Mazda i paliwo biodisel?
Strona 1 z 1
sory ale nie wiedzialem gdzie ten temat napisac
tak sie zastanawiam posiadam mazde premacy z 99 ditd 90KM
wiadomo ceny teraz paliwa poszly w gore to i w portfelu czuc i tu moje pytanie czy bym mogl mieszac paliwo biodisel ze zwyklym ON??? poniewaz mam dojscie do taniego biodisla po 1zl za litr czy moze stac cos sie silnikowi?
tak sie zastanawiam posiadam mazde premacy z 99 ditd 90KM
wiadomo ceny teraz paliwa poszly w gore to i w portfelu czuc i tu moje pytanie czy bym mogl mieszac paliwo biodisel ze zwyklym ON??? poniewaz mam dojscie do taniego biodisla po 1zl za litr czy moze stac cos sie silnikowi?
hehe zle mnie zrozumiales to jest biodisel taki jak na cpn-ie tylko ze ja mam go w pracy
i dlatego moge sobie spuscic z cysterny za taka kwote 
Przytoczę co mówią rożne gazetki informacyjne które przychodzą do nas w okresie przed wakacyjnym.
Pod czas wakacji zagranica należy unikać dystrybutorów z biodieslem w celu uniknięcia kłopotów z silnikiem.
W Belgii 80% aut osobowych to diesle.
Osobiście nie zalał bym tego bo to wymysł jakiś eko coś tam i jak auto nie przystosowane to więcej się wyda jak zaoszczędzi.
Pod czas wakacji zagranica należy unikać dystrybutorów z biodieslem w celu uniknięcia kłopotów z silnikiem.
W Belgii 80% aut osobowych to diesle.
Osobiście nie zalał bym tego bo to wymysł jakiś eko coś tam i jak auto nie przystosowane to więcej się wyda jak zaoszczędzi.
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
-
Zoom -Zoom from Belgium
- Od: 26 mar 2010, 14:31
- Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.
wlalem sobie pol na pol z ON do baku i narazie nie odczulem zadnej zmiany mechanik
Znam takich co do Holandii po auta jeżdżą i na bio te trasy cały czas mazdą 626 czy sprinterem z lawetą robią i tylko przepalają od czasu do czasu ON , ale ta mazda to już takiego kopa na bio nie ma bo jechałem tym. No i ciekawe jak długo pojeżdżą na tym oleju.
Poza tym jak się trochę chłodniej zrobiło to juz nie szło jeżdzić na bio. Widziałem tez fachowca co nie wyjeżdził bio ze zbiornika i jak już poniżej -14 było to masakra , wszystkie przewody i zbiornik wyglądały jakby ktoś smalcem zalał , z filtra paliwa nie chciało się nic wylać.
Osobiście bym nie lał , ale może jestem przewrażliwiony i tak pisze bo teraz już robię 15-20 tys. rocznie , gdybym robił jak kiedyś 40-50 tys. może też bym kombinował.
Poza tym jak się trochę chłodniej zrobiło to juz nie szło jeżdzić na bio. Widziałem tez fachowca co nie wyjeżdził bio ze zbiornika i jak już poniżej -14 było to masakra , wszystkie przewody i zbiornik wyglądały jakby ktoś smalcem zalał , z filtra paliwa nie chciało się nic wylać.
Osobiście bym nie lał , ale może jestem przewrażliwiony i tak pisze bo teraz już robię 15-20 tys. rocznie , gdybym robił jak kiedyś 40-50 tys. może też bym kombinował.
- Od: 14 sie 2010, 11:37
- Auto: Premacy 2,0 DITD , 2002 r. 7 osób
nikt7320 napisał(a):No i ciekawe jak długo pojeżdżą na tym oleju.
O to właśnie chodzi "jak długo" bo ze jeździć będzie to na pewno .
Nawet merc puchacz na oleju z biedronki pojedzie ale ,jest zawsze to "ale".
Moje następne auto będzie dieslem i na 100% nie wleje tego paliwa w bak choćby o 50% było tańsze.
Pozdrawiam
Marian
-
Zoom -Zoom from Belgium
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Osobiście bym nie zalał czegoś takiego i odważnych, jak widzę, brak. paradox2604, możesz być tym pierwszym i ewentualnie zdać nam relację
. Więcej o paliwie można w dziale DITD raczej, ale tam odważnych też nie widziałem, a jeśli byli to niestety nie pochwalili się dlaczego tyle remont kosztował
.
Pozdrawiam
w razie czego jak cos sie stanie to dam wam znac jak narazie wszystko cyka bylen na przegladzie wszystko w stanie idealnym zobaczymy jak bedzie na wiosne 
Te wasze obawy są tak samo słuszne jak obawa benzyniaków przed gazem.
Jak ktoś ma dupowaty silnik, to każde kaszlnięci z rury przypisze zaraz do tego paliwa. A o sprawdzeniu filtra czy stanu wtryskiwaczy już nie pomyśli
Jak ktoś ma dupowaty silnik, to każde kaszlnięci z rury przypisze zaraz do tego paliwa. A o sprawdzeniu filtra czy stanu wtryskiwaczy już nie pomyśli

"... prędkość była ok, to zakręt był za wąski..."
bazyl wspaniały napisał(a):Te wasze obawy są tak samo słuszne jak obawa benzyniaków przed gazem.
Jest różnica jeśli auto w fazie produkcyjnej będzie do tego przystosowane a co innego jak wlewać
potem.
To jest ten sam numer co z efektem cieplarnianym ,loby i tylko loby.
U nas tego niema i zawsze ostrzegają żeby nie tankować tego będąc po zagranicami kraju
pytanie dlaczego oficjancie ostrzegają?
Pozdrawiam
Marian
-
Zoom -Zoom from Belgium
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
tankujcie tankujcie i jeździjcie na tym, teraz nic się nie stanie ale następny właściciel będzie się zastanawiał od czego ta pompa padła albo wtryski.
Wiecie skąd są kupowane ditd? z innych krajów bo w Polsce nie były oferowane bo mazda stwierdziła że polskie paliwo nie spełnia odpowiednich norm i tu mowa o zwykłym ON.
Wiecie skąd są kupowane ditd? z innych krajów bo w Polsce nie były oferowane bo mazda stwierdziła że polskie paliwo nie spełnia odpowiednich norm i tu mowa o zwykłym ON.
Szczerze wątpię czy ze względu na paliwo nie było w ofercie silnika.
Ale ja się nie znam. Moje zdanie jest inne, ale nie mam dowodów na poparcie mojej teorii więc milknę.
Ale ja się nie znam. Moje zdanie jest inne, ale nie mam dowodów na poparcie mojej teorii więc milknę.

"... prędkość była ok, to zakręt był za wąski..."
aha czyli 3 i 6 mogą chodzić na biopaliwie? a to ciekawe
Strona 1 z 1