Średnica gum do zacisków hamulca

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez Lisu » 1 gru 2010, 09:33

Witam,

Nie wiem czy w dobrym miejscu zapytam – problem jest następujący.
Wczoraj miałem przygodę z prawym przednim hamulcem – w czasie jazdy odczułem dość mocne "zamulenie", myślałem że to hamulec ręczny – po dojechaniu do domu poczułem smród i zobaczyłem dym, którego źródłem okazała się być rozgrzana do czerwoności prawa tarcza hamulca przedniego. Ponieważ było to o godzinie 22 stwierdziłem, że na 18 stopniowym mrozie nic nie zdziałam. Dzisiaj po wizycie u mechanika muszę zamówić gumki do tłoczka zacisku przedniego koła.
Problem polega na tym, że nie wiem (mechanik także i w sklepie z częściami również) jakiej dokładnie średnicy powinny być owe gumki.
Jest ktoś z Was w stanie udzielić mi tej informacji (dość pilnie) lub pokierować do miejsca, w którym takie info mogę uzyskać ? Do najbliższego serwisu mazdy już dzwoniłem, ale Pan od części ma urlop :D

Dzięki i pozdrawiam
Lisu
Forumowicz

Od: 19 wrz 2010, 20:03
Auto: Mazda 323F BJ 1.6l 16V Nardi Torino

Postprzez karmazyn33 » 1 gru 2010, 11:03

Nie pamietam tych wymiarów , ale musisz kupić zestaw naprawczy , bo samych gumek tylko do tłoczków chyba nie kupisz. Ja taki zestaw kupowałem u kolegi z forum Smirnoffa ,ma sklep z częsciami – musiałbyś sie z nim skontaktowac, poszukaj w necie sklep Carspeed.pl

http://www.carspeed.pl/index.html

albo jak masz w pobliżu Intercarsto tam mozesz zapytać tylko zobacz tu który zestaw bedzie ci potrzebny

http://sklep.intercars.com.pl/

wyszukaj w osobowych swoje auto i w układ hamulcowy -hamulce tarczowe-zacisk hamulca tarczowego i w pozycji 8 i 9 są te gumki zobacz sobie zdjęcia a jak klikniesz symbol to jest opis co do czego pasuje ,. Mam nadzieje że choc troche pomogłem naswietlic sprawe
Forumowicz

Od: 5 sie 2008, 19:53
Auto: mazda323f-'99(1.5-88KM)Pb-LPG

Postprzez Lisu » 1 gru 2010, 11:30

Dzięki serdecznie, będę działał :)
BTW. Do serwisu Mazdy się dodzwonić to sztuka, a jak już się dodzwoniłem to nie można tam uzyskać żadnych informacji "bo nie" :/
Forumowicz

Od: 19 wrz 2010, 20:03
Auto: Mazda 323F BJ 1.6l 16V Nardi Torino

Postprzez sirpietero » 24 gru 2010, 14:44

witam,
nie wiem czy problem jeszcze aktualny, ale przerabiam temat u siebie. Przy ostatniej wymianie klocków, z przodu po lewej stronie był wieeeelki problem z wciśnięciem tłoczka – okazało się, że gumy do wymiany. Kupiłem je bez problemu w jednym ze sklepów sieci ad, mam nadzieję, że między świętami a nowym rokiem uda się wymienić wszystkie te elementy. Koszt całego zestawu naprawczego to bodjaże niecałe 20 zł.
Jesli juz jestes po wymianie, daj znac jak poszlo, gdzie robiles i ew. problemy
pozdrawiam
Początkujący

Od: 4 lis 2010, 15:10
Auto: 323F BJ DiTD 2.0

Postprzez buczos » 29 gru 2010, 22:13

mam podobny problem, dzisiaj poczułem nieprzyjemny zapach i okazało się że felga jest bardzo gorąca... pojechałem do mechanika, ściągnął klocki, posprawdzał i nie zauważył niczego niepokojącego, wieczorem po przebyciu 15 km problem ten sam... czyli pewnie tłoczek ??, ewentualnie gumki??... jutro pojadę jeszcze raz i postaram się coś z tym zrobić.
Kamil
Forumowicz

Od: 29 wrz 2007, 16:20
Auto: 2019 Mazda 6
2008 Peugeot 107
Było:
Laguna 3 GT
Mazda 3 Sedan BK Top Sport 323F BA

Postprzez adi3335 » 31 gru 2010, 01:10

Dupa a nie mechanik łatwo sprawdzić czy tłok odbija czy nie.
Robiłem w sportive zacisk reperaturka autofren 12zł i do tego smar atebremscylinder.
Na początku nie umiałem wsadzić tłoczka na nowych uszczelkach byłem z tym w 2 warsztatach i żaden nie dawał rady. Każdy mówił że zacisk do wyrzucenia. Ale dałem rade jeszcze raz dziwne bo tłoczek klinował się
YTS vvt-i
Forumowicz

Od: 18 wrz 2010, 00:35
Auto: YTS

Postprzez loscyp » 4 sty 2011, 13:39

buczos napisał(a):mam podobny problem, dzisiaj poczułem nieprzyjemny zapach i okazało się że felga jest bardzo gorąca... pojechałem do mechanika, ściągnął klocki, posprawdzał i nie zauważył niczego niepokojącego, wieczorem po przebyciu 15 km problem ten sam... czyli pewnie tłoczek ??, ewentualnie gumki??.

To na pewno guma osłaniająca tłoczek przerabiałem ten problem u siebie , jeśli jest rozerwana dostaje się tam woda itp tłoczek rdzewieje i sie nie cofa a wiadomo ze metal pod wpływem ciepła się rozszerza i tarcza jeszcze bardziej napiera na tłoczek i zaczyna się kolo grzać i śmierdzieć. Kupuje się zestaw naprawczy ja w inter carsie zapłaciłem 21pln za komplet gumek na jedno kolo , niestety problem zaczyna się przy zakładaniu ja zniszczyłem dwie zanim założyłem, oczywiście wcześniej trzeba wyciągnąć tłoczek żeby go wyczyścić najlepiej papierem ściernym wodnym jak najmniejszym
Forumowicz

Od: 21 maja 2008, 14:03
Auto: Mazda 323F 2.0 DITD 2002r

Postprzez buczos » 5 sty 2011, 17:06

hamulec naprawiony, do wymiany był tłoczek (60 zł, z mazdy 626), gumki, przewód i płyn hamulcowy :)
Kamil
Forumowicz

Od: 29 wrz 2007, 16:20
Auto: 2019 Mazda 6
2008 Peugeot 107
Było:
Laguna 3 GT
Mazda 3 Sedan BK Top Sport 323F BA

Postprzez graba » 15 cze 2011, 10:51

Witam
Mam taki problem z zaciskiem hamulca tylniego (tarczowy) a mianowicie cieknie mi płyn hamulcowy z tego miejsca gdzie wchodzi hamulec ręczny do zacisku. Znajduje się tam jakaś uszczelka i mam pytanie czy można ją wymienić za pomocą zestawu naprawczego i czy taka wymiana ma w ogóle sens czy należy wymienić cały zacisk?
Początkujący

Od: 25 paź 2008, 19:18
Auto: Mazda 323F 2.0 DITD BJ 2001r

Postprzez Borys » 16 cze 2011, 11:04

Z tego co pamiętam, to tam jest metalowo-gumowa uszczelka, która występuje w zestawach naprawczych.
Obrazek Obrazek
Forumowicz

Od: 29 lip 2007, 00:00
Auto: Lancer

Postprzez graba » 18 cze 2011, 12:49

A czy ktoś naprawiał taka usterkę za pomocą zestawu naprawczego no i czy się to udało naprawić ?
Początkujący

Od: 25 paź 2008, 19:18
Auto: Mazda 323F 2.0 DITD BJ 2001r

Postprzez filip8219 » 7 paź 2011, 08:54

mam takie pytanie...od jakiego autka będzie pasował zestaw naprawczy + tłoczek zacisku hamulcowego do protege5 2003 r. tył lewy ... bo z tego co zauważyłem to zacisk hamulcowy z tyłu w tych autkach jest troche inny niz w wersji europejskiej mazdy.... pozdrawiam
filip8219