FOTORELACJA – Montaż Xenonów H1

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Bartg » 13 kwi 2010, 19:23

Jak jezdzimy glownie po miescie, albo po glownych drogach krajowych nie widze sensu montowania xenonow na sile, dobrze wyregulowane swiatla z porzadna zarowka swieca w zupelnosci wystarczajaco.
Moderator
CUP 2011 miejsce 3

Od: 23 sty 2008, 22:25
Auto: Volvo V50 2.4 '04
EX Premacy FS Sportive '02
EX 323 CBA Z5 '98

Postprzez grzesiek1989cz » 23 wrz 2010, 23:03

czyscil ktos moze soczewki w BA jak zakladal xenony??
Forumowicz

Od: 16 sty 2010, 15:19
Auto: była 323f 98 rok BA gaz 1.5 90KM
teraz 323F 2.0 V6 GT 144KM

Postprzez voodoo » 25 wrz 2010, 14:58

arekpol nie wiem jak ty ale ja mam xeny już prawie 2 lata o barwie 6000k i na okręgowej stacji kontroli w Rudzie Ślaskiej bo tam robię przeglądy LEGALNIE i już 2 raz z rzędu facet mi gada żebym zmienił postojowe a nie xeny bo niby mam jakies za białe (mam diody żeby jakoś to wyglądało) a co do samopoziomowania reflektorów to wytłumacz mi to jak dokładnie z tym jest że niby reflektor ma się wypoziomowac do ogólnie przyjętego poziomu morza czy tez drogi którą właśnie jedziesz bo jak do drogi to regulator musiał by byc mega szybki na naszych drogach a po drugie po tygodniu jazdy w mieście raczej by się (sory za słowo) zesrał niz cokolwiek poziomował a jesli ma sie poziomować do poziomu morza to jadąc pod dosć długie wzniesienie prawdopodobnie nic byś przed autam nie widział ale za to miałbyś pięknie oświetlony korek spustowy płynu chłodniczego zaraz pod zderzakiem.
Jak by ktoś nie wiedział jak świeci barwa 6000k to daję moje zdjecie robione w nocy i zobaczcie z prawej strony zdjecia jest betonowy płot i na jakiej wysokosci świeci światło a w oddali stoi auto i świeci mu nie wyżej niż na rejestrację biorąc po uwagę to że prawa lampa świeci wyżej z tego powodu żeby oświetlała pobocze. Morał z tego taki ze jeszcze nikt mi długimi nie mrugał (poza pozdrowieniami znajomych).
Jestem zdecydowanie na TAK. To wszystko z mojej strony w tym temacie.Pozdro
Obrazek
Obrazek
Nie rozmawiaj z idiotą najpierw sprowadzi Cie do swojego poziomu a potem zabije doświadczeniem !
Forumowicz

Od: 22 maja 2008, 14:03
Auto: 323F BA 1.5

Postprzez rafał88 » 25 wrz 2010, 19:17

Nono ladnie to wyglada:D chyba sie skusze na taki bajer:D a do tego samo poziomowania to masz racje predkosc tego silniczka musiala by przekraczac predkosc swiatla...
Obrazek
Forumowicz

Od: 8 mar 2010, 19:20
Auto: Mazda BA 323f 97' Z5 PB+LPG
Ford Focus 11' 1.6 tdci Titanium

Postprzez pondik » 25 wrz 2010, 20:17

A mi lampy świecą 4 metry przed samochodem.. Jak je ustawić? Sterowanie z wnętrza auta tym pokrętłem nic nie daje..
Forumowicz

Od: 20 lip 2008, 23:50
Auto: Mazda RX 8 High Power // Mazda 323F BA

Postprzez corleone » 27 wrz 2010, 22:12

napisze ktos jakie kupic xenony pod lampy bosch ? chodzi mi o to czy jest stanowcza roznica miedzy tanszymi a droższymi zestawami ?
Początkujący

Od: 8 gru 2007, 22:43
Auto: Premacy 2.0 Sportive

Postprzez voodoo » 28 wrz 2010, 23:08

corleone podstawowa różnica jest taka że jedne przetwornica są ekranowane a jedne nie a objawia się to tym że jak bedziesz miał nieekranowane to możesz radia nie posłuchać bo bedziesz miał straszne zakłócenia a co do lamp bosch to nie wiem które lepsze na pewno musisz kupić takie żeby pasowały tzn. np. H1 albo inne
Nie rozmawiaj z idiotą najpierw sprowadzi Cie do swojego poziomu a potem zabije doświadczeniem !
Forumowicz

Od: 22 maja 2008, 14:03
Auto: 323F BA 1.5

Postprzez brut_all » 6 paź 2010, 23:13

bosh to h1 i tyle wystarczy wiedzieć, ja zakładałem najtańsze wówczas (jakieś 140 zł, made in china) i działają bez zarzutów, a używam przy tym zarówno radia jak i CB. Myślę, że problemy z zakłóceniami występowały, ale dobre 5 lat temu.
Forumowicz

Od: 22 lut 2010, 11:38
Auto: Mazda3 BK '06 LF, top sport

Postprzez TonSiL » 4 sty 2011, 17:43

Dzisiaj zakupiłem zestaw na palnik H1 o barwie 5000K. Panie Boże dopomóż w szybkiej i poprawnej instalacji. Jak się uda to robię zdjęcie i wrzucam jak najszybciej. Foto-Relacja i opis napewno pomogą. Pozdrawiam papa
TonSiL

Postprzez Pioteq25 » 4 sty 2011, 18:10

Możecie polecić jakiegoś "w miarę" chińczyka z allegro?
Forumowicz

Od: 8 lut 2006, 19:26
Auto: UFO 1.8

Postprzez misiak89-89 » 4 sty 2011, 18:40

http://moto.allegro.pl/zestaw-xenony-h1 ... 47169.html

Ja kupiłem taki zestawik i nie żałuje :)
Jeżdzę na tym ponad pół roku i jest oki, żadnych spadków mocy, nie zakłóca mi niczego.
To dobry wybór jak na chinola <oczko>
pozdro
Koordynator Zlotów

Od: 20 mar 2010, 18:01
Auto: 323f BA GT KL
323 BG GT BP

Postprzez Pioteq25 » 4 sty 2011, 19:02

Dzięki, ale czy za kuriera musi wołać aż 40zł! :|
Forumowicz

Postprzez misiak89-89 » 4 sty 2011, 19:11

O w mordę <glupek2>
Ja chyba w całości zmieściłem się w 112PLN
Ale teraz to przegioł pałę <lol>
Koordynator Zlotów

Od: 20 mar 2010, 18:01
Auto: 323f BA GT KL
323 BG GT BP

Postprzez luki_92_92 » 4 sty 2011, 19:42

To jest tzw. myk z niższą ceną – dajesz cenę niższą o np. 20zł niż inni, a wysyłkę o 20 drożej i jak się ktoś nie skapnie w porę to masz prawdopodobnie lepszą sprzedaż :)
Obrazek
Forumowicz

Od: 3 kwi 2009, 19:42
Auto: Mazda 323F BA GLX A-Spec '98 1.8 BP
Mazda RX-8 '05

Postprzez Leszek » 4 sty 2011, 19:47

luki_92_92 napisał(a):To jest tzw. myk z niższą ceną – dajesz cenę niższą o np. 20zł niż inni, a wysyłkę o 20 drożej i jak się ktoś nie skapnie w porę to masz prawdopodobnie lepszą sprzedaż :)

Nie bracie. Dajesz cene niższą o 10zł a wysyłkę droższą o 20 zł. Tak to działa. Takie sobie oszuści wymyślili sposoby. Ale nawet jak sie skapniesz po fakcie, możesz spokojnie odzyskać kasę, która przepłaciłeś za wysyłkę. Ale wracając do tematu...
Nie jest czasem tak, że wszystkie chińczyki sa z jednego wora a róznia się jedynie opakowaniem?
Jakiś tam podpis Leszka :P
Dark Defender
Forumowicz

Od: 13 maja 2008, 19:20
Auto: Brak

Postprzez luki_92_92 » 4 sty 2011, 19:53

To jest już podwójnie chamskie bo jeszcze więcej na tym zarabiasz, to co ja podałem to chodzi o to że sprzedajesz po tej samej cenie co inni, ale tobie schodzi więcej towaru bo niby jest taniej. Takiego sposobu nie znałem ;)

Tak właśnie słyszałem, że chińczyki wszystkie takie same tylko naklejkami i opakowaniami się różnią
Obrazek
Forumowicz

Od: 3 kwi 2009, 19:42
Auto: Mazda 323F BA GLX A-Spec '98 1.8 BP
Mazda RX-8 '05

Postprzez TonSiL » 5 sty 2011, 09:45

No i "zenony pacają" :D Zadowolony jestem jak małe dziecko z lizaka :P :D
Zdjęcia są ale kiepskie bo robione na ciemnej drodze i nie było z czym porównać ksenonu choćby z drogową lampą przydrożną. Ale jak coś napstrykam to się pochwalę. Pozdrówki.
TonSiL

Postprzez arekpol » 6 sty 2011, 17:30

VooDoo, to nie poziomuje do poziomy morza:) Na tylnej osi jest jakis czujnik(niewiem jak sie fachowo nazywa) ktory reguluje poziom swiatel. Jak przyspieszasz to przod auta znacznie sie podnosi i wowczas oslepiasz jadacych z naprzeciwka prawda?
Samopoziomowanie ma tez za zadanie wypoziomowanie reflektorow w przypadku kiedy zapakujesz na tylna kanape 3 grube baby i do bagaznika wlozysz 3 kraty piwa wtedy przod auta tez automatycznie sie unosi i swiatla swieca znacznie wyzej a ze wyzej i mocniej w przypadku xenonow w BA rownoznaczne jest z tym ze razisz ludzi jadacych w przeciwnym kierunku.
Zarniki xenonowe sa duzo mocniejsze i jaskrawsze dlatego zabronione jest montowanie je w zwykle reflektory. Dla mnie to logiczne. Przyznaje ze auto wyglada lepiej na xenonach ale kiedy widze starego zerdzewiałego Opla Astre z lampami xenonowymi to smiac mi sie chce.
Wiele razy mijałem alb jechalem przed takimi baranami ktorzy oslepiali mnie swoimi xenonkami za 100zl z allegro.
W Mazdzie 323F ba jest o tyle fajnie ze sa soczewkowe reflektory i te swiatlo jeszcze w miare skupia sie w miare jednym punkcie ale jak ktos montuje je w zwykle reflektory to swiatlo rozprasza sie zupelnie inaczej, swieca w przod, bok i w niebo:)

Jak wczesniej pisalem nawet soczewki pod xenony sa inaczej skonstruowane i swieca inaczej czyli "na prosto" a soczewki w BA maja rozblysnik w kierunku pobocza.

Dziwi mnie to ze na przegladzie nie kazali Ci wymienic zarowek. Ja mialem zamontowane i pojechalem na przeglad i odrazu kazal je wymontowac, tak samo postojowki biale ktore powinny byc barwy zoltej a nie jak diodowe postojowki barwy niebieskiej.

Xenony z allegro nie sa legalne i nigdy nie beda!
Montuja je tylko ryzykujecie!
Forumowicz

Od: 14 lis 2008, 18:12
Auto: 323F BA 98rok 1.5 Z5

Postprzez Pioteq25 » 6 sty 2011, 18:28

arekpol napisał(a):o:)
arekpol napisał(a):VooDoo, to nie poziomuje do poziomy morza:) Na tylnej osi jest jakis czujnik(niewiem jak sie fachowo nazywa) ktory reguluje poziom swiatel. Jak przyspieszasz to przod auta znacznie sie podnosi i wowczas oslepiasz jadacych z naprzeciwka prawda?
Samopoziomowanie ma tez za zadanie wypoziomowanie reflektorow w przypadku kiedy zapakujesz na tylna kanape 3 grube baby i do bagaznika wlozysz 3 kraty piwa wtedy przod auta tez automatycznie sie unosi i swiatla swieca znacznie wyzej a ze wyzej i mocniej w przypadku xenonow w BA rownoznaczne jest z tym ze razisz ludzi jadacych w przeciwnym kierunku.

A niby po co jest regulacja wysokości świateł pokrętłem w kabinie? Automatyczna regulacja nie koryguje wysokości w trakcie jazdy, bo najzwyczajniej nie wyrobiłaby się w czasie na naszych drogach ;) Nie wiem jak w innych efkach, ale w mojej przód nie unosi się trakcie nawet mocnego przyspieszania. Jak ktoś ma V6 i "gumowe" zawieszenie, to faktycznie może się lekko unosić, jednak nie przesadzajmy.

arekpol napisał(a): Zarniki xenonowe sa duzo mocniejsze i jaskrawsze dlatego zabronione jest montowanie je w zwykle reflektory. Dla mnie to logiczne. Przyznaje ze auto wyglada lepiej na xenonach ale kiedy widze starego zerdzewiałego Opla Astre z lampami xenonowymi to smiac mi sie chce.
Wiele razy mijałem alb jechalem przed takimi baranami ktorzy oslepiali mnie swoimi xenonkami za 100zl z allegro.
W Mazdzie 323F ba jest o tyle fajnie ze sa soczewkowe reflektory i te swiatlo jeszcze w miare skupia sie w miare jednym punkcie ale jak ktos montuje je w zwykle reflektory to swiatlo rozprasza sie zupelnie inaczej, swieca w przod, bok i w niebo:)

Jak wczesniej pisalem nawet soczewki pod xenony sa inaczej skonstruowane i swieca inaczej czyli "na prosto" a soczewki w BA maja rozblysnik w kierunku pobocza.

Temat jest o montowaniu zenonów do BA, która ma soczewki z pięknym odcięciem światła. Na zwykłych światłach tylko desperaci montują zenony.

arekpol napisał(a): Dziwi mnie to ze na przegladzie nie kazali Ci wymienic zarowek. Ja mialem zamontowane i pojechalem na przeglad i odrazu kazal je wymontowac, tak samo postojowki biale ktore powinny byc barwy zoltej a nie jak diodowe postojowki barwy niebieskiej.

To nie Niemcy – na co drugiej stacji podbijają przegląd bez wjazdu na kanał ;) Czepianie się postojówek, to jednak przegięcie.

arekpol napisał(a):Xenony z allegro nie sa legalne i nigdy nie beda!
Montuja je tylko ryzykujecie!

Tutaj się zgodzę i dlatego kupiłem zwykłe żarówki Philips Diamond 5000K ;P
Forumowicz

Postprzez rabin » 6 sty 2011, 18:37

Ja madzie kupiłem na xenonach i fajnie się jeździ i ładnie wyglada :)
Forumowicz

Od: 8 maja 2010, 11:09
Auto: Była...323f BA KF GT