Sonda lambda – oryginał czy zamiennik
Witajcie, ja wyminialem tez ostatnio w mazdzie 323c 96r 1.3 Hatchback i zakupilem za 180zl 4 zylowa taka jak mam u siebie, niestety przeroba wtyczki ale wszystko poszlo szybko i sprawnie. Moje pytanie brzmi co z dwoma bialymi kabelkami, obojetnie jaki do jakiego bo nie moge znalezc odpowiedzi, wiadomo czarny do czarnego ; szary do szarego tylko nie wiem co z bialymi bo auto dalej duzo palilo i teraz usunelem jeszcze dwa bledy bo czujniki (temp i powietrza) byly do wymiany i nie zdazylem sprawdzic jak spala po wymianie czujnikow.
- Od: 27 wrz 2010, 21:45
Ost tez wymianialem sonde, na oryginal. Bledow na razie komp nie wylapuje, ale za to pojawilo sie zaraz po wymianie falowanie obrotow. ;/ Trcohe to dziwne, bo na poprzedniej uszkodzonej sondzie nie bylo tego.
Hope for the best, prepare for the worst
Moja 323C
Moja 323C
- Od: 16 maja 2007, 15:02
- Auto: Mazda MX-3 white V6
Dziwna sprawa, sonda ma cos do tego? szybciej silniczek krokowy.
- Od: 27 wrz 2010, 21:45
Kupilem oryginal, ale uzywany! Sprzedawca zapewnial, ze niby sprawna/sprawdzona, moze tu jest problem. No ale komp by wyrzucal blad, nie? Odpiac ja i sprawdzic, czy wtedy beda obroty plywac?
Hope for the best, prepare for the worst
Moja 323C
Moja 323C
- Od: 16 maja 2007, 15:02
- Auto: Mazda MX-3 white V6
andrzej-w napisał(a):Kupilem oryginal, ale uzywany! Sprzedawca zapewnial, ze niby sprawna/sprawdzona, moze tu jest problem. No ale komp by wyrzucal blad, nie? Odpiac ja i sprawdzic, czy wtedy beda obroty plywac?
Wiesza jaką żywotność ma sonda? Sondę zapewne wykręcił z piętnastoletniego auta ze sporym przebiegiem i sonda już dawno przestała pracować jak należy. Jest to element, który tak samo się zużywa jak świece. Sprzedawca powie ci wszystko żeby sprzedać towar, który mu zalega.
Sprawdzić sondę można jedynie na oscyloskopie i trzeba umieć zinterpretować pomiary.
Sprawdzanie sondy przez ecu w samochodzie jest dość niedokładne i nawet jak nie ma błędów sonda może już zbyt "wolna"
Kupiłem w sklepie motoryzacyjnym w moim mieście za 110 zł i wyglądała jak te z allegro za około sto złotych a poprzednia oryginalna wyglądała troche inaczej. Nie chce oceniać bo moze to przypadek ale wkurzyłem sie bo wywaliłem paragon, może by mi wymienili chociaz w ramach gwarancji a takto dwa razy trzeba wykladac na to samo... Ale nie wiem czy nie zainwestowc wiecej i miec spokoj na dluzej, podobno uniwersalne bosche są dobre.
- Od: 27 mar 2010, 14:20
- Auto: 323F BA 1.5 96R
A w jakim pudełku ją dostałes? Moja była w pudełku no name, czyli zwykle biale pudełeczko bez zadnych napisów. A widze tu po aukcjach z allegrosza że występują te tanie zamienniki w pomaranczowych lub zielonych pudelkach juz z logiem NTK/NGK ale mimo wszystko z wygladu ta moja była identyczna z tymi w granicach 100-150 zł z allegro i na sondzie oczywiscie te same oznaczenia, nie wiem może poporstu na felerną jakas trafiłem.
- Od: 27 mar 2010, 14:20
- Auto: 323F BA 1.5 96R
Moja była w takim pudełku:
http://allegro.pl/ngk-oryginalna-uniwersalna-sonda-lambda-oza624-e4-i1476881810.html#gallery
Miała już smar na gwincie pod zabezpieczeniem widocznym na zdjęciu.
Był na niej wytłoczony napis: 'NGK/NTN MADE IN JAPAN'.
Jak narazie wszystko jest z nią ok.

Miała już smar na gwincie pod zabezpieczeniem widocznym na zdjęciu.
Był na niej wytłoczony napis: 'NGK/NTN MADE IN JAPAN'.
Jak narazie wszystko jest z nią ok.
- Od: 11 maja 2008, 16:53
- Auto: 323F 97' 1,5l BA Z5 :) LPG BRC SQ24
witam.potrzebuje nr.katalogowy sondy lambda.mazda 323F rok.96 poj.1.5 16V.nie wiem czy dobrze to napisałem ale prosze o pomoc
-
Artur.Anita.
- Od: 22 maja 2010, 12:43
- Auto: 323F BA / Z5 '97 + BRC SeQuent MY10 & Triumph Speed Triple 955i SE