Zapach spalin z nawiewu-co moze byc?
Mam 3 z 2004 roku.Ostatnio poczulem ze jak wlancze nawiew to czuc jakby spaliny szczegolnie gdy auto stoi z wlaczonym silnikiem.Jak jade zapach znika.
Po wylaczeniu nawiewu z zewnatrz tez znika.
Mozliwe ze pobor powietrza do srodka jest gdzies pod maska? bo myslalem ze na podszybiu.I ze mam dziurawy kolektor wylotowy i zaciaga spaliny.
dzieki
cegla
Po wylaczeniu nawiewu z zewnatrz tez znika.
Mozliwe ze pobor powietrza do srodka jest gdzies pod maska? bo myslalem ze na podszybiu.I ze mam dziurawy kolektor wylotowy i zaciaga spaliny.
dzieki
cegla
- Od: 25 lis 2010, 16:13
- Auto: Mazda 3 2005 Hatchback 1.6 diesel (PSA)
Jedz do byle tlumikarza – nie potrzeba do tego specjalistycznego serwisu .
Koszt zlacza z wymiana to okolo 100 zl. Przynajmniej w Szczecinie
Koszt zlacza z wymiana to okolo 100 zl. Przynajmniej w Szczecinie
Tak jak kolega pisał wyżej: uszczelniacz pod wtryskiwaczem. Mam to samo w służbowym Sprinterze. Jutro z rana jadę do mechanika na wymianę uszczelniacza. Nie można długo z tym jeździć ponieważ powstały nagar może utrudnić odkręcenie wtrysku. Wtedy może być duży problem.
- Od: 9 sie 2006, 07:27
- Auto: JapanMuscleCar
majkel83 napisał(a):Gdzie je wymieniałeś? Wszystkie 4 uszczelki? Ile kosztowało?
Wszystkie 4, wymieniłem u znajomego mechanika i zapłaciłem 250 pln (aso śpiewa ok 1000 pln) całość trwała parę godzin, ale z tego co wiem problemy mogą się pojawić w momencie gdy masz zapieczone wtryski (problemy z wykręceniem).
- Od: 23 lut 2010, 15:52
- Auto: Mazda 3 MZ-CD 1.6 sport top
nie chce mi się wierzyć że powodują to uszczelniacze. kopiłem moją mazdę jak miała 3500mil a obecnie mam 12000mil więc nie wieżę że cokolwiek mogło by się dziać z silnikiem. u mnie też śmierdzi z nawiewów spalinami, a niedawno odkryłem jeszcze coś – mając włączone nawiewy (ciepłe powietrze) na szybę, jak wchodzę ostrzej w zakręty z głównych kratek nawiewu leci mi zimne powietrze tak że aż idzie odmrozić ręce. Może u kogoś też takie coś występuje?
POWIEM TAK PO KROTCE MAZDA 3 TO CIEKAWE AUTO Z WIELOMA NIEWIADOMYMI – CIĄGLE MNIE ZASKAKUJE.
POWIEM TAK PO KROTCE MAZDA 3 TO CIEKAWE AUTO Z WIELOMA NIEWIADOMYMI – CIĄGLE MNIE ZASKAKUJE.
- Od: 8 maja 2010, 00:52
- Auto: Mazda 3 2.0 A/T 150 KM
Ja właśnie też mam benzynę więc to nie wtryskiwacze.
Lukaszgracz napisał(a):nie chce mi się wierzyć że powodują to uszczelniacze. kopiłem moją mazdę jak miała 3500mil a obecnie mam 12000mil więc nie wieżę że cokolwiek mogło by się dziać z silnikiem. u mnie też śmierdzi z nawiewów spalinami, a niedawno odkryłem jeszcze coś – mając włączone nawiewy (ciepłe powietrze) na szybę, jak wchodzę ostrzej w zakręty z głównych kratek nawiewu leci mi zimne powietrze tak że aż idzie odmrozić ręce. Może u kogoś też takie coś występuje?
też mam benzyne i podobne objawy z tym zapachem. Odnośnie zimnego powietrza to ciekawa sprawa i muszę przyznać, że akurat wczoraj coś takiego zauważyłem i.. olałem, pomyślałem że trzymając rękę na kierownicy bardziej na górze dmucha mi na nią ciepłe powietrze od szyby (nawiew ustawiony na szybę) i po skręcie w prawo (w stronę nawiewu centralnego) jest tam po prostu chłodniej
Dokładnie tak jak opisujesz. Moja żona siedząca obok wczoraj jako pasażer gdy powiedziałem jej że nagle mi zrobiło się zimno w rękę też stwierdziła że powiało jej zimnem gdy skręcaliśmy z ronda. Coś jest z tymi kratkami wentylacyjnymi. Tak do wiadomości w lecie gdy działa klima z środkowych kratek leci biały dymek.
Właśnie rozmawiałem z dwoma posiadaczami M6 i nich problem śmierdzenia spalinami wewnątrz auta również występuje więc nie tylko M3 taka straszna 
czy kolega tworzący post może potwierdzić, że porady poniżej jego wypowiedzi pomogły? mam ten sam problem w 3 (2005r.) i próbowałem już chyba wszystkiego.
pozdr.
pozdr.
-
Pan Boczek
Mam troje znajomych którzy mają Mazdę 6 i każdy z nich ma ten sam problem ze śmierdzeniem z nawiewów – jak to jeden określił – "spalenizną z elektronicznych elementów" więc jest to chyba jakąś normą w Mazdach.