![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Wysokie obroty – bieg jałowy (TA KL)
Heh chociaż ręce nie zmarzną 
Pozdrawiam
Pozdrawiam
]
-
Kamil
- Od: 24 kwi 2009, 20:24
- Auto: Mazda Xedos 9 TA KL 1993/98 A/T A7RED Pearl
Mazda Xedos 6 CA KF MT 1995 – Projekt odbudowa/swap
Jak regulowałem obroty to jak za mocno odkręciłem śrubkę regulacyjną to dało się usłyszeć syczenie w okolicy kolektora, a jak docisnąłem ja śrubokrętem to ustawało. Może to świadczyć o nie szczelności przepustnicy? Kurde coś mi nie pasuje z ta moja przepustnica :/
Małe OT Wodzu Wszystkiego najlepszego 
Witam wszystkich !:)
Niestety jeszcze nie udało mi sie dojsc do tego dlaczego mój xedos przerywa i szarpie ale bardzo prawdopodobnie ze jest to aparat zapłonowy !
Niestety po próbie kupna aparatu dowiedziałem sie ze w moim aucie jest albo zamontowany aparat zaplonowy od 2.0l KF34 C albo ktos zamienił 2.5l silnik na 2.0
Teraz nie wiem czy mam 2.5l czy 2.0
podobno 2.5l silnik od 2.0 różni sie kolektorem ssącym
czy ktos mógłby wstawic fotke od 2.5l xedosa
potrzebuje fotke z góry silnik ale jak najblizej od strony grodzi
Może ktos ma jakies info jak to mozna inaczej sprawdzic
?
z góry dziękuje
Niestety jeszcze nie udało mi sie dojsc do tego dlaczego mój xedos przerywa i szarpie ale bardzo prawdopodobnie ze jest to aparat zapłonowy !
Niestety po próbie kupna aparatu dowiedziałem sie ze w moim aucie jest albo zamontowany aparat zaplonowy od 2.0l KF34 C albo ktos zamienił 2.5l silnik na 2.0

Teraz nie wiem czy mam 2.5l czy 2.0
podobno 2.5l silnik od 2.0 różni sie kolektorem ssącym
czy ktos mógłby wstawic fotke od 2.5l xedosa
potrzebuje fotke z góry silnik ale jak najblizej od strony grodzi
Może ktos ma jakies info jak to mozna inaczej sprawdzic
z góry dziękuje

- Od: 6 sty 2009, 17:35
- Auto: Mazda Xedos9 2.5l 95r
Mazda Xedos9 2.0l 95r
Ja wstawiałem zdjęcia na forum lecz wstawię jeszcze raz :
daj mi chwilę...
EDIT:
Tak wygląda V6 2,0 (KF)

A tak wygląda V6 2,5 (KL):

To że masz aparat od 2,0 to już się z tym spotkałem w Xedosie po lifcie '02
Na pokrywie zaworów KL masz napisane bodajże 24 valve (...)V6 DOHC....nie pamiętam dokładnie co tam jest.
Pozdrawiam
daj mi chwilę...
EDIT:
Tak wygląda V6 2,0 (KF)

A tak wygląda V6 2,5 (KL):

To że masz aparat od 2,0 to już się z tym spotkałem w Xedosie po lifcie '02
Na pokrywie zaworów KL masz napisane bodajże 24 valve (...)V6 DOHC....nie pamiętam dokładnie co tam jest.
Pozdrawiam
]
-
Kamil
Spidi napisał(a):....
czy w xedosie 9 składaja sie obydwa lusterka? bo u mnie składa sie elektrycznie tylko prawe
pozdro!
Powinny się oba składać no chyba, że masz coś uszkodzone albo .... jakieś "braki w wyposażeniu"
Ford C-MAX 1.6TDCi & AR 156 2.0TS & Honda Shadow VT1100 C3 Aero ’99
Były:
323F BA Z5 & Xedos 9 KL ’01
Honda Shadow VT1100C2 Sabre ’03
Honda Shadow VT500C '84
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Opcji jest wiele.
-Nie składa się bo uszkodził się mechanizm (np ktoś chciał złożyć w zimę,obudowa zamarznięta i się uszkodziło)
-Ktoś wymieniał lustro na inne i nie zwrócił uwagi że nie ma mechanizmu
-Zatarty mechanizm
-Zerwana linka od składania
-Zaśniedziałe styki lub spalony silniczek
Ja mam składane el i składają się oba.
Pozdrawiam
-Nie składa się bo uszkodził się mechanizm (np ktoś chciał złożyć w zimę,obudowa zamarznięta i się uszkodziło)
-Ktoś wymieniał lustro na inne i nie zwrócił uwagi że nie ma mechanizmu
-Zatarty mechanizm
-Zerwana linka od składania
-Zaśniedziałe styki lub spalony silniczek
Ja mam składane el i składają się oba.
Pozdrawiam
]
-
Kamil
Różni się kolektor górny i to tak naprawdę nie dużo,widać jest tak naprawdę jak stoją oba auta obok siebie bo na zdjęciach to nigdy nie widać wszystkiego jak gołym okiem.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
]
-
Kamil
W X9 zakładany był aparat KF34. czyli wsio w normie.
Co do lusterek, to ktoś kiedyś wymienił bo się urwało, a że cena niższa to założył bez elektrycznego składania. Tak naprawdę to sprawdź kostkę łączącą jaka jest przy prawym i lewym lusterku -w sensie ile jest tam kabelków
Co do lusterek, to ktoś kiedyś wymienił bo się urwało, a że cena niższa to założył bez elektrycznego składania. Tak naprawdę to sprawdź kostkę łączącą jaka jest przy prawym i lewym lusterku -w sensie ile jest tam kabelków

"... prędkość była ok, to zakręt był za wąski..."
Znalazłem pewien punkt zaczepienia. Mianowicie jak załapie za wysokie obroty to pompując lekko pedałem hamulca obroty wzrastają nawet z 1000 do 1500 obrotów. Ma ktoś możne wiedzę co ma wpływ na wzrastanie obrotów podczas pompowanie hamulca? Gdzie szukać ewentualnych czujników ciśnienia itp, jakies pomysły?
Pompowanie pedałem hamulca daje czasem taki efekt, gdyż serwo hamulca jest zasilane podciśnieniem z kolektora ssącego.
Podczas tego "pompowania" wartość średnia podciśnienia nieco zmniejsza się co jest wykrywane przez "MAP – Sensor".
Wygląda to podobnie jakby silnik dostawał na dolocie nieco "lewego" powietrza.
Podczas tego "pompowania" wartość średnia podciśnienia nieco zmniejsza się co jest wykrywane przez "MAP – Sensor".
Wygląda to podobnie jakby silnik dostawał na dolocie nieco "lewego" powietrza.
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Jeszcze sprawdze na rozgrzanym przy normalnych obrotach jak sie zachowuje, jeżeli nie będą rosły to musze przedzwonić podciśnienia serwa. Ps. Jakim preparatem sprawdza się szczelnośc dolotu?
Szczelność dolotu można spróbować sprawdzić np. "samostartem"
Pryskasz na elementy dolotu i obserwujesz pracę (obroty) silnika czy nie ma wahnięć.
Gazownicy mają jakieś jeszcze inne preparaty do tego celu ale .... nie znam ich.
Pryskasz na elementy dolotu i obserwujesz pracę (obroty) silnika czy nie ma wahnięć.
Gazownicy mają jakieś jeszcze inne preparaty do tego celu ale .... nie znam ich.
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Po długiej i wyczerpujacej wojnie w koncu udało mi się naprawic usterke. Sam nie wiem jak mi sie to udało
spawdzielem solenoidy i za pomoca carb cleanera umylem 2 raz przepustnicę i wszystkie jej zakamarki. Odpaliłem i ku mojemu zdziwieniu obroty zostaly jej na 1200, wiec w trybie serwisowym wyregulowałem obroty i juz jej nie zostają. no i spalanie spadło o jakies 30%<jupi>
ps. mam tylko taki apel jak cokolwiek bedzie sie działo z obrotami umyjcie przepustnice carb cleanerem bo benzyna nie domywa!!
Pozdrawiam
ps. mam tylko taki apel jak cokolwiek bedzie sie działo z obrotami umyjcie przepustnice carb cleanerem bo benzyna nie domywa!!
Pozdrawiam
pomocy!!
witam to znów ja
wymieniłem zaplon przy moim xsedosie okazało sie ze zapłon który kupilem nie ma iskry!!!
założyłem stary zaplon na którym auto jezdzilo i auto nie chce w ogóle odpalic
iskra jest palec ustawiony raczej dobrze przewodów chyba tez nie poprzestawialismy
!
Nie wiem co jest grane ....
witam to znów ja
wymieniłem zaplon przy moim xsedosie okazało sie ze zapłon który kupilem nie ma iskry!!!
założyłem stary zaplon na którym auto jezdzilo i auto nie chce w ogóle odpalic

Nie wiem co jest grane ....
- Od: 6 sty 2009, 17:35
- Auto: Mazda Xedos9 2.5l 95r
Mazda Xedos9 2.0l 95r