boczek86 napisał(a):umnie tez drży drazek zmainy biegow i tez obstawiam poduszki silnika a ile taka wymiana 4 poduszek
Na oryginały to 2 000 zł

www.mazdaspeed.pl
boczek86 napisał(a):umnie tez drży drazek zmainy biegow i tez obstawiam poduszki silnika a ile taka wymiana 4 poduszek
gdzie kupic te za 100 zlpiotrek88z napisał(a):Ale z TEDEGUM wkłady to koszt ok 100 zł. Praktycznie wymienia się tylko 3 poduchy( u mnie wymienione i ciuchutko
pinky napisał(a):Najlepszym sposobem jest zalanie ori poduszek klejem do szyb. Lub dorobienie z poliuretanów i mieć problem z głowy do końca życia auta.
YgooR napisał(a):Zależy jakie to szarpanie, jak poduszki masz ok to szukaj przyczyny gdzieś indziej.
Może to być luz w zawieszeniu lub przeniesieniu napędu.
Ostatnio w kolegi aucie (nie Maździe) też szarpało, wyglądało to podobnie jak u mnie przy uszkodzonych poduszkach. A okazało się że padł tłumik drgań skrętnych w tarczy sprzęgła.
decadent napisał(a):A buczenie i drżenie budy zwłaszcza, jak jest zimno ? To już chyba nie sprzęgło...
marcys45 napisał(a):Witam już gdzieś na forum było opisywane buczenie silnika i drganie lewarka w madzi.
Koledzy,którzy opisywali te objawy twierdzili ,że przyczyną jest uszkodzenie którejś poduszki silnika.
U mnie było podobnie przepatrzyłem wszystkie poduszki i nie stwierdziłem żadnej usterki.
A właśnie przed wczoraj oddałem moją madzie do mechanika na wymianę sprzęgła, ponieważ zaczął mi
ciężko chodzić pedał sprzęgła i ciasno wchodziły biegi.
Mechanik gdy wyjął skrzynie stwierdził, że zaciera się łożysko na wałku sprzęgła .
Więc wymienił je na nowe. Gdy odebrałem madzie i przejechałem się nią nie mogłem uwierzyć,że to mój samochód. W madzi zrobiło się tak cichutko, że oniemiałem jakbym jechał jakąś limuzyną po prostu super autko. Chciałem się tą wiadomością podzielić ze wszystkimi bo może ktoś ma ten sam problem co ja miałem przez prawie rok czasu
pozdrawiam
decadent napisał(a):Tylko, że u mnie sprzęgło chodzi lekko
decadent napisał(a):Lepiej pęknięta używka ory, czy taki zamiennik ?
Siwy19 napisał(a):nie wiem czy ta poducha nie jest podobna
decadent napisał(a):Dzięki Ygor
decadent napisał(a):jak ktoś chce mam tabelkę
decadent napisał(a):Znalazłem firmę, która robi nowe poduszki do BJ. Firma nazywa się SRL (SRLine), a dystrybutorem jest polcar. Czy ktoś wie coś o tych poduszkach ? Nowa poducha przy rozrządzie kosztuje tylko 125 zł !
Na alledrogo jest poducha, ale przy skrzyni (lewa), a więc ta która najrzadziej siada. Wiem, że produkują też oprócz w/w inne poduchy...
Szukam tej przy grodzi, podobno tedgum za twardy (w dieselu, nie wiem jak dla mojej benz.), ale przede wszystkim dla mnie za drogi....
Nie interesują mnie wkłady...
edit:
A więc mają poduszki przy rozrządzie do diesela i do benzyny, poza tym przy chłodnicy do diesela, a także te przy skrzyni w dwóch wersjach, ale nie wiem czy chodzi o rodzaj skrzyni czy silnika...
Czy wkład poduszki przy chłodnicy do diesela jest inny niż wkład do benzyny ?
To ci zagadka..... już bym kupował bo przecież w katalogu allmazda ma ten sam numer ta przy chłodnicy, zarónow w dieselu jak i w benzynie – 39-050A. Natomiast w moim aucie ta poduszka wygląda inaczej niż na zdjęciu w katalogu polcaru.
http://img821.imageshack.us/i/image003a.png/
zurekk napisał(a):W silniku ZL poduszka przy chłodnicy nie ma tych dwóch ramion a jedynie cienką błonę i raczej nie ma potrzeby jej wymieniać.
Sam również szukam poduszki przy grodzi, jednak jest to najtrudniej dostępna poduszka, używek mało, zamienników raczej brak, tedgum robi wkłady tylko do Diesla choć podobno pasują gabarytowo.
decadent napisał(a):Poduszka 39-050A to poduszka dolna "przy chłodnicy". Ta na pewno nie ma nic wspólnego z lewarkiem. W ogóle to jej raczej nie wymienia się. Także jest zerwana ? Zamiennika właśnie tej to ja nigdy nie widziałem do benzyny – sprawdź jak wygląda.
A te numerki co podajesz to tylko numerki w katalogu allmazda.net – numerki z katalogu mazdy są inne.
A widać uszkodzenie tej poduszki ? Same objawy wcale nie wskazują jednoznacznie na tę poduszkę.
Z tym sprzęgłem to nie wiem, ale ten drążek to drga nawet jak ta poduszka jest w świetnym stanie.
Poza tym podobne objawy może powodować prawa poduszka. Określenie poduszka "skrzyni" może wprowadzać w błąd, przecież skrzynia jest połączona z silnikiem i poduszki trzymają całość.
No ale może jest wyraźnie zerwana...
Poduszka przy skrzyni (niby) lewa to 39-070.
Poduszka 39-050A to poduszka dolna "przy chłodnicy". Ta na pewno nie ma nic wspólnego z lewarkiem. W ogóle to jej raczej nie wymienia się. Także jest zerwana ? Zamiennika właśnie tej to ja nigdy nie widziałem do benzyny – sprawdź jak wygląda.
A te numerki co podajesz to tylko numerki w katalogu allmazda.net – numerki z katalogu mazdy są inne.
decadent napisał(a):Ja miałem poduszkę przy chłodnicy zerwaną totalnie, wkład wyskoczył z gniazda i był pod kątem, ponieważ opadnięta była cała poprzeczka do której mocowana jest od dołu ta poduszka. Urwana była jedna ze śrub. Pomimo tego nigdy lewarek mi nie nurkował, czy coś w tym rodzaju. W tym momencie mam paski gumy wokół osi wkładu, siedzi mocno, ale poprawy nie zauważyłem na razie.
Owszem widziałem zamienniki, ale o innej konstrukcji wkładu niż u mnie – nawet w benzynach po lifcie już ten wkład jest inny, podobnie jak w dieselach. Może właśnie inna konstrukcja wkładu powoduje poprawę ?
Nie widziałem zamiennika z tą cieniutką błoną wokół osi wkładu (tak jak na zdjęciach z regulacji), natomiast widziałem wkłady takie masywniejsze z poprzeczką, nie były takie same jak w moim aucie.
decadent napisał(a):Ciacho, czy ten wkład zamiennik to wyglądał jak na poniższym zdjęciu ? Chodzi o ten z lewej oczywiście.
Jeżeli tak, to u mnie jest inny. Zwróćcie uwagę jakie głupoty piszą w opisach pod częściami.
http://img440.imageshack.us/f/image003dg.png/
http://img821.imageshack.us/f/image003a.png/
Jak zwykle według opisu poducha pasuje do wszystkich silników... tylko, że u mnie jest inna. I takie głupoty potem mówią klientowi w sklepie, że to pasuje – no tak, zamontować się da, ale ciężko przewidzieć, czy działanie będzie poprawne.
decadent napisał(a):Kolejna kłamstwo sprzedawcy – mówię o tej aukcji allegro, a konkretnie stwierdzenia, że do wszystkich wersji silnikowych.
Te poduszki mają identyczne gniazdo, identyczne wymiary zewnętrzne wkładu. Moja poduszka oprawę ma dokładnie taką samą, ale sam wkład jest inny. Wystarczy, że spojrzysz na zdjęcia na początku tego całego wątku, gdzie jest fotorelacja z regulacji poduszki. Tam właśnie autor reguluje dokładnie taki wkład jak u mnie i w innych bejotkach z 98-99 r. może i także z 2000 r. Zwróć uwagę na to, że w przeciwieństwie do tych zamienników guma nie ma ramienia, jest tylko cienka błona między osią poduszki, a zewnętrzną częścią. Nie jest tak zalana.
Wydaje mi się, że u Ciebie ta bardziej masywna poduszka przejęła funkcje poduszki lewej przy skrzyni, albo poduszki grodziowej nawet. To te poduszki powinny mieć wpływ na nurkowanie lewarka i inne cuda przy ruszaniu. Może u Ciebie ta przy chłodnicy blokuje przemieszczanie się skrzyni, choć oryginalnie inne poduszki powinny tu zadziałać. Takie moje gdybanie.
Ps: Jak w jednym sklepie zamówiłem poduszkę przy grodzi do BJ 1.5 benzyna, manual 1999 r., upewniwszy się 3 razy, że to na pewno do mojej wersji, to przytargali mi poduszkę do BA !
Cóż, każda z poduszek ma po pięć tysięcy wersji....
EDIT: O ! jest i moja poduszka na allegro – proszę zauważyć różnice (i cenę – zamienników nie widziałem)http://allegro.pl/nowa-poduszka-przod-s ... 99557.html
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości