Ubezpieczenie samochodu OC AC NW (wątek zbiorczy)
Z benefii24 likwidowałem szkodę z AC (wymiana szyby czołowej – pęknięcie od uderzenia kamieniem) w ASO bezgotówkowo – nie było problemów, z tym, że ponieważ robiłem w ASO, a nie w wyznaczonym przez nich warsztacie nie uznali tego jako szkoda szybowa i chcieli mi dowalić przy odnawianiu...
Lepszą (tańszą) ofertę dostałem z TU AXA. Mają jakąś promocję, że jak powołasz się na polisą aktualnego ich klienta, to dostajesz jakąś zniżkę, a osoba polecająca też coś dostaje (chyba 50zł). Może warto sprawdzić co ci zaoferują. Jak chciałbyś skorzystać z tej promocji to odezwij się na PW.
Co do zakresu AC musisz już sam zdecydować po lekturze OWU.
Edit: ze strony AXA: "Polecając AXA DIRECT rodzinie i przyjaciołom w zakresie zakupienia Pakietu OC dla samochodu lub Pakietu Pełnego możesz otrzymać bony premiowe o wartości 40 zł, a Twoi znajomi zniżkę w wysokości 30 zł przy zakupie Pakietu OC lub 80 zł przy zakupie Pakietu Pełnego na ubezpieczenie pojazdu"
Lepszą (tańszą) ofertę dostałem z TU AXA. Mają jakąś promocję, że jak powołasz się na polisą aktualnego ich klienta, to dostajesz jakąś zniżkę, a osoba polecająca też coś dostaje (chyba 50zł). Może warto sprawdzić co ci zaoferują. Jak chciałbyś skorzystać z tej promocji to odezwij się na PW.
Co do zakresu AC musisz już sam zdecydować po lekturze OWU.
Edit: ze strony AXA: "Polecając AXA DIRECT rodzinie i przyjaciołom w zakresie zakupienia Pakietu OC dla samochodu lub Pakietu Pełnego możesz otrzymać bony premiowe o wartości 40 zł, a Twoi znajomi zniżkę w wysokości 30 zł przy zakupie Pakietu OC lub 80 zł przy zakupie Pakietu Pełnego na ubezpieczenie pojazdu"
Uderz do wszystkich dostępnych ubezpieczycieli bo warto.
Ciekawie się porównuje propozycje
A rozrzut bywa szokujący.
Ja miałem OC+AC w AXA ale pomimo kontynuacji lepszą o 100zł ofertę dostałem od Avivy.
W sumie za pełny pakiet zapłaciłem 1115zł.
Ciekawie się porównuje propozycje
Ja miałem OC+AC w AXA ale pomimo kontynuacji lepszą o 100zł ofertę dostałem od Avivy.
W sumie za pełny pakiet zapłaciłem 1115zł.
Byłem w kilku. Direct sobie odpuściłem.
W tych, które odwiedziłem sytuacja przedstawia się następująco:
PZU: OC / AC – ok. 1900zł a OC / Minicasco ok. 900zł
Benefia: OC / AC – ok 1200zł
Interrisk: OC / AC – ok 900zł (przy czym po dłużej rozmowie okazało się, że do tego trzeba "doliczać" to co jest już w powyższych ubezpieczeniach
)
Z racji tego, że nie należę obecnie do ludzi, którzy robią za wiele kilometrów chyba skuszę się na PZU OC / Minicasco. Ponadto nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale mój współwłaściciel ma 60% zniżki w PZU a w PZU chyba korzystnie po kilku latach bezszkodowej jazdy one przechodzą.
P.S.
Czy są na rynku inni ubezpieczyciele oferujący coś w stylu Minicasco?
W tych, które odwiedziłem sytuacja przedstawia się następująco:
PZU: OC / AC – ok. 1900zł a OC / Minicasco ok. 900zł
Benefia: OC / AC – ok 1200zł
Interrisk: OC / AC – ok 900zł (przy czym po dłużej rozmowie okazało się, że do tego trzeba "doliczać" to co jest już w powyższych ubezpieczeniach

Z racji tego, że nie należę obecnie do ludzi, którzy robią za wiele kilometrów chyba skuszę się na PZU OC / Minicasco. Ponadto nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale mój współwłaściciel ma 60% zniżki w PZU a w PZU chyba korzystnie po kilku latach bezszkodowej jazdy one przechodzą.
P.S.
Czy są na rynku inni ubezpieczyciele oferujący coś w stylu Minicasco?
- Od: 10 gru 2010, 14:55
- Auto: 323F BJ 2.0 DITD 2000r.
Marceli Szpak napisał(a):Direct sobie odpuściłem
Cóż, Twoje pieniądze, Twój wybór.
Ja tylko dodam od siebie że od min. 10 lat korzystam z takowych (różnych) i nigdy żadnego problemu nie miałem z uzyskaniem odszkodowania.
P.S. Podstawiając swoje dane do Twojego auta w pierwszej z brzegu firmie "direct" wyliczyło mi deko ponad 800 zł za OC+ pełne AC (udział własny w szkodzie do 500zł – mniej się nie dało).
Ale tak jak pisałem – Twoje pieniądze, Twój wybór.
Noże i dziwne, chociaż niezbyt w kontekście tego:
Zamów sobie rozmowy z konsultantami, zwykle trochę lepsze te wyceny są niż z kalkulatorów.
Jak pisałem – podstawiłem swoje dane do Twojego auta.
Niekoniecznie po wstawieniu Twoich wyjdzie podobnie, aczkolwiek co Cię kosztuje sprawdzenie czy wypełnienie kilku pól na formularzu?
P.S. Wycena jaką podałem wyszła w Avivie.
Grzyby napisał(a):Ciekawie się porównuje propozycjeA rozrzut bywa szokujący.
Zamów sobie rozmowy z konsultantami, zwykle trochę lepsze te wyceny są niż z kalkulatorów.
Jak pisałem – podstawiłem swoje dane do Twojego auta.
Niekoniecznie po wstawieniu Twoich wyjdzie podobnie, aczkolwiek co Cię kosztuje sprawdzenie czy wypełnienie kilku pól na formularzu?
P.S. Wycena jaką podałem wyszła w Avivie.
Siw-y napisał(a):negocjując z w directach konsultantem można utargować nawet kilka stówek w stosunku do tego co wyliczy automat
...a ja directy też odpuściłem – sprawdzałem w kalkulatorach i w moim przypadku w Hestii wyszło ledwie parę złotych drożej. Od directów odrzuciła mnie głównie jedna rzecz: otóż dzwoniący konsultanci są bardzo, bardzo niekompetentni, interesuje ich tylko wciśnięcie polisy bez względu na wszystko, byle dostać prowizję do marniutkiej pensji.
A tak – mam ulubioną panią od ubezpieczeń, która pomoże w ustaleniu wysokości zniżek, przedstawi na ekranie komputera różne możliwe warianty, wytłumaczy co z czym się dla mnie wiąże, da zniżkę za kontynuację, za ubezpieczenie mieszkania etc. Czy to jest warte dodatkowo 50 zł? Dla mnie bezapelacyjnie. Tym bardziej, że w przypadku likwidacji szkód z AC nie raz czytałem raporty o bardzo niskiej jakości directów, wielu ludzi przejechało się np. na Link4 (przypadki opisywane w prasie). No i przede wszystkim nie bombarduje mnie telefonami ani kiedy jestem w robocie i nie mogę gadać, ani wieczorem, kiedy chcę mieć święty spokój. Wyśle raz w roku sms przypominający o końcu polisy i tylko tyle.
Grzyby napisał(a):Zamów sobie rozmowy z konsultantami, zwykle trochę lepsze te wyceny są niż z kalkulatorów.
Siw-y napisał(a): negocjując z w directach konsultantem można utargować nawet kilka stówek w stosunku do tego co wyliczy automat
Dokładnie. Jak ktoś nie ma ochoty ani czasu żeby zaoszczędzić trochę kasy to trudno. Płaci i tłumaczy to sobie najlepiej jak umie
Tam gdzie ubezpieczają stacjonarnie ("multiagencje") najtaniej wyliczyli mi ponad 500zł więcej niż aktualnie zapłaciłem. Pomimo zniżek w dwóch firmach z tytułu ubezpieczenia mieszkania i firmy. Nie pomagały kombinacje z różnymi firmami na OC czy AC i innymi konfiguracjami.
nemi napisał(a):mam ulubioną panią od ubezpieczeń, która pomoże w ustaleniu wysokości zniżek, przedstawi na ekranie komputera różne możliwe warianty, wytłumaczy co z czym się dla mnie wiąże, da zniżkę za kontynuację, za ubezpieczenie mieszkania etc. Czy to jest warte dodatkowo 50 zł?
Może 50 tak, chociaż niekoniecznie będzie to 50zł jak się dokładnie poszuka.
Za to na pewno nie jest to warte MOICH 500zł.
Bezapelacyjnie i definitywnie
Grzyby napisał(a):Za to na pewno nie jest to warte MOICH 500zł.
Bezapelacyjnie i definitywnie
oczywiście, że aż 500 zł nie jest warte. Ale... masz Mazdę – z tego co zauważyłem, jest dużo droższa w ubezpieczeniu niż inne auta. 1000 (!) zł więcej chcieli za Mazdę 6 niż Forda Mondeo (ta sama wartość) – w moim przypadku było to odpowiednio 2900 i 1900 zł. Różnica jest drastyczna, stąd możliwe, że i różnice pomiędzy ubezpieczycielami będą znacznie większe.
Cenami ubezpieczeń interesowałem się przed zakupem samochodu, więc wrzucałem do kalkulatora mBanku wszystkie potencjalne auta. Mazda jest wyceniana podobnie jak Audi A4 czy Mercedes klasy C, natomiast auta gorszych marek (tańszych i dużo bardziej popularnych) wyceniane są jakieś 30% taniej. Przynajmniej tak było w marcu-kwietniu 2010
No to nie wiem czy różnica Kielce vs. Wawa daje aż taką kwotę ubezpieczenia.
Ja w zeszłym roku płaciłem 1250zł. Wartość 31500zł.
60% OC, 50% AC.
Coś się "kupy" nie trzyma wg mnie ta teoria:
Nie wiem, może i faktycznie stawki w stolicy są AŻ TAK wysokie.
Ja w zeszłym roku płaciłem 1250zł. Wartość 31500zł.
60% OC, 50% AC.
Coś się "kupy" nie trzyma wg mnie ta teoria:
nemi napisał(a):Mazdę – z tego co zauważyłem, jest dużo droższa w ubezpieczeniu niż inne auta. 1000 (!) zł więcej chcieli za Mazdę 6 niż Forda Mondeo (ta sama wartość)
Nie wiem, może i faktycznie stawki w stolicy są AŻ TAK wysokie.
Grzyby napisał(a):Nie wiem, może i faktycznie stawki w stolicy są AŻ TAK wysokie.
Może
Grzyby napisał(a):Coś się "kupy" nie trzyma wg mnie ta teoria:
Nie mam powodów zmyślać
Zauważ jeszcze, że nie osiągnąłem jeszcze w ub. roku statecznego wieku 26 lat
Nie twierdzę że zmyślasz. Po prostu może tak być akurat w Twoim konkretnym przypadku.
P.S. I Octavia i Mondeo mają mniejszą pojemność niż mój klekot więc i OC będzie w ich przypadku niższe
P.S. I Octavia i Mondeo mają mniejszą pojemność niż mój klekot więc i OC będzie w ich przypadku niższe
Gdziew Wy takie tanie AC macie to nie wiem. Od czwartku sprawdzam po kolei kazdego ubezpieczyciela i jakby nie liczyc wszedzie wychodzi mi okolo 1700-1900zl.
Dzis, po przeczytaniu posta Grzyba sprawdzilem tez w avivie – kalkulator pokazuje samo OC z szybami 800zl, a AC nie chce wyliczyc, nie wierza w dane, ktore podaje.
Bez szyb: 580zl. To samo w Direct mam za 407zl lub w Mbanku za 421zl (samo OC bez dodatkow z NNW). Zebym gdziekolwiek znalazl OC + AC + KR + NNW + szyby za 1200zl to nawet bym sie nie zastanawial.
Oczywiscie znizki mam 60% na OC i AC i bezszkodowa jazde od dobrych wielu lat, wymagany wiek tez, garaz i nie jestem ze stolicy
Dzis, po przeczytaniu posta Grzyba sprawdzilem tez w avivie – kalkulator pokazuje samo OC z szybami 800zl, a AC nie chce wyliczyc, nie wierza w dane, ktore podaje.
Oczywiscie znizki mam 60% na OC i AC i bezszkodowa jazde od dobrych wielu lat, wymagany wiek tez, garaz i nie jestem ze stolicy
Zgadnij kotku, co mam w środku....
- Od: 22 kwi 2006, 20:18
- Auto: M6 2.3 Sport
Mnie za OC policzyli 390zł. A cały pakiet dokładnie za 1114zł (uwzględnione 4% rabatu za płatność kartą kredytową).
Polisę kupiłem tydzień temu w piątek w Aviva. W rozmowie z konsultantem trochę wynegocjowałem w stosunku do tego co wyszło w kalkulatorze.
Zniżki 60%, garaż, wiek pow. 26l, bez kierowców poniżej tego wieku, Kielce.
Taniej nie znalazłem a szukałem wszędzie.
Podejrzewam że u Ciebie sporo zmienia pojemność.
Polisę kupiłem tydzień temu w piątek w Aviva. W rozmowie z konsultantem trochę wynegocjowałem w stosunku do tego co wyszło w kalkulatorze.
Zniżki 60%, garaż, wiek pow. 26l, bez kierowców poniżej tego wieku, Kielce.
Taniej nie znalazłem a szukałem wszędzie.
Podejrzewam że u Ciebie sporo zmienia pojemność.
Dzięki za wszystkie rady 
A teraz takie pytanie.
Idę dziś zerwać starą umowę z TUW zawartą jeszcze przez poprzedniego własciciela i podpisać nową z PZU. Jaka jest prawidłowa kolejność i czy w ogóle ma to jakieś znaczenie do kogo pójdę pierwszego? Czy muszę wypełniać jakieś papiery?
Bardzo proszę o szybką odpowiedź
A teraz takie pytanie.
Idę dziś zerwać starą umowę z TUW zawartą jeszcze przez poprzedniego własciciela i podpisać nową z PZU. Jaka jest prawidłowa kolejność i czy w ogóle ma to jakieś znaczenie do kogo pójdę pierwszego? Czy muszę wypełniać jakieś papiery?
Bardzo proszę o szybką odpowiedź