Zużycie paliwa | 323 BA / BH
przed zimą jazda miejska było 8,5 teraz w śniegach i mrozie aż 10 l. przy spokojnej jeździe co jest grane.
- Od: 20 lis 2010, 12:19
- Auto: mazda 323 1,3 16v model ba sedan 96
prawdopodobnie śniegi i mrozy jak sam napisałeś
- Od: 12 paź 2007, 17:38
- Auto: 323F BA 1.8 16v DOHC 1995
Toyota Celica VII – 2ZZ-GE – 2001
mazda fan;d napisał(a):Ja sobie załozyłem teraz sekwencje i jestem mega [tiiit] zadowolony:) pali mi teraz mniej gazu niz benzyny:) przy dosyc agresywnej jezdzie spaliła mi 8,7l LPG na 100km, a benzyny minimum 10l i to przy spokojnej jezdzie
.
Zamiast się cieszyć jedź na regulację zanim sobie wykończysz silnik... Nie ma takiej opcji, żeby silnik z poprawnie wyregulowaną instalacją sekwencyjną (wtrysk fazy lotnej) spalił mniej gazu niż benzyny. Z drugiej strony spalanie benzyny masz jakieś takie wysokie, więc może to nie problem gazu.
- Od: 23 sty 2009, 14:18
- Auto: MX-6 2.5 V6 '92
tez sie własnie obawiałem ze moze byc cos nie halo, ale po pytałem znajomych i 2 renomowanych mechaników w moim powiecie (łukowski) i mowił ze to własnie tak moze byc, bo wtryski mi leja w benzynie.. a mapy gazu idealnie sie zgrały z mapami benzynowymi.
- Od: 4 sie 2010, 13:23
- Auto: Mazda BA 323f 1.5 16V
czemu ma cos z sonda, wszystko zalezy jak dlugie odcinki robi na jeden strzal, czy auto stoi w garazu czy pod warstwa sniegu, czy odsnieza odpalone czy zgaszone auto, itp itd
a te twoje spalanie to mozesz opowiadac takim co nie maja mazdy, wlasnego portfela nie oszukasz
a te twoje spalanie to mozesz opowiadac takim co nie maja mazdy, wlasnego portfela nie oszukasz
Witam
wiem że temat spalania był już wałkowany ale nie mam już siły szukać i sprawdzać więc proszę o pomoc w osobnym wątku:)
Kupiłem ostatnio Mazdę 323 c z 1995 1,3 benzyn
wszystko chodzi oprócz ogromnego spalania jakie wynosi 13 litrów przy spokojnej jezdźie/
zaczęłem od wymiany filtrów paliwa powietrza oleju.
bez zmian więc zainwestowałem w świece NGK pod model oraz kable wn.
bez zmian spalanie dalej 13 litrów
idąc dalej radą wielu mechaników wymieniłem kopółkę palec oraz sondę lambda.
co najgorsze auto dalej pali 13 litrów sprawdzałęm błędy poprzez diodę led ale nic nie wykazało.
sprawdziłęm też miernikiem czujnik temperatury powietrza ale i on wydaje się być sprawny.Nie wiem co dalej robić oraz co jeszcze mogę wymienić
:( pozwiedzałem paru mechaników ale oni nie potrafili pomoc.dlatego zwracam się z proźbą na tym forum czy ktoś miał podobny przypadek albo czy ktoś wie co jeszcze można zmienić,
zastanawiałem się nad przepływomierzem ? czy to może być jego wina
dzięki za pomoc
mazda jeździ po mieście w różnych odcinkach nie tylko krótkich ale mimo to i tak chyba za dużo pali1
wiem że temat spalania był już wałkowany ale nie mam już siły szukać i sprawdzać więc proszę o pomoc w osobnym wątku:)
Kupiłem ostatnio Mazdę 323 c z 1995 1,3 benzyn
wszystko chodzi oprócz ogromnego spalania jakie wynosi 13 litrów przy spokojnej jezdźie/
zaczęłem od wymiany filtrów paliwa powietrza oleju.
bez zmian więc zainwestowałem w świece NGK pod model oraz kable wn.
bez zmian spalanie dalej 13 litrów
idąc dalej radą wielu mechaników wymieniłem kopółkę palec oraz sondę lambda.
co najgorsze auto dalej pali 13 litrów sprawdzałęm błędy poprzez diodę led ale nic nie wykazało.
sprawdziłęm też miernikiem czujnik temperatury powietrza ale i on wydaje się być sprawny.Nie wiem co dalej robić oraz co jeszcze mogę wymienić
zastanawiałem się nad przepływomierzem ? czy to może być jego wina
dzięki za pomoc
mazda jeździ po mieście w różnych odcinkach nie tylko krótkich ale mimo to i tak chyba za dużo pali1
model
323f BA 2.0 V6
TRASA
10/11L
MIESZANY
14L
MIASTO
15/16L I WIĘCEJ!!!!!!!!!!!!
Na pełnym zbiorniku 300km<co?>
nie wiem czy tak ma być czy coś jest nie halo
silnik pracuje bardzo dobrze tylko to spalanie
jak
u kumpla w 3.0 v6
323f BA 2.0 V6
TRASA
10/11L
MIESZANY
14L
MIASTO
15/16L I WIĘCEJ!!!!!!!!!!!!
Na pełnym zbiorniku 300km<co?>
nie wiem czy tak ma być czy coś jest nie halo
silnik pracuje bardzo dobrze tylko to spalanie
u kumpla w 3.0 v6
-
Korzen323
Moja V6 obecnie, zimową porą:
Trasa 7,5-8 l
Mieszany 9-10 l
Miasto 14-16 l .... na krótkich odcinkach.... ach ta zima
Trasa 7,5-8 l
Mieszany 9-10 l
Miasto 14-16 l .... na krótkich odcinkach.... ach ta zima

- Od: 9 sie 2006, 07:27
- Auto: JapanMuscleCar
Na trasie udało mi się osiągnąć 7,1-7,2 l a posiadam 323f w 1,5, nie wiem czy to dużo czy mało
-
eFkaAbdul
Moja Madzia 323 P z silnikiem 1.5 pali ok 12l/100km przy normalnej jeździe... w porównaniu do mojego kadeta 1.4 (sedan) który spala max 9l/100km to paliwożerna bestia
A może tak magnetyzery?
Prawdopodobnie działa to tak:
Zmniejszenie zużycia paliwa – 13 – 22% przy zachowaniu dotychczasowego stylu jazdy.
#
Uzyskanie efektu wysokooktanowego z tańszego paliwa (LPG, PB, ON).
#
Wzrost przyspieszenia na każdym biegu 15%.
#
Wzrost mocy i dynamiki silnika – 16%.
#
Wyciszenie pracy silnika.
#
Płynna i równomierna praca silnika w pełnym zakresie obrotów.
#
Wzrost prędkości maksymalnej – ok. 14%.
#
Lepsza praca gaźników i wtryskiwaczy paliwa.
#
Czyste świece.
#
Zapobieganie osadzania się nagaru w silniku (pierścienie tłokowe rozprężają się i doszczelniając cylindry przywracają nominalne ciśnienie sprężania silnika oraz likwidują główną przyczynę dymienia).
#
Łatwiejszy rozruch w niskich temperaturach (również diesel).
#
Znaczne wydłużenie żywotności oraz pełna sprawność pompy wtryskowej.
#
Zmniejszenie nagrzewania się turbosprężarki i przedłużenie jej żywotności.
#
Znaczne przedłużenie żywotności silnika i katalizatora.
#
Poprawa spalania rakotwórczego benzenu w benzynie bezołowiowej.
#
Spadek emisji spalin – od 50 – 80% – spaliny przestają wytwarzać charakterystyczny śmierdzący zapach zwłaszcza przy LPG i DIESEL.
Co o tym wynalazku sądzicie? Myślicie że to się sprawdza?
A może tak magnetyzery?
Prawdopodobnie działa to tak:
Zmniejszenie zużycia paliwa – 13 – 22% przy zachowaniu dotychczasowego stylu jazdy.
#
Uzyskanie efektu wysokooktanowego z tańszego paliwa (LPG, PB, ON).
#
Wzrost przyspieszenia na każdym biegu 15%.
#
Wzrost mocy i dynamiki silnika – 16%.
#
Wyciszenie pracy silnika.
#
Płynna i równomierna praca silnika w pełnym zakresie obrotów.
#
Wzrost prędkości maksymalnej – ok. 14%.
#
Lepsza praca gaźników i wtryskiwaczy paliwa.
#
Czyste świece.
#
Zapobieganie osadzania się nagaru w silniku (pierścienie tłokowe rozprężają się i doszczelniając cylindry przywracają nominalne ciśnienie sprężania silnika oraz likwidują główną przyczynę dymienia).
#
Łatwiejszy rozruch w niskich temperaturach (również diesel).
#
Znaczne wydłużenie żywotności oraz pełna sprawność pompy wtryskowej.
#
Zmniejszenie nagrzewania się turbosprężarki i przedłużenie jej żywotności.
#
Znaczne przedłużenie żywotności silnika i katalizatora.
#
Poprawa spalania rakotwórczego benzenu w benzynie bezołowiowej.
#
Spadek emisji spalin – od 50 – 80% – spaliny przestają wytwarzać charakterystyczny śmierdzący zapach zwłaszcza przy LPG i DIESEL.
Co o tym wynalazku sądzicie? Myślicie że to się sprawdza?
Mazda 323 P BA 1.5
- Od: 27 lis 2010, 18:54
- Auto: Mazda 323p 1.5 BA '97
Witam, te spalanie 1.5 jest porównywalne z innymi markami z tą pojemnością??, proszę
o opinie ponieważ jutro jadę pewnie po zakup 323p i nie wiem żeby czasem nie popaść w zamiar instalacji lpg, lub zmiany na coś innego. Zaczepiłem przypadkiem na parkingu kierowcę civic-a z silnikiem 1.4 i powiedział że pali w mieście w okolicach 8.5l…, sąsiad ma eskorta też 1.4 i podobnie, ile w tym prawdy niewiem . Naprawdę z5 palą 11-12l w mieście??. Z sentymentu do marki nie mogę się wyleczyć ze względu na GE. Także proszę o jakoś wypowiedz.
Pozdrawiam.
o opinie ponieważ jutro jadę pewnie po zakup 323p i nie wiem żeby czasem nie popaść w zamiar instalacji lpg, lub zmiany na coś innego. Zaczepiłem przypadkiem na parkingu kierowcę civic-a z silnikiem 1.4 i powiedział że pali w mieście w okolicach 8.5l…, sąsiad ma eskorta też 1.4 i podobnie, ile w tym prawdy niewiem . Naprawdę z5 palą 11-12l w mieście??. Z sentymentu do marki nie mogę się wyleczyć ze względu na GE. Także proszę o jakoś wypowiedz.
Pozdrawiam.
-
lukasz2387
oj potrafią wziąć te 12l
mi chyba coś ok tego spala, ale za dużych odcinków to nią nie robię

mi chyba coś ok tego spala, ale za dużych odcinków to nią nie robię
- Od: 13 wrz 2010, 11:10
- Auto: 323F Z5 Sparkle Green metallic '95