Wymiana układu wydechowego GF 2.0 FS
1, 2
Witam, chcialbym spytac czy ktos z Was wymienial caly wydech wlacznie z tlumikiem w Madzi, bylem dzis u mechanika od wydechow/tlumikow i powiedzial mi zebym na wiosne zmienil caly (wymienial mi jakies kolanko bo sie urwalo za sonda). Moglby ktos podpowiedziec jaki wydech lacznie z tlumikiem pasuja do Mazdy? Ten mechanik mowil mi o firmie Bosal, ale mowil ze wydech jest do kupienie bez tlumika i tlumik trzeba inny kupic i jakos to probowac laczyc. Z gory dziekuje za rozwianie watpliwosci.
- Od: 29 kwi 2009, 00:28
- Auto: Mazda 626, 98', 115KM 2.0
No skoro tak mówił to raczej wiedział o czym mówi. Będziesz wymieniał to co za katem i sondą, czyli dwie puszki i parę rurek. Napewno są zamienniki wydechów których nie trzeba spawać itp. Zapytaj w carspeed.pl
Sprzedam części;
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
tłumik środkowy ASMET 172 zł BOSAL 296 zł
tłumik końcowy oryginał OE MAZDA 665 zł
ogólnie ciężko z tymi zamiennikami bo w katalogach niby są, ale przeważnie nigdzie nie dostępne
gdzieś raz spotkałem na stronce tłumik końcowy z WALKERA za cenę ok 160 zł
tłumik końcowy oryginał OE MAZDA 665 zł
ogólnie ciężko z tymi zamiennikami bo w katalogach niby są, ale przeważnie nigdzie nie dostępne
gdzieś raz spotkałem na stronce tłumik końcowy z WALKERA za cenę ok 160 zł
Dzieki za odpowiedzi, jak widac koszty sa spore, ten moj mechnik od tlumikow mowil o koszcie 500zl, wiec nie wiem co on chcial zamontowac.
Waszym zdaniem warto jesli juz zmieniam wejsc w jakis troche sportowy wydech/tlumik ?
Waszym zdaniem warto jesli juz zmieniam wejsc w jakis troche sportowy wydech/tlumik ?
polak.krk napisał(a):Dzieki za odpowiedzi, jak widac koszty sa spore, ten moj mechnik od tlumikow mowil o koszcie 500zl, wiec nie wiem co on chcial zamontowac.
raz że bardzo ciężko coś takiego Ci będzie zesztukować a jak się uda to będzie drogo
a dwa.... PO CO?
Dobre pytanie Radex, no nie wiem po co, zeby lepiej brzmialo auto? Jesli bedzie duzo drozej to nie ma sensu, jesli w tej samej cenie badz drozej tylko troche, no to czemu nie?
BTW. dostalem z tej firmy carspeed rysunek z pytaniem ktore czesci chce zakupic, ktos moze to okreslic, bo ja nie jestem w stanie?

P.S. Mam duzo znajomych z pracy z Zawiercia.
BTW. dostalem z tej firmy carspeed rysunek z pytaniem ktore czesci chce zakupic, ktos moze to okreslic, bo ja nie jestem w stanie?

P.S. Mam duzo znajomych z pracy z Zawiercia.
W swojej Magdzie mam dorabiany ostatni tłumik
, porażka, podczas jazdy ostatni buczy i uderza o podwozie na zakrętach. To spadek po poprzednim właścicielu. Zamierzam wymienić układ, oprócz kata i kolanka,sprawdzałem i pasuje mi ASMETU. Ceny to: tłumik środkowy ok. 160 zł na rys to nr40-200(nr ASMET 11 031), końcowy ok.170 zł nr 40-500(ASMET 11007), chcę wymienić wieszaki ok. 4zł/szt nr40-061(ASMET783-906) oraz 2 pierścienie uszczelniające nr 40-305 cena ok. 8 zł/szt, podkładkę między kolektorem wydechowym40-450 ok. 10 zł i pierścień przed katalizatorem 40-581 ok. 14 zł. Reszta śrubek, nakrętek dobra.

- Od: 11 lut 2009, 00:43
- Auto: 626 GW 2,0B+LPG 2000
właśnie myślę o zakupie końcówki tłumika... stąd moje pytanie –> jaką średnicę ma oryginalny tłumik w GFce?
pozdrawiam, mariusz323
pozdrawiam, mariusz323
- Od: 29 mar 2010, 19:13
- Auto: 626 [GF] FS [85 kW] '00
Panowie z ciekawości zapytam, czy u Was tłumik końcowy "oryginalny" też dosyć głośno buczy? nieszczelności nie mam ostatnio nawet wymieniałem tą krótką rurkę do której łączy się tłumik środkowy.. i powiem Wam szczerze że zaczyna mnie ten tłumik już wkurzać... pewnie już się rozsypał w środku hmh z zewnątrz wygląda dobrze, no ale wyraźcie swoje opinie na ten temat zanim niepotrzebnie kupię nowy
Może ten typ tak ma?
podepnę się pod temat
mam problem gdyż na wolnych obrotach tak do 1500 potwornie rzęzi/drży mi coś w wydechu na wysokości drzwi przednich wygląda to jakby z części oznaczonej 20-500A na obrazku wyżej dodam że dźwięk jest metaliczny
czy to może być tylko jakaś obejma lub coś podobnego czy rozsypał się katalizator ?
z góry dzięki za jakąś (p)odpowiedź
mam problem gdyż na wolnych obrotach tak do 1500 potwornie rzęzi/drży mi coś w wydechu na wysokości drzwi przednich wygląda to jakby z części oznaczonej 20-500A na obrazku wyżej dodam że dźwięk jest metaliczny
czy to może być tylko jakaś obejma lub coś podobnego czy rozsypał się katalizator ?
z góry dzięki za jakąś (p)odpowiedź
- Od: 11 lut 2011, 17:50
- Auto: Mazda 626 GF 1,8 90KM "Czerwona Landryna"
Sprawdź, czy masz obejmę przy początku wydechu jeszcze założoną
U mnie to ona była źródłem denerwującego brzęczenia. Została wycięta i jest spokój. Na rysunku to element 40-351 i 40-352.
- Od: 14 kwi 2008, 19:17
- Auto: Mazda 626 GF 2.0 '97 115 KM – była.
Hej, ja w koncu wymienilem caly wydech. Niestety trzeba bylo dorabiac calosc z roznych czesci i jakosc juz jest gorsza bo slychac w aucie wiecej. Chyba, ze to przez brak katalizatora.
Ja polecam wymiane calego albo moze jest gdzies przytkany?
akurat ta jest nowa, niedawno wymieniałem bo "dzwoniła" ale teraz dźwięk wyraźnie dobiega z tego elementu, bo jak go dociskam to przestaje rzęzić
Z którego elementu dobiega dźwięk? Z obejmy czy z tego 20-500A (katalizator)?
- Od: 14 kwi 2008, 19:17
- Auto: Mazda 626 GF 2.0 '97 115 KM – była.
lucas83 napisał(a):Z którego elementu dobiega dźwięk? Z obejmy czy z tego 20-500A (katalizator)?
hmm a wiesz że nie wiem ? w sumie jak dociskam katalizator to przestaje, ale może dociska się też wtedy obejma ? tylko raczej nie możliwe żeby coś z wypełnieniem katalizatora bo to jest metaliczny dźwięk a przecież tam jest ceramika
- Od: 11 lut 2011, 17:50
- Auto: Mazda 626 GF 1,8 90KM "Czerwona Landryna"
1, 2