Wysokie obroty – bieg jałowy (TA KL)
Mam problem z obrotami na biegu jałowym. Są zdecydowanie za wysokie. Np. na rozgrzanym silniku caly czas 2000. Czasem mniej, a czasem wydaje się, że obroty sa ok. Po za tym nie wiem czy to ma jakiś związek, ale rano jak odpala się auto to śmierdzi paliwem. No i spalanie wyraźnie wzrosło.
Mazda Xedos 9 2.5 v6 1998, automat, bez gazu, przebieg 139000.
Mazda Xedos 9 2.5 v6 1998, automat, bez gazu, przebieg 139000.
-
mizz1984
Skąd jestes? Jakie błędy pokazuje komputer? Ja bym obstawiał sondy lambda, dają na bogato. Sprawdzisz to miernikiem uniwersalnym na zakresie do 2 V. Dodatni biegun w kabel od sondy (są 4 kable sygnał idzie czarnym) a ujemny do masy silnika. Po rozgrzaniu wskazania powinny wahac się od 0.2V do 0.8 V. Pozdrawiam
Kolego mizz1984 przede wszystkim uzupełnij profil.
Obroty też były tu na forum więc warto używać szukajki.
viewtopic.php?f=154&t=109811
sam Wodzu go pisał z podobnym problemem.
Przede wszystkim proszę abyś sprawdził błędy w swoim samochodzie,temat też tu jest jak to przeprowadzić,wystarczy poszukać.Po odczytaniu będzie wiadomo więcej co się dzieje i czego to może być przyczyna,dla czego masz wysokie obroty.
Pozdrawiam
Obroty też były tu na forum więc warto używać szukajki.
viewtopic.php?f=154&t=109811

Przede wszystkim proszę abyś sprawdził błędy w swoim samochodzie,temat też tu jest jak to przeprowadzić,wystarczy poszukać.Po odczytaniu będzie wiadomo więcej co się dzieje i czego to może być przyczyna,dla czego masz wysokie obroty.
Pozdrawiam
]
-
Kamil
- Od: 24 kwi 2009, 20:24
- Auto: Mazda Xedos 9 TA KL 1993/98 A/T A7RED Pearl
Mazda Xedos 6 CA KF MT 1995 – Projekt odbudowa/swap
Chłopaki ja mam problem tego typu ,że xedos wkręca mi się do 4k obrotów i strzela , filtr powietrza , w ogóle nie jedzie , nie wiem czy to problem z podciśnieniami czy zapłonem , czy czujnikiem wału jedyny kod jaki odczytałem to 589 , i nie bardzo wiem co z tym zrobić ,
- Od: 29 gru 2008, 22:44
- Auto: mazda 323f BG 91' 1,6 16v
Mazda Xedos 9 2,5 V6 24v lpg
Przybył2 napisał(a):Chłopaki ja mam problem tego typu ,że xedos wkręca mi się do 4k obrotów i strzela , filtr powietrza , w ogóle nie jedzie , nie wiem czy to problem z podciśnieniami czy zapłonem , czy czujnikiem wału jedyny kod jaki odczytałem to 589 , i nie bardzo wiem co z tym zrobić ,
A sprawdź czy kable dobre.

"... prędkość była ok, to zakręt był za wąski..."
Przybył2 a powiedz mi z którego roku masz Xedosa
Jak Ci strzela w filtr to zapewne przepływki już nie posiadasz i dla tego nie masz mocy.
]
-
Kamil
kable niby działają , coś w deseń przepływki jest tzn. przepływka jest ,tylko czy działa ? to jest dobre pytanie , nie wiem czy to nie będzie problem z podciśnieniami , generalnie podłączyłem wszystkie według podesłanego schematu przez wodza , ale nie wiem na 100% czy dobrze to zrobiłem . najchętniej wstawił bym Xeda do Wiesia le na razie trochę słabo z kasą , kable muszę dokładnie sprawdzić i aparat zapłonowy , no i tą przepływke tylko nie wiem jak do przepływomierza się zabrać , i jeszcze jedno , czy gdybym podłączył przewody paliwowe na odwrót ( to tylko gdyby , generalnie nie bardzo jest taka opcja bo one nawet długością pasują tylko w jedno miejsce ) to jakie by były objawy ?
Przepływkę jest banalnie sprawdzić czy jest cała,ściągasz obudowę filtra,odkręcasz obejmę z przepustnicy,wyciągasz obudowę z rurą dolotową (karbowana),odpinasz kabel z obudowy,odkręcasz obejmę z obudowy filtra i ściągasz rurę,zajrzyj do rury,jeżeli nie wystają 2 cieniutkie pręciki to przepływomierz jest do wymiany,robota na max 10 minut.Przepływomierz na allegro widziałem od 250 zł,lecz jak auto strzela w kolektor i dalej to przepływka będzie padać każda po kolei.Dowiedz się czemu strzela.Strzela na benzynie czy na gazie
Wiem,że najczęściej strzał w kolektor trafia się przy zmianie z PB na LPG.
Jeżeli masz uszkodzone kable (puszczają lewą iskrę na blok) to najlepiej to sprawdzić wieczorem/w nocy,poproś kogoś aby wsiadł do auta i próbował odpalić,Ty stań przed silnikiem i patrz czy nie masz lewych iskier z kabli na blok silnika.Jeżeli masz ogniki/dyskotekę pod machą to kable WN do wymiany
Jakie objawy by były po złym podpięciu przewodów paliwowych to nie wiem,ktoś inny musi się na ten temat wypowiedzieć.
Pozdrawiam,
radar88
Jeżeli masz uszkodzone kable (puszczają lewą iskrę na blok) to najlepiej to sprawdzić wieczorem/w nocy,poproś kogoś aby wsiadł do auta i próbował odpalić,Ty stań przed silnikiem i patrz czy nie masz lewych iskier z kabli na blok silnika.Jeżeli masz ogniki/dyskotekę pod machą to kable WN do wymiany
Jakie objawy by były po złym podpięciu przewodów paliwowych to nie wiem,ktoś inny musi się na ten temat wypowiedzieć.
Pozdrawiam,
radar88
]
-
Kamil
radar88 , wielkie dzięki , nie no aż takim laikiem nie jestem , akurat opisałeś mi wszystkie żeczy o których wiem , ze sprawdzeniem przepływki chodziło mi , elektryczne sprawdzenie , to znaczy na pinach podłączając kolejno miernik i sprawdzić nominalne .
Po odłączeniu akumulatora i ponownym podłączeniu obroty na biegu jałowym bardzo pływają aż do zgaśnięcia silnika włącznie.Przedtem silnik chodził super bo był u Wieśka w naprawie a teraz nastąpiły takie problemy.Podzielcie się swoimi uwagami i doświadczeniem.Z góry wielkie dzięki.
Problem za radą klubowicza radar88 został rozwiązany.Jeszcze raz odłączyłem akumulator i trzymałem naciśnięty pedał hamulca przez ponad pół minuty i silnik teraz chodzi już normalnie.wielkie dzięki za cenne rady.
Jeśli podobny temat już istnieje to proszę o usunięcie tego tematu.
Problem za radą klubowicza radar88 został rozwiązany.Jeszcze raz odłączyłem akumulator i trzymałem naciśnięty pedał hamulca przez ponad pół minuty i silnik teraz chodzi już normalnie.wielkie dzięki za cenne rady.
Jeśli podobny temat już istnieje to proszę o usunięcie tego tematu.
- Od: 7 sie 2010, 23:17
- Auto: Mazda Xedos 9 2,5 v.6 KL 2002 LPG
Ważne,że reset kompa pomógł
Szerokości
Pozdrawiam
Pozdrawiam
]
-
Kamil
siemka
Mojego problemu jeszcze nie rozwiazałem !
Autko stało wlasciwie 4 miesiące u mechanika :/ odebrałem go i jezdzil elegancko przez 2 dni
po tym czasie auto nadal szarpie i przerywa na gorącym silniku jakby nie palil na wszystkie gary
dziwne to jakies :/
już nie wiem co mam zrobic
sprawdze jeszcze czujnik spalania stukowego bo tylko to mi zostało no i czujnik polożenia wału
jak ktos miał taki problem i wie co jest grane piszcie bo mi już rence opadaja
mój remont silnika i próba pokonania tego problemu i generalnie dbanie o ten samochód przewyższyła już wartość auta!!

Mojego problemu jeszcze nie rozwiazałem !
Autko stało wlasciwie 4 miesiące u mechanika :/ odebrałem go i jezdzil elegancko przez 2 dni
po tym czasie auto nadal szarpie i przerywa na gorącym silniku jakby nie palil na wszystkie gary
dziwne to jakies :/
już nie wiem co mam zrobic
sprawdze jeszcze czujnik spalania stukowego bo tylko to mi zostało no i czujnik polożenia wału
jak ktos miał taki problem i wie co jest grane piszcie bo mi już rence opadaja
mój remont silnika i próba pokonania tego problemu i generalnie dbanie o ten samochód przewyższyła już wartość auta!!
- Od: 6 sty 2009, 17:35
- Auto: Mazda Xedos9 2.5l 95r
Mazda Xedos9 2.0l 95r
Hmmm – a może najzwyczajniej Ci się cewka "kończy"?
Nie masz gdzie wypożyczyć do prób całego aparatu zapłonowego?
Swoją drogą to sprawdź błędy ECU – może to dać obraz, gdzie szukać problemu.
Nie masz gdzie wypożyczyć do prób całego aparatu zapłonowego?
Swoją drogą to sprawdź błędy ECU – może to dać obraz, gdzie szukać problemu.
Ford C-MAX 1.6TDCi & AR 156 2.0TS & Honda Shadow VT1100 C3 Aero ’99
Były:
323F BA Z5 & Xedos 9 KL ’01
Honda Shadow VT1100C2 Sabre ’03
Honda Shadow VT500C '84
Były:
323F BA Z5 & Xedos 9 KL ’01
Honda Shadow VT1100C2 Sabre ’03
Honda Shadow VT500C '84
Cześć Jestem tu nowy i pozdrawiam wszystkich.
Mam taki mały problem ze auto mi strasznie przerywało i az szrpało całym autem jak by nagle zaczeło chodzic tylko na 2 cylindrach. Myślałem że to świece i kable ale po ich wymianie niestety nadal to trwa niestety nie jest to ciagłe tylko co jakis czas. I jeszcze czasem lubi zgasnąc własnie przy przerywaniu i wtedy musze wcisnąc gaz na full i po chwili zapali.Czy to może byc coś z aparatem zapłonowym bo kopułka i palec są w dobrym stanie.
Mam taki mały problem ze auto mi strasznie przerywało i az szrpało całym autem jak by nagle zaczeło chodzic tylko na 2 cylindrach. Myślałem że to świece i kable ale po ich wymianie niestety nadal to trwa niestety nie jest to ciagłe tylko co jakis czas. I jeszcze czasem lubi zgasnąc własnie przy przerywaniu i wtedy musze wcisnąc gaz na full i po chwili zapali.Czy to może byc coś z aparatem zapłonowym bo kopułka i palec są w dobrym stanie.
- Od: 14 maja 2011, 16:39
- Auto: Mazda Xedos 9 2,0V6 24V 94r.
Tutela no to mnie zaskoczyłeś ile takie kable kosztują tak z ciekawości.
Zadzwoń do Tadziola 601436706 (elektryk z Katowic aparaty robi lepiej niz ludzie ogłaszajacy sie na allegro) zapytaj czy możesz przysłać mu aparat w celu sprawdzenia.
Ewentualnie znajdź kogoś z okolicy i zrób podmiankę .
Pamietaj lepiej naprawić stary niż kupić używkę
Zadzwoń do Tadziola 601436706 (elektryk z Katowic aparaty robi lepiej niz ludzie ogłaszajacy sie na allegro) zapytaj czy możesz przysłać mu aparat w celu sprawdzenia.
Ewentualnie znajdź kogoś z okolicy i zrób podmiankę .
Pamietaj lepiej naprawić stary niż kupić używkę
-
Przemek...
- Od: 8 wrz 2006, 16:22
- Auto: Mazda 6gh 2.5pb
Mazda Xedos 9 2.5V6 KL
Mazda 323f 2.0 V6 GT