Co do tych 14 amper, to wyraźnie napisałem, że jest to 'chwilowe' obciążenie, bo wiadomo, że na kierunkowskazach i światłach stop nie jeździ się cały czas, aczkolwiek często się ich używa, pół roku jeżdżę na światłach, ale i jak wyjeżdżam gdzieś poza miasto zawsze włączam światła mijania, żeby było bezpieczniej, a często jeżdżę...
Nie wiem, co mają piszczące żarówki cofania do LED'ów – dziwne porównanie
To jest fakt, że ledy świecą kierunkowo, ale dają bardzo mocne i jasne światło, więc odbłyśnika nie potrzebują, sam też nie widziałem, jak w Mazdzie to wygląda, ale przy innych zastosowaniach widziałem LED'y i spisują się doskonale.
Nie wiem natomiast, jak pobór prądu odnosi się do mocy, lecz jak znajdę kompetentne źródło, to będę wiedział
Co do fabrycznych zastosowań LED'ów, to nie wiem, czy widziałeś kiedyś najnowsze BMW serii 5 czy 7 czy też Mercedesa C klase, M klase, czy też Audi A6. W tych samochodach LED'yy znalazły zastosowanie w światłach takich, jak stop, postojowe, czy kierunkowskazy. Nie wiem, jak reszta, ale BMW stosuje pełne oświetlenie diodowe kierunkowskazów i lamp tylnych.
A Mazda zastosowała takie 'klasyczne', jak to napisałeś rozwiązanie dlatego, że w roku 1995 prawdopodobnie dzisiejsze LED'y były dopiero co testowane, o ile w ogóle istniały i żaden producent ich nie wprowadzał do produkcji masowej, o homologację się nie martwię, bo nikt mi nie zarzuci, że w światłach są LED'y a nie żarówki, bo nie będzie tego widać.
Dzieki za sugestie, ja jednak sam sprawdzę, jak to będzie wyglądało/działało a potem wysnuję wnioski, bo na razie to tylko teoria...
www.v6gryfice.pl
Kupujesz samochód ? Nie daj się nabrać ! Pomożemy Ci:
– Wybrać używany samochód
– Profesjonalnie zdiagnozować wybrany pojazd
– Wynegocjować niższą cenę
Ponadto:
– Zmierzymy twój czas na 1/4 mili, moc, moment obrotowy twojego pojazdu na sprzęcie G – Tech Pro Competition
– Zdiagnozujemy komputerowo usterki twojego samochodu