Oświetlenie deski – jak wymienić żarówki ?
Też bym nie wpadł... Tyle że było coś podobnego w passacie i mrygało przy przyczepie bez tego pierwszego mrygnięcia (jak w mazdzie). Wiec zinterpretowałem to jako nieistotny gadżet. Ale jak podpiąłem pryzczepkę wszystko stało się jasne. Dlatego taki "mądry" jestem:)
-
Wacek
Witam!
Właśnie jestem po wymianie podświetlenia z zielonego na czerwone!!! REWELACJA!!!
Jak tylko dorwę się do aparatu to zrobię fotki.
Właśnie jestem po wymianie podświetlenia z zielonego na czerwone!!! REWELACJA!!!

- Od: 20 sie 2006, 22:39
- Auto: Mazda 6 2.0 2009r AT HB 42500km.
piotrek0077 napisał(a):Witam!
napisz proszę jaki material potrzebny do tej zmiany,tzn dokładnie jakie żaróweczki/?
pewnie tam są 2 szt w5w i cos jeszcze?
Madzia 626 Gf diTd-101 KM 1999 r
Czekamy na zdjęcia
U siebie wymieniłem wszystkie żarówki na nowe a zegarek/popielniczka podświetla się zielona diodą – jest OK
Fajnie byłoby zrobić zegary w GFie na wzór GG... czcionka i kolor oraz chromowana ramka – ale nie taka jak na allegro
U siebie wymieniłem wszystkie żarówki na nowe a zegarek/popielniczka podświetla się zielona diodą – jest OK
Fajnie byłoby zrobić zegary w GFie na wzór GG... czcionka i kolor oraz chromowana ramka – ale nie taka jak na allegro
Witam!
Do zmiany koloru oświetlenia potrzebne były:
Zegary – 2x W5W czerwone, 2xT5 czerwone.
Podświetlenie stacyjki – 1x T5 czerwona.
Popielniczka – T5 czerwona.
Komputer i zegarek – 2x T5 3mm bez cokołu czerwone.
Klimatronik – 3x T5 3mm bez cokołu czerwone.
Przy zegarku i klimatroniku było trochę zabawy bo trzeba być dokładnym i mieć lupę!!!
Wszystko do zrobienia samodzielnie trochę cierpliwości a efekt super!!!
Trzeba zwracać uwagę na żarówki jakie się kupuje bo są nie do końca barwione!, powinny być barwione do samych drucików na dole bo jeśli nie to może dawać pomarańczowy efekt.
Niestety próbowałem zrobić zdjęcia fonem ale jakość zła! Zrobię zdjęcia aparatem to wstawię!!!
Przy zegarku i klimatroniku było trochę zabawy bo trzeba być dokładnym i mieć lupę!!!
Trzeba zwracać uwagę na żarówki jakie się kupuje bo są nie do końca barwione!, powinny być barwione do samych drucików na dole bo jeśli nie to może dawać pomarańczowy efekt.
Niestety próbowałem zrobić zdjęcia fonem ale jakość zła! Zrobię zdjęcia aparatem to wstawię!!!
piotrek0077 napisał(a):Witam!
o ile w liczniku nie widze problemu
Witam!
Żarówki W5W i T5 kupiłem w sklepie http://www.sklep.variant.pl
żarówki T5 3mm kupiłem w sklepie http://www.sklep.avt.pl
Z klimatronikiem nie ma kłopotu tam są 3 cokoły na żarówki i trzeba się tylko trochę pobawić z blaszkami w tych cokołach,( najlepiej mieć lupę).
W zegarku jest tak samo!
Żarówki W5W i T5 kupiłem w sklepie http://www.sklep.variant.pl
żarówki T5 3mm kupiłem w sklepie http://www.sklep.avt.pl
Z klimatronikiem nie ma kłopotu tam są 3 cokoły na żarówki i trzeba się tylko trochę pobawić z blaszkami w tych cokołach,( najlepiej mieć lupę).
W zegarku jest tak samo!
dziś zmieniłem w liczniku na diody czerwone razem 4 szt.efekt jest fatalny
naprawde kiepsko to swieci....jakiego rodzaju diody nalezy zastosować? ja dałem takie walce za 2 zł szt..do podsufitki dałem rurke na smd (10zł) to efekt jest ok (w kabnie o wiele jaśniej)
Witam!
Diody świecą kierunkowo i efekt będzie marny.
Załóż zwykłe żarówki tylko czerwone światło jest rozpraszane i efekt jest ok.
Diody świecą kierunkowo i efekt będzie marny.
Załóż zwykłe żarówki tylko czerwone światło jest rozpraszane i efekt jest ok.
Witam. W Magdzie podświetlone są 3 wyłączniki z lewej strony, potencjometr jasności oświetlenia deski, który jest przy kierownicy z jej lewej strony, wyłącznik awaryjnych, zegarek oraz panel klimatronica (3 szt) i popielniczka. Ja za pierwszym razem założyłem LEDy- efekt bomba, tylko... Po jakimś czasie wszystkie zaczęły radośnie migać, normalnie dyskoteka. Zamieniłem na zwykłe żarówki i spokój.
- Od: 11 lut 2009, 00:43
- Auto: 626 GW 2,0B+LPG 2000
ja poszedłem na łatwiznę i po prostu kupiłem radio z zielonym podświetlaniem
które zresztą bardziej mi się podoba + czerwone akcenty
ale plusik za włożoną pracę
tylko ta klima jeszcze nie do końca przerobiona na czerwony

ale plusik za włożoną pracę

Wiesz co w zegarku z termometrem jest chyba podobnie jak w zegarach jakiś filtr dlatego że jak zainstalowałem białą żarówkę bez kondona to itak świeciło na zielonkawo. Jak Ty to zrobiłeś że takładnie na czerwono świeci?
Teraz Mercedes C200 Kompresor 192 KM , 2,0 benzyna/LPG
Ale Mazdę uwielbiam nadal :)
Ale Mazdę uwielbiam nadal :)
- Od: 26 lip 2009, 17:18
- Auto: Honda Accord, 2,0 benzyna, 155KM, 2005
Radex napisał(a):ja poszedłem na łatwiznę i po prostu kupiłem radio z zielonym podświetlaniem![]()
![]()
ale plusik za włożoną pracętylko ta klima jeszcze nie do końca przerobiona na czerwony
![]()
mam identyko zdanie jak Radex i rowniez kupilem radio z zielonym podswietleniem. Jednak to wcale nie bylo takie hop siup:) niebieskie podswietlenie w radiu podobalo mi sie bardziej, ale jak zanioslem swoj nowy nabytek do auta i spostrzeglem ze everythink jest zielone, od razu wrocilem do sklepu i dokonalem zamiany. CZytajac ten watek sam sie zastanawiam czy u mnie wszystkie diody swieca
SZUKAM DODATKOWEJ PRACY – KAT "B" I "C" KURS NA PRZEWOZ RZECZY. POMOC W REMONTACH !! MEBLE NA WYMIAR !!
Moja wola jest by w wypadku nagłej śmierci, moje tkanki i narządy zostały przekazane do transplantacji ratując życie innym. Informuję także, że o swej decyzji powiadomiłem moją rodzinę i najbliższych, którzy w krytycznym momencie winni ją uszanować.
Moja wola jest by w wypadku nagłej śmierci, moje tkanki i narządy zostały przekazane do transplantacji ratując życie innym. Informuję także, że o swej decyzji powiadomiłem moją rodzinę i najbliższych, którzy w krytycznym momencie winni ją uszanować.
Ja wlasnie jestem na etapie zmiany podswietlenia, dzisiaj dotarly do mnie zarowki ze strony podanej przez piotrek0077 i powiem tak, jedna wielka kupa. Piotrek czy aby na pewno zmieniales same zarowki w licznikach czy jeszcze cos z nimi robiles? O ile w zegarku/komputerze efekt jest dla mnie bardzo zadowalajacy to licznik to jakas porazka, wskazowki sa ok ale podswietlenie tarcz nie jest nawet zblizone do czerwonego ani do zielonego bo taki ma tarcza filtr pod spodem. Jest blado bialo delikatnie rozowe. Jutro bardzo inwazyjnie zabiore sie za tarcze i wydaje mi sie ze efekt bedzie taki jak powinien od poczatku. Jak bede pamietac o robieniu zdjec w trakcie prac to wkleje tutaj jako mala fotorelacje.
Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem. Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać.
Nic tak nie drażni kobiety jak....................................wszystko
- Od: 31 paź 2007, 22:54
- Auto: Sirion 1.3 s
Fiat Panda 1.1
Mako napisał(a):Ja wlasnie jestem na etapie zmiany podswietlenia, dzisiaj dotarly do mnie zarowki ze strony podanej przez piotrek0077 i powiem tak, jedna wielka kupa. Piotrek czy aby na pewno zmieniales same zarowki w licznikach czy jeszcze cos z nimi robiles? O ile w zegarku/komputerze efekt jest dla mnie bardzo zadowalajacy to licznik to jakas porazka, wskazowki sa ok ale podswietlenie tarcz nie jest nawet zblizone do czerwonego ani do zielonego bo taki ma tarcza filtr pod spodem. Jest blado bialo delikatnie rozowe. Jutro bardzo inwazyjnie zabiore sie za tarcze i wydaje mi sie ze efekt bedzie taki jak powinien od poczatku. Jak bede pamietac o robieniu zdjec w trakcie prac to wkleje tutaj jako mala fotorelacje.
a jaki kolor zarówek wkladasz
NAPRAWA / POGOTOWIE KOMPUTEROWE
PRANIE TAPICERKI SAMOCHODOWEJ I DYWANÓW, TRZEPANIE MECHANICZNE I USUWANIE SIERŚCI
KOMPLEKSOWE PROJEKTOWANE ARCHITEKTONICZNE I ARANŻACJA WNĘTRZ
http://WWW.AKDECOR.PL
PRANIE TAPICERKI SAMOCHODOWEJ I DYWANÓW, TRZEPANIE MECHANICZNE I USUWANIE SIERŚCI
KOMPLEKSOWE PROJEKTOWANE ARCHITEKTONICZNE I ARANŻACJA WNĘTRZ
http://WWW.AKDECOR.PL
Kolor czerwony, zielony kolor jest strasznie nudny a do tego przyzwyczajenie z poprzedniej mazdy robi swoje. Materialy na zmiane juz zakupione wiec jak wroce do domu to zabieram sie za robote zeby po zmroku zejsc do auta, zalozyc zegary i zobaczyc ze jest tak jak powinno byc.
Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem. Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać.
- Od: 31 paź 2007, 22:54
- Auto: Sirion 1.3 s
Fiat Panda 1.1