MATImazda napisał(a):W swojej madzi 1.8 90 km miałem założone świece NGK V-line 14 BKR6E (były tanie 40 zł) było wszystko w porządku do czasu założenia gazu. Przejechałem na nich 1tys km i ich wyje..... przerywał był totalnym mułem. Założyłem orginalne made in Japan świece NGK laser Line Platynowe no cóż 200zł

ale co teraz jest za jazda
Po pierwsze V-line 14 maja przerwę 1,1 nie synchronizowaną do tego zapłonu a po drugie platynki mają przerwę 0,8.
Bawią mnie nie które wypowiedzi dotyczących ręcznie zmniejszające przerwę na świecach

z tego względu że nie da się ustawić idealnie tej przerwy a po drugie występują odprężenia więc po co zabawiać się w technologa mechaniki
Czasem taniej wychodzi drożej ja się o tym przekonałem..decyzja należy do was

Po pierwsze napisz jaki masz model auta i jaką instalację LPG?
Mowa o rodzinie silników FP, FS. W GE i GF są różne układu zapłonowe.
W GE były BKR6E-11 tzn. z przerwą zwiększoną do 1,1mm, w GF są platyny z przerwą 0,8mm. Spokojnie można założyć do GF BKR6E ze standardową przerwą 0,8mm.
Wątpię, żebyś na tych platynach przejeździł tyle co na 6 kompletach standardowych V-linow...., które ja kupuje po 30pare zł komplet. LPG i tak je wykończy dużo szybciej niż myślisz.
W twoim przypadku MATImazda dlatego na benzynie szarpało Ci bo były już wyjeżdżone te świece, a ponadto to kto zakłada LPG i zostawia przerwę 1,1mm .....

.
Najpierw napisz konkretny objaw, napisz jak wygląda świeca, jakieś foto ewentualnie, czy są scieżki przebiciowe na izolatorze itp. Poza tym trzeba mieć również sprawne kable WN.
Na LPG szarpało Ci też bo miałeś za dużą przerwę, a na PB nie musiało (inaczej mieszanka zapala się i innych warunków wymaga do zapłonu)– ale pewnie o tym nie wiedziałeś.
Przerwę do LPG powinno zmniejszyć się nawet do 0,6-0,7mm nieważne czy platyna, iryd czy standard.
A jeśli nie wiesz to istnieje takie cudo jak szczelinomierz, którym ustawiasz szczelinę – nie musi być ona ustawiona co do 0,001 mm ....
I nie obrażaj tu innych, a tymczasem z Ciebie można się pośmiać

.
W instalacji LPG II gen. to by dopiero szarpało i dusiło silnikiem, gdy świece są nieodpowiednie bądź zużyte.
Lepiej poczytaj literaturę i sam się "odpręż" kolego, powodzenia.
Pozdrawiam
Pozdr.