Kiepskie działanie hamulców M3 1.6 benzyna

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Blumek » 5 lis 2010, 21:46

Witam, po podpięciu się pod podobny temat nikt nie zareagował wiec zaryzykowałem założenie nowego. A może został przeoczony :(

Otóż ja chyba mam problem z hamulcami, historia jest dość długa od momentu zakupu auta ale postaram się jakoś to streścić.

Mianowicie moje auto przed zakupem stało dość długo pod chmurką, i niestety czas zrobił swoje co miało pordzewieć pordzewiało m.in tarcze hamulcowe. Przed i po zakupie trochę było jeżdżone autem ale były tragiczne bicia podczas hamowania więc postanowiłem zmienić tarcze z przodu i klocki + tylko klocki na tył (wszystkie klocki też już były na wykończeniu). Na przód poszedł komplet GIRLING-a a na tył tylko najtańsze klocki żeby przetarły tarcze. najlepsze jest to że w kartonie GIRLINGa dostałem tarcze TRW ale nie ważne. Z hamowaniem oczywiście na początku obchodziłem się delikatnie, na dzień dzisiejszy zrobione mam około 3000 km i mam wrażenie że hamulce są dużo gorsze nawet od tych pordzewiałych. Kiedyś wystarczyło dotknąć pedału hamulca i autko reagowało natychmiast dosyć mocno.
Dodam, że jak podpompuje kilka razy to auto staje gwałtowniej, ale takie zachowanie z systemem ABS jest nie wskazane.
Czy w każdych układach hamulcowych z ABS jest tak, że po naciśnięciu pedału, powoli zapada on się do podłogi? ( u mnie nie powoli schodzi w dół ale nie do podłogi), wcześniej miałem okazje jeździć Oplem Combo i tam też pedał lekko powoli się zapadał ale hamulce były super.

Nie wiem czego się uczepić przy zmianie tarcz czyściłem i smarowałem wszystkie tuleje w zaciskach (tył i przód) cylinderki i gumy są w porządku. Jedyne co mi zostaje to wymiana płynu hamulcowego, ale tego sam nie zrobię bo chyba sprzęgło też jest nim sterowane.Żadnych błędów komputer nie pokazuje.

Macie jakieś sugestie? Bo czuje się jak w aucie z lat '90 bez wspomagania hamulców.
Madzia Forever :)
Forumowicz

Od: 5 lut 2007, 23:44
Auto: BYŁA M3 BK HB 1.6 Benzyna 2005/BYŁA 323 BG 1.3 Teraz nie ma nic :(

Postprzez Wojtek » 5 lis 2010, 23:00

Blumek napisał(a):moje auto przed zakupem stało dość długo pod chmurką, i niestety czas zrobił swoje co miało pordzewieć pordzewiało m.in tarcze hamulcowe.

Wyglada na zapowietrzony uklad i stary plyn hamulcowy (plyn + woda w ukladzie).
Po pierwsze:
Wymien plyn hamulcowy... Powinno sie go wymieniac co 2 lata... nie sadze, aby poprzedni wlasciciel to zrobil... :( , a autko i tak stalo nieuzywane...
Po drugie:
Dobrze odpowietrz uklad. Mozesz to wykonac razem ze sprzeglem... ma ono swoj odpowietrznik :)

Po tych czynnosciach powinno byc wszystko OK. Napisz o efekcie koncowym :]
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Zarząd – Członek Zarządu

Od: 21 gru 2013, 13:44
Auto: Renault Arkana E-Tech
Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez radzi89 » 5 lis 2010, 23:24

Moze to byc zapowietrzony uklad, lub troche wody moglo sie do niego dosyac tak jak napisal kolega powyzej. Jelsi wymiana plyny i odpowietrzenie nie pomoze to wina moze lezec po stronie serwa.
Rafal
Forumowicz

Od: 5 cze 2009, 11:45
Auto: BMW E30
BMW i4M50
Porsche 911 4S – 996.2
Defender Urban V8

Postprzez Blumek » 6 lis 2010, 02:04

radzi89 Niby którędy "woda" mogła się dostać? Ja wiem że płyn hamulcowy absorbuje wodę.

67igor1 ja słyszałem że przy 80 tyś/km się wymienia lub 2 lata? Na pewno poprzedni właściciel tego nie robił.
Czyli mówisz,że mogę zaryzykować wymianę płynu sam? A co z u kładem ABS/DSC? Przecież po takiej operacji powinno się skalibrować kompa?

Jaki płyn lać nie pytam o firmę tylko czy DOT 3 czy 4, książki piszą o DOT3.
Ostatnio edytowano 6 lis 2010, 02:12 przez Blumek, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Postprzez marcin255 » 6 lis 2010, 02:09

wymienia się co 2 lata nic sie nie kalibruje ,jedź do warsztatu i wymień nie kombinuj z hamulcami
Ceed GT 1.6T 225KM
Obrazek
T-Roc 2.0 TSI 4motion 190KM
Obrazek
Forumowicz

Od: 28 gru 2008, 23:14
Auto: Była 323F BA
87 KM -122 Nm
Mazda 3-2.0 LF
166 KM -209
KIA CEE’D GT
204 KM -265 Nm up
225 KM -330 Nm
T-Roc 2.0TSI 4motion 190KM 320Nm up.....?

Postprzez Wojtek » 6 lis 2010, 07:05

Moze byc DOT3 lub DOT4. I tak powinienes wymienic cala zawartosc ukladu :)
Arkana , Captur , Mii
Zarząd – Członek Zarządu

Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez radzi89 » 6 lis 2010, 12:46

Jakim cudem to nie wiem, ja nigdy takiego problemu nie mialem ale slyszalem o takich. Mi kiedys poluzowal sie zaworek od odpowietrzania i plyn wyciekal, nie bylo pelnego cisneinia wiec hamulce byly slabsze ale byl wtedy wyrazny wyciek. Plyn mozna bylo zobaczyc na feldze.
Rafal
Forumowicz

BMW i4M50
Porsche 911 4S – 996.2
Defender Urban V8

Postprzez Blumek » 6 lis 2010, 13:27

Często wymieniałam płyn sam, ale w sumie w autach bez ABS i sprzęgła hydro. Może faktycznie poświecę parę zł więcej i oddam do warsztatu. Ale zanim to zrobię rozruszam im wszystkie odpowietrzniki żeby nie poukręcali, bo one też rude :).
Forumowicz

Postprzez Blumek » 22 sty 2011, 21:29

Tak więc dzisiaj wymieniłem płyn hamulcowy, hamulce się poprawiły. Jednak powtórzę ten zabieg ponieważ robiłem to na szybko z pośpiechu i kiepsko na pewno wypłukałem stary płyn.
Ale mam pytanie odnośnie wymiany/odpowietrzania układu sprzęgła bo jak się nie mylę to sprzęgło jest też na tym samym płynie co hamulce, Odkręciłem odpowietrznik sprzęgła a tu nic nawet nie kapało. Z czym to się je? może coś nie tak zrobiłem?
Forumowicz

Postprzez Wojtek » 22 sty 2011, 21:44

Blumek napisał(a):Ale mam pytanie odnośnie wymiany/odpowietrzania układu sprzęgła bo jak się nie mylę to sprzęgło jest też na tym samym płynie co hamulce, Odkręciłem odpowietrznik sprzęgła a tu nic nawet nie kapało. Z czym to się je? może coś nie tak zrobiłem?

Tak ... na tym samym ukladzie :)

...a druga osoba trzymala wduszony pedal sprzegla?

podpompuj pedal i pozostaw wduszony, nastepnie odkrec odpowietrznik i wypusc plyn, zakrec go i...
podpompuj sprzeglo i zostawic wduszone... i tak w kolko...
, az do calkowitej wymiany plynu w tym obwodzie... <faja>
Arkana , Captur , Mii
Zarząd – Członek Zarządu

Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez Blumek » 22 sty 2011, 22:03

...a druga osoba trzymala wduszony pedal sprzegla?

Nie było drugiej osoby
podpompuj pedal i pozostaw wduszony, nastepnie odkrec odpowietrznik i wypusc plyn, zakrec go i...
podpompuj sprzeglo i zostawic wduszone... i tak w kolko...
, az do calkowitej wymiany plynu w tym obwodzie...

No ok ze sprzęgłem postępowałem praktycznie identycznie jak z hamulcami. Wciskałem pedał sprzęgła wielokrotnie i przy odkręconym odpowietrzniku nic nie poleciało???
Jest tylko jeden odpowietrznik układu sprzęgła przy wysprzęgliku czy jest jeszcze gdzieś?
Forumowicz

Postprzez Wojtek » 23 sty 2011, 02:14

Blumek napisał(a):Nie było drugiej osoby

jezeli pompowales sam i pozniej zostawiales pedal niewduszony, to plyn w ukladzie nie byl sprezony...
a co za tym idzie nie mogles go wypompowac... :D

Popros kogos o pomoc:
1. jedna osoba pompuje pedal do oporu i trzyma wduszony.
2. druga osoba odpowietrza uklad, az do utraty cisnienia. zakreca odpowietrznik i znow pompowanie...
czyli punkt 1.

I tak w kolko, az do calkowitej wymiany plynu w ukladzie :)

Ps. Jezeli sam odpowietrzales uklad hamulcowy, to nie dziw sie, ze nie dziala on w 100% poprawnie... ;P
Gdybys uzyl do tego celu bleeding system (przepraszam nie znam odpowiednika w j. polskim),
to moglbys wykonac to wszystko sam...

Ps. Jezeli czegos nie umiesz wykonac, to popros kogos... lub udaj sie do zaufanego warsztatu.
To jest twoje i innych bezpieczenstwo na drodze...
Arkana , Captur , Mii
Zarząd – Członek Zarządu

Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez Blumek » 23 sty 2011, 03:32

67igor1 o czym ty w końcu piszesz wyżej? moje ostatnie pytanie było o sprzęgło z którego odpowietrznika nic się nie wydostało.

Jeżeli chodzi o same hamulce nie potrzebna mi żadna inna osoba, napisałem że hamulce się poprawiły po wymianie płynu. a ty mi piszesz:
to nie dziw sie, ze nie dziala on w 100% poprawnie

Wszystko działa teraz tak jak trzeba, tylko chciałbym wypchnąć stary płyn z układu sprzęgła.

Czytaj ze zrozumieniem.

Ja już się pogubiłem i w tej chwili chodzi mi o samo sprzęgło. Odkręciłem odpowietrznik przy wysprzegliku, kilka razy deptałem na pedał sprzęgła i nic kompletnie nie poleciało, gdybym po prostu wcisnął i trzymał też by nic nie poleciało.

To co opisałeś w tych dwóch punktach robiłem jak zabrałem się do tego pierwszy raz.I wtedy faktycznie robiłem to tak jak opisujesz, ale w tym "pierwszym" aucie nie miałem sprzęgła hydraulicznego. :)
Forumowicz

Postprzez Wojtek » 23 sty 2011, 11:33

Pytales sie o sprzeglo. Tak zgadza sie i ja zawsze staram sie <czytaj> ze zrozumiieniem... (czytam dwa razy)... <rotfl>

Blumek napisał(a):No ok ze sprzęgłem postępowałem praktycznie identycznie jak z hamulcami. Wciskałem pedał sprzęgła wielokrotnie i przy odkręconym odpowietrzniku nic nie poleciało???

... wiec podalem tobie jak to sie robi... przeczytaj jeszcze raz... moze zrozumiesz <głaszcze>
I nie unos sie tak, bo to zdrowiu szkodzi... Najpierw chcesz pomocy, a potem piszesz, ze nie... rozumiesz dlaczego ja pisze o hamulcach...
Zdecyduj sie...
A Uklad Hamulcowy, to twoje bezpieczenstwo i jak nie umiesz czegos zrobic oddaj sprawe w fachowe rece...
Nie chce, abys zabil siebie i innych...

Przytocze twoje wypowiedzi...o hamulcach:

Blumek napisał(a):dzisiaj wymieniłem płyn hamulcowy, hamulce się poprawiły. Jednak powtórzę ten zabieg ponieważ robiłem to na szybko z pośpiechu i kiepsko na pewno wypłukałem stary płyn.

... pozniej oburzenie na moj post...

Blumek napisał(a):Wszystko działa teraz tak jak trzeba,

... oczywiscie to twoje auto...

Wiesz jaka jest roznica pomiedzy ukladem hamulcowym, a sprzeglem hydraulicznym? :>
Odpowiedz sobie sam.
Arkana , Captur , Mii
Zarząd – Członek Zarządu

Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez radzi89 » 23 sty 2011, 11:47

Igor bardzo dobrz Ci radzi <spoko>
Popros kogos o pomoc bo aby dobrze odpowietrzyc uklad potrzeba dwoch osob.
Jedna osoba pompuje sprzeglem, a nastepnie przytrzymuje je wduszone, a druga osoba w tym momencie odkreca odpowietrznik, czekasz az zleci plyn, zakrecasz odpowietrznik i czynnosc powtarzacie :)

Pozdrawiam, Rafal
Rafal
Forumowicz

BMW i4M50
Porsche 911 4S – 996.2
Defender Urban V8

Postprzez rdcs » 23 sty 2011, 11:50

dobre odpowietrzenie to podstawa...
Początkujący

Od: 11 gru 2010, 10:45
Auto: 323f 1.6 2001 Nardi Torino

Postprzez Blumek » 23 sty 2011, 13:50

67igor1 spoko nie unoszę się, tylko trochę już zgłupiałem.

Robiłem to prostym garażowym sposobem, butelka zalana płynem hamulcowym, wężyk zanurzony, podłączony do odpowietrznika, butelka postawiona wysoko żeby powietrze się nie cofało, odkręcam odpowietrznik, pompuje kilka razy pedałem hamulca, zakręcam odpowietrznik, dolewam płynu..i tak w kółko.
Ale przyznaje chyba zapomniałem o tym, że pedał powinien być wciśnięty przed zakręceniem odpowietrznika. <zawstydzony> <zawstydzony> <zawstydzony> <piwo>
Forumowicz

Postprzez Wojtek » 23 sty 2011, 13:57

:D ... no to do roboty... <spoko>
...i opisz twoje hamulce i sprzeglo (ich skutecznosc dzialania) juz po powtornej akcji wymiany plynu... <spoko>
Pozdrawiam
Arkana , Captur , Mii
Zarząd – Członek Zarządu

Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez Blumek » 23 sty 2011, 19:53

Tak więc, po dzisiejszej poprawce, nie zauważyłem żadnych zmian w stosunku do dnia wczorajszego.Sama wymiana płynu trochę uskuteczniła hamulce szczególnie tylne.
Co do sprzęgła to w końcu coś popłynęło z odpowietrznika, ale o dziwo dopiero po uruchomieniu silnika ( może po prostu zbieg okoliczności) Co do sprzęgła żadnej szczególnej różnicy nie widzę, może tylko trochę szybciej bierze.

Pozdrawiam
Forumowicz

Postprzez rdcs » 23 sty 2011, 20:55

a miałeś włączoną stacyjke przy odpowietrzaniu? jak jest ABS to powinna być włączona... tak słyszałem
Początkujący

Od: 11 gru 2010, 10:45
Auto: 323f 1.6 2001 Nardi Torino