Wzmiacniacz i Tuba vs akumulator

Wszystko o modyfikacjach i budowie nagłośnień naszych aut.

Postprzez dioz » 9 gru 2010, 19:05

Witam chcialem Sobie podlaczyc dopale plus tube do mojej mazdy i teraz mam pytanie poniewaz zauwazylem ze na wzmaku po wylaczeniu auta i wyjeciu kluczykow ze stacyjki wzmak nadal sie pali (czerwona kontrolka) i teraz nie wiem czy mi to nie rozladuje akusa poniewaz 2 dni temu kupilem sznajderka 62a i nie chcialbym sie nie dostac do auta na drugi dzien wiec na chwile obecna odlaczylem zasilajacy od akusa
Podpiete mam w nastepujacy sposob:
zasilajacy pod + a – pod srube po drodze blisko akusa wczepilem bezpiecznik w tubce i do do dopalki czincze z wyjscia radia do wzmacniacza + niebieski wczepilem nigdzie nie podpinajac jako sygnal zeby gral (tak mi kolega zalecil ktory Sobie montowal tube) tylko ze kolega ma wylacznik tuby na przycisku a mnie to jest zupelnie nie potrzebne i teraz nie wiem jak to zrobic aby po wyjeciu ze stacyjki kluczyka tube + wzmacniacz nie dzialaly
Pozdrawiam
Początkujący

Od: 1 gru 2010, 13:51
Auto: Mazda 626 2.0 16v B+LPG

Postprzez Radex » 9 gru 2010, 19:48

do radia, powinien lecieć kabelek zazwyczaj niebieski kolor w kostce z tego co kojarze (oznaczenie na radiu i wzmaku powinno być REM).
kabelek ten załącza wzmaka kiedy radio jest włączone.
Forumowicz

Od: 9 sty 2007, 23:24
Auto: Bunia

Postprzez dioz » 9 gru 2010, 21:06

czyli jak podlacze sygnal z remote do dopaly to automatycznie jak raio mi sie wylacza to wzmak ju znie dostaje napiecia
dzieki za podpowiedz
Jesli jeszcze moge sie zapytac mam 4 glosniki podlaczone do radyjka i z radyjka do wzmaka podlaczony sam sub w radyjki mam opcje w audio SUB i moge podglosnij albo przyciszyc i szczerze mowiac nie slysze roznicy a tylko moje soprany z przodu charcza i nie wiem za bardzo jak to rozwiazac zeby bass wyciszyc na glosikach co radyjko steruja a tube co zmak steruje zeby bylo podibie tego bassu bo boje sie ze wkoncu glosniki z przodu spale a to sa tylko te co byly montowane fabrycznie
Początkujący

Od: 1 gru 2010, 13:51
Auto: Mazda 626 2.0 16v B+LPG

Postprzez Radex » 10 gru 2010, 12:17

w radiu powinieneś mieć opcję BASS – to jest poziom basu głośników w drzwiach, zjedź na 0 albo jak Ci tam wygodnie, żeby nie charczały kiedy słuchasz najgłośniej.
Vocale tez ustaw niżej.

SUBWOOFER level to moc basu subwoofera, ale moc mozna dodatkowo ustawiać na wzmacniaczu potencjometrem, powinieneś mieć takie coś.
dodatkowo na wzmaku powinien być przełącznik hpf/lpf(same basy), tam wzmacniacz filtruje dzwieki i mozesz puscic sam bass na skrzynke

z tego co piszesz Subwoofer za slabo gra i jak podglosnisz to wtedy soprany charczą.

moze po prostu masz słabą Tubę tudzież wzmacniacz.

no chyba ze glosniki w drzwiach sie juz kończą..

pobaw sie generalnie ustawieniami...
Forumowicz

Od: 9 sty 2007, 23:24
Auto: Bunia

Postprzez zaczek111 » 11 gru 2010, 16:14

tak jak Radex pisze "pobaw sie generalnie ustawieniami..." bo na odległość ciężko coś innego wymyśleć. Jak to nic nie da to pisz...

Wykonuje Pomiary ilości dB- chetnych zapraszam na PW.

143,4dB i to jeszcze nie koniec ;)
Forumowicz

Od: 13 lut 2009, 17:43
Auto: Mazda 6 2.3GY 03r