Szmer przy zmianie biegów

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez brodacz1979 » 8 sie 2010, 13:30

Witam, właśnie stałem się posiadaczem wymarzonej Mazdy 6, 2.0 MZR-CD, rocznik 2009. Póki co jeździ się przyjemnie. Zauważam kilka mankamentów (krótkie fotele, widoczność do tyłu...), ale to detale. Najpoważniejsze zastrzeżenie to dziwny szmer przy przy wciśnięciu pedału sprzęgła i zmianie biegów. Mianowicie przy zmianie biegów na wyższych obrotach (przy wciśnięciu pedału sprzęgła) dochodzi do moich uszu nieprzyjemny "szmer". Coś jakby tarcie, przypomina mi to nieco wygłuszoną wiertarkę;) Niektórzy twierdzą, że to po prostu odgłos silnika, ale moim zdaniem sprzęgło powinno być bezgłośne. Irytuje mnie to strasznie. Więc jak, serwis?
Z góry dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam
brodacz1979

Postprzez M6_marcin » 8 sie 2010, 14:15

U mnie to samo występuje, więc na 90% tak ma być...
Forumowicz

Od: 19 sie 2009, 22:54
Auto: Mazda 6 GH MZR-CD 140 Sedan 08

Postprzez lopa » 8 sie 2010, 20:51

Jak dopytywałem się w ASO to mi powiedzieli ze ten typ tak ma.
Podobno jest to głos wyhamowania kół zębatych w skrzyni biegów w momencie wysprzęglenia biegu.
Faktycznie nie jest to przyjemne i lekko irytujące, bo jeżdziełem wieloma autami i pierwszy raz się z czymś takim spotykam. Zastanawiam się nad tym czy każda 6 ma taki objaw, czy jedne są głośniejsze, a inne cichsze ?
No cóż, konstruktorzy nie popisali się w tym temacie...

pzdr !
Początkujący

Od: 20 lut 2010, 21:18
Auto: Mazda 6 GH; 2,0 MZR-CD;

Postprzez fokaa » 10 sie 2010, 12:31

We Wrocławskim salonie usłyszałem to samo, jednak po 2 dniach przepychanek zgodzili mi się na wymiane koła dwumasowego. Koło wymienione, niestety dzwięk pozostał, więc nie ma to nic wspólnego z dwumasą
Początkujący

Od: 24 kwi 2007, 15:41
Auto: 6 GH 2.0D

Postprzez piotrandrzej » 10 sie 2010, 21:48

Obawiam się, że ten typ tak ma. W lipcu zgłosiłem się z tym problemem do ASO w Kielcach. Odbylismy z mechanikiem jazdę probną i powiedział, że ten typ tak ma. Podobno jest to odgłos schodzącej z obrotow turbiny ???. Z tego co czytam u inny ASO tłumaczyło to w inny sposób, ale odgłos ten sam. Na PLUS dla mechanika to, że zaproponował mi jazdę samochodem do jazd próbnych no i .... niestety to samo.
Trzeba będzie się przyzwyczaić. :P
Ten temat poruszany był również tutaj: viewtopic.php?f=90&t=98999&p=1759573#p1759573
Obrazek
Początkujący

Od: 13 kwi 2010, 19:52
Auto: była Mazda 6 GH MZR-CD 2.0; jest Mazda 3 BN 120 KM SkyPassion HB

Postprzez Deng » 3 wrz 2010, 15:35

Tez tak słyszałem
Zauważyłem to na jeździe próbnej i dealer tez mi to potwierdził
Poczatkowo w mojej szóstce tego nie słyszałem ale ostatnio zauważam mruczenie przy wciśnięciu sprzegła przed zmiana biegu głownie na wyzszych obrotach (powyżej 2,5tys) i głównie na biegach 1-3. Zobaczę co sie bedzie dalej działo ale prawdopodobnie taka konstrukcja i TenTypTakMa
Początkujący

Od: 16 maja 2010, 08:01

Postprzez krzysg » 10 paź 2010, 11:23

deng ja mam podobny problem (przejrzyj moje posty) i cały czas walczę o wyeliminowanie irytującego dźwięku.
Na chwilę obecną Mazda Service wymienił dwukrotnie sprzęgło (pomagało na okm5tys km), a główny specjalista Mazdy z Leverkusen, mówi że nic nie słyszy.
Koledzy nie dajcie nabijać się w butelkę, to że serwis mówi, ..."że ten typ tak ma", to jest najlepsze rozwiązanie – nic ich to nie kosztuje.
Kupując auto za ok 130tys. synonim japońskiej niezawodności, wymagam bezawaryjności i komfortu użytkowania, ... mówienie że ten typ tak ma, to chyba jakaś kpina.
Po przepychankach z Mazdą Deutschland i Europe, postanowiłem nagłośnić trochę sprawę i poprosiłem o pomoc magazyny Autozeitung i Autobild oraz mojego adwokata. Może pomoże, ale na pewno nie zaszkodzi.
Namawiam Was do pisania reklamacji do Mazda Europe, czym więcej tym lepiej...

Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 5 maja 2009, 21:12
Auto: M6 Grand Tour 2.5l

Postprzez Jaksa » 12 paź 2010, 21:45

krzysg napisał(a):Kupując auto za ok 130tys. synonim japońskiej niezawodności, wymagam bezawaryjności i komfortu użytkowania, ... mówienie że ten typ tak ma, to chyba jakaś kpina.
[d]

Jako niezalezny serwisant zgadzam sie z kolegą , samochód za taką kase nie powinien miec tego typu problemu .
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Forumowicz

Od: 10 mar 2004, 23:46
Auto: Mazda 6 2023 Anniversary /6 2.5 BP 2019 / Mazda 3 BP 2019 .2.0 122KM

Postprzez rpiatek » 10 sty 2011, 23:21

Witam wszystkich,

kupiłem mazde 6 mzr-cd 140 km (diesel) jakies 3 tyg. temu. Wszystko wydaje się ok – ale jedna rzecz doprowadza mnie do białej gorączki.

Problem w tym że jak dodaje gazu i jestem np. przy 2,5 tys obrotów, puszczam pedał gazu wrzucam sprzęgło to czuje na nim jak by się coś kręciło przez jakieś 2 s. dźwięk yyyyyy. Obrazowo to wygląda tak jak by jakieś koło wytracało prędkość. Tak jest przy zmianie na każdym z biegów i jest to odczuwalne na sprzęgle jak i słyszalne. (mi to wygląda na koło 2M lub jakieś łożysko – niestety się mogę mylić bo się nie znam)

Do tej pory jeździłem tylko benzyniakami i takiego efektu nie było. Również przejechałem się paroma innymi dieslami (niestety nie mazdą) – i również tego nie zauważyłem.

Ciekawe bo wybrałem się do salonu gdzie ów auto kupiłem – a sprzedawca który ma ten sam model mówi że to normalny objaw! – dla mnie nie ! coraz częściej nie mam ochoty wsiadać do tego samochodu...
dzisiaj przejechalem sie z mechanikiem – powodem jest podobno wlasnie kolo 2 masowe – wczesniej zamiast sprezynek byly gumki i tego nie bylo slychac teraz sa sprezynki ito powoduje takie COS!

reasumujac nie place tyle kasy by potem wozic sie przez nastepne parenascie tysiecy z tym COS!!!! bo mnie to ....

trzeba cos z tym zrobic ..

Pozdrawiam
Radek
Początkujący

Od: 5 sty 2011, 15:31
Auto: mazda 6 mzr-cd 140km

Postprzez M6_marcin » 11 sty 2011, 00:01

rpiatek napisał(a):Witam wszystkich,

kupiłem mazde 6 mzr-cd 140 km (diesel) jakies 3 tyg. temu. Wszystko wydaje się ok – ale jedna rzecz doprowadza mnie do białej gorączki.

Problem w tym że jak dodaje gazu i jestem np. przy 2,5 tys obrotów, puszczam pedał gazu wrzucam sprzęgło to czuje na nim jak by się coś kręciło przez jakieś 2 s. dźwięk yyyyyy. Obrazowo to wygląda tak jak by jakieś koło wytracało prędkość. Tak jest przy zmianie na każdym z biegów i jest to odczuwalne na sprzęgle jak i słyszalne. (mi to wygląda na koło 2M lub jakieś łożysko – niestety się mogę mylić bo się nie znam)

Do tej pory jeździłem tylko benzyniakami i takiego efektu nie było. Również przejechałem się paroma innymi dieslami (niestety nie mazdą) – i również tego nie zauważyłem.

Ciekawe bo wybrałem się do salonu gdzie ów auto kupiłem – a sprzedawca który ma ten sam model mówi że to normalny objaw! – dla mnie nie ! coraz częściej nie mam ochoty wsiadać do tego samochodu...
dzisiaj przejechalem sie z mechanikiem – powodem jest podobno wlasnie kolo 2 masowe – wczesniej zamiast sprezynek byly gumki i tego nie bylo slychac teraz sa sprezynki ito powoduje takie COS!

reasumujac nie place tyle kasy by potem wozic sie przez nastepne parenascie tysiecy z tym COS!!!! bo mnie to ....

trzeba cos z tym zrobic ..

Pozdrawiam
Radek

Ten Typ Tak Ma, ja się przyzwyczaiłem do ów dźwięku, powodem może i jest dwumasa, tyle że ona po prostu tak działa/takie dźwięki wydaje i zmiana jej na nową nic nie zmieni w tej kwestii o czym pisano w tym temacie. Dodam tylko że ja tak mam od początku a obecny przebieg to prawie 70 tyś i dźwięk ani się nie nasilił ani nie zmniejszył ;)
Forumowicz

Postprzez rpiatek » 11 sty 2011, 13:11

dzieki za info.

ja uwazam ze tak nie powinno byc!!! wyobraz sobie ze kupujesz swietlowke za 300zl – swieci poprostu rewelacyjnie ale buczy! – niestety nikt ci nie mowil o buczeniu. Mnie osobiscie by to doprowadzilo do ...
a na pewno bym to oddal albo kupil cos innego byle by nie buczalo....

Podobnie mam z ta mazda ale niestety nie moge jej wymienic ani oddac ...

Ten samochod mial mnie cieszyc jak zapewnial producent – ale niestety przez taka glupote pozostale dobre strony tego auta legly w gruzach – bo ten dzwiek siedzi mi juz w glowie i puszczanie muzyki tego niezagluszy!

przykra sprawa i jestem mocno rozczarowany zawlaszcza ze szukalem dla siebie samochodu przez 2 miesiace. Postaram sie rowniez by to w gazetach troche opisali – moze mazda to uszanuje i zrobi cos !!!!!!

R.
Początkujący

Postprzez M6_marcin » 11 sty 2011, 19:43

rpiatek napisał(a):dzieki za info.

ja uwazam ze tak nie powinno byc!!! wyobraz sobie ze kupujesz swietlowke za 300zl – swieci poprostu rewelacyjnie ale buczy! – niestety nikt ci nie mowil o buczeniu. Mnie osobiscie by to doprowadzilo do ...
a na pewno bym to oddal albo kupil cos innego byle by nie buczalo....

Podobnie mam z ta mazda ale niestety nie moge jej wymienic ani oddac ...

Ten samochod mial mnie cieszyc jak zapewnial producent – ale niestety przez taka glupote pozostale dobre strony tego auta legly w gruzach – bo ten dzwiek siedzi mi juz w glowie i puszczanie muzyki tego niezagluszy!

przykra sprawa i jestem mocno rozczarowany zawlaszcza ze szukalem dla siebie samochodu przez 2 miesiace. Postaram sie rowniez by to w gazetach troche opisali – moze mazda to uszanuje i zrobi cos !!!!!!

R.

Generalnie mi nie przeszkadza kompletnie ten dźwięk, rzekłbym nawet że mi się delikatnie podoba – bardzo podobny występuje w P 911 <rotfl> . Obawiam się że Mazda nic z tym nie zrobi, po pierwsze dlatego że jest zapewne wiele osób którym ten dźwięk nie przeszkadza. po drugie i chyba najważniejsze – nie ma on związku z jakąś wadą, a po trzecie byłaby to bardzo kosztowna akcja serwisowa. Ciekawe jest w modelach po liftingu? <co?>
Forumowicz

Postprzez polak900 » 11 sty 2011, 22:11

u mnie ten problem? nie występuje.
ale mam M6 benzynę
Obrazek
Forumowicz

Od: 18 lis 2010, 20:00
Auto: M6 GH 2.0 MZR DISI Ex+
Subaru Legacy 2.0 D MY10

Postprzez Kamil » 11 sty 2011, 23:14

ja mam diesela i jakoś nie słyszę szmerów... a jestem z tych typów co to każde skrzypienie, pukania, pierdzenie w aucie usłyszę i maniakalnie za każdą cenę wyciszę. A może juz się przyzwyczaiłem? <oczy>
Kamil

Postprzez rpiatek » 11 sty 2011, 23:57

ciekawe, że jedni mają a inni nie ...
z tego co widze to masz ten sam model

ja gdzieś na tym forum znalazlem nagrnie tego zjawiska trzeba sie wsluchac...

http://mcbeth.republika.pl/test1.mp3
NAJBARDZIEJ TO SLYCHAC W 31 SEKUNDZIE
R.
Ostatnio edytowano 20 sty 2011, 12:15 przez rpiatek, łącznie edytowano 2 razy
Początkujący

Postprzez M6_marcin » 12 sty 2011, 00:12

rpiatek napisał(a):ciekawe ze jedni maja a inni nie ...
z tego co widze to maszten sam model

ja gdzies na tym forum znalazlem nagrnie tego zjawiska trzeba sie wsluchac...

http://mcbeth.republika.pl/test1.mp3
NAJBARDZIEJ TO SLYCHAC W 31 SEKUNDZIE
mozesz podac rocznik ?? i jakie wyposazenie

R.

Ja tam nic nie słyszę... Może mówimy o innym dźwięku... <co?>
Forumowicz

Postprzez rpiatek » 12 sty 2011, 00:23

....
Początkujący

Postprzez polak900 » 12 sty 2011, 22:23

ja też nie słyszę
Obrazek
Forumowicz

Od: 18 lis 2010, 20:00
Auto: M6 GH 2.0 MZR DISI Ex+
Subaru Legacy 2.0 D MY10

Postprzez Kamil » 12 sty 2011, 22:37

rpiatek wstaw ten plik audio który mi wysłałeś, dopiero tam zrozumiałem o jaki szmer chodzi. ten wycięty tylko w momencie zmiany biegów
Kamil

Postprzez rpiatek » 12 sty 2011, 22:42

proszę bardzo
poniżej fragment nagranie trochę poprawiony (moment wciśnięcia sprzęgła i odgłos prawdopodobnie koła 2 masowego)

http://emailer.pl/mazda-pop.zip

Pozdrawiam
R.
Ostatnio edytowano 20 sty 2011, 12:14 przez rpiatek, łącznie edytowano 1 raz
Początkujący