Pozwól wiec zwrócić uwagę, że proponowane przez Ciebie rozwiązanie, przy rezystorze 100R i napięciu maksymalnym 14.4V powoduje przepływ prądu powyżej 30mA(popraw jeżeli się mylę), więc prąd graniczny został przekroczony. Dodając do tego wysoką temperaturę żarówki drogowych, trzeba kolejne LED-y mieć w zapasie. W oświetleniu tablicy problemów z trwałością być nie powinno, ale będą widoczne różnice przy wahaniach napięcia. Jestem na to bardzo uczulony, bo nie po to wstawiam białe, nowoczesne oświetlenie, żeby mi migało jak w "maluchu" z prądnicą. W oświetleniu wewnętrznym jest jeszcze gorzej, tam napięcie waha się od 10,5V(przy zgaszonym silniku i zamkniętych drzwiach) do 14.4V(pracujący silnik i otwarte drzwi). Stabilizacja napięcia w tym obwodzie byłaby przesadą, wiec po pewnych doświadczeniach, dioda mocy + 2W rezystor i prąd około 20% niższy od granicznego, to jak dotąd najlepsze rozwiązanie. Oszczędności w tych obwodach nie ma co szukać, po zmianie na LED-a schodzimy na każdej W5W poniżej 1W. Po przeróbce przeciwmgłowych-zintegrowanych na LED-y zszedłem do 2.5W na każdej, to jest oszczędność!
Takie tam spostrzeżenia, może pomogą przy wyborze. Gotowiec dla mniej zaawansowanych:
http://allegro.pl/item916258883_dioda_l ... egary.html