Czujnik ABS tył – wymiana
Strona 1 z 1
Witam.
Mam pytanie. Jak wyciągnąć czujnik ABS z tylnej piasty tak aby go nie uszkodzić:–)?
Z góry dzięki za pomoc.
Mam pytanie. Jak wyciągnąć czujnik ABS z tylnej piasty tak aby go nie uszkodzić:–)?
Z góry dzięki za pomoc.
-
winczyk
jak jest zapieczony a pewnie tak .. najpierw kombinuj zalewajac to miejsce jakims odrdzewiaczem itp.. pare dni ) .. jak chcesz szybko musisz wyjac calosc dorobic tulejke z czegos miekkiego i moze uda ci sie go wystukac jednak tylko po obwodzie .
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Gdzie się znajduje w moim modelu? Dostanę się do niej mając samochód na lewarku?

Sam czujnik masz "w bębnie". Jak podniesiesz auto to dojdziesz do bębna a także przewodu (czarny cienki), do którego podłączony jest czujnik. Sam przewód idzie od bębna do karoserii (i raczej to jest całość) i tyle widziałem. Samej wtyczki (złączki) czujnika musisz szukać chyba pod lewym czarnym plastikiem (ściana boczna) w bagażniku bo mniej więcej na tej wysokości przewód wychodzi z kabiny. Może być też tak, że czujnik ma wtyczkę (złączkę) w bębnie ale to jest mało prawdopodobne.
-
TonSiL
TonSiL napisał(a):Sam czujnik masz "w bębnie". Jak podniesiesz auto to dojdziesz do bębna a także przewodu (czarny cienki), do którego podłączony jest czujnik. Sam przewód idzie od bębna do karoserii (i raczej to jest całość) i tyle widziałem. Samej wtyczki (złączki) czujnika musisz szukać chyba pod lewym czarnym plastikiem (ściana boczna) w bagażniku bo mniej więcej na tej wysokości przewód wychodzi z kabiny. Może być też tak, że czujnik ma wtyczkę (złączkę) w bębnie ale to jest mało prawdopodobne.
Dziękuję kolego za wyczerpującą odpowiedź, aaaa ten ABS mnie wnerwia

Wyjąłem dziś lewy tylny czujnik, żeby go wyczyścić i obejrzeć przewody, przewody okej jak nówka, ale na samej końcówce czujnika były jakieś opiłki, to mogło wpływać na jego pracę i przez to wywalać mi błąd?

Oczywiście i jak najbardziej tak. To tak jakby cały czas czujnik pokazywał, że koło zostało zablokowane podczas hamowania czyli tak jakby koło "stało". Zobacz czy nie wywala Ci dalej błędu. Jeżeli tak to reset komputera trzeba zrobić i powinno pomóc. Jeżeli nie to życze miłej eksploatacji

-
TonSiL
Ja wyczyściłem rok temu czujnik z tych opiłków o których piszesz, skasowałem błedy i od tego czasu już ABS działa wzorowo.pioterbezkitu napisał(a):Wyjąłem dziś lewy tylny czujnik, żeby go wyczyścić i obejrzeć przewody, przewody okej jak nówka, ale na samej końcówce czujnika były jakieś opiłki, to mogło wpływać na jego pracę i przez to wywalać mi błąd?
- Od: 11 maja 2008, 16:53
- Auto: 323F 97' 1,5l BA Z5 :) LPG BRC SQ24
Niestety, po nocy, jak odpaliłem auto rano znów nie zgasła lampka, ale zauważyłem, że jak zgaszę stacyjkę i włączę zapłon jeszcze raz to gaśnie. Nie mam pojęcia, teraz jak się pojawia wystarczy jeszcze raz włączyć zapłon.

witam to jest oznaka kończącego się czujnika u mnie było to samo aż padł całkiem, w serwisie zaśpiewali 550zł za czujnik lewy tył wiec kupiłem na allegro używkę i śmiga koszt całe 70 zł ważne zeby sprawdzić oporomierzem jaką wskazuje wartość jest to obszernie opisane juz na forum trzeba poszukać.
viewtopic.php?f=116&t=76947&p=1724229&hilit=op%C3%B3r+abs#p1724229
viewtopic.php?f=116&t=76947&p=1724229&hilit=op%C3%B3r+abs#p1724229
- Od: 27 lis 2009, 09:29
- Auto: Mazda 323P BA,97, 1.5 Z5,LPG
Dziękuję za odpowiedzi Koledzy
Wymieniłem czujnik wskazywany przez kontrolkę ABS (lewy tył) i jest OK
Dzięki Forum MazdaSpeed nawet taki głąb mechanizacyjny jak ja potrafił coś naprawić
Dzięki Forum MazdaSpeed nawet taki głąb mechanizacyjny jak ja potrafił coś naprawić

pioterbezkitu napisał(a):Wymieniłem czujnik
jak taki czujnik się demontuje?
- Od: 12 kwi 2009, 10:55
- Auto: 323F BJ 2.0 RF4F DiTD '01 Classic Red
Przedniego nie wymieniałem, więc nie wiem, ale jeśli chodzi o tylny – trzeba dostać się do wtyczki, która jest na nadkolu, i tu w przypadku mojego auta były dwie możliwości, rozebrać plastikowy boczek przy tylnej kanapie albo rozebrać boczek w bagażniku. U mnie łatwiej było zdjąć plastik w bagażniku, ale za to jest trochę gorszy dostęp do wtyczki. Rozpinasz wtykę i zabierasz się za sam czujnik przy kole. Patrzysz po przewodzie, odkręcasz co trzeba i wyciągasz czujkę 

musze u siebie tam zajrzeć gdyż nawaliło coś i stawiam na któryś z czujników....
- Od: 12 kwi 2009, 10:55
- Auto: 323F BJ 2.0 RF4F DiTD '01 Classic Red
Strona 1 z 1