Zatarty silnik diesla
podkładki pod wtryskami
i olej w piździec
niestety, kupujac auto trzeba zadbać o wszystkie podstawowe rzeczy, a w tym wypadku są to 1.podkładki pod wtryskami 2.smok olejowy ... i to jest niezbędne minimum!

- Od: 18 wrz 2008, 22:39
- Auto: MAZDA 6 GG 2.0 MZRCD 121KM '03
bieski napisał(a):...
Ale kolega sznajder ma M5 z silnikiem RF7J, a tam to raczej nie ma takiego problemu ze smokiem i podkładkami.
absolutna nieprawda !
do tych problemów dochodzi problem rozcieńczania oleju silnikowego...
Riki napisał(a):... 1.jak ON pływa w oliwie to i nagar wypłucze![]()
2. Podkładki – przy przebiegu 100.000km i więcej – j/w.
ad1. nagaru powstałego w wyniku nieszczelnych podkaładek nic nie wypłucze!
ad2. w bardzo wielu przypadkach nawet te 100 tys. km może okazać się niedoścignionym przebiegiem z pierwszym silnikiem, absolutnie!
pozdr.E
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Enduro napisał(a):absolutna nieprawda !
A to nie wiedziałem ze tam tez takie problemy.
Enduro napisał(a):do tych problemów dochodzi problem rozcieńczania oleju silnikowego...
Rozumiem ze to jest spowodowane DPF?
Jak juz jesteśmy przy DPF, czy istnieje możliwość dolożenia do przedlifta filtru DPF?
a po co dokładać ten filtr tam gdzie nie był instalowany skoro wszyscy jak mają okazję pozbywają się go.
Enduro napisał(a):nagaru powstałego w wyniku nieszczelnych podkaładek nic nie wypłucze!
Nic, ale skoro RF7J często dostawał już w fabryce podkładki "poprawione" to problem wystepuje zdecydowanie później.
100.000 realnych km na odpowiednich podkładkach – przedmuchów nie będzie.
Neonixos666 napisał(a):a po co dokładać ten filtr tam gdzie nie był instalowany skoro wszyscy jak mają okazję pozbywają się go.
A no bo widzisz, na forum jest osobnik co twierdzi ze ma cos takiego:
viewtopic.php?p=1877983#p1877983
i sie zastanawiam na ile jest to możliwe w przedlifcie.
To akcesoryjny DPF i zasada jego działania jest inna jedyny cel jego montażu to zielona naklejka podwyższająca czystość spalin i Niemiec do centrum miasta może wjechać.Montaż tego ustrojstwa nie wiąże się z przebojami znanymi z aut po liftingu żadna dexelia DPF i dopalanie nie dotyczą. 

Nic! Żadnej roboty nie wezmę, nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem! ;–)
Z jednej strony to dobrze że my to nie niemcy bo porównując ilość auto które spełnia normy to mało osób kręciło by się po centrum warszawy 
Ale korków by nie było chyba że znajomy diagnosta po 0,7 u każdego zauważył by domontowany DPF 

Nic! Żadnej roboty nie wezmę, nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem! ;–)
śmiechy śmiechami ale to niestety czarna przyszłość i już nie będzie golf II i jazda na miasto.
dobra koniec OT bo bandit groźny jest ostatnio
dobra koniec OT bo bandit groźny jest ostatnio
bieski napisał(a):1.Rozumiem ze to jest spowodowane DPF?
2. czy istnieje możliwość dolożenia do przedlifta filtru DPF?
ad1. tak
ad2. tak, ale jest on tylko mechaniczny, tzn. bez dopalnia sadzy itp.
Neonixos666 napisał(a):a po co dokładać ten filtr tam gdzie nie był instalowany skoro wszyscy jak mają okazję pozbywają się go.
a robi sie to m.in w celu uzyskania zielonej plakietki, ktora umozliwa wjechanie do bardzo wielu miast przynajmniej na ziemi krzyzackiej...prawdopodobnie odzwierciedli sie to tez w wyskosci podatku drogowego. pozdr.E
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Będę kupował nowy silnik czy może mi ktoś poradzić jak dokładnie sprawdzić typ/model silnika?
Nie mam co do tego pewności, wydam parę klocków a potem może się okazać że to nietrafiony zakup.
Nie znam się na tym.
Widziałem na forum, że można to sprawdzić w nr VIN i był tam taki opis pozycji liter i cyfr w numerze ale nie wszystkie były opisane.
My może mi ktoś podsunąć taką ściągę?
Please.
A może można to gdzieś sprawdzić na jakiejś metryczce
Wiem tyle, że mam auto z 2006 r 81 KW, 2.0 diesel ale to chyba za mało w serwisie Mazdy podali mi tylko model RF. Widzę jednak że tu na forum to oznaczenie ma jeszcze jakieś litery i cyfry RF7J i jakieś tam inne.
Proszę o poradę i pomoc.
sznajder
EDIT:
McSlavko ma rację.
Trzeba było.
Ja tam furiat jestem i czasem nie myśle o takich niby oczywistych sprawach.
Jeździ to jeździ, a tu zonk.
Dziś 3-ci mechanik mówił mi to samo o wycieku pod wtryskami.
Hej
Edit by Bandit:
Nie piszemy posta pod postem, używamy przycisku "edytuj"
Nie mam co do tego pewności, wydam parę klocków a potem może się okazać że to nietrafiony zakup.
Nie znam się na tym.
Widziałem na forum, że można to sprawdzić w nr VIN i był tam taki opis pozycji liter i cyfr w numerze ale nie wszystkie były opisane.
My może mi ktoś podsunąć taką ściągę?
Please.
A może można to gdzieś sprawdzić na jakiejś metryczce
Wiem tyle, że mam auto z 2006 r 81 KW, 2.0 diesel ale to chyba za mało w serwisie Mazdy podali mi tylko model RF. Widzę jednak że tu na forum to oznaczenie ma jeszcze jakieś litery i cyfry RF7J i jakieś tam inne.
Proszę o poradę i pomoc.
sznajder
EDIT:
McSlavko ma rację.
Trzeba było.
Ja tam furiat jestem i czasem nie myśle o takich niby oczywistych sprawach.
Jeździ to jeździ, a tu zonk.
Dziś 3-ci mechanik mówił mi to samo o wycieku pod wtryskami.
Hej
Edit by Bandit:
Nie piszemy posta pod postem, używamy przycisku "edytuj"
- Od: 10 sty 2011, 15:22
sznajder napisał(a):mam auto z 2006 r 81 KW
Na 100% ?

viewtopic.php?t=65171
You see, in this world there's two kinds of people, my friend:
Those with loaded guns and those who dig. You dig.
Nie wszyscy mogą jeździć Mazdami, niech jeżdzą Oplami jak wszyscy :)
Those with loaded guns and those who dig. You dig.
Nie wszyscy mogą jeździć Mazdami, niech jeżdzą Oplami jak wszyscy :)
kolega sznajder ma M 5 z silnikiem RF7 J, choć w temacie napisano M 6 rok 2003, a to inny silnik o sporych różnicach.. pozdr.E
Bandit napisał(a):sznajder napisał(a):mam auto z 2006 r 81 KW
Na 100% ?

viewtopic.php?t=65171[/quote]
81 kw
M 5
- Od: 10 sty 2011, 15:22
Nowy jako drugi czy fabrycznie nowy ? Jakie masz auto bo nigdzie nie moglem sie doczytac . Widze tylko ze 2006 rok czyli po liftowy ....sznajder napisał(a):Będę kupował nowy silnik
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY