witam.jak w temacie,jakis czas temu mialem problem z szarpaniem podczas przyspieszania (przy ok 1500-2000 obr)na pb problemu nie bylo.okazalo sie ze padly swiece(przepalone)NGK.za namowa mechanika i zaprzyjaznionego sklepu kupilem BERU i problem znikl.po przejechaniu ok 2700km problem zaczyna powracac po dluzszej jezdzie(przedtem tez tak bylo ze najpierw tylko w trasie to sie dzialo)zaznaczam ze wszystkie mat eksploatacyjne wym. na biezaco.kable wn(BOSCH) maja przekulane ok 15000km.jakis czas temu przy diagnostyce wyskoczyly 2 bledy -sonda lbd i czujnik pol.walu.
czujnik wymienilem ,reset i oba bledy po przejechaniu 200km juz sie nie pojawily.po czasie mechanior sprawdzal sonde miernikiem i mowi ze jest padnieta(ale bledu nie wywalalo)poza tym zauwazylem zwiekszone spalanie(glownie benzyny).czy jest mozliwe ze przez padnieta sonde tak szybko padlyby swieczki?
323f 1,6 16v bg 93r.swiece padle po2700km szarpie na lpg
Strona 1 z 1
mało realne ... a raczej nie realne żeby przez padnięta sondę padły świece... poza tym 2700km na świecach to jest nic... spokojnie 40tyś powinny posłużyć... bardziej mi się wydaje że padły dlatego że były źle dobrane pod silnik tzn o nieodpowiedniej ciepłocie..
- Od: 7 wrz 2007, 12:51
- Auto: mx-3 1.6 107KM 98r
dobrane byly na 100%dobrze (w 2 sklepach podali ten sam symbol)zreszta to nie pierwszy raz bo od kiedy mam to auto -3lata ok 30000km to jest juz 4 komplet swiec!!
co moze byc tego przyczyna?kopulka nowa,palec jak nowy,kable prawie nowe,ogolnie pomiedzy tymi szarpaniami auto chodzilo bez zarzutu(tylko ssanie dosc wysokie-1500-1800 obr i dosc dlugo sie utrzymuje prawie do calkowitego nagrzania auta ale tak bylo od poczatku)instalacja ma 2 lata przejechane ok 25000 km filterek wym.co moze byc przyczyna tak szybkiego zuzywania swiec?(tak jak na zdjeciu avat.poprzednie ngk sie przepalily na wylot!)

Boźe,daj mi cierpliwość,bo jak mi dasz siłę,to ich wszystkich rpzp...le
moze to wina tego ze w ten dzien byla zajeb.odwilz na dworze i wilgoc,lal deszcz przy +0,5*c.wczoraj i dzisiaj problemu nie zauwazylem (ale nie jechalem dalej jak 30km)jutro wykrece i sprawdze swiece.
a z ta sonda przyszlo mi na mysl bo gdzies czytalem ze jak padnie to komp.daje zbyt bogata mieszanke i wtedy swieczki dostaja w pupę
a z ta sonda przyszlo mi na mysl bo gdzies czytalem ze jak padnie to komp.daje zbyt bogata mieszanke i wtedy swieczki dostaja w pupę
Musisz dokładnie przeanalizować co dzieje się z Twoim silnikiem, bo masz stanowczo za wysoką temperaturę spalania, może źle wyregulowany gaz, może zbyt uboga mieszanka. Na pewno musisz wymienić sondę lambda. U Ciebie powinny być świece NGK BKR6E-11, ale spróbuj założyć BKR5E, pracują w wyższym zakresie temperatur.
dzisiaj sprawdze swiece w jakim sa stanie ale jak bede kupowal to pewnie BERU bo coraz czesciej spotykam sie z opinia ze NGK sie nie nadaja do lpg(moj mechanik nawet nie chce o nich slyszec) i ogolnie po tym jak wyrobily sobie marke to spadla jakosc.zreszta jak kupilem auto w 'niemcach'to mialo wlasnie swieczki i kable BERU zalozone w serwisie mazdy.a sonde jaka polecacie oczywiscie procz oryginalu.3 lata temu jak zmienialem pro forma to kupilem GM uniwersalna.a co sadzicie o tej firmie NTK?ktos to juz uzywal?
NGK nie obniżyła jakości,tylko zmieniła specyfikę, tradycyjna świeca ma wytrzymać do 20kkm, są jeszcze irydowe, platynowe, ale i cena jest dużo większa. Ostatnio też puścili linie LPG Laser line, ale kosztują około 50 zł za sztukę.
Co do firmy NTK, to prawie każdy jej używał, to po prostu odłam NGK zajmujący się sondami.
Co do firmy NTK, to prawie każdy jej używał, to po prostu odłam NGK zajmujący się sondami.
thx michael.no to smialo kupie te sonde bo w intercarsie najtansze sa za ok.150zl,a NTK na alledrogo widzialem juz za 67zl .dzisiaj wykrecilem swieczki i okazalo sie ze sa przepalone -na porcelance normalnie okopcone podobnie jak na poprzednich(zdjecie na avatarze)tylko bardziej czarne niz brazowe
-a na elektrodach slady normalnego spalania(barwa itp)w najgorszym stanie jest swieca pierwsza od strony aparatu,im dalej w strone rozrzadu tym lepiej,a ostatnia prawie nie ma sladu
tak wiec po wymianie sondy wymienie chyba tylko 2 pierwsze swieczki od prawej .poza tym sprawdzilem kompa i wywala blad nr 17-uklad sprzezenia zwrotnego,gdzies wyczytalem ze to sonda.
wlasnie wrocilem od mecha.sonda wymieniona.zainwestowalem w NGK .zobczymy co bedzie

wlasnie wrocilem od mecha.sonda wymieniona.zainwestowalem w NGK .zobczymy co bedzie
no wiec sonde wymienilem,autko jakby zwawsze,ale...dzisiaj odwilz i znow szarpie na lpg
wieczorkiem w drodze na jump jak bedzie ciemno sprawdze czy nie ma choinki pod maska bo mechanior ogladal swieczki i mowi ze raczej sa dobre(pewnosci nigdy nie ma)i kazal sprawdzic kabelki wn.te co mam to BOSCH silicon i wymienialem ok. rok temu,ale rownie dobrze mogly na magazynie lezec 5 lat.dzwonilem do japamoto i polecali nippartsa za ok 70zl .pewnie ze wolalbym NGK ale koszt. trzy razy tyle!!
znalazlem ciemne miejsce,otwieram maske i zpoczatku nic,dalem gazu a tu ...choinka ze star treka
kabelki do wymiany.bzzyczek thx.to juz nie tak drogo sporo sie rozgladalem i w podobnej cenie sa tez BERU ale ilu kierowcow tyle opinii ktore lepsze .jak kupilem auto z rejhu to na ostatnim serwisie w mazdzie zalozyli kable i swieczki BERU.duzo dobrego slyszalem tez o SENTECH-ach,ale chyba jednak nie bede kombinowal i zakupie NGK ew. BERU
ps.po wymianie sondy spalanie w trasie spadlo o 50%dzisiaj zrobilem rowne 200km w tym 120 na autostradzie(ok120km/h)50km na krajowce ok100km/h reszta w miescie i spalila ok 15-16l pb na te 200km(przedtem 12,11)
ps.po wymianie sondy spalanie w trasie spadlo o 50%dzisiaj zrobilem rowne 200km w tym 120 na autostradzie(ok120km/h)50km na krajowce ok100km/h reszta w miescie i spalila ok 15-16l pb na te 200km(przedtem 12,11)
Kup te Ngk lub Beru mysle że bedą dobre ja popełniłem błąd i po urwaniu jednej fajki z orginalnych kabli które w bg były od nowości czyli jakieś 17 lat kupiłem jakieś niemarkowe za 40 zł i założyłem, niestety po miesiącu zaczęło sie szarpanie na niskich obrotach i musiałem wrócić do starych kabli, założyłem stare oprócz jednego i jest bajka także albo wymienić na jakieś markowe (drogie) albo pokleić taśmą stare 
Strona 1 z 1