Telefony komórkowe

Nasze hobby i zainteresowania, sprawy niemotoryzacyjne.

Postprzez brii » 23 gru 2010, 16:36

Jest i działa całkiem ok – zwie się Route 66. Mapy są darmowe, płaci się tylko za sam program do nawigowania – przeglądarka i planowanie tras są za free. Do tego jest jeszcze NDrive i inne, ale też polecam zewnętrzną navi – jak się jedzie po obcym mieście i akurat ktoś dzwoni to szlag człowieka trafia ;)
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez poflek » 30 gru 2010, 12:58

Jeśli już wave to ten pierwszy czyli Lismore S8500 a nie żadne kosztowe Prato 723 czy 533.
Bada śmiga całkiem fajnie i nic się nie przycina, jedyny minus to aplikacje ale teraz już nie ma tak źle.
Na plus to oczywiście wykonanie obudowy, wyświetlacz, szybki i dokładny dotyk (qwerty nie jest potrzebna) oraz dodatkowo można używać genialnej klawiatury swype. Radio zrobione na droższym procku (Qualcomm) więc problemów nie powinno być i w tej kwestii. Ponadto z mojego punktu widzenia przydatna jest lampa, czego niestety nie ma np. w Galaxy S – przydaje się jako latarka samochodowa:).
Warto od razu wgrac najnowszy soft.
GF RF2A Obrazek
GH LF Obrazek
Forumowicz

Od: 7 mar 2007, 15:14
Auto: GH LF '08
było:
GF RF2A '99
BG B6E '90

Postprzez ..Automaniak.. » 31 gru 2010, 18:53

Ja bym bardzie zaufał Nokii , podobno te nowe Samsungi sa strasznie delikate :P
moje zdanie
..Automaniak..

Postprzez brii » 1 sty 2011, 00:13

To jestes w bledzie – jesli odzie o jakosc wykonczenia i uzyte materialy to sa mega – moja opinia z macania i uzytkowania a nie ze slyszenia ;–)

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Postprzez Button » 2 sty 2011, 13:32

Nokia – ta firma od dawna nie ma żadnych innowacyjnych pomysłów, przez przestarzałego Symbiana staczają się coraz bardziej. Oddali ogromną część rynku konkurentom, którzy mają jakieś pomysły.
IMHO Nokia nie ma modelu, który może konkurować z Wave'm S8500. Nowe modele biznesowe to kolejne wpadki.
Obrazek
Forumowicz

Od: 17 paź 2006, 07:47
Auto: Xed 6 2.0 V6-->Millenia 2.5 V6 --> Mondeo MKIV

Postprzez s i w y » 3 sty 2011, 14:30

Button napisał(a):przez przestarzałego Symbiana staczają się coraz bardziej

Mylisz się kolego :)
Kupiłem już Nokię C7.
– wyświetlacz 3,5 cala, dotyk super,
– wyświetlacz amoled – jakość obrazu idealna,
– akcelerator 3D,
– spasowanie materiałów super,
– przeglądanie stron www nie stwarza żadnego problemu
– symbian^v3 – o niebo lepszy od poprzednika s60v3
– navi śmiga bez problemu
Nic dodać nic ująć – polecam w 100 % :)
Forumowicz

Od: 30 lip 2009, 11:01
Auto: m6

Postprzez Szalotka » 3 sty 2011, 14:51

Button napisał(a):Nokia – ta firma od dawna nie ma żadnych innowacyjnych pomysłów

Bo ta firma swoje zrobiła. Maja najprostrze, najładniejsze i najczytelniejsze telefony.
Telefon ma dzwonic i słuzyc do odbierania połaczęń. Nie robmy z telefonu laptopa !
Nokia jest dla kazdego. Od przetsiebiorcy, poprzez ucznia gimnazjum az do emeryta. I o to im chodziło.
Zwroc uwage ze inne firmy wzorują sie na Nokii. Moze wpropwadzają innowacje ale prostotą i łatwoscią obsługi az do dzis proboją dorownac firmie, ktora Ty uznałes ze od dawna nic nie robi.
Robią. Cały czas tworzac łatwiejsze i czytelniejsze menu.
Tak jak wczesniej wspomnialem komorka to nie laptop.
Szalotka

Postprzez nemi » 3 sty 2011, 15:05

gromaciek napisał(a):Tak jak wczesniej wspomnialem komorka to nie laptop.

Nieprawda :P.
Jest to urządzenie do pisania/czytania maili, przeglądania netu, słuchania muzyki, oglądania filmów, czytania książek *.pdf i *.doc. Mój telefon robi to jakieś 10 h tygodniowo, ponieważ jest towarzyszem podróży...
Ponadto musi umieć dzwonić, wysyłać mmsy i smsy, budzić co dzień rano. Mój telefon posiada jeszcze latarkę, z której często korzystam, bo to wbrew pozorom bardzo przydatne urządzenie. Jak się zgubię, albo nie mogę znaleźć jakieś ulicy, to jeszcze określa mniej więcej moją pozycję. A w przypadku np. zabawnej sytuacji zrobi jeszcze zdjęcie :P.

Mój telefon to Nokia E63. Najgorszy w tym telefonie jest system (Symbian <oczy>), ale jakość i funkcjonalność jest jak najbardziej OK i na telefonie robię mniej więcej to samo, co na domowym laptopie ;) <lol>. Z tym, że laptopem nie mogę poświecić <lol>.

Następna pewnie też będzie Nokia, ale bez Symbiana. Ten beznadziejny system tak się zamulił, że oglądanie divixów jest niemal niemożliwe, ma kłopoty z mp4. No i raz na jakiś czas trzeba go zrestartować. Hardłer jak najbardziej OK. Nawet lepiej niż się spodziewałem.
Forumowicz

Od: 21 sie 2004, 14:20

Postprzez s i w y » 3 sty 2011, 15:22

Nokia wypuszcza teraz telefony z Symbianem trzeciej generacji. Jak dobrze pamiętam to póki co ma go nokia c7, n8 i jakiś tam kilka z wyższej półki. Też miałem chwile wahania co do kontynuacji przygody z symbianem, ale zmieniłem zdanie po tym, jak jak bawiłem się kumpla jakimś samsungiem z androidem i jemu strasznie się mulił, np wchodzenie w galerię trwało wieki :| Miałem okazję też bawic sie jakimś innym Samsungiem z nowym androidem, co prawda ilość aplikacji jest spora, ale jakoś ta prędkość poruszania się po telefonie napawała mnie agresją i niechęci do tego systemu. Moja poprzednia nokia e51 z której zrobiłem kombajn zawalała o wiele szybciej :D
Tak więc postanowiłem w ślepo zaufać nowej generacji symbiana i śmiało stwierdzam, że opłacało się. Jeśli nokia będzie dalej podążać w tym kierunku i trzymać sie tego systemu to nie odstawię tej marki w kąt :)
Forumowicz

Od: 30 lip 2009, 11:01
Auto: m6

Postprzez brii » 3 sty 2011, 16:56

Zgadza się – nowy Symbian to zupełnie inna bajka (wreszcie jakiś postęp i ukłon w stronę wygodnego użytkowania, a nie użytkowników przyzwyczajonych do antycznego, obrytego na blachę i niewygodnego układu menu). Patrząc na to co Nokia obiecywała jakieś pół roku temu developerom to źle nie będzie :)
Na tą chwilę patrząc na Symbiana ^3 i Badę można dojść do wniosku, że Android jest eksperymentem ;)
Z piątej strony te nasze opinie są aktualne przez góra 3 miesiące (non-stop producenci aktualizują software) i nie ma co się podniecać ;)

Forumowicz

Postprzez sq2jul » 3 sty 2011, 17:06

orientujecie sie jak to jest z Symbianem teraz? Z tego co gdzies, kiedys zaslyszalem to Nokia wywalila caly team odpowiedzialny za rozwoj tego systemu na bruk. Jak to teraz wyglada? Zrodla zostaly otwarte?
Smoki i gołe baby
Forumowicz

Od: 29 wrz 2007, 21:15
Auto: gnojarz & bezdasznik

Postprzez ..Automaniak.. » 3 sty 2011, 17:54

Całkowicie zgadzam sie z przedmówcą :]
Poza tym gratuluje zapupu! :)
Napewno posłuży wiele lat :P

pozdrawiam
..Automaniak..

Postprzez Barthez » 3 sty 2011, 19:09

mam maly problemik... i chcialbym sie zwrocic do specow od telefonow...
moja zonka uzywa szajsunga omni (czy jakos tak) i chcialbym jej zapadac program do nawigacji.
Koniecznie to musi byc iGO. (mam sprawdzone mapy na ukraine)

Gdzie znalezc program nawigacyjny na omnie??? (system chyba windows mobile)
szukam juz pol dnia i albo nie mozna zassac, albo to zwykly program do navi....
edit
dzieki wszystkim za pomoc – juz bangla ;) iGo8
kilka dni szukalem wersji na windows mobile a jak zapisywalem na karte to oczywiscie sie pomylilem i zapodalem kopie z mojej nawigacji... i tez bangla ;) i nawet odpalilo w prawidlowej rozdzialce na telefonie bez ingerencji w sys. ;)
edit 2
dzis przetestowalem w walce... byl mali problem z odbiornikiem gps ale po zmianie ustawien portow poszlo i smiga OK
dzieki wszystkim za pomoc :)
Forumowicz

Od: 11 kwi 2005, 19:05
Auto: Jest

Postprzez brii » 3 sty 2011, 21:04

sq2jul napisał(a):orientujecie sie jak to jest z Symbianem teraz? Z tego co gdzies, kiedys zaslyszalem to Nokia wywalila caly team odpowiedzialny za rozwoj tego systemu na bruk. Jak to teraz wyglada? Zrodla zostaly otwarte?

Wywaleni zostali menadżerowie, system nadal się rozwija pod kuratelą Symbian Foundation, źródła zostały opublikowane dawano temu (Symbian Foundation, licencja jak dobrze kojarzę EPL). Odkąd Nokia kupiła Trolltecha w QT jest natywne wsparcie dla Symbiana. Ten system nie umrze, póki co się reformuje :)

Forumowicz

Postprzez loockas » 3 sty 2011, 21:08

gromaciek napisał(a):Nie robmy z telefonu laptopa !
Nokia jest dla kazdego. Od przetsiebiorcy, poprzez ucznia gimnazjum az do emeryta. I o to im chodziło.

Bzdura. Właśnie modele E-series, N-series oraz nowości z symbianem v3 to właśnie "komórkowe laptopy" i służą do czynności daleko przekraczających poza zwykłe telefonowanie. Nie uogólniaj modeli z najniższej półki do tych z najwyższej i z konkretnym przeznaczeniem.

Nokia tak samo biję się o klientele "smartphonowców" jak każdy inny producent. No może z wyjątkiem Emporii :P
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Od: 6 maja 2007, 00:55
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Kupra

Postprzez Button » 4 sty 2011, 11:01

Ja nie twierdzę, że Nokia nie przysłużyła się rozwojowi telefonów komórkowych.
Sam mam i używam 6310i (proszę się nie śmiać). W pewnych sytuacjach ten telefon jest niezastąpiony!
Jednak obecne modele.... Jedynie E72 wydaje mi się sensowna.
Zobaczcie, że Nokia szuka teraz możliwości współpracy z Google, żeby zaprojektować telefon pracujący pod kontrolą Andka Honeycomb. Nie myślą o swoim innowacyjnym systemie z dobrym marketem aplikacji.

Miałem też niejednego Samsunga – wszystkie to przemyślane zakupy i to jakościowo (pomijająć 6310i) były najlepsze aparaty telefoniczne.

IMHO tradycyjne telefony znikną szybko z rynku. Ludzie mają coraz większe wymagania, traktują je jako gadżety, formę rozrywki a wielu jako narzędzia wspomagające pracę.
Obrazek
Forumowicz

Od: 17 paź 2006, 07:47
Auto: Xed 6 2.0 V6-->Millenia 2.5 V6 --> Mondeo MKIV

Postprzez chmooreck » 4 sty 2011, 13:59

Button napisał(a):IMHO tradycyjne telefony znikną szybko z rynku. Ludzie mają coraz większe wymagania, traktują je jako gadżety, formę rozrywki a wielu jako narzędzia wspomagające pracę.

Moim zdaniem jest duża grupa osób, która telefonu używa do dzwonienia... Na przykład moim maksimum wymagań jest: funkcja dzwonienia, alarm, bluetooth, długi czas czuwania.
Forumowicz

Od: 17 maja 2008, 18:37
Auto: M3 BP '19 2.0 180KM
M3 BM '14 2.0 120KM

Postprzez brii » 4 sty 2011, 14:04

chmooreck napisał(a):Moim zdaniem jest duża grupa osób, która telefonu używa do dzwonienia... Na przykład moim maksimum wymagań jest: funkcja dzwonienia, alarm, bluetooth, długi czas czuwania.

Smartfon dla każdego to marzenie ściętej głowy sprzedawcy smartfonów ;)
Duuuużo wody jeszcze upłynie nim w zwykłych zastosowaniach smartfony dorównają telefonom (co i tak nie wyprze telefonów, bo by ludzie chcieli coś zmienić na nowe to to nowe nie wystarczy by było tak samo dobre jak stare – musi być znacznie lepsze by się zrównać ze starym i przełamać siłę przyzwyczajenia).

Forumowicz

Postprzez sq2jul » 4 sty 2011, 16:54

Co do starych telefonow to raczej nie znikna z rynku. Pare dni temu czytalem, ze jakas firma rusza z reaktywacja telefonu Nokia 3210 – cena podobno ma oscylowac w granicach 75 Euro. Mam wrazenie, ze obecnie rynek jest juz troche przesycony wszystkomajacymi aparatami i ciezko wymyslec cos nowego i na tyle konkurencyjnego, by odstawic konkurentow na bok – ogolem takie rzeczy to tylko w Apple'u ;) i to w sumie tez nie do konca, bo Apple stara sie zbudowac wokol siebie atmosfere (nazwijmy to) 'magii', ktora mam wrazenie mocno przyciaga klientow (ladnie wykonane telefony – lanserskie wrecz, ladnie prezentujace sie GUI, dobre wyswietlacze dotykowe itd.).
Smoki i gołe baby
Forumowicz

Od: 29 wrz 2007, 21:15
Auto: gnojarz & bezdasznik

Postprzez Szalotka » 4 sty 2011, 16:56

sq2jul napisał(a): takie rzeczy to tylko w Apple'u

Raczej w Erze ;)
<lol>
Szalotka