Działanie prędkościomierza zależne od czujnika ABSu (brak wskazań predkościomierza)
Sprawdz bezpiecznik od abs'u i kable, no i sprawdz jesli zamienisz kable na czujniku czy wtedy bedzie dzialal. moze wystarczy kable zamienic a jesli nie no to nowy/uzywany czujnik.
- Od: 8 mar 2010, 19:20
- Auto: Mazda BA 323f 97' Z5 PB+LPG
Ford Focus 11' 1.6 tdci Titanium
Hej . Sprawdzę to dzisiaj. Kolega ma takie objawy jak Ty. Kontrolka świeci – brak ABS i prędkościomierz nie działa , ale czasami kont rolka zgaś nie i wszystko jest ok. Wymienił czujniki z przodu i nic. Wreszcie wyczailiśmy ten przekażnik , jak nie kliknie to już wiadomo że nic nie działa . Jak tak, to tak . Co najciekawsze gdy samochód jest zimny wszystko działa sprawnie . Jak się zagrzeje , dzieją się cuda . Wszystko wskazuje na ten przekaznik , ale on się boi sprawdzić błędy i pewności nie ma . Teraz jest zimno to wszystko gada ,chyba że jedzie dalej -to kicha . Za przekznik jest odpowiedzialny błąd, jest to na forum , chyba 51 . nara.
- Od: 15 kwi 2010, 09:51
- Auto: 323 F 1.8 96r.
ponownie ratunku.byłem w aso mazda Łódż i porażka .był problem z abs i licznikiem i jest to samo .ważny pan powiedział ,że skoro wymieniłem czujnik i jest żle to teraz mam wymienić moduł abs może zagra jak nie to dalej wymieniać -dobre.jak w mojej pracy ja bym tak komuś powiedział bym zasilił grono bezrobotnych.panowie-help . 1.co to jest moduł? i gdzie on jest .potrzebuje info (foto) jak sie odczytuje błędy ,lub pokazanie jak to zrobić w Łodzi albo adres mechaniora w Łodzi który to robi .z góry dzięki czekam na wieści
- Od: 15 lis 2010, 16:16
- Auto: magda 323 ba 1.5 16v 1997 sedan .była.jest 626 1999 2.0 115km hb. lpg
Garbu nie pisz takich glupot, A ty krzyskiek tak sparawdz bezpieczniki od absu a poznije tak wyjmij akumulator ta podstawke na ktorej stoi(akumulator) a pod tym znajduje sie pompa absu zobacz czy tam nie ma jakiegos kabla zasniedzialego albo cos innego.
Jak dla Ciebie to głupoty
ABS potrzebuje duuuużo prądu.
Wystarczy niedokręcona, zaśniedziała klema, słaby aku, niedostateczne ładowanie....
I sterownik będzie wywalał błąd i wyłączał układ.
Potwierdzone, nie tylko w Mazdzie.
AAAA jeśli nie wierzysz mi na słowo, to może stryjek Google pomoże
Wpisz: "świeci się kontrolka ABS słaby akumulator" i poczytaj wypowiedzi ludzi na innych forach moto.

ABS potrzebuje duuuużo prądu.
Wystarczy niedokręcona, zaśniedziała klema, słaby aku, niedostateczne ładowanie....
I sterownik będzie wywalał błąd i wyłączał układ.
Potwierdzone, nie tylko w Mazdzie.
AAAA jeśli nie wierzysz mi na słowo, to może stryjek Google pomoże
Wpisz: "świeci się kontrolka ABS słaby akumulator" i poczytaj wypowiedzi ludzi na innych forach moto.
Witam często korzystałem z rady udzielanych przez użytkowników tego forum, ale nie udzielałem się na forum. Tym razem jednak muszę się zwrócić z prośba o pomoc. Tak jak w temacie nie działa mi linka prędkościomierza. Przeszukałem allegro i inne tego typu strony i co mnie zdziwiło nigdzie nie mogę znaleźć odpowiadającej linki. Moja mazda to 323F rocznik 1997 silnik 1.5. Wiecie może jakie inne linki by pasowały albo gdzie mógłbym szybko dostać linkę??? Z góry dziękuje za odpowiedź.
Ostatnio edytowano 20 lut 2013, 01:26 przez stary91, łącznie edytowano 1 raz
Powód: poprawilem temat...
Powód: poprawilem temat...
-
stary91
Linka u Ciebie nie ma prawa działać, bo w tym modelu jej nie ma .....
Możliwe, że kabelki przy czujniku w skrzyni Ci się urwały

Możliwe, że kabelki przy czujniku w skrzyni Ci się urwały
- Od: 12 paź 2008, 22:43
- Auto: 323f BA 1.8 TURBO '96
Z tego co mi wiadomo to tu jest czujnik prędkościomierza elektroniczny....
sprawdź czy na skrzyni dobrze siedzi
...a może robiłeś ostatnio coś przy zegarach
sprawdź czy na skrzyni dobrze siedzi
...a może robiłeś ostatnio coś przy zegarach
- Od: 9 cze 2007, 21:51
- Auto: była Mazda 323F 1,5....
...teraz Francuz 3,0 V6
Nie nie robiłem nic. Z resztą samochód ten mam dopiero od kilku dni bo w tamtym tygodniu go kupiłem więc stąd też się bierze moja niewiedza odnośnie tego, że w tym modelu nie ma linki 

-
stary91
Pewnie masz absu bo nic nie piszesz ze ci kontorlka swieci ani nic z tych spraw. pewnie czujnik w skrzyni a jesli masz abs to pewnie przez czujnik ci nie dziala licznik.
np w skrzyniach francuskich (laguna, clio, puegeot) czasem wartość prędkości odczytywana jest z czujnika z ABSu
- Od: 9 cze 2007, 21:51
- Auto: była Mazda 323F 1,5....
...teraz Francuz 3,0 V6
Ma i to duzo:) sam sie przekonalem zerwalem kable przedniego czujnika i mi licznik przestal dzialac po zlutowaniu czujnika licznik zaczal normalnie bic kolemetry ale tylko przednie sa od tego zalezne.