Webasto wady i zalety dołożenia do wersji PB

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Cichyq » 22 sty 2011, 01:40

Witam,

Niedługo dołącze do grona CX-7'kowiczów :)
W związku z tym mam pytanie.
Do tej pory jezdziłem (tzn jeszcze jezdze, bo CXa nie odebralem na razie) Mazda 6 Diesel z Webasto.
Zastanawiam się, czy opłaca sie Webasto dokladac do benzynowego silnika.
Jak szybko Wam sie rozgrzewa silnik bez Webasto ??

Z gory dziekuje za odpowiedz,
Pozdrawiam,
Cichy
Nie kłóć się z głupim, bo zniży Cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
Obrazek
Forumowicz

Od: 6 kwi 2007, 21:11
Auto: Mazda CX-7 Sport DISI Turbo 260KM '10

Postprzez domin1979 » 22 sty 2011, 11:01

Cichyq napisał(a):Zastanawiam się, czy opłaca sie Webasto dokladac do benzynowego silnika.
Jak szybko Wam sie rozgrzewa silnik bez Webasto ??
Z tego co pamiętam to rozgrzewa się do 90 st. po ok. 2-3 km, w zależności od temp. Opłacać to się raczej nie opłaca więc to raczej kwestia wygodnictwa i czy się chce za to zapłacić. Jak masz garaż to raczej nie ma sensu, jak stoi pod chmurą i wstajesz do roboty o tych samych godzinach to już można pomyśleć.
Obrazek
Forumowicz

Od: 14 wrz 2007, 11:04
Auto: S-Max 2.0T '12
było :( CX-7 Expression '08 2.3 DISI

Postprzez People_Hate_Me » 22 sty 2011, 12:47

poprawiłem za Ciebie temat. żeby chociaż było wiadomo o co chodzi w temacie.
Psssssssssssssst
Klubowicz

Od: 16 lip 2008, 15:26
Auto: Mazda MX-6 (GE) 2.0 FS-T 93r
Subaru Impreza (GC) 2.0 Combi

Postprzez stef » 25 sty 2011, 11:34

Silnik rozgrzewa się dośc długo porównując do mojego poprzedniego auta wolnossącego o tej samej pojemności. Dziś przy temp. zewnetrznej 3 C zajęło to ok. 8 min.Myślę, że z powodu turbo większe są pojemności układów smarowania i chłodzenia i samo chłodzenie jest wydajniejsze. Ktoś wie czy jest chłodnica oleju?

Co do webasto to szczerze polecam. Po ostatniej zimie stwierdziłem, że mam dość skrobania szyb i następne auto będzie z webasto. Po prostu wstaję rano, patrze co za oknem i jak trzeba to odpalam webasto. Jak schodzę do auta to szyby juz są odmrożone, auto wstępnie nagrzane. Po odpaleniu od razu mozna jechać, no chyba ze jest 20 cm sniegu :). Po odpaleniu od razu z kratek leci ciepłe powietrze. Same zalety. Zużycie paliwa wynosi coś koło 0,5 l/h wiec niewielkie. Wadą jest oczywiście cena.
Forumowicz

Od: 1 mar 2010, 00:04