Ja niestety nie jeździłem M6 w dieslu ale ostatnio jechałem taxi Passat B5 i strasznie mnie irytował bas w niskich obrotach. Kumpel ma Vectre C 1.9 i wg mnie jest trochę lepiej wyciszony. Ale ojciec ma Mondeo '98 V6 (benzyna oczywiście) i tu w porównaniu do mojej benzyny jest przepaść – chociaż głównie ze względu na niższe obroty ale i tak przy tych samych jest ciszej – no ale to Vka.
Mazda6 (GG / GY) – Informacje i opinie o modelu
A dokładnie dBA czyli dB skorygowane o krzywą A dla ludzkiego ucha bo człowiek to nie robot
W testach niestety nie zawsze jest dBA ale mniejsza z tym...
Ja niestety nie jeździłem M6 w dieslu ale ostatnio jechałem taxi Passat B5 i strasznie mnie irytował bas w niskich obrotach. Kumpel ma Vectre C 1.9 i wg mnie jest trochę lepiej wyciszony. Ale ojciec ma Mondeo '98 V6 (benzyna oczywiście) i tu w porównaniu do mojej benzyny jest przepaść – chociaż głównie ze względu na niższe obroty ale i tak przy tych samych jest ciszej – no ale to Vka.
Grzyby nie wiem czy gdzieś znajdziemy takie testy. Sam wiesz jak to jest z danymi umieszczanymi w necie. M6 ciągle widnieje w segmencie D aut – ostatnio nawet w TVN Turbo powiedzieli że M6 to segment D. A tak prawde mówiąc to do tej klasy mu brakuje. Chyba, że zmieniły się wytyczne klasyfikacji pojazdów.
Cieszmy się tym co mamy bo inni nawet tego nie mają
Cieszmy się tym co mamy bo inni nawet tego nie mają
Były takie testy porównawcze. Tylko niestety nie mogę znaleźć.
A było ich kilka. Na pewno była M6, Passat, chyba Laguna, 407, Vectra C
Nie pamiętam wyników, poza jednym że w M6 są za krótkie siedziska w porównaniu z Passatem. (a są krótsze o 5mm hehe).
A było ich kilka. Na pewno była M6, Passat, chyba Laguna, 407, Vectra C
Nie pamiętam wyników, poza jednym że w M6 są za krótkie siedziska w porównaniu z Passatem. (a są krótsze o 5mm hehe).
Hubix napisał(a):W M6 jest ciszej niż w E46

Dobre, niektórych to się żarty trzymają

Ciekawe ilu się na to nabierze

Sam miałem E46 330d i M6 w porównaniu z BMW to po prostu TRAKTOR

- Od: 6 paź 2010, 20:59
- Auto: M6 '04 diesel 136KM Kombi
teti napisał(a):Dobre, niektórych to się żarty trzymają
HAHA
W BMW był tylko jeden diesel?
Chyba nie. Więc może w porównaniu z tym innym jest ciszej.
Nie wiem. Ale rozbrajają mnie tego typu posty. Zresztą każdy typu jest ciszej/głośniej.
Jakoś nie zauważyłem żeby było podawane o jaki silnik chodzi czy przy jakich obrotach.
Równie dobrze można napisać że M6 jest cichsza niż wszystkie Lexy (nie dodając że przy zgaszonym silniku i będzie to prawda).
P.S.
teti napisał(a):TRAKTOR
Może warto zadbać o auto bo możliwe że coś jest źle
Grzyby napisał(a):Może warto zadbać o auto bo możliwe że coś jest źle
Dzieki za troske ale jest jak najbardziej ok
Grzyby napisał(a):W BMW był tylko jeden diesel?
Dokładnie jeśli chodzi o e46 to było 318d, 320d – pompa, 320d cr 150KM i 330d 184/204 KM ale to tak OT
Grzyby napisał(a):Więc może w porównaniu z tym innym jest ciszej
Nawet z najgłośniejszym 2.0d bez CR dużo ciszej

A tak wracając już całkowicie do dyskusji o wyciszeniu tu trzeba brać pod uwagę odgłosy nie tylko z komory silnika. Bardziej w M6 denerwujące są chałasy dochodzące z zawieszenia, związane z prędkością szumy i co najgorsze karczowanie nadkoli przez kałuże

A jak do tego dodamy mizernie wyciszoną komorę silnika to mamy niestety po przesiadce czy to z E46, Vectry czy Passata małe rozczarowanie
Bo jak by nie było jak na klasę srednią to powinno być lepiej i to dużo biorąc pod uwagę, że M6 do najtańszych w segmencie nie należy

A mnie pasi ten dzwięk uwielbiam słuchać jak silnik się wkręca na obroty a jak zamontuję to co myślę to będę ten dzwięk uwielbiał
-
Arkadius 73
Witam.
Sory ze nie na temat ,ale chcialbm pozdrowiv wszystkich forumowiczuch ,kilka dni temu kupilem madzie 6 2,0 litra ,147km ,94 tys km,2006 r.ostatni serwis byl robiony w 2009,i niemam dokladnych papierow co bylo zrobione,potrzebuje wiedzieć przedewszystkim:
jaki olej lac do tego silnika z takim przebiegiem,(lańcuszek rozrządu).
co powinienem wymienic po 100 tys km.
co ile sie wymienia łańcuszek rozrządu.
po ilu kilometrach klocki do wymiany i jakie najlepiej brac orginał czy zamiennik?
Po kilku dniach jazdy moge powiedzieć krotko: Świetne autko
Dzięki i pozdrawiam.
Od: wczoraj, 21:17
Prywatna wiadomośćWyślij e-mail do greg 82
Sory ze nie na temat ,ale chcialbm pozdrowiv wszystkich forumowiczuch ,kilka dni temu kupilem madzie 6 2,0 litra ,147km ,94 tys km,2006 r.ostatni serwis byl robiony w 2009,i niemam dokladnych papierow co bylo zrobione,potrzebuje wiedzieć przedewszystkim:
jaki olej lac do tego silnika z takim przebiegiem,(lańcuszek rozrządu).
co powinienem wymienic po 100 tys km.
co ile sie wymienia łańcuszek rozrządu.
po ilu kilometrach klocki do wymiany i jakie najlepiej brac orginał czy zamiennik?
Po kilku dniach jazdy moge powiedzieć krotko: Świetne autko
Dzięki i pozdrawiam.
Od: wczoraj, 21:17
Prywatna wiadomośćWyślij e-mail do greg 82
- Od: 24 sty 2011, 22:17
- Auto: M6 2.0 147Km,2006
greg 82 napisał(a):Witam.
...
witamy, witamy.
...no a o tym wszystkim jest na forum
...wystarczy poszukac

Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Sam się interesowałem głośnością M6. Z tego co znalazłem w sieci to różne źródła różnie podają.
Tutaj mamy porównanie Avensis i M6. Według tego testu przy 100km/h mają po 68 dB:
http://www.motofakty.pl/artykul/toyota_ ... zda_6.html
Ford Mondeo według tego testu przy takiej prędkości ma 64,4-65,1 dB w zależności od biegu:
Według tego testu Avensis ma 62,8-63,2 dB:
Tutaj z kolei przy porównaniu Accorda i Avensis jest 67 do 68 dB dla Accorda przy 4 biegu i 100k/h:
http://moto.wp.pl/kat,51154,title,Toyot ... &_ticrsn=3
Z kolei według tego testu wyniki przy 100k/h są następujące:
Alfa Romeo 159 2.4 JTD – 65 dB
Audi A4 2.0 TDI – 67 dB
BMW 320d – 65 dB
Lexus IS 220d – 67 dB
Mercedes-Benz C 220 CDI – 65 dB.
Oprócz jednego testu Avensis, który wykazał 63 dB, pozostałe testu pokazują, że samochody w tej klasie mieszczą się między 65, a 68 dB. Nie jeździłem jeszcze M6, ale przymierzam się do jej zakupu także podaję tylko dane testowe.
Myślę, że subiektywna "głośność" M6 może nie wynikać czysto z głośności dźwięku. Może to być kwestia barwy dźwięku albo jego wysokości, ale chyba aż tak skomplikowanych pomiarów nie prowadzi się dla samochodów.
Tutaj mamy porównanie Avensis i M6. Według tego testu przy 100km/h mają po 68 dB:
Ford Mondeo według tego testu przy takiej prędkości ma 64,4-65,1 dB w zależności od biegu:
Według tego testu Avensis ma 62,8-63,2 dB:
Tutaj z kolei przy porównaniu Accorda i Avensis jest 67 do 68 dB dla Accorda przy 4 biegu i 100k/h:
http://moto.wp.pl/kat,51154,title,Toyot ... &_ticrsn=3
Z kolei według tego testu wyniki przy 100k/h są następujące:
Alfa Romeo 159 2.4 JTD – 65 dB
Audi A4 2.0 TDI – 67 dB
BMW 320d – 65 dB
Lexus IS 220d – 67 dB
Mercedes-Benz C 220 CDI – 65 dB.
Oprócz jednego testu Avensis, który wykazał 63 dB, pozostałe testu pokazują, że samochody w tej klasie mieszczą się między 65, a 68 dB. Nie jeździłem jeszcze M6, ale przymierzam się do jej zakupu także podaję tylko dane testowe.
Myślę, że subiektywna "głośność" M6 może nie wynikać czysto z głośności dźwięku. Może to być kwestia barwy dźwięku albo jego wysokości, ale chyba aż tak skomplikowanych pomiarów nie prowadzi się dla samochodów.
"Bez myślenia niewiele się w życiu nauczysz. Bez czytania niewiele jest do myślenia"
- Od: 19 sty 2011, 02:40
- Auto: rozglądam się :)
Ludzie spokojnie i bez spinania pośladków czytać. Porównałem e46 330d do M6 bo taki miałem i moge co nieco powiedziec na ten temat. I jakoś nie wydaje mi się abym zwracał szczególną uwagę na dzwięk silnika . A zreszta jest to auto tak wyciszone że nie nie ma większej różnicy czy 2.0 czy 3.0!
Chcesz wiedziec przejedź sie i usłuszysz jaka jest różnica
Ale jak już wcześniej zauważyłem na forum mazdaspeed nie można negatywnie wypowiadać sie na temat mazdy ponieważ momentalnie przeprowadzane sa kontrataki.
Sorry teraz postaram się wskazywać tylko same plusy M6 !
Z powodu dużego bagażnika !
bartosz51 napisał(a):teti napisał(a):Nawet z najgłośniejszym 2.0d bez CR dużo ciszej![]()
A dużo to ile? 2, 3, 100?
.
Chcesz wiedziec przejedź sie i usłuszysz jaka jest różnica
Ale jak już wcześniej zauważyłem na forum mazdaspeed nie można negatywnie wypowiadać sie na temat mazdy ponieważ momentalnie przeprowadzane sa kontrataki.
Sorry teraz postaram się wskazywać tylko same plusy M6 !
maselek napisał(a):teti
Dlaczego kupiłeś właśnie M6
Z powodu dużego bagażnika !
teti napisał(a):Ale jak już wcześniej zauważyłem na forum mazdaspeed nie można negatywnie wypowiadać sie na temat mazdy ponieważ momentalnie przeprowadzane sa kontrataki.
Zgadzam się w 100%. To jest dział, gdzie każdy może wyrazić swoją opinię, ale najlepiej tylko pozytywną bo inaczej zostaniesz "zaatakowany" przez zwolenników M6
Testy porównawcze są ok. Głośność w środku objawia się wszystkimi czynnikami np silnik, szumy podczas jazdy, odgłosy z nawierzchni. Ja w moim aucie narzekam jedynie na dupiaste wygłuszenie między kołami a autem. Silnik jest rewelka, jest bardzo dobrze wygłuszony, reszta również bez zastrzeżeń.
Z tych testów wynika, że Mazda jest gorsza od Toyoty i Hondy. Minimalnie gorsza jednak gorsza. Jedziłem Avensis z 2010 r. i powiem, że mi się lepiej prowadzi M6. Więc takie testy to uważam za reklame auta danej marki, a każdy szuka czegoś odpowiedniego dla siebie i nie ma co porównywać cyferki bo i tak nic nie poprawimy.
Ogólnie o M6 mam zdanie negatywne i na pewno już nie kupie już żadnego auta z tego koncernu.
Arek_78 napisał(a):teti napisał(a):Ale jak już wcześniej zauważyłem na forum mazdaspeed nie można negatywnie wypowiadać sie na temat mazdy ponieważ momentalnie przeprowadzane sa kontrataki.
Arek_78 napisał(a):Zgadzam się w 100%. To jest dział, gdzie każdy może wyrazić swoją opinię, ale najlepiej tylko pozytywną bo inaczej zostaniesz "zaatakowany" przez zwolenników M6którzy będą Ci udowadniać, że się mylisz.
Chyba bez przesady. Tylko dyskutujmy, a nie spowijajmy tematu mgłą. Na dodatek pokrzykując nie wiedzieć po co.
Grzyby napisał(a):To może rzut oka na testy porównawcze?
Nie wiem – niech mi ktoś to pokaże na danych głośności (dB) z testów bo ucho ludzkie różnie może to odbierać.
Grzyby napisał(a):Były takie testy porównawcze. Tylko niestety nie mogę znaleźć.
Tutaj było trochę o tym: viewtopic.php?p=1770177#p1770177 Passat z pewnością o 70% cichszy nie jest.
Hałas, podobnie jak "podoba się" to subiektywne odczucia. Dla mnie głośniejsza jest benzyna, bo chodzi na wyższych dźwiękach -- a ja mam bardzo czułe uszy, słyszę najdrobniejsze szmery. Stąd wolę raczej ciężkie dźwięki niż szeleszczące i wyjące. Dlatego też M6 jest dla mnie bardzo hałaśliwa, zwłaszcza jak przekraczam 120/h (wtedy strasznie szumi). O "grających" nadkolach przednich nie będę nawet wspominać, bo to żal straszny.
greg 82 napisał(a):po ilu kilometrach klocki do wymiany
Ja póki co od nowości mam 65k i klocki jeszcze nie wymieniane.
Pozdor Myjk
zetek napisał(a):Poziom decybeli zależy w jakim stani jest słuch właściciela
To M6 działa zdrowotnie na słuch, bo wsiadając do niej nagle się on polepsza

M6 jest dużo lepsza od BMW ma lepszy silnik i lepsze materiały wykończeniowe kto jest innego zdania niech pisze ale ja wole M6 bo miałem BMW i teraz mam M6 w największym WYPASIE jest 100% lepsza
fan samochodów
- Od: 23 lut 2009, 10:05
- Auto: mazda 6 2006r