Ostatnim największym modem przy samochodzie było założenie instalacji LPG. Ceny paliwa zaczęły mnie juz niepokoić na tyle, że po namyśle zdecydowałem jednoznacznie o stworzeniu obozu koncetracyjnego w miejscu koła zapasowego

Starałem się wybrać taką instalację, która pomimo swej umiarkowanej ceny zapewni przyzwoite poruszanie się auta bez zauważalnej straty mocy.
Elementy instalacji:
Zbiornik STAKO (poj 42 litry – w miejsce koła zapasowego)
Elektrozawór elektroniczny, zintegrowany z reduktorem
Wielozawór BRC
Obudowa wielozaworu STAKO
Reduktor / parownik STAFANELLI (wersja N do 150 KM)
Wlew paliwa BRC
Urządzenie wtrysku gazu MASTER
System wtrysku ESGI2
Przewody elastyczne FAGUMIT
Czujnik ciśnienia P1/MAP Typ 01
Po założeniu instalacji przejeżdziłem 3 dni. Zrobiłem 250 km. Do komputera sterującego LPG został wgrany standardowy program bez większych modyfikacji. To jednak skutkowało delikatnym opóźnieniem na reakcję silnika po dodaniu pedału gazu (ułamki sekundy głównie w niskim zakresie obrotów do ok 2500).
W dniu dzisiejszym pojechałem na sprawdzenie programu sterującego pracą wtryskiwaczy gazowych i dokonaliśmy kilku modyfikacji. Poprzez zmianę parametrów otwarcia wtryskiwaczy w dolnym zakresie obrotów samochód zaczął szybciej reagować na pedał gazu. To dowodzi temu, że nie tylko poprawna instalacja jest istotna ale i dobra regulacja komputera LPG (najczęściej trzeba ją dostosowywać indywidualnie do danego samochodu i stylu jazdy kierowcy).
Wielu instalatorów próbuje umyć ręce od jakichkolwiek problemów w przypadku skasowania pieniędzy po założeniu LPG. Zrzucają winę na brudne filtry itp.
Moja rada. Jeśli ktoś się decyduje na założenia instalacji to niech jasno przedstawi mechanikowi swoje wymagania. Wystarczy mu powiedzić, że nie da się mu spokoju jeśli coś nie będzie działać jak należy. Jeśli wtedy padną słowa, że on nie potrafi tego zagwarantować zmieńcie warsztat na inny
Wybierajcie nie te, które są najtansze ale te w których pracują fachowcy z dłuższym stażem a firma istnieje od dłuższego czasu.
Unikniecie w ten sposób rozczarowań a w razie problemów uzyskacie cenną pomoc.
Aktualizacja 07.06.2011
Najnowszy zakup do samochodu – klimatyzacja za 25 zl

Podpiecie pod gniazdo zapalniczki, 2 tryby pracy (staly i obrotowy).
Wrescie troszke zimnego powietrza w srodku bo z nawiewow lecialo zbyt cieple.