Witam!
Mam mały problem z mazdą otóż wszystko zaczęło się od tego, że gdy moja mazda miała juz mało paliwa (troszke przed ostatnią kreską – rezerwa jeszcze sie nie paliła) to przy gwałtownym dodawaniu gazu dławiła się na chwile. Rezerwa zapalała się na ostatniej kresce ale na rezerwie zrobilem max 50 km (jazda spokojna). Dodatkowo obroty czesto (na postoju tzn jak dojezdzałem do świateł i czekałem na luzie na zielone) spadały do 500obr. tak chwile podrgał i wracały do 800obr. Niby żaden problem no ale jak to w życiu bywa chciałem żeby wszysko było idealnie.
Więc po poczytaniu informacji na ten temat itp postanowiłem zrobić czyszczenie baku, wymiane filtra i przy okazji wyciągnąłem pompkę z baku i wyczyściłem trochę tę "siatkę".
No i też tak zrobiłem. Więc zacząłem od baku. Spóściłem całe paliwo, wyciągnąłem ową pompkę i wyczyściłem ową siatkę. Po złożeniu wszystkiego obroty były ok. No więc wziąłem się za wymiane filtra paliwa ( troche nerwów było ;/). I tu zaczeły się kłopoty. Po wymianie filtra i odpaleniu samochodu odrazu paliła mi sie rezerwa (około 1/3 baku) chwile wczesniej, przed wymiana filtra sie nie paliła i nigdy przy takim stanie paliwa sie nie zapalała, dopiero przy ostatniej kresce! No ale dobra pomyślałem żę sie zawiesiło coś tam i pojechałem na stacje zatankować do połowy baku. Rezerwa przestała swiecić, kultura pracy ok. Po dojechaniu do 1/3 baku konktrolka rezerwy znów się zapaliła

Teraz gdy jeżdze na tej rezerwie (pomimo 1/3 baku) auto po zmianie biegu dławi się na moment, a przy przyspieszaniu to już wogole jak by w jakąś dziure bezpaliwową wpadał.
W mojej głowie rodzą się dwa pomysły:
1) filtr paliwa może za wysoko umiejscowiłem (o jakis 1-2cm) niż był poprzednio – nie chciał mi niżej wejść w tę obejmę.
2) Zle zamontowana pompka i za szybko styka się z masą wynikiem czego pali sie rezerwa bądź zwieszenie się czegoś.
Dziś mam zamiar tam pogrzebać ale chciałem najpierw poradzić się Was, gdze szukać problemu waszym zdaniem ?
Pozdrawiam
EDIT by Marek: temat powstaje z połączenia kilku innych o tej samej tematyce.
Polecam też lekturę bliźniaczego tematu w dziale Z5 czy też KF