Mazda6 2.0 Automat chłodnica oleju

Postprzez ejoks » 6 sty 2011, 23:19

mam pytanko odnosnie chlodnicy oleju do mazdy ze skrzynia automatyczna . czy jest to samodzielna chlodniczka olejowa czy zintegrowana rezem z chlodnica cieczy ? zagladalem pod maske i widze tam chyba dwie oddzielne chlidnice , jedna kolo drugiej i pierwsza ta blizsza silnika jest wieksza a ta zewnetrzna mniejsza. ktura to chlodnica cieczy a ktura chlodniczka od oleju skrzyni ? czy moze to jest jedna skrzynia tylko tak wyglada dwuczlonowo ? prosze o pomoc bo chcialem zamowic chlodnice i mechanik powiedzial mi ze mam kupic chlodnice cieczy a w srodku jest zamontowana chlodniczka olejowa ale nie mam pewnosci. pomoze ktos ??
Początkujący

Od: 6 sty 2011, 23:14

Postprzez lukasgr » 7 sty 2011, 18:37

W wersji us jest zintegrowana z chłodnicą cieczy – ta "zewnętrzna" jest od klimy
Forumowicz

Od: 26 kwi 2009, 22:00
Auto: Honda Accord 2,2 i-ctdi 2006

Postprzez Enduro » 8 sty 2011, 16:08

lukasgr napisał(a):W wersji us jest zintegrowana z chłodnicą cieczy – ta "zewnętrzna" jest od klimy

i tak samo jest w EU, w dolnej częsci chłodnicy wody, jest komora do chłodzenia oleju i tam też powinnieneś się dopatrzeć przyłączy...
P.S. a czemu o to pytasz..?
pozdr.E
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Forumowicz

Od: 6 sie 2008, 22:37
Auto: M6 GL´18, + modyfikowane Prosie 996,Triumph-Speedmaster custom czarna, głośna, dwukołowa, angielska hulajnoga

Postprzez ejoks » 9 sty 2011, 12:14

czemu pytam ? otoz. jechalem autostrada i zaswiecila mi sie kontrolka AT takze czym predzej zjechalem na pobocze podnioslem maske a tam wszystko zbryzgane olejem. co sie okazalo wyrwalo mi weza z chlodniczki oleju i caly olej ze skrzyni wyprysnal w kilka sekund. takze musze kupic chlodniczke oleju a co sie wlasnie okazalo chlodnice cieczy bo tam jest zintegrowana i nie wiadomo czy skrzynia nie zostala uszkodzona :( ale tego nie wiadomo. narazie chce uszczelnic wyciek zalac olej i sprawdzic czy skrzynia bedzie dzialac. udalo mi sie kupic chlodnice dosc tanio bo za 90 funtow (nowa) co daje jakies 400 zl w przyblizeniu a w serwisach kosztuje 2500 zl w polsce i 400 funtow w GB gdzie mieszkam, takze porazka.
Początkujący

Postprzez Wojtek » 9 sty 2011, 12:51

ejoks napisał(a):...i nie wiadomo czy skrzynia nie zostala uszkodzona, ale tego nie wiadomo.

Zawsze mozna przeprowadzic diagnostyke skrzymi :)
Tez jestem w UK... jakby co moge pomoc...
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Zarząd – Członek Zarządu

Od: 21 gru 2013, 13:44
Auto: Renault Arkana E-Tech
Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez Enduro » 9 sty 2011, 12:57

67igor1 napisał(a):...zawsze mozna przeprowadzic diagnostyke skrzymi :)
....

jesli jest ona uszkodzona i okaże się, że jest do wymiany lub naprawy, to wraz z kosztami diagnozowania itp . może okazać , że nie będzie to nieopłacalne ze strony ekonomicznej biorąc akt. wartość auta na rynku angolskim. pozdr.E
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Forumowicz

Auto: M6 GL´18, + modyfikowane Prosie 996,Triumph-Speedmaster custom czarna, głośna, dwukołowa, angielska hulajnoga

Postprzez Wojtek » 9 sty 2011, 13:02

Enduro napisał(a):może okazać , że nie będzie to nieopłacalne ze strony ekonomicznej biorąc akt. wartość auta na rynku angolskim.

moze, ale nie musi... wszystko zalezy co ja boli... to cos tez ma swojego kompa... <faja>
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Zarząd – Członek Zarządu

Od: 21 gru 2013, 13:44
Auto: Renault Arkana E-Tech
Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez Enduro » 9 sty 2011, 13:18

67igor1 napisał(a):....
moze, ale nie musi... wszystko zalezy co ja boli... to cos tez ma swojego kompa... <faja>

ok. no to oczekujemy dalszych informacji...pozdr.E
Forumowicz

Postprzez ejoks » 9 sty 2011, 22:10

najgorszy scenariusz mam wyceniony na 2500 funtow przez profesjonalny warsztat Mackie transmission w glasgow takze mimo wszystko nawet gdyby to oplaca mi sie to naprawic poniewaz auto kupilem tanio. ale ceny maja troszke wygurowane np chlodniczka oleju u nich kosztuje 250 funtow a ja kupilem cala chlodnice wody za 90 nowa. podrobke bo podrobke ale nie chce pchac sie w koszta dopuki nie dowiem sie co ze skrzynia. wyjecie skrzyni i ponowne wlozenie po renowacji 400 funtow . mam mechanika co mi to zrobi za 200 gdybym potrzebowal oczywiscie. no i najwiekszy koszt naprawy skrzyni 1500 funtow w komplecie z konwerterem ,reszta to robocizna i olej. w sumie 2500 funtow :) porazka ale ja najpierw chce uszczelnic wyciek i spawdzic co ze skrzynia, wtedy bede decydowal co dalej. mam nadzieje ze wszystko bedzie ok bo mysle ze zatrzymalem sie na czas. praktycznie odrazu po zaswieceniu sie kontrolki AT. 67igor1 dzieki mozliwe ze sie z Toba bede kontaktowal a tak przy okazji gdzie dokladniej mieszkasz ?
Początkujący

Postprzez Enduro » 9 sty 2011, 23:43

ejoks napisał(a):.... ja najpierw chce uszczelnic wyciek i spawdzic co ze skrzynia, wtedy bede decydowal co dalej. ....

i to jest najlepsza opcja na tą chwile..pozdr.E
Forumowicz