Skradziono auto – Mazda 6 GH 2008r. WA 48442

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez tryq » 20 sty 2011, 22:14

Witam,
przepraszam , jeśli piszę w niewłaściwym wątku, ale jestem tak roztrzęsiony,że nie myślę racjonalnie <płacze> .
Dziś, 20.01.2011 z parkingu koło szpitala Bródnowskiego skradziono moją Mazdę 6 GH z 2008r , szara (galaxy grey), w nadwoziu kombi , numery rejestracyjne WA 48442. Pewnie już ją kroją w jakiejś dziupli i szykują na części do innych rozbitków. Mazda w wyposażeniu Exclusive +, skóra, ksenony. Wszystkich, którzy zauważyliby gdzieś na mieście, trasie taką Mazdę o powyższych rejestracjach proszę o telefon na 112, 997. Z góry dziękuję
p.s. Co to się dzieję, że nasze Mazdy zaczynają kraść... W serwisie powiedzieli mi , że w ostatnim tygodniu mieli kilka Mazd 2 i CX-7 z połamanymi zamkami, stacyjkami itp. Moją niestety odjechali w siną dal <płacze> <płacze> <płacze>
Tryq – wierny "mazdomaniak"
Początkujący

Od: 2 wrz 2009, 18:15
Auto: Mazda6 GH kombi 2.0 MZR-CD Ex+

Postprzez polak900 » 20 sty 2011, 22:36

nie martw się stary, te sk..... wiedzą co dobre i na pewno śledzą nasze forum
czytałem (niestety), że wzrosła kradzież mazd 6 z silnikami diesel-a
wielkie sorry, że cię to spotkało <płacze>
Obrazek
Forumowicz

Od: 18 lis 2010, 20:00
Auto: M6 GH 2.0 MZR DISI Ex+
Subaru Legacy 2.0 D MY10

Postprzez M6_marcin » 20 sty 2011, 23:11

Wyrazu współczucia, oczywiście AC było? Jeśli tak to nie ma tak źle, bierzesz całość sumy i możesz pomyśleć nad nową Madzią :)
Forumowicz

Od: 19 sie 2009, 22:54
Auto: Mazda 6 GH MZR-CD 140 Sedan 08

Postprzez tryq » 20 sty 2011, 23:35

Mam AC w Generali na 97 tyś. z zachowaniem kwoty ubezpieczenia. Mam nadzieję, że nie będą chcieli urywać nic z tej kwoty, bo już przeglądam oferty 6-tek :)
Zastanawiam się tylko czy ponownie wybiorę silnik diesela, czy może jakąś benzynkę?
Poza kilkoma małymi usterkami ( kontrolka DPF – zbyt wysoki poziom oleju przy 38tyś), hacząca trochę skrzynia, niezbyt dobrane przełożenia, to dieselek ma fajnego kopa i przyzwoite zużycie paliwa.
Może dodatkowy rabat dostanę jako stały klient?
Szkoda mi tylko mojej Madzi, bo cholernie do niej przywykłem i niestety straciłem nadzieję na jej odnalezienie :(
Ale "mazdomania" trwa nadal, bo to miłość od pierwszego wejrzenia i pierwszej jazdy próbnej :)
Pozdrowienia dal wszystkich zoom-zoom'owców.....
Proponuję doposażyć swoje Madzie o kilka dodatkowych utrudniaczy łatwego łupu dal tych sk....eli.
Początkujący

Postprzez polak900 » 20 sty 2011, 23:40

niestety nie ma zabezpieczenia na złodzieja który się zna na fachu
najlepiej dobrze ubezpieczyć.
Obrazek
Forumowicz

Subaru Legacy 2.0 D MY10

Postprzez maciek.wilczak » 21 sty 2011, 03:06

Kurcze, a ja glupi myslalem, ze Mazd GH nie kradna. Jakos nie obilo mi sie to o uszy. Wyrazy wspolczucia :( Miales tylko i wylacznie zabezpieczenia fabryczne czy cos poza tym ?
Forumowicz

Od: 2 sty 2011, 21:45
Auto: Mazda 6 2,2D 180KM

Postprzez Kamil » 21 sty 2011, 03:13

szczerze współczuje, doskonale wiem jakie się stresy przeżywa, jak to jest być w takiej sytuacji. pamiętaj że to tylko auto, a tej bandzie sk.u.rwys.ynów, złodziejom, życzę długiej, powolnej agonii.
Kamil

Postprzez M6_marcin » 21 sty 2011, 10:18

tryq napisał(a):Mam AC w Generali na 97 tyś. z zachowaniem kwoty ubezpieczenia

:| Ile? Jaki rocznik samochodu i przebieg był? Bardzo duża kwota ubezpieczenia tak czy siak... Nie chce Cię martwić ale mój znajomy miał również podobną syt. samochód był ubezpieczony w PZU z gwarancją zachowania wartości i bez redukcji sumy ubezpieczenia, kwota na umowie była 70 tyś, a zwrócili mu 60 tyś zł bo taka była aktualna wartość samochodu z dnia kradzieży i ich nie obchodzi to jaka była wpisana wartość na umowie AC, dlatego często ludzie dają się nabierać na ten sposób – biorą dużą większą kwote ubezpieczenia niż samochód jest wart, przez co ubezpieczyciel ma czysty zysk bo i składka wyższa od tej sumy, a później to co ww – polecam art. z aktualnego nr. Auto Św.... Lub Moto.... – nie pamiętam w którym był o tym artykuł ;)
Forumowicz

Od: 19 sie 2009, 22:54
Auto: Mazda 6 GH MZR-CD 140 Sedan 08

Postprzez tryq » 21 sty 2011, 11:51

Rocznik 2008, wyposażenie EX+, z tym że ona kupiona była na wyprzedaży z salonu.Kwota oszacowana na ubezpieczeniu w maju ub. roku z taryfikatora EurotaxGlass, z zachowaniem kwoty ubezpieczenia, bez udziału własnego. itp. itd.
Dzwoniłem dziś do Generali i poinformowano mnie , że w przypadku utraty samochodu po zakończeniu postępowania przez Policję ( 5 dni jak mnie poinformowano na komisariacie), mają 30dni na wypłatę całej sumy odszkodowania i liczę, że się tak stanie.
Co do wartości auta miałem wycenę z 2 cenników. Eurotax i jakiegoś jeszcze, z tym że w tym drugim wycena była na ok 89 tyś. ale ja zapłaciłem wyższą składkę.
Pech,że 2 dni temu byłem na przeglądzie gwarancyjnym i mnie jeszcze na 1,5 tyś skasowali, w tym za klocki przód tył, olej, filtr kab. i przegląd karoserii. itp. Olej musiałem wymienić przy 38000 bo mi wyskoczyła kontrolka migająca DPF, spowodowana zbyt wysokim poziomem oleju. Trudno....
Powoli zacznę poszukiwania nowej Madzi 6, ale szczerze , po najnowszym lifcie już mi się tak nie podoba, ale może się przekonam.....
Niestety zaczyna się popyt na Japońce, więc lecą wszystkie po kolei: Mazdy, Hondy, Toyoty, bo części drogie...
Początkujący

Postprzez maciek.wilczak » 21 sty 2011, 12:17

Hej,

A mozesz opisac okolicznosci kradziezy, moze innym pomoze to chociaz troszke zmniejszyc prawdopodobienstwo kradziezy ? Mam na mysli na ile auto zostawiles, o ktorej godzine zauwazyles kradziez, czy bylo to ruchliwe miejsce etc.
Forumowicz

Od: 2 sty 2011, 21:45
Auto: Mazda 6 2,2D 180KM

Postprzez tryq » 21 sty 2011, 12:56

Żonka pozostawiła Madzię na parkingu osiedlowym,koło szpitala Bródnowskiego. Miejsce koło w ruchliwej drogi, ul. Korotyńskiego, ale w odległości ok. 30 m od jezdni, na parkingu zaraz za wyjazdem ze szpitala. Mnóstwo się aut przewija, bo sporo ludzi zostawia tam autka idąc na odwiedziny. Zauważyłem ,że parkuje tam też już od kilku dni granatowa Mazda6 kombi GG/GY o początku rej WRA....., więc niech lepiej baczenie obserwuje swoje autko.
Żona zostawiała tam autko zawsze. Wcześniej miałem Passata B5, który był w czołówce kradzionych aut, a nie ukradli go, a tu 2 dni pojechała do pracy i już mi zajomali Mazdę. Nie chcę snuć teorii spiskowych, ale mógł ją ktoś obserwować w drodze do pracy. Trudno. Sutkanie było już ok 15 jak wychodziła. Stały tam już inne samochody. Mówi ,że słyszała za oknem jakiś alarm, ale kto w Warszawie zwraca na to uwagę? Teraz pozostaje mi tylko czekanie na odszodowanie i poszukiwania nowego autka.
Początkujący

Postprzez Tomek6 » 21 sty 2011, 23:55

Same k... i złodzieje... Nie martw się, kupisz drugą, jeszcze po liftingu i nie będzie tego złego co by na dobre nie wyszło ;)

Od mnie apel – nie bagatelizujcie zabezpieczenia samochodów, ja zainwestowałem w pewne "zabawki" i jestem spokojny, a spokój jak wiecie w dzisiejszych czasach to rzadkie dobro...
Forumowicz

Od: 5 lip 2009, 23:42

Postprzez polak900 » 22 sty 2011, 01:10

nie chwal się bo ci ukradną :D
Obrazek
Forumowicz

Subaru Legacy 2.0 D MY10

Postprzez Tomek6 » 22 sty 2011, 01:37

polak900 napisał(a):nie chwal się bo ci ukradną :D

To się znajdzie :P

A tak całkiem poważnie, to smutne, że chwytają się już GH, ale cóż, myślę, że nikogo to nie dziwi tak to wygląda... nic tylko łapy ucinać.

tryq, napisz nam potem jak się będzie miała sprawa z ubezpieczycielem, wypłatą odszkodowania itp.
Forumowicz

Od: 5 lip 2009, 23:42

Postprzez bocianl » 23 sty 2011, 18:30

Tak z ciekawości. Jakie miałeś zabezpieczenia?
bocianl

Postprzez tryq » 23 sty 2011, 20:24

Typowe.... Autoalarm dokupiony w salonie, oraz immobilizer i centralny zamek.
Czyli to co wymaga ubezpieczyciel . Wątpię,żeby inne ustrzegły mnie przed kradzieżą, co najwyżej na trochę dłużej powstrzymałyby przed odjazdem moją Madzią. Może ją wciągnęli na lawetę?? Może , a raczej na pewno zhackowali komputer pokładowy i immobilizer. Może ktoś z serwisu współpracuje z szajką złodziei i podał adres , żeby pojeździli i obczaili gdzie parkuję itp?? Teorie spiskowe można mnożyć w nieskończoność. Boli to, że o nią tak dbałem i że była w świetnym stanie technicznym, co potwierdził serwis, więc stanowiła łakomy kąsek.
Zacząłem się już rozglądać za nową Madzią, ale nowa poliftowa, z 2010 i nowsza mi się nie podoba. Za wszystko trzeba dopłacać, a ja poprzednią w wersji exclusive+ miałem już dobrze wyposażoną.
Teraz jest dopłata za BOSE, za skórę, za czujniki, za autoalarm itp. Poza tym nie podoba mi się przód, z nowym wyglądem halogenów i kierownica w mojej Madzi też była ładniejsza. Jedynie 2,2l silniczek mi się podoba.
Ale upatrzyłem fajną pokazówkę i może się o nią podpytam:
http://otomoto.pl/mazda-6-diesel-dealer ... 06474.html
Co o niej myślicie??
Początkujący

Postprzez polak900 » 23 sty 2011, 20:34

bose + skóra to obecnie zbędny, niepotrzebny wydatek, być może dlatego masz po samochodzie
czujniki z tego najbardziej potrzebne
Ostatnio edytowano 23 sty 2011, 20:59 przez polak900, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Forumowicz

Subaru Legacy 2.0 D MY10

Postprzez tryq » 23 sty 2011, 20:46

Mi bardzo przypadło do gustu elektryczne sterowanie foteli i z pamięcią ustawień, bo często jeżdżę na zmianę z żonką i z pilocika sobie od razu załączałem swoje ustawienie fotela. A tak trzeba machać wajchą góra i dół.... Szkoda, że w wersji bez skóry nie me tej opcji, bo szczerze skóry nie potrzebuję, zimą strasznie zimna , w lecie gorąca... ehhhh :)
Myślę, że znajdę jakiś kompromis...
Początkujący

Postprzez cuearoc » 25 sty 2011, 22:48

bardzo ładna ta pokazówka, przód wygląda dosyć znajomo.. :)
Początkujący

Od: 17 sty 2011, 21:49
Auto: M6 GH 2.0 MZR-CD Ex+

Postprzez Jaksa » 26 sty 2011, 00:41

tryq napisał(a):Co o niej myślicie??
Silnik 2,2 napewno ma lepsze osiagi ale słyszałem ze mają apetyt na olej ( szczegolnie w CX-7 ) co do samego sprzedawcy smialo mozna tam kupowac . Obecną GH tez kupowałem u nich jako Demo – zostalem super potraktowany w salonie no i auto tez bez problemowe praktycznie nowex z przebiegiem 5800 km . Co do Twojej bylej .... z tego co czytałem praktycznie nic tam nie miałes ( dla zlodzieja ) alarmy jak i immo mają rozpracowane a tak na marginesie jestes z Warszawy jak widze , po zakupie nastepnego auta zgłos sie do mnie dam kontakt do kolegi ktoremu zadna szostka nie odjechała ( mimo prob ) z jego zabezpieczeniem .
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Forumowicz

Od: 10 mar 2004, 23:46
Auto: Mazda 6 2023 Anniversary /6 2.5 BP 2019 / Mazda 3 BP 2019 .2.0 122KM