Mazda3 (BL) – Wrażenia i opinie
Co do spalania zapraszamy do zakładki: "Spalanie silnika 1.6 MZR w karoserii HB "
A co do mocy silniczka 1.6 to myślę, że do miasta jest wystarczająca. Producent podaje przyspieszenie do 100km/h, że wynosi 12,2s. Na szczęście jest inaczej bo sam sprawdzałem i testy motoryzacyjne podają przyspieszenie rzędu 11s (autoświat 10,9 a autobild 10,8- chyba dobrze pamiętam) Ja akurat jeżdżę 65% procent trasy ale nawet przy pełnym obciążeniu całkiem ładnie idzie
A co do mocy silniczka 1.6 to myślę, że do miasta jest wystarczająca. Producent podaje przyspieszenie do 100km/h, że wynosi 12,2s. Na szczęście jest inaczej bo sam sprawdzałem i testy motoryzacyjne podają przyspieszenie rzędu 11s (autoświat 10,9 a autobild 10,8- chyba dobrze pamiętam) Ja akurat jeżdżę 65% procent trasy ale nawet przy pełnym obciążeniu całkiem ładnie idzie
- Od: 23 maja 2010, 17:16
- Auto: Mazda3 BL 1.6 MZR Excl 10'
Na razie dziękuję za odpowiedź. Auto kupuję dopiero za rok, ale już teraz chcę wiedzieć wszystko o modelu. Porównywałem jeszcze i30, Auris, Lancera i Civic. Jednak Mazda wypadła wg. mnie najlepiej. i30 na wartości fajnie traci, Auris – tam skrzynia lubi haczyć, co jest grzechem śmiertelnym w marce JP, Lancer – za duży na zewnątrz i za mały wewnątrz, poza tym 1.5 silnik nie do kupienia chyba jako używany w Sportbacku, bo 1.8 lubi sobie fajnie wypić, Civic – brak odpowiedniego silnika i dziwaczny wygląd
. Mazda najlepiej się jechało. Świetny układ kierowniczy. Silniczek też niczego sobie. Zawieszenie bardzo fajne (chociaż jechałem tylko dwupasmówką). Skrzynia to poezja. Jedyny minus chyba to ilość miejsca z tyłu, ale przeważnie z jednym pasażerem będę podróżował. Wyposażenie też spoko, więc raczej konkurencji nie widzę w takiej cenie 
- Od: 25 maja 2010, 23:19
AdiPL napisał(a):Na razie dziękuję za odpowiedź. Auto kupuję dopiero za rok, ale już teraz chcę wiedzieć wszystko o modelu. Porównywałem jeszcze i30, Auris, Lancera i Civic. Jednak Mazda wypadła wg. mnie najlepiej. i30 na wartości fajnie traci, Auris – tam skrzynia lubi haczyć, co jest grzechem śmiertelnym w marce JP, Lancer – za duży na zewnątrz i za mały wewnątrz, poza tym 1.5 silnik nie do kupienia chyba jako używany w Sportbacku, bo 1.8 lubi sobie fajnie wypić, Civic – brak odpowiedniego silnika i dziwaczny wygląd. Mazda najlepiej się jechało. Świetny układ kierowniczy. Silniczek też niczego sobie. Zawieszenie bardzo fajne (chociaż jechałem tylko dwupasmówką). Skrzynia to poezja. Jedyny minus chyba to ilość miejsca z tyłu, ale przeważnie z jednym pasażerem będę podróżował. Wyposażenie też spoko, więc raczej konkurencji nie widzę w takiej cenie
Z tyłu nie jest źle:) przynajmniej nikt się nie skarży z moich pasażerów(mam 180cm) więc do wielkoludów się nie zaliczam. A trasy zawsze robię w 4 lub nawet czasem 5 osób(460km)
Co do wymienionych przez Ciebie samochodów i30 dla mnie jest w środku strasznie tandetne i plastikowe, Auris ma mały bagażnik i jest w sumie drogi, a reszta to rzecz gustu
AdiPL,
W takim razie pozostaje Ci tylko polować na dobry egzemplarz…”trójki”
Bari,
Bagażnik Aurisa to „średniak” w klasie – ma taką samą pojemność jak M3, i30, Lancer. Co do jakości tworzyw i30 podzielam opinię AdiPL – są na przyzwoitym poziomie.
Bari,
Bagażnik Aurisa to „średniak” w klasie – ma taką samą pojemność jak M3, i30, Lancer. Co do jakości tworzyw i30 podzielam opinię AdiPL – są na przyzwoitym poziomie.

ZOOMik napisał(a):AdiPL,
Bari,
Ok, faktycznie Auris ma 354litry poj. bagażnika coś mi się pomyliło.
Ale nadal uważam, że i30 w środku jest poniżej przeciętnej. Ale to tylko moje zdanie. Nie jeździłem nim tylko siedziałem w środku 2 razy w salonie i ewidentnie mi coś przeszkadzało(od razu mówię, że nie znaczek na kierownicy
AdiPL
Masz jeszcze rok, to dużo czasu na wybranie fajnego autka. Polecam również sprawdzić seata leona- mam go w rodzinie i myślę, że jest fajną propozycją i również niezawodny jak nasza trójeczka
posiada może ktoś instrukcje obsługi do MAZDA 3 sedan(produkowana od 2003-2009) po polsku. Mogę za nią zapłacić, prosze pisać na adres email: artex191@wp.pl.
- Od: 15 lut 2011, 09:14
- Auto: Mazda 3 BK, 2005 rok 1.6 CITD 109 KM
Przymierzam siędo kupna mazdy 3 z nowym silnikiem 1.6 CITD 115KM czy ktoś z kolegów już może się takowym porusza i chce sie podzielić wrażeniami na forum. Ja mam pomysł tym razem na sedana ale info. o Hb tez nie pogardzę. Interesują mnie głównie info o spalaniu i wrażeniach z jazdy. PZDR.
Mazda cenię to autko
- Od: 29 mar 2008, 19:21
- Auto: 323F BJ 2.0DITD RF4F, Saab 9-5 1.9 TID, Saab 9-3 x 1.9 TTID 180 KM
Bari,
Cóż, każdy może mieć inne odczucia estetyczne
Też bym i30 nie kupił i tak też się stało, ale mimo to uważam, że koreańska motoryzacja dziś naprawdę nie ma się czego wstydzić.
Seata Leona również brałem pod uwagę, bo w grupie VAG na tle reszty wyróżnia się stylistycznie, ale niestety wnętrze nie dorównuje karoserii. Na tyle mocno rozczarowuje nie tylko brakiem polotu projektanta, ale i kiepską jakością, że ostatecznie podziękowałem.
tbodzio,
A3 to zupełnie inna półka cenowa, więc jaki byłby sens takiego porównania
artex191,
Tutaj znajdziesz link do poszukiwanej instrukcji
Suazi3,
Póki co nie ma nikogo na forum z M3 wyposażonym w takie „serducho”, więc chyba najszybciej wyrobisz sobie opinię udając się na jazdę próbną, ale nie sądzę, aby były jakieś kolosalne różnice między nowym a „starym” 1.6 D. A tak w ogóle to, jeśli planujesz zakup nowego to innego i tak nie będzie
Cóż, każdy może mieć inne odczucia estetyczne
Seata Leona również brałem pod uwagę, bo w grupie VAG na tle reszty wyróżnia się stylistycznie, ale niestety wnętrze nie dorównuje karoserii. Na tyle mocno rozczarowuje nie tylko brakiem polotu projektanta, ale i kiepską jakością, że ostatecznie podziękowałem.
tbodzio,
A3 to zupełnie inna półka cenowa, więc jaki byłby sens takiego porównania
artex191,
Tutaj znajdziesz link do poszukiwanej instrukcji
Suazi3,
Póki co nie ma nikogo na forum z M3 wyposażonym w takie „serducho”, więc chyba najszybciej wyrobisz sobie opinię udając się na jazdę próbną, ale nie sądzę, aby były jakieś kolosalne różnice między nowym a „starym” 1.6 D. A tak w ogóle to, jeśli planujesz zakup nowego to innego i tak nie będzie

ZOOmik
Dziękuję za odp. masz rację pewnie różnicy nie bedzie wielkiej, co do jazdy próbnej to jest problem bo w Słupsku który mijam na trasie Gdansk-Koszalin nie ma takowego M3 z tym zmodyfikowanym silnikiem . Mam zamawiać, brać w ciemno. Cieszę się tylko, że w rozliczeniu mogę dać swoją 323F 2.0DITD z 2003 roku.
PZDR.
Dziękuję za odp. masz rację pewnie różnicy nie bedzie wielkiej, co do jazdy próbnej to jest problem bo w Słupsku który mijam na trasie Gdansk-Koszalin nie ma takowego M3 z tym zmodyfikowanym silnikiem . Mam zamawiać, brać w ciemno. Cieszę się tylko, że w rozliczeniu mogę dać swoją 323F 2.0DITD z 2003 roku.
PZDR.
Mazda cenię to autko
- Od: 29 mar 2008, 19:21
- Auto: 323F BJ 2.0DITD RF4F, Saab 9-5 1.9 TID, Saab 9-3 x 1.9 TTID 180 KM
Suazi3 napisał(a):silnik 1.6 115 KM i o takim opinie mnie interesują.
To opinie bedą zbliżone żeby nie powiedzieć identyczne.
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Jeśli bedzie osoba która pojedzie i pokaze wykres z hamowni z tego "nowego" silnika to pewnie zmienie zdanie
Witam!
Obecnie jestem na etapie rozglądania się za moim przyszlym autkiem (zostało jeszcze kilka rat leasingowych), mierzę siły na zamiary i mam pytanie: jak wygląda polityka rabatowa w Mazdzie? Czy obowiązują wyłącznie rabaty standardowe tak jak w Toyocie, czy dealer ma swobodę tak jak w Oplu czy Fordzie?
Pozdrawiam
Obecnie jestem na etapie rozglądania się za moim przyszlym autkiem (zostało jeszcze kilka rat leasingowych), mierzę siły na zamiary i mam pytanie: jak wygląda polityka rabatowa w Mazdzie? Czy obowiązują wyłącznie rabaty standardowe tak jak w Toyocie, czy dealer ma swobodę tak jak w Oplu czy Fordzie?
Pozdrawiam
-
tomek242
cinektbg napisał(a):Czy jeździ ktoś 2.0 benzyna automat ... jakie spalanie
jeżdżę wersją amerykańską 148 KM, spalanie w moim aucie w trasie 8-9l, w miescie od 10l w górę
- Od: 12 wrz 2010, 22:33
- Auto: 2010 Mazda MAZDA3 i Sport Sedan
2.0L DOHC EFI 16-VALVE I4
5 Spd Automatic
tomek242 napisał(a):Witam!
Pozdrawiam
Żeby dostać w maździe rabat trzeba się postarać
Czyli coś można wyrwać
Gdy ja zamawiałem swojego Focusa, udalo mi się wynegocjować 12%, auto było zamawiane, nie stało na placu. Czy są możliwe jakieś większe rabaty w Mazdzie?
-
tomek242