Stukot silnika po odpaleniu na zimnym

Postprzez pilot05 » 25 sty 2011, 11:14

No wiec... jestem po wymianie miski olejowej, co sie okazalo, byl poluzowany smok olejowy :] tzn bardzo dziwnie to wygladalo, bo sruby byly dokrecone tylko dwie trzymajace nakladki przez ktore przechodza owe sruby byly poluzowane i jakby sie zeslizgnal z tych nakladek (trudno wytlumaczyc bo pierwszy raz sie spotkalem z takim badziewnym uchwytem w tak waznym elemencie) Wstawilem nowa miske, ustawilem smok i weszlo 0,7 lita oleju wiecej...efekty? stukot jest slyszalny tylko przez kilka metrow jazdy nie jak to bylo dotad przez 2-3 km. Boje sie ze smok znow sie poluzuje, ciekawi mnie jedno, dlaczego nie zaswiecila sie kontrolka oleju ze jest zbyt male cisnienie??? Natomiast mam wrazenie ze delikatnie slychac cos pod miska ( PANEWKI ???) Wiec drodzy uzytkownicy Mazdy mysle ze warto jest zrobic przeglad smoka olejowego. Czy ktos sie orintuje gdzie moge kupic panewki i czy duzo jest z tym roboty? mozna zrobic to samemu? aaa i drogie to to?
Chcialbym aby moja Mazda sie tak nie psuła, jak sie psuje :]
Początkujący

Od: 17 sty 2011, 17:35
Auto: Mazda 3 1.4