Witam szanownych forumowiczów

Od niedawna jestem użytkownikiem Mazdy 6 w dieslu. Zbliża się wymiana oleju, a wraz z tym pojawia się dylemat: Jaki olej wybrać? Autko ma przejechane prawie 180 tysięcy km, wg. niemieckiej książki serwisowej silnik zalany był wcześniej syntetykiem 5W30. Jestem umówiony na sobotę na wymianę oleju w ASO Mazdy, jednak jeszcze jutro mogę kupić olej inny niż mazdowski i pojechać z nim do serwisu. Jednak pojawia się problem, bo w ogłoszeniu na niemieckiej stronie było napisane, że samochód posiada Filtr cząstek stałych, z kolei z forumowego poradnika do diesli wychodzi, że DPF-a nie mam. Pan w serwisie mówi, że do mojego silnika należy zalać Dexelię 5W30 Ultra (i po VIN-ie sprawdził w kompie, że taki był zalany na początku), bo tę przeznaczoną do silników z DPF leje się dopiero do modeli >= 2005r.
Ale powróćmy do sedna sprawy. Czy ktoś mógłby jednoznacznie mi powiedzieć, czy moje auto jest wyposażone w DPF, czy też nie, a jeśli określenie tego "na odległość" nie jest możliwe, to w jaki sposób to sprawdzić? I w zależności od tego, jaki olej zalać? W ASO oryginalny olej Mazdy kosztuje 270zł, do tego filtr z wymianą 100zł... Czy polecacie wydać "parę" złotych więcej i kąpać silnik w Dexelii, czy są jakieś inne oleje, dorównujące jakością albo i lepsze od oryginału? Pytanie ostatnie: Jeśli zdecyduję się na olej innej marki, to zalać 5W30, czy może 5W40 (ze względu na upały panujące w lato)?
Serdecznie pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi