Mazda 323F / 323S (BJ) – Opinie i Informacje
Tak sobie czytam te wasze wypowiedzi i chyba faktycznie Ci co tak strasznie krytykują Mazdy to mało w życiu jeszcze widzieli. Osobiście mam w domu 4 Mazdy. Z rzadną nie było większych problemów oprócz tego że poprzedni właściciel zatarł walek rozrządu w jednej z nich. Jedyne problemy dotyczące tych samochodów to rdza. Miałem BJtkę Ditd '99r. po dwóch latach eksploatacji sprzedalem ją kumplowi (podobała mu się i trochę blacha była do zrobienia to mu ją sprzedałem) i do dziś dnia jeździ bezawaryjnie (oczywiści po naprawie blacharskiej tylnych nadkoli). Posprzedaży zastanawiałem się co kupić, długo myślałem i kupilem... BJkę DiTD. Trochę młodszą, lepiej wyposażoną, w bardzo dobrym stanie. Wg mnie kompletnie nie było co kupić a ten samochód już znałem i nie narzekałem. Wiedziałem co kupuję. Na obecny egzamplarz też nie powiem złego słowa. Rzaden samochód nie jest bez wad. Jeszcze gorsze są te nowe. W porównaniu z innymi samochodami innych producentów to naprawdę jest udany samochód pomimo niektorych wad.
ja też złego słowa o BJtce nie powiem – sprwadziłem chyba ze trzy lata temu 2002r DITD mojej szefowej bezpośrednio od pierwszej właścicielki z Niemiec i przejeździła bezproblemowo cały ten okres. Jak znajdziesz odpowiedni model (zadbany) – odwdzięczy się bezawaryjnością! Niestety odkupiła od firmy dwu letnią toyotke i mazdunie chce sprzedać...
we wcześniejszych postach widziałem stwierdzenia – "nie wierze w niskie przebiegi mazd w dieslu"
to powiem Wam, że powyższy model wynalazłem w Niemczech z przebiegiem udokumentowanym coś powyżej 90tkm! Oczywiście cena nie była mała ale mozna trafić na rodzynka! Teraz ma coś koło 130tkm i to 2002/2003r!
we wcześniejszych postach widziałem stwierdzenia – "nie wierze w niskie przebiegi mazd w dieslu"
to powiem Wam, że powyższy model wynalazłem w Niemczech z przebiegiem udokumentowanym coś powyżej 90tkm! Oczywiście cena nie była mała ale mozna trafić na rodzynka! Teraz ma coś koło 130tkm i to 2002/2003r!
- Od: 18 sty 2011, 12:52
Ja jak swoją kupowałem w Polsce miała niecałe 90tyś. aż oczy przecierałem i szukałem gdzie była walona a tu zonk mazdunia perfekt.
grzenios napisał(a):! Niestety odkupiła od firmy dwu letnią toyotke i mazdunie chce sprzedać...
masz może jakiś link do ogłoszenia? ja szukam właśnie takiej mazdy
- Od: 23 sty 2011, 19:57
- Auto: 323F 2.0 DiTD BJ '02
Od jakiś 3lat mam okazje jeździć Mazdą i je pokochałem za wygląd i wyposażenie jakie daje producent tych samochodów. Wiadomo nic nie jest wieczne, ale jak na razie część jaką wymieniliśmy 2 razy w ciągu 4 lat użytkowania to łączniki stabilizatora, ale co się dziwić jak mamy w miastach takie drogi.
A ogółem przez 4lata zrobiliśmy:
kpl. rozrząd
amortyzatory
łączniki stabilizatorów
akumulator
poduszki silnika
klocki
A w swoim peugeocie 2razy więcej przez 6 miesięcy
Bardzo dobrze się trzymają te samochody, Japończycy odpieprzyli kawał dobrej roboty
A ogółem przez 4lata zrobiliśmy:
kpl. rozrząd
amortyzatory
łączniki stabilizatorów
akumulator
poduszki silnika
klocki
A w swoim peugeocie 2razy więcej przez 6 miesięcy
Bardzo dobrze się trzymają te samochody, Japończycy odpieprzyli kawał dobrej roboty

- Od: 4 wrz 2010, 14:10
- Auto: 323F BJ DiTD 00
ja mam 2003 i już nadkola do roboty. Trzeba ostro konserwować bo masakra
nie chcesz miec problemow z rdza , kup audi , ale beda za to inne problemy, tylko co gorsze , ruda czy mechanika , z ruda sie znacznie gorzej walczy .U mnie jedne drzwi bierze ruda, ale to tylko i wyłącznie dlatego ze sa uszkodzone . U mnie pod blokiem stoja jescze 2 takie mazdy jak moja i na oby dwóch autach widac ruda wiec japonce slabo sie postarali z blacha
-
Pyton162
decadent napisał(a):U mnie jest tak samo jak na zdjęciu – co ciekawe tylko w przednich i lewych tylnych drzwiach. Prawe tylne są zupełnie wolne od rdzy... ciekawe dlaczego
Przednie pewnie dlatego, że mało która bj-tka ma chlapacze.
Być może roboty malujące miały źle wprowadzone dane, skoro na większości jest to samo
- Od: 10 gru 2010, 14:55
- Auto: 323F BJ 2.0 DITD 2000r.
u mnie zero rdzy przy nadkolach, ale za to podwozie już ładnie podjedzone. Czekam do lata i zabezpieczę porządnie – te nadkola pewnie też zrobię tak na wszelki wypadek.
Jakie są jeszcze szczególnie newralgiczne punkty, żeby te miejsca też zabezpieczyć?
Jakie są jeszcze szczególnie newralgiczne punkty, żeby te miejsca też zabezpieczyć?
- Od: 23 sty 2011, 19:57
- Auto: 323F 2.0 DiTD BJ '02
Ja też wyczekuje wiosny i będę konserwował mazdę
tak aby mieć na parę lat spokój z rudą i wypryskami