Mazda 6 czy tańsza Insignia ?

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez chmooreck » 9 gru 2010, 12:59

Najtańszego, serwisować i tak będziesz w ASO.
Forumowicz

Od: 17 maja 2008, 18:37
Auto: M3 BP '19 2.0 180KM
M3 BM '14 2.0 120KM

Postprzez Szalotka » 9 gru 2010, 13:00

Ciezka sprawa.
Na twoje pytanie pojawi sie zapewne duza ilosc propozycji.
Szalotka

Postprzez Myjk » 9 gru 2010, 14:26

Nfs_King napisał(a):Jakiego brokera byście polecali?

Ja brałem swoją M6 w Auto-Perfect Sp. z o.o. , 81-162 Gdynia , ul. Kuśnierska 12D
Pozdor Myjk
Forumowicz

Od: 26 paź 2007, 08:01
Auto: Mitsubishi Outlander
PHEV '20

Postprzez Nfs_King » 9 gru 2010, 14:39

Auto Perfect od 2 tyg. nie mogę się do nich dodzwonić...
wszystkich fanów mazdy zapraszam na wczasy nad morzem
Początkujący

Od: 13 lis 2010, 01:46
Auto: Mazda 6 2.2 MZR-CD Exclusive Plus '10

Postprzez Szalotka » 9 gru 2010, 16:24

Jesli chodzi o nowe auta raczej wielkiej roznicy w cenie nie bedzie. O ile wogóle jakas bedzie.
Wszystko jest porownywalne. Chyba ze wyprzedaz rocznika to wtedy kazdy dealer moze dac inny upust celem przyciagnięcia klienta i pozbycia sie jak najszybcej aut magazynujacych. Choc rozbieznosc tez jest nie wielka.
Szalotka

Postprzez Nfs_King » 10 gru 2010, 13:45

OK, a odnośnie pierwszego pytania – czy uważacie że biorąc pod uwagę miesięczny poślizg czasowy powinni poczuwać się do jakiejś choć niewielkiej rekompensaty, czy raczej na nic nie powinienem liczyć, raczej cieszyć się że w ogóle chcą mi ją sprzedać?
Początkujący

Postprzez Myjk » 10 gru 2010, 15:53

Zależy jak umowę podpisałeś.
Pozdor Myjk
Forumowicz

PHEV '20

Postprzez Nfs_King » 10 gru 2010, 17:34

niestety w umowie nie ma nic o karach umownych itp. jest tylko termin dostarczenia samochodu określony jako "DO Listopad 2010" teoretycznie więc pod względem formalnym nie powinienem mieć roszczeń – po prostu nie wywiązali się z umowy więc oddają zaliczke i tyle. Chodzi mi jednak o sam fakt, bo od sierpnia czekam na samochód, czy to jest takie normalne że termin może aż tyle się wydłużyć? I czy to jest takie normalne, że nie należy mi się dla zwykłej przyzwoitości jakiś bonus? Fakt, u innych dilerów w tej chwili jak się orientuję cena za coś podobnego przeważnie jest delikatnie wyższa tak ok.2tys.

Auto Perfect mają ponoć ostatnią szt. do ściągnięcia wersja sport na 18' z silnikiem mocniejszym 180km w tej samej cenie co mój zamówiony, ale coś mi nie podchodzą – wczoraj udało mi się dodzwonić po wielu próbach, dzisiaj mieli przesłać pełną ofertę i cisza... więc trochę dziwne...
Początkujący

Postprzez Myjk » 10 gru 2010, 19:46

Nfs_King napisał(a):więc oddają zaliczke i tyle

Plus odsetki umowne. Grosze niestety.

Nfs_King napisał(a):Fakt, u innych dilerów w tej chwili jak się orientuję cena za coś podobnego przeważnie jest delikatnie wyższa tak ok.2tys.

Ale bierzesz pod uwagę, że jeszcze 3 tygodnie i to auto po zmianie rocznika automagicznie po wyjeździe z salonu straci około 10 tys. wartości? Możesz poczekać na to auto, ale się targuj w/w argumentami.

Nfs_King napisał(a):Auto Perfect mają ponoć ostatnią szt. do ściągnięcia wersja sport na 18' z silnikiem mocniejszym 180km w tej samej cenie co mój zamówiony, ale coś mi nie podchodzą – wczoraj udało mi się dodzwonić po wielu próbach, dzisiaj mieli przesłać pełną ofertę i cisza... więc trochę dziwne...

Fakt, trochę zakręceni byli z tego co pamiętam. Ale wszystko dobrze się skończyło, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że całość zamówienia odbywała się tylko na telefonie i mailu. Do momentu odbioru auta się z nimi nie widziałem, auta też nie. ;) Dodatkowo po ściągnięciu przetrzymali mi auto w PL przez 3 miesiące (czekało aż mi się poprzednie auto "skończy") na swoim parkingu, bezpłatnie.
Pozdor Myjk
Forumowicz

PHEV '20

Postprzez bartosz51 » 10 gru 2010, 20:12

Nfs_King napisał(a):czy uważacie że biorąc pod uwagę miesięczny poślizg czasowy powinni poczuwać się do jakiejś choć niewielkiej rekompensaty, czy raczej na nic nie powinienem liczyć, raczej cieszyć się że w ogóle chcą mi ją sprzedać?

Żartujesz prawda? To jest skandal, jak już wyżej pisałem. Na Twoim miejscu odstąpiłbym od tej umowy, a im kazał spier...ać na drzewo. Ci ludzie w salonach są nienormalni. Krzywdząco uogólniam, ale zanim kupiłem swój samochód (gdzie akurat byłem bardzo porządnie obsłużony) rozmawiałem z paroma salonami i zdecydowanie uznałem, że tak nie powinni zachowywać się ludzie, którzy chcą zarabiać pieniądze...

Myjk napisał(a):Plus odsetki umowne. Grosze niestety.

Jeżeli się umówiłeś na odsetki i jakieś niskie w dodatku, to pewnie tak. Jeśli w umowie nie określiliście wysokości odsetek (z wysokim prawdopodobieństwem tak jest), to masz prawo żądać ustawowych – 13% w skali roku.

Pozdrowienia
Bartek
Forumowicz

Od: 28 wrz 2007, 18:05

Postprzez Nfs_King » 10 gru 2010, 20:34

Właśnie dzisiaj w końcu przyjechały te auta i w tygodniu mam do odebrania... Z tego co czytam to faktycznie dealerzy niewiele mają na sztuce co jest dla mnie mega dziwne, ale jeśli spóźnienie nie wynika z winy dealera to centrala chociaż powinna sie poczuć do jakiejś rekompensaty – mimo że z umowy to nic nie muszą Nie oczekuje dużo ale choćby te zimówki dorzucili to byłbym zadowolony. Gościu dzisiaj mi powiedział że dzwonili w tej sprawie do kogoś tam wyżej z centrali, że więcej osób oczekiwało by czegoś więcej ale nic nie mogą zrobić... poważnie zastanawiam się nad zmianą – w tym auto perfekt też w końcu przesłali mi ofertę na ostatnią sztuke w tym roku, więc jest jeszcze możliwość...
jestem w kropce bo z jednej strony w końcu przyjechał ten mój midnight bronze z brązową skórą, natomiast w perfekcie ten ostatni co został to zwykły czarnuch bez skóry – za to wersja sport
Początkujący

Postprzez bartosz51 » 10 gru 2010, 20:54

Nfs_King napisał(a):Nie oczekuje dużo ale choćby te zimówki dorzucili to byłbym zadowolony.

Mnie dali. Razem z dodatkowymi felgami aluminiowymi, alarmem i parę tysi w dół. Znaczy się można.
Ale fajnie, że to już niedługo – przynajmniej tyle
pozdrowienia
Forumowicz

Od: 28 wrz 2007, 18:05

Postprzez Nfs_King » 10 gru 2010, 21:04

Mi w ramach rabatu dają czujniki parkowania, alarm, ciemne szybki i dywaniki :D i w zasadzie jeszcze tysiak rabatu.
Początkujący

Postprzez Myjk » 10 gru 2010, 21:42

Nfs_King napisał(a): Z tego co czytam to faktycznie dealerzy niewiele mają na sztuce

Mają bardzo dużo. Często nawet 20%.

Nfs_King napisał(a):ale jeśli spóźnienie nie wynika z winy dealera to centrala chociaż powinna sie poczuć do jakiejś rekompensaty

Jak mają klienta, czyt. nie muszą o niego dbać -- to nic nie muszą.

Nfs_King napisał(a): Nie oczekuje dużo ale choćby te zimówki dorzucili to byłbym zadowolony.

Negocjuj, powiedz, że nie mogłeś się doczekać i znalazłeś inne auto. Graj. Pamiętaj, że zaraz koniec roku i auto za moment straci wartość z tytułu rocznika. Tym też graj. Ja kupiłem swoje 25 tys. taniej, negocjacje zaczynając właśnie w podobnym okresie jak teraz mamy. Tylko, że wtedy już wchodziła GH.

Nfs_King napisał(a):ale nic nie mogą zrobić

Jasne. <lol>

Nfs_King napisał(a):poważnie zastanawiam się nad zmianą

W zasadzie jedynymi, którzy mogą wychować sprzedawców, są klienci, a nie jakaś tam "centrala".

Nfs_King napisał(a):z brązową skórą

Skóra nie jest wcale taka fajna. :P Znaczy, fajnie wygląda, ale w zimie tyłek przymarza (o ile nie ma podgrzewania), a w lato robią się jajka sadzone (i tu już problem, bo wentylacji nie ma nawet za dopłatą).
Pozdor Myjk
Forumowicz

PHEV '20

Postprzez Barthez » 10 gru 2010, 22:05

Myjk napisał(a): Znaczy, fajnie wygląda

powiedzialbym, iz na tym zalety sie koncza :]
Nfs_King napisał(a): w zimie tyłek przymarza (o ile nie ma podgrzewania), a w lato robią się jajka sadzone

to akurat male piwo... – wieksza niedogodnoscia jest brud – ciezko sie czysci, bez profi kosmetykow zapomnij, bo mozna latwo zniszczyc, a po drugie jesli jest brudne to jedyna zalete skory trafia szlak :]

do funcara <ok> ale na co dzien <nie>
Forumowicz

Od: 11 kwi 2005, 19:05
Auto: Jest

Postprzez Nfs_King » 10 gru 2010, 22:46

wcześniej w mondeo miałem jasną skóre i powiem tak efekt jest bajera, czyszczenie drobnych zanieczyszczeń lepsze niż tapicerki zwykłej, gorzej jak ktoś wcześniej nie dba o skórę to wtedy faktycznie ciężko domyć :/ pozatym ogrzewanie foteli jest więc zima nie straszna – pozatym autko stoi w podziemnym garażu więc nie zmarznie aż tak, a w lato też da rade – nie jest źle. To że po 20% marż mają to wyszperałem troche w necie kilka artykułów:
http://moto.wp.pl/kat,15952,title,Kupujesz-nowy-samochod-Dowiedz-sie-kto-na-nim-zarabia,wid,11152241,wiadomosc.html?ticaid=18fe3&_ticrsn=3
http://biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/360314,sprzedaz_aut_przestaje_byc_oplacalnym_biznesem.html,2
Początkujący

Postprzez Szalotka » 11 gru 2010, 01:15

Myjk napisał(a):(i tu już problem, bo wentylacji nie ma nawet za dopłatą).

Ta opcja ma :D

Obrazek
Szalotka

Postprzez Nfs_King » 17 gru 2010, 18:38

Pozostała jednak mazda, wczoraj odebrałem swoją madzie i mam nadzieję będe kolejnym szczęśliwym posiadaczem.
Początkujący

Postprzez chmooreck » 17 gru 2010, 19:28

Gratki
Forumowicz

Od: 17 maja 2008, 18:37
Auto: M3 BP '19 2.0 180KM
M3 BM '14 2.0 120KM