Zagraniczna Policja – jakiem mamy prawa i obowiązki?

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez Barthez » 2 sty 2011, 20:20

Tomek6 napisał(a):Mmm... przy takiej cenie to i większą motorownię można nabyć, bo się człowiek spalaniem nie martwi :)

sa inne niedogodnosci wycieczki po tanie paliwo:

http://www.youtube.com/watch?v=w6Ui2lI0y1I
:]
Ostatnio edytowano 3 sty 2011, 21:28 przez Barthez, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Od: 11 kwi 2005, 19:05
Auto: Jest

Postprzez milan2006 » 2 sty 2011, 20:58

Barthez napisał(a):sa inne niedogodnosci wycieczki po tanie paliwo:

Niestety Ukraina wydaje się być na poziomie XVIII wieku, ale mimo wszystko chętnie tam jeżdżę, no i kobietki w większości bardzo urodziwe :D Co do niedogodności to popatrzcie:
http://www.youtube.com/watch?v=Ft6N1GS6gw4
http://www.youtube.com/watch?v=NHIkUsiId6I
http://www.youtube.com/watch?v=PrvGMQRgoIY
http://www.youtube.com/watch?v=-mlAtbmxVV0
http://www.youtube.com/watch?v=Ty10h-eIV8w
http://www.youtube.com/watch?v=Hi6hjKIaQqs
http://www.youtube.com/watch?v=Hi6hjKIaQqs
Kierownica dla każdego:D
Forumowicz

Od: 2 mar 2009, 19:37
Auto: Mazda

Postprzez Barthez » 3 sty 2011, 00:44

<spoko> <spoko> <spoko> <spoko>
kolego – jestes guru <prosze>
ogladnalem wszystkie filmiki i to szczegolowo... ten gosc jest swietny (cos jak p.Emil i SM). Prawda jest taka iz jezdzac po Ukrainie od dobrych kilku lat tylko jeden policjant w Kijowie wiedzial jak mi wypisac mandat. <spoko>
Dzis juz pozno ale odezwe sie na PW ;)
Forumowicz

Postprzez Tomek6 » 3 sty 2011, 00:51

A moglibyście koledzy w wolnej chwili napisać ocb., bo akurat ze wschodnich języków żaden nic mi nie mówi ;)
Forumowicz

Od: 5 lip 2009, 23:42

Postprzez Barthez » 3 sty 2011, 01:00

Tomek6 napisał(a):A moglibyście koledzy w wolnej chwili napisać ocb., bo akurat ze wschodnich języków żaden nic mi nie mówi

:D
nie ma sprawy ;) jutro zedytuje tego posta – dzis juz musze przytulic sie do zonki <diabełek> bo tu jest 00.56 ;)
edit:
wszystkie filmy sa b. podobne (wyjatkiem jest ostatni – juz rosja – gdzie autor trafil na "normalnego" policjanta z ktorym milo udalo mu sie porozmawiac i... dostal mandat :P – ale slusznie)
podczas kontroli za kazdym razem na poczatku autor zada okazania dokumentu tozsamosci przez milicjanta, powolujac sie na artykul 111 (pozniej postaram sie powyszukiwac przepisy o ktorych mowa na filmie), okazuje sie ze to nie takie proste i milicjanci nie bardzo chca pokazywac swoja legitymacje. (cyt. no prosze – jaki "nerwowy typ"(madrala) – przyjechal mnie pouczac 0,49). Po otrzymaniu dokumentow do kontroli (prawo jazdy, dow. rej, upowaznienie (jest wymagane jesli auto nie jest zarejestrowane na kierowce) oraz ubezpieczenie) milicjant zaprasza do swojego auta 1,42. Autor i tym razem ma racje iz nie chce opuscic swojego samochodu. Milicjant mu wmawia, iz musza jechac na posterunek aby zaplacil mandat (tak i ja mialem wiele razy – to jest straszenie) po czym wyjasnia policjantowi iz to nie jego sprawa co on zrobi z mandatem – ma ustawowo 30 dni na zaplacenie, natomiast nie zgadza sie aby gdziekolwiek jechac nie bedac aresztowanym – powoluje sie tu na art 466 (?) i mowi ze z nagraniem wideo, mandatem pojdzie do sadu i zlozy skarge

takze i ja podczas kontroli nalegam aby pisali mi mandat. przewaznie opowiadaja bajki ze mi zabiora dokumenty, ze trzeba gdzies jechac itp. najtrwalsi miekneli kiedy rozmawiajac juz przez telefon z konsulatem prosilem o ich legitymacje sluzbowe. byl tez przypadek (przed Lwowem) iz konsulat zareagowal na moj tel (b. uparty ment) i po 40 min czekania zjawil sie radiowoz (juz nie ziguli tylko nowy passat) i po doslownie kilku min rozmowy w ich budce ow ment przyniosl mi wszystkie moje papiery, przeprosil i zyczyl szerokiej drogi...

ps
moze wydzielic osobny temat???
Forumowicz

Postprzez Tomek6 » 3 sty 2011, 15:43

Przyznam szczerze, że nigdy nie podróżowałem za wschodnią granicą. Czyli wychodzi na to, że np. jedziemy przepisowo. Zatrzymuje nas milicja i wmawia, że przekroczyliśmy prędkość. Chce wymusić na nas pieniądze nie wypisując mandatu (lewizna). Jeśli żądamy mandatu to straszą posterunkiem, tak?
Dzięki nagraniu mamy na nich haka, ze względu, że nie chcą pokazywać legitymacji oraz kłamią, że muszą z nami jechać na posterunek. Dobrze rozumiem? ;) Ostatecznie, jeśli wypiszą mandat, to jak wygląda kwestia jego... niezapłacenia?

Swoją drogą, bardzo przydatny temat, fajnie, że to wydzieliłeś Bartezm <spoko>
Forumowicz

Od: 5 lip 2009, 23:42

Postprzez Myjk » 3 sty 2011, 16:01

Barthez napisał(a):ten gosc jest swietny (cos jak p.Emil i SM)

Gość ma niezłą gadkę, mistrz ;)
Pozdor Myjk
Forumowicz

Od: 26 paź 2007, 08:01
Auto: Mitsubishi Outlander
PHEV '20

Postprzez milan2006 » 3 sty 2011, 20:46

Tomek6 napisał(a):jeśli wypiszą mandat, to jak wygląda kwestia jego... niezapłacenia?

Tak, że do dziś nie zapłaciłem mandatu sprzed prawie trzech lat, a na Ukrainie byłem od tego czasu chyba 6 razy. To jest banda dzikusów rodem z poprzedniej epoki, chcą łapówy często stojąc przy drodze już po służbie i pokazując radar z poprzednim pomiarem. Mój rekord to stanie na poboczu przez ponad godzinę-lump oczywiście nie dostał ani złamanego centa. Co do upoważnienia, to też racja. Na granicy przetrzymali mnie raz 6 h, zanim doszło faksem upoważnienie od mojego ojca, ponieważ jego autem wtedy pociskałem.
Barthez, pytanie do Ciebie; rozumiem że goście chcą dostać kasę do ręki (miałem tak kilka razy) i że chcą załatwić to w swoim aucie, ale po ch*j chcą zabrać delikwenta na komisariat?
Forumowicz

Postprzez Barthez » 3 sty 2011, 21:26

milan2006 napisał(a):Mój rekord to stanie na poboczu przez ponad godzinę-lump oczywiście nie dostał ani złamanego centa

<spoko>
dobry nawyk – tez tak robie. Lecz niestety wiekszosc obcokrajowcow nie znajac jezyka a tym bardziej swoich praw nauczyla ich brac lapowki... dlatego nas czesto zatrzymuja.
dla ciekawostki oto ukrainski mandat (na 450hrywien tj ok100zl).
Obrazek
Obrazek

przyjalem go bardziej z ciekawosci i.... okazalo sie ze:
1) czas na zaplacenie 14 dni. (pozniej mandat wzrasta x2)
2) miejsce zaplacenia dowolne (poczta, bank – tamgdzie mozna zrobic przelew na konto) – nigdzie nie trzeba jezdzic, po zadnych "sudach" i nie ma obowiazku placenia tam gdzie zostales zatrzymany!!!
3) nie moga zabrac dokumentow
4) mandat nie ma wplywu na przekraczanie granicy (zaplacony czy tez nie)
5) kwity te byly wystawiane za czasow "imigranckiej karty" gdzie byla tez cyrylica – teraz juz tego nie ma :P (a moj adres szczecin, przyjaciol zolnierza brzmi dla nich mniejwiecej tak: szcecyn przyszszczyc... <dupa> <diabełek> )

dodam jeszcze ze na ukrainie obowiazkowa jest apteczka – moze byc w niej tylko kondon i plaster – wazne jest pudelko z krzyzykiem!
Forumowicz

Postprzez Radex » 3 sty 2011, 23:04

milan2006 napisał(a):ale po ch*j chcą zabrać delikwenta na komisariat?

to takie straszenie żeby zmiękczyć kolesia
Forumowicz

Od: 9 sty 2007, 23:24
Auto: Bunia

Postprzez milan2006 » 3 sty 2011, 23:21

Radex napisał(a):to takie straszenie żeby zmiękczyć kolesia

póki gadają tak tylko to jasne...ale ciekawi mnie co by było w towarzystwie ich przełożonego gdybym z nimi pojechał :)
Forumowicz

Postprzez Barthez » 3 sty 2011, 23:41

Radex napisał(a):to takie straszenie żeby zmiękczyć kolesia

dokladnie
od zeszlego roku 09/10 – mozna za mandat placic karta – w autach maja terminale. W Dnieprie mnie zatrzymali, cos odgrazali wysokoscia mandatu ale jak mu pokazalem karte to nie wiedzial co ma z nia zrobic!!! zaczal marudzic ze moze tam nie ma kasy... i co on pozniej zrobi z mandatem <glupek2>
Oczywiscie problemem bylo wypisanie formularza <diabełek> bo u mnie w paszporcie cyrylicy brak a i adresu tez nie ma <lol>

Nie wiem, ale milicja przy granicy moze to potrafic ze wzgledu na znaczna ilosc mrowek.
Ogolnie polecam jednaj jazde zgodnie z przepisami. Tam ruch jest niewielki i z daleka widac delikwenta na obcych numerach.

Ciekawostka:
Za przekroczenie dozwolonej predkosci o: 1-20km/h w taryfikatorze jest ... pouczenie ustne :P
za >20 juz licza kase

milan2006 napisał(a):...ale ciekawi mnie co by było w towarzystwie ich przełożonego gdybym z nimi pojechał :)

zmarnowali by Ci tylko troche wiecej czasu – czy kraweznik czy oficer – pojecie maja takie same...
jesli ktos ma czas i samozaparcie mozna ich prokuratura postraszyc – beda sie bac ze straca swietne zrodlo dochodu nieopodatkowanej kasy...
Forumowicz

Postprzez milan2006 » 4 sty 2011, 00:01

Barthez napisał(a):Ogolnie polecam jednaj jazde zgodnie z przepisami. Tam ruch jest niewielki i z daleka widac delikwenta na obcych numerach.

Wiadomo, że będąc w obcym kraju lepiej trzymać się przepisów, ale jak trafisz takiego co Ci wmawia naruszjenie wymachując radarem z jakimś starym odczytem to już trzeba twardo ;)
Forumowicz

Postprzez Marianek » 4 sty 2011, 10:16

Ciekawe jak to będzie na euro 2012 jak zaczyna u nich jeździć jeszcze inni oprócz Polaków :)
Zresztą jak przekroczyłeś to zapłać ale mandat a nie łapówkę jak to widać ,dobrze ze w Polsce już tak nie ma :) .
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Zoom -Zoom from Belgium
Przedstawiciel Beneluxu i Niemiec

Od: 26 mar 2010, 14:31
Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.

Postprzez milan2006 » 4 sty 2011, 14:01

Mariianek napisał(a):Ciekawe jak to będzie na euro 2012 jak zaczyna u nich jeździć jeszcze inni oprócz Polaków :)

Nikt normalny nie pojedzie tam samochodem, lotniska mają nawet O.K przynajmniej to w Kijowie.
Forumowicz

Postprzez Barthez » 4 sty 2011, 14:15

milan2006 napisał(a):Nikt normalny nie pojedzie tam samochodem

do Lwowa mozna – dalej na wlasne rydzyko ;)
milan2006 napisał(a):lotniska mają nawet O.K przynajmniej to w Kijowie.

to O.K. to troszke za mocno powiedziane. Do Okecia, Poznania czy Lodzi troche brakuje... nie wspominajac o np Dortmundzie czy Frankfurcie... ale jest znosnie ;) da sie wyladowac <spoko>

Mariianek napisał(a):jak zaczyna u nich jeździć jeszcze inni oprócz Polaków :)

tzn rosjanie, bialorusy, moldawianie no i moze czesi/slowacy...
Forumowicz

Postprzez milan2006 » 4 sty 2011, 15:54

Barthez napisał(a):to O.K. to troszke za mocno powiedziane. Do Okecia, Poznania czy Lodzi troche brakuje... nie wspominajac o np Dortmundzie czy Frankfurcie... ale jest znosnie ;) da sie wyladowac <spoko>

zgadza się, rok temu w Kijowie kobieta nie chciała mnie z lotniska wypuścić, głupoty opowiadała podobne do tych "stróżów prawa". 20 minut trwało zanim zrozumiała, że nic ode mnie nie dostanie. Ale tragedii jak dla mnie tam nie było. Co do poznania czy warszawy, to rzeczywiście nie ma co porównywać, ale i poznania nie da się porównać ani z frankfurtem ani nawet z monachium. Jeśli chodzi o Lwów to dla mnie jest to jeden wielki chlew-miasto jak i drogi wokół niego-żal tyłek ściska jak się pomyśli, że to dawne centrum polskiej kultury i nauki. Dlaczego piszesz, że za Lwowem to już na własne ryzyko? Ja objechałem już kawałek Ukrainy i jeszcze nikt mnie tam nie zjadł. Spotkałeś się z jakimiś nieprzyjemnościami, poza milicją i stanem dróg?
Forumowicz

Postprzez Barthez » 4 sty 2011, 18:20

milan2006 napisał(a):Dlaczego piszesz, że za Lwowem to już na własne ryzyko?

bardziej na mysli mialem stan drog ;) chociaz z lwowa do lucka jest "dobry+" nawet jak na nasze warunki.

milan2006 napisał(a):Spotkałeś się z jakimiś nieprzyjemnościami, poza milicją i stanem dróg?

tym razem musze powiedziec ze ludzie sa nadzwyczaj mili,sympatyczni i uczynni. Problemow zadnych – jesli samemu nie szuka sie klopotow...
co do incydentow
1) moj kolega dostal w czape bo za bardzo fikal na dyskotece, pokazali mu kto rzadzi i dalej byl spokoj
2) kiedys jakis burak wymusil pierwszenstwo zajezdzajac mi droge (czarna limuzyna z czarnymi szybami, kia czy cos..) to im pokazalem srodkowy palec. pozniej mnie probowali zatrzymac a jak im sie nie udalo to mnie gonili z 15km po dosyc kretej drodze (jechalem mx5 :D ) ale po serii ostrych zakretow i slalomu miedzy krowami odpuscili... Problemem bylo to iz nie moglem sie dodzwonic na milicje z komorki!!! aby poinformowac o zdarzeniu (do dzis nie wiem jaki nr krecic <co?> )

jak na 5 lat podrozy z czego ok 2spedzilem w wiekszosci na ukrainie to raczej wyjatki

ps
tak odnosnie zwierzakow biegajacych po drogach....
film nakrecilem na drodze Dniepropietrowsk – Kijow (cos jak u nas poznan-wawa) kilka lat temu a shady wstawil w YT :D
Forumowicz

Postprzez Marianek » 4 sty 2011, 20:26

milan2006 napisał(a):Nikt normalny nie pojedzie tam samochodem

Barthez napisał(a):tzn rosjanie, bialorusy, moldawianie no i moze czesi/slowacy...

Myślę ze 40% podróżnych z zachodniej europy może się autem wybrać
skoro kraj jakiś dostał euro to sobie wyobrażasz ze to normalny cywilizowany kraj,
chociaż Polskie drogi tez ich mogą zaskoczyć :D
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Zoom -Zoom from Belgium
Przedstawiciel Beneluxu i Niemiec

Od: 26 mar 2010, 14:31
Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.

Postprzez milan2006 » 4 sty 2011, 22:41

Mariianek napisał(a):Myślę ze 40% podróżnych z zachodniej europy może się autem wybrać

Byłeś kiedyś w Europie wschodniej? Ja mam z Poznania do Kijowa cały długi dzień szybkiej jazdy, od wczesnego rana do godzin nocnych. Dla ludzi z Niemiec czy Francji wyprawa samochodem jest totalnie bez sensu. Powiem szczerze, że większość Niemców z którymi mam do czynienia nawet do Poznania przylatuje samolotem bo są wygodni, stać ich i mają opinię o naszych drogach taką jaką mają-czyli kiepską. Jeśli chodzi o to czy będą sobie cokolwiek wyobrażać o Ukrainie jako kraju który dostał euro, to myślę że tacy niezorientowani to oni nie są i nie będą się narażać na wszelkiego rodzaju cyrki które mogą ich spotkać po drodze. Zauważ, że nawet w PL coraz rzadziej widuje się auta na zachodnich blachach, może poza Opolszczyzną, Dolnym Śląskiem-to się po prostu przestało opłacać.
Forumowicz