled maintenance does not have followed
• PCM malfunction

Diagnostic procedure
1 VERIFY FREEZE FRAME DATA HAS BEEN RECORDED
• Has the FREEZE FRAME DATA been recorded? Yes Go to the next step.
No Record the FREEZE FRAME DATA on the repair order, then go to the next step.
2 VERIFY REPAIR INFORMATION AVAILABILITY
• Verify related service repair information availability.
• Is any related repair information available? Yes Perform repair or diagnosis according to the available repair information.
If the vehicle is not repaired, go to the next step.
No Go to the next step.
3 IDENTIFY TRIGGER DTC FOR FREEZE FRAME DATA
• Is P2459 on FREEZE FRAME DATA? Yes Go to the applicable DTC inspection.
(See DTC TABLE[MZ-CD 1.6 (Y6)].)
No Go to the next step.
4 CHECK PCL LAMP STATE
• Start the engine.
• Check the PCL lamp state.
• Does the PCL lamp illuminate? Yes Refill the fuel additive, then go to Step 11.
No Go to the next step.
5 VERIFY VEHICLE SCHEDULED MAINTENANCE
• Verify vehicle has followed scheduled maintenance items below:
― Diesel particulate filter
― Fuel additive
• Does the vehicle have followed these items? Yes Go to the next step.
No Followed the scheduled maintenance, then go to Step 11.
6 INSPECT EXHAUST GAS LEAKAGE
• Inspect the exhaust system for leakage.
• Is there any leakage found around diesel particulate filter and exhaust manifold? Yes Repair or replace malfunctioning part, then go to Step 11.
No Go to the next step.
7 INSPECT EXHAUST DIFFERENTIAL PRESSURE SENSOR UPSTREAM SIDE PIPING
• Inspect for connection and condition at exhaust differential pressure sensor upstream side piping.
• Is there any clacked and/or damaged found? Yes Repair or replace for malfunctioning part, then go to Step 11.
No Go to the next step.
8 INSPECT EXHAUST DIFFERENTIAL PRESSURE SENSOR
• Inspect the exhaust differential pressure sensor.
(See DIESEL PARTICULATE FILTER DIFFERENTIAL PRESSURE SENSOR INSPECTION[MZ-CD 1.6 (Y6)].)
• Is the differential pressure sensor normal? Yes Go to the next step.
No Replace the exhaust differential pressure sensor, then go to Step 11.
9 INSPECT FOR RESTRICTION OR CLOGGED IN DIESEL PARTICULATE FILTER
• Access DPF_DIF PID using the M-MDS.
• Start the engine.
• Monitor DPF_DIF PID.
• Is the DPF_DIF PID value below specified?
(See PCM INSPECTION[MZ-CD 1.6 (Y6)].) Yes Go to the next step.
No Replace diesel particulate filter, then go to Step 11.
10 INSPECT FOR ENGINE COMPRESSION
• Inspect the engine compression for all cylinders.
(See COMPRESSION INSPECTION[MZ-CD 1.6 (Y6)].)
• Are the engine compression pressures within the specified? Yes Inspect and repair for the fuel system Then go to the next step.
No Repair or overhaul engine according to inspection results, then go to the next step.
11 VERIFY THAT DTC P2459 TROUBLESHOOTING IS COMPLETED
• Make sure to reconnect all disconnected connectors.
• Clear the DTC from the PCM memory using the M-MDS.
• Start the engine and warm-up to normal operating temperature.
• Run the vehicle under the FREEZE FRAME DATA stored condition.
• Retrieve the DTC using the M-MDS.
• Is the PENDING CODE same DTC present? Yes Replace PCM, then go to the next step.
(See PCM REMOVAL/INSTALLATION[MZ-CD 1.6 (Y6)].)
No Go to the next step.
12 VERIFY AFTER REPAIR PROCEDURE
• Perform "After Repair Procedure".
(See AFTER REPAIR PROCEDURE[MZ-CD 1.6 (Y6)].)
• Is there any DTC present? Yes Go to the applicable DTC inspection.
(See DTC TABLE[MZ-CD 1.6 (Y6)].)
No Troubleshooting completed.
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Zarząd – Członek Zarządu

Od: 21 gru 2013, 13:44
Auto: Renault Arkana E-Tech
Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez Blumek » 26 gru 2010, 02:32

Ogólnie jak to jest że się odbiera z ASO auto z zapalona kontrolka silnika? , Z połowicznie przepalonym DPF-em. Ja bym czegoś takiego nie odebrał. Jeszcze kazał zapłacić za zmarnowany czas.
Madzia Forever :)
Forumowicz

Od: 5 lut 2007, 23:44
Auto: BYŁA M3 BK HB 1.6 Benzyna 2005/BYŁA 323 BG 1.3 Teraz nie ma nic :(

Postprzez Jerry1111 » 1 lut 2011, 23:28

Majkiel83, miałem identyczne objawy jak i Ty. Moja madzia – 2005 rok, grudzień, 1.6. MZ-CD. Przebieg, przy którym się to stało – ok 123000 km.
Stało sie to nagle. Byłem w trasie, dłuższy wyjazd, wiec postanowiłem przegonic samochód. Czasami tak w serwisie radzą, aby samochód uzywany w miescie przegonic poza trasą. Po pewnym czasie postanowiłem sie zatrzymac. Zgasiłem silnik. Jak go ponownie zapaliłem, jakież było moje zdziwienie, gdy zauważyłem świecącą lampkę silnika. "oź kuźwa!" Pomyslałem – FAP!! Moje podejrzenie padło na niego, gdyż przy 119 000 pojawiła sie ta kontrolka – u mnie po raz pierwszy. Samochód wówczas jednak nie miał żadnych negatywnych obajwów, że jest coś nie tak, oprócz tej żółtej kontroliki – przyspieszał, nie dusił się wszystko ok, i dojechałem bez problemu do Wawy tj. ok 100 km od miejsca, gdzie sie zapaliła lampka – okazało się że brakowało płynu (Eolys – czy cos takiego). – diagnoza w serwisie na ul. Deblińskiej. – dolałem i było ok.
Wracając do tematu – zapaliłem silnik, i zobaczyłem tą lampkę. Myslałem, że teraz będzie cos powazniejszego z tym FAP em, bo przecież niedawno płyn dolewałem. Ponadto, samochód sie mulił, obroty max 3000, nie przyspieszał, nie mogłem w zasadzie nim jechac no i ta cholerna lampka. Podłaczyłem pod kompa w zwykłym napotkanym warsztacie -okazało się, że że coś nie tak jest z recylkulacją spalin: błedy – P0488 – sterowanie dla klapy mieszania recylkulacja spalin. Fachowiec, o którym trudno mi było cokolwiek powiedziec, i na którego z obawą patrzyłem jak dotykał mój samochód powiedział, że trzeba przeczyscic zawór EGR. Powiedział, że zrobi to w 2 godzinki. ...... no cóż... zaufałem. Przeczyścił. Samochód śmiga. Motto: Nie zawsze miejsce położenia warsztau czyni go zbawcą człowieka, właściciela Mazdy :))))
A Ty Majkiel83 juz doszedłeś co i jak z Twoją Madzią?
Jerry1111

Postprzez tok5 » 9 sty 2013, 22:03

Koledzy mam błąd P2459 i ... korepetycji z technicznego angielskiego potrzebuję <zawstydzony>

Inspekcję olejową miałem kasowaną w serwisie BOSHa i auto nie jest w trybie serwisowym. Zero lampek na desce rozdzielczej. Tylko ten błąd w kompie.

W opisie podanym przez kolegę Wojtka nie rozumiem "PCL LAMP" i "fuel additive". O co chodzi?
pozdrawiam
tok5
Forumowicz

Od: 5 lut 2011, 18:30
Auto: GL 2.0 2019 benzynka,
DJ 1.5 2019 benzynka

Postprzez tomek-waw » 10 sty 2013, 01:08

tok5 napisał(a):fuel additive

Płyn do DPF/FAP brak.
Obrazek
Forumowicz

Od: 21 lis 2011, 01:34
Auto: GTI MK7 380KM/520Nm
Była, M3 Kintaro 2.0 LF 161KM/182Nm

Postprzez mowe » 20 mar 2013, 08:23

Witam.
U mnie wycieto cholernika i mama spokoj.
Pozdrawiam.

Dopisano 20 marca 2013, o 07:23:

Witam.
U mnie wycieto cholernika i mama spokoj.
Pozdrawiam.
Początkujący

Od: 29 lis 2009, 12:35
Auto: 323F/1,6/2001 było, jest 3/1.6 HDI/2007 sedan czarny m.

Postprzez majkel83 » 24 maja 2013, 17:53

Witam,

Ja jeszcze przez jakiś czas bujałem się od "specjalisty" do "specjalisty". Każdy mówił co innego. Raz, że DPF, raz że FAP, EGR, przepustnica, układ dolotowy. W końcu – nie ukrywam, że długich wahaniach – zdecydowałem się wyciąć to ustrojstwo. Przy okazji naprawili EGR, podnieśli bezpiecznie moc, wgrali nowe oprogramowanie. Efekt? Zero problemów z wyświetlającymi się ikonami błędów, spalanie spadło z ponad 8 do ok 5 (a dość mocno cisnę), i najważniejsze... ta MOC. Już zapomniałem jak to auto potrafi jeździć. Wycięcie tego FAPA, to jak wyciągnięcie korka z 4liter :)
Forumowicz

Od: 25 mar 2010, 21:21
Auto: Mazda 3 1.6 MZ-CD 2005

Postprzez krzysiekkair » 7 sie 2013, 22:43

Witam,
mam od nie dawna mazde 3 z 2007 1.6 citd bodajrze;)
mam problem z moca silnika wydaje mi sie ze samochod wszedł w tryb awaryjny:( bo cisne i tylko do 3 tysiecy obrotów idzie..a zadna kontorlka dpf czy cos w tym rodzaju nie zapaliła sie ani nie mryga..jak myslicie co to jest co powiniem z tym zrobic?
Początkujący

Od: 1 mar 2013, 23:13

Postprzez CezaR83 » 8 sie 2013, 09:34

krzysiekkair napisał(a):Witam,
mam od nie dawna mazde 3 z 2007 1.6 citd bodajrze;)
mam problem z moca silnika wydaje mi sie ze samochod wszedł w tryb awaryjny:( bo cisne i tylko do 3 tysiecy obrotów idzie..a zadna kontorlka dpf czy cos w tym rodzaju nie zapaliła sie ani nie mryga..jak myslicie co to jest co powiniem z tym zrobic?

Mysle że powinienieś wrócić do 1str i przeczytac wszystkie posty nastepnie wymienić to co tam jest zasugerowane :P
Zawsze kiedy piszesz głupie posty, Bóg zabija Kotka!
Obrazek
Obrazek
Forumowicz

Od: 26 lip 2008, 17:47
Auto: Była: M3 BK A+ 1.6 MZCD
Jest: BP eSkyX AT FWD Takumi