Czy to jest prawdziwa 323F BG GRSi?

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez jakistaki » 7 gru 2010, 14:34

Witam.

W sobotę kupiłem Mazdę 323F z 1991 roku. Nie miałem nigdy Mazdy, a że akurat się trafiła moim zdaniem okazja na Allegro to pojechałem i kupiłem. Tutaj zdjęcia:

http://imgur.com/a/8JnBJ/mazda_323f_grsi

Mam kilka pytań. Na prawym błotniku(siedząc w aucie, ze strony pasażera) jest naklejka GRSi. Z tego co czytałem na forum charakteryzuje się tym, że silnik ma 145KM. Jak sprawdzić czy to na pewno ta wersja? Auto nie wygląda raczej na jakieś kombinowane, śmiga niesamowicie. Podłużnice proste, jest parę delikatnych wgnieceń w okolicach maski. Na necie nie ma zbyt dużo info(chyba, ze źle szukałem). Proszę o jak najwięcej informacji(ile faktycznie ma KM oraz jaki moment obrotowy) na temat tej wersji. Jeśli potrzeba jakichś konkretnych danych, to proszę pisać.

Pozdrawiam.
jakistaki

Postprzez Dawidoski » 7 gru 2010, 19:54

Były dwie wersje silnika DOHC. Pierwszy bez katalizatora, produkowany do marca 1991r. który legitymował się mocą 137 KM i 160Nm.
Druga wersja to wersja z katalizatorem, produkowana do kwietnia 1991r. która ma moc 128 KM i 157 Nm.
Co do wersji GRSi, to normalna wersja GT. Nazwy GSRi czy GT były zależne od kraju, do którego produkowany był samochód. Wersja GSRi to chyba wersja, która szła do Belgii lub Holandii. Nie jestem do końca pewny.
Pozdrawiam
Młody.
Forumowicz

Od: 29 mar 2008, 14:50
Auto: RX8!

Postprzez Barthez » 7 gru 2010, 20:12

jakistaki napisał(a):ile faktycznie ma KM oraz jaki moment obrotowy

spodziewasz sie serii od 20letniego auta? najprostrzym sposobem jest podjechanie na hamownie.
przejrzyj tez temat:
http://gtrproject.mazdaspeed.pl/forum/v ... 02&t=42101
Forumowicz

Od: 11 kwi 2005, 19:05
Auto: Jest

Postprzez jakistaki » 7 gru 2010, 23:10

@bartezm,

nie spodziewam się serii od 20 letniego auta. Chodziło mi o to ile nominalnie ma. Dzięki za odpowiedzi. A co do półosi bo też czytałem gdzieś tu na forum, że są grubsze – prawda to?
jakistaki

Postprzez Barthez » 7 gru 2010, 23:24

Dawidoski napisał(a): 137 KM i 160Nm.

Dawidoski napisał(a):128 KM i 157 Nm.

a ktora z tych dwoch to sobie sam odpowiedz zagladajac pod auto – czy ma kat czy nie
roznica ta nie miala wiekszego znaczenia w osiagach.... mowie o serii
jakistaki napisał(a):A co do półosi bo też czytałem gdzieś tu na forum, że są grubsze – prawda to?

gubsze od czego? od 1,6 raczej tak a czy od 1,8 sohc to nie wiem – zapytaj o to w temacie ktory czytales – tam Ci szybciej ktos odpowie.
Forumowicz

Od: 11 kwi 2005, 19:05
Auto: Jest

Postprzez YaRQ » 8 gru 2010, 00:22

Prawdopodobnie nie masz kata i w tej wersji ma 140KM, rzadki okaz..
/ Jaro, pozdr.
Kupię osłone silnika (skrzyni) od lewej strony (l. koła)! i prawy przedni chlapacz do Xed6!
323 BestGeneration[*]

Obrazek
Forumowicz

Od: 7 mar 2008, 14:40
Auto: JMZ 323 BGT
JMZ X6 V6