Mazda MPV LW RF 2004 r.
Teraz bardziej zacnie wygląda niż na samym początku. Nice.

- Od: 16 paź 2009, 21:04
- Auto: ex BJ TDVI RF4F '02 101PS
obecnie Kia QL
przy stanie licznika 121 780 km wymieniono:
– olej silnikowy DEXELIA Ultra 5W-30
– filtr oleju
– filtr powietrza
– filtr kabinowy z aktywnym węglem
– płyn chłodniczy
Dodatkowo przy zapowiadanej zimie, posmarowałem silikonem uszczelki w drzwiach i zmieniłem płyn w spryskiwaczach na zimowy
(jeszcze tylko to webasto zrobić
)
– olej silnikowy DEXELIA Ultra 5W-30
– filtr oleju
– filtr powietrza
– filtr kabinowy z aktywnym węglem
– płyn chłodniczy
Dodatkowo przy zapowiadanej zimie, posmarowałem silikonem uszczelki w drzwiach i zmieniłem płyn w spryskiwaczach na zimowy
(jeszcze tylko to webasto zrobić
-
sokoli_majster
Swego czasu przestało działać podświetlenie klawiszy na kierownicy a nieco później zaczął odmawiać posłuszeństwa klakson. Najpierw działał tylko w pozycji maksymalnie skręconych kół w prawo a później umarł całkowicie. Podejrzenie padło na uszkodzoną taśmę od AIRBAG-u.
Zakupiłem taśmę do MPV-ki na Allegro i zabrałem się do wymiany. Jakież było moje zdziwienie gdy zobaczyłem inne wtyczki! Otóż potwierdziło się moje przypuszczenie że ktoś (poprzedni właściciel w Austrii lub handlarz który mi sprzedał auto) zamienił kierownicę
. Dlatego jestem szczęśliwym posiadaczem kierownicy od Mazdy 6 wraz z przyciskami od tempomatu 
Nie pozostało mi nic innego jak przelutowanie kabla tak aby końcówka do poduszki pozostała ta sama.
Wszystko się udało, klakson działa oraz podświetlenie przycisków na kierownicy co otwiera szansę na ponowne podejście do tematu sterowania radiem
Poniżej zdjęcie z przeszłości jak szwagrowi pomagałem przewieźć materac ze sklepu. Materac przewożony był na dachu ponieważ sprzedawca powiedział że jest z wypełnienia kokosowego którego nie można składać. Jazda z prędkością 40km/h i miny kierowców z tyłu za nami – bezcenne !

Zakupiłem taśmę do MPV-ki na Allegro i zabrałem się do wymiany. Jakież było moje zdziwienie gdy zobaczyłem inne wtyczki! Otóż potwierdziło się moje przypuszczenie że ktoś (poprzedni właściciel w Austrii lub handlarz który mi sprzedał auto) zamienił kierownicę

Nie pozostało mi nic innego jak przelutowanie kabla tak aby końcówka do poduszki pozostała ta sama.
Wszystko się udało, klakson działa oraz podświetlenie przycisków na kierownicy co otwiera szansę na ponowne podejście do tematu sterowania radiem

Poniżej zdjęcie z przeszłości jak szwagrowi pomagałem przewieźć materac ze sklepu. Materac przewożony był na dachu ponieważ sprzedawca powiedział że jest z wypełnienia kokosowego którego nie można składać. Jazda z prędkością 40km/h i miny kierowców z tyłu za nami – bezcenne !

-
sokoli_majster
Nareszcie udało mi się reaktywować tak potrzebny zimą "gadżet" czyli Webasto! Oczywiście nie obyło się bez pewnych zgrzytów. Zamówiłem już jeden piecyk ale po wysłaniu go do firmy GASTAL we Wrocławiu stwierdzili że nie działa. Znalazłem drugi piecyk i już było ok (podziękowania dla JerryCold) , więc pozostało jedynie go zamontować. Serwis spisał się bardzo dobrze, mogę polecić ich w pełni profesjonalne podejście. Jedyny minus to ceny...
w trakcie okazało się że do wymiany kwalifikuje się pompa paliwa za 280 zł! a przy okazji padła jeszcze pompa wody za dodatkowe 350zł! 
Z racji tego że cenię sobie wygodę zamontowałem wcześniej zakupiony zestaw:

Pilot zdalnego sterowania Webasto. Teraz mogę sobie zdalnie odpalić ogrzewania i wsiadać do ciepłego auta patrząc jak sąsiedzi z uporem skrobią szyby
Ale odśnieżać dalej trzeba, niestety 

Z racji tego że cenię sobie wygodę zamontowałem wcześniej zakupiony zestaw:

Pilot zdalnego sterowania Webasto. Teraz mogę sobie zdalnie odpalić ogrzewania i wsiadać do ciepłego auta patrząc jak sąsiedzi z uporem skrobią szyby

-
sokoli_majster
Miałem już zamontowane Webasto wraz z zegarkiem T1530
ale niestety nie działało
teraz dokupiłem inny – sprawny piecyk, wymieniłem go oraz dołożyłem pilota. To wszystko 
Jeśli nie masz sterowania to na Allegro jest gościu
stal-rol1 który ma tanie i nowe części do Webasto. Możesz sobie zamontować jedynie pilota i też będzie działało.

Jeśli nie masz sterowania to na Allegro jest gościu

-
sokoli_majster
sokoli_majster napisał(a):Możesz sobie zamontować jedynie pilota i też będzie działało.
Nic bardziej błędnego sokoli
Jak webasto było w wersji podstawowej (czyli jako dogrzewacz silnika, bez sterownika – standardowe wyposażenie szóstek z dieslem) to pilot nic tutaj nie pomoże.
Przede wszystkim nie ma w nim pompki obiegu płynu chłodzącego.
W dziale MZR-CD jest temat o rozbudowie dogrzewacza webasto do pełnej funkcjonalności ogrzewania postojowego pracującego niezależnie od silnika.
OK
mnie chodziło o to ze jak już sobie zamontuje sterownik to nie trzeba montować zegarka – można samego pilota. Mam rację?
-
sokoli_majster
nie 
Piszę o webasto w podstawowej wersji podgrzewacza silnika.
a bez tego nic sterownik nie da.
Piszę o webasto w podstawowej wersji podgrzewacza silnika.
Grzyby napisał(a):nie ma w nim pompki obiegu płynu chłodzącego
a bez tego nic sterownik nie da.
dobra, jak sie zamontuje pompki, sterowniki i wszystkie inne gadżety potrzebne do rozbuowania dogrzewacza silnika tak aby było ogrzewanie postojowe to zmiast zegarka T1533 można zamonotwać od razu pilota. Teraz się zgadza?
-
sokoli_majster
proszę uprzejmiepodziękowania dla JerryCold
do wymiany kwalifikuje się pompa paliwa za 280 zł
hmm. .. szkoda , że nie pisałeś – dorzucił bym Ci pompę paliwa gratis. ( no może za przesyłkę
przy okazji padła jeszcze pompa wody za dodatkowe 350zł
faktycznie trochę drogo – za swoją dałem 125,00zł.
Pozdrawiam J.R.
- Od: 6 paź 2010, 14:54
- Auto: Mazda MPV 2.0 CiTD 136KM 2004r.
KIA CEE'D 1.6 CRDi
TOYOTA YARIS VERSO 1.4 D4D
Simpa Titane II '99r.
Wszystkie uszkodzenia wyszły dopiero w trakcie wymiany w serwisie wiec nie było czasu na zastanawianie się bo chciałem wyjechać zrobionym autem.
Ale dobrze wiedzieć że masz pozostałe części
lusterka elektrycznie składane mi załatw z Japonii
Ale dobrze wiedzieć że masz pozostałe części
lusterka elektrycznie składane mi załatw z Japonii
-
sokoli_majster
Przy przebiegu 124 000 km wymieniono kompletny rozrząd wraz pompą wody. Niby Mazda zaleca wymianę pompy co drugi rozrząd czyli przy przebiegu 240 000 km ale swoją wymieniłem profilaktycznie. Jak się okazało całkiem słusznie bo stara pompa już zaczęła przeciekać. Mam nadzieję że teraz trochę pojeżdżę
PS. Czy ktoś wie dlaczego po podłączeniu pilota zdalnego sterowania do Webasto nie działa "zegarek" od Webasto? Tzn. gdy włączę z pilota to wszystko działa – piecyk się włącza, ale gdy włączę z "zegarka" to działa tylko przewietrzanie
W serwisie też nie wiedzieli dlaczego tak się dzieje.
PS. Czy ktoś wie dlaczego po podłączeniu pilota zdalnego sterowania do Webasto nie działa "zegarek" od Webasto? Tzn. gdy włączę z pilota to wszystko działa – piecyk się włącza, ale gdy włączę z "zegarka" to działa tylko przewietrzanie
-
sokoli_majster
Brak zegarka był dość denerwujący z racji wymiany radia na 1-DIN, dlatego rozpocząłem już dawno poszukiwania miejsca w aucie oraz zegara który by pasował i nie rzucał się zbytnio w oczy.
Na początku myślałem że zaadoptuję zegarek z amerykańskiego lusterka z kompasem elektronicznym, ale nie wypaliło. Potem chciałem lusterko z zegarkiem jak w starym polonezie (sprzedawali takie nakładki na lusterka made in ZSRR
). W międzyczasie wykombinowałem że wstawię zegarek ze starej fiesty w boczną szufladkę, ale nie było by go wogóle widać (inny kąt patrzenia z fotela kierowcy).
W końcu kolega Norby podrzucił mi najprostszy pomysł (dzięki za podpowiedź
). Zegarek od Forda Mondeo i prąd z radia tak aby po odłączeniu stacyjki nie zegar nie gubił czasu. Oto co zainstalowałem:

Na początku myślałem że zaadoptuję zegarek z amerykańskiego lusterka z kompasem elektronicznym, ale nie wypaliło. Potem chciałem lusterko z zegarkiem jak w starym polonezie (sprzedawali takie nakładki na lusterka made in ZSRR
W końcu kolega Norby podrzucił mi najprostszy pomysł (dzięki za podpowiedź

-
sokoli_majster
Czy końcówki wydechu dizli nie są celowo zagięte do podłoża aby sadzami nie fukać na innych?
Babskie auto, wersja amerykańska viewtopic.php?f=313&t=118894
Czepiasz się enkai 
zakopci tylko na zimnym silniku ewentualnie jak mocno przycisnę na światłach, na codzień nic nie widać ino trochę czuć – jak to diesel

zakopci tylko na zimnym silniku ewentualnie jak mocno przycisnę na światłach, na codzień nic nie widać ino trochę czuć – jak to diesel

-
sokoli_majster