Czy silnik 1.6 diesla w mazdach to ten sam co w fokusie ?
1, 2
A jako użytkownicy tego silnika, co o nim myślicie ? Spełnia wasze oczekiwania, jesteście zadowoleni z niego ? Jakie są jego + i – ? Sam przymierzam się do zakupu M3 i wciąż się zastanawiam nad doborem jednostki napędowej. Czy brać diesla czy benzynkę. Jaki jest stosunek jakości/bezawaryjności jednostek diesla w porównaniu do benzyny w M3?
- Od: 2 lip 2010, 14:29
- Auto: 626 1.8 16V
M3 1.6 Pb
To pytanie było już rozkminiane. Mam diesla i nie narzekam, jest bardzo dobry, nic mu nie zarzucam. Jak na 1.6 rewelacja. Spełnia moje wszystkie oczekiwania. Zadbany nie sprawia niespodzianek. Niestety nie jest to konstrukcja japońska. Benzyna jest naprawdę w porządku. 2.0 jest wyjątkowa pod wieloma względami. Gdybym kupował jeszcze raz to bym brał diesla 
- Od: 12 kwi 2010, 11:50
- Auto: Mazda 3 1.6 MZ-CD & BJ 323F 1.6 Sportiv
Co do diesla (1,6) to chyba najlepiej poczytać forum forda. Focusy są bardzo popularne i tam można dużo poczytać jak się ten silnik sprawuje przy bardzo intensywnym użytkowaniu. Mazda 3 to nie auto firmowe i raczej mało popularne w Polsce. Z tego względu trudno znaleźć egzemplarz, który był bardzo intensywnie eksploatowany. Nie mam tu na myśli aut po wypadkach.
Ja mam auto z 2004 roku i blisko 192000 km przebiegu. Kupiłem je 1,5 roku temu i przejechałem przez ten czas niecałe 43000 km. Złego słowa nie mogę powiedzieć. Drobny wyciek oleju spod jakiegoś simmeringu i tyle. Wtryski, dwumas i turbina oryginalne i nie mam żadnych oznak, że coś może się kończyć. Z napraw to tylko koło zamachowe alternatora, ale to standard.
Ja mam auto z 2004 roku i blisko 192000 km przebiegu. Kupiłem je 1,5 roku temu i przejechałem przez ten czas niecałe 43000 km. Złego słowa nie mogę powiedzieć. Drobny wyciek oleju spod jakiegoś simmeringu i tyle. Wtryski, dwumas i turbina oryginalne i nie mam żadnych oznak, że coś może się kończyć. Z napraw to tylko koło zamachowe alternatora, ale to standard.
Temat wątku wyczerpany, 1.6 MZ-CD to nie do konca to samo co w fordzie 1.6tdci
awaryjność też jest mniejsza MZ-CD dlaczego? proszę przeszukać forum! Jak ktoś potrzebuje informacji.

1, 2