Wymiana płynu chłodniczego – instr. str.4

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez Lorento » 2 gru 2010, 15:05

.
POGROMCA ZENONÓW!
Nie przeginajcie! Gdzie? ....... W Aucie!!!
Forumowicz

Od: 2 lip 2008, 21:21
Auto: mazda 6 MZR 2,3

Postprzez Pankuba » 2 gru 2010, 15:27

W takiej formie, to my się koleś nie będziemy komunikowali. Zainteresowanym służę dokładniejszymi info, PW, żeby kolega inżynier nie został przygnieciony nadmiarem wiedzy ...
Obrazek
Forumowicz

Od: 20 sty 2008, 16:44
Auto: M6 GG '05 141 KM

Postprzez Hubix » 3 gru 2010, 01:17

Pankuba napisał(a):Pytanie pojawia się dlatego, że stałe utrzymywanie niskich obrotów powoduje niedosmarowanie niektórych części silnika, szczególnie obrywają silniki z turbo (podobno już po 20 minutach takiej pracy).

Czyli rozumiem, że silnik jest tak skonstruowany, że na wolnych obrotach jest zbyt małe ciśnienie oleju doprowadzające do uszkodzenia silnika ?
Forumowicz

Od: 29 maja 2010, 19:34
Auto: Mazda 6 2.0 CDVI Exclusive

Postprzez Erastotenes » 3 gru 2010, 04:15

Hubix napisał(a):
Pankuba napisał(a):Pytanie pojawia się dlatego, że stałe utrzymywanie niskich obrotów powoduje niedosmarowanie niektórych części silnika, szczególnie obrywają silniki z turbo (podobno już po 20 minutach takiej pracy).

Czyli rozumiem, że silnik jest tak skonstruowany, że na wolnych obrotach jest zbyt małe ciśnienie oleju doprowadzające do uszkodzenia silnika ?

Dla mnie dziwne stwierdzenie i pytanie? <co?> Jakby tak było to Mazda nie była by dobrą marką. Mimo to czekam na wyjaśnienia bardziej obeznanych w temacie. U mnie także chcę wymienić na nowy. Mam zamiar kupić płyn chłodniczy OEM Mazdy.
Obrazek
Forumowicz

Od: 16 paź 2009, 21:04
Auto: ex BJ TDVI RF4F '02 101PS
obecnie Kia QL

Postprzez Hubix » 3 gru 2010, 10:09

No, nie właśnie chciałem się zapytać czy tak jest bo pierwsze słyszę o tym.

Co z maszynami stacjonarnymi które np. cały dzień pracują na niskich obrotach bo takie są w ich wypadku wymagane ?

Taki sam mit jak z motocyklami 2T – nie zaleca się pracy na wolnych obrotach bo "mieszanka za słaba" <czarodziej>
Forumowicz

Postprzez Lorento » 3 gru 2010, 10:52

Nie widzicie, że kolega pierniczy trzy po trzy, tylko nie wiem w jakim celu? Na forum chce błysnąć rewelacją? Przeca to nie TVN i "Mam talent"..
Gwoli wyjasnienia. Silnik po zmontowaniu w fabryce pyrka na wolnych obrotach parę godzin na stanowisku.. ;P
POGROMCA ZENONÓW!
Forumowicz

Postprzez Pankuba » 3 gru 2010, 11:33

Hubix napisał(a):Czyli rozumiem, że silnik jest tak skonstruowany, że na wolnych obrotach jest zbyt małe ciśnienie oleju doprowadzające do uszkodzenia silnika ?

Info zaczerpnięte z dokumentów niemieckiej firmy dostarczającej części do silników. Jeśli przyswajasz niemiecki, mogę podesłać fragmenty tych tekstów, PW.

http://www.ms-motor-service.com/content ... oes&cls=01
Twierdzą, odnosząc się ogólnie do silników z turbo, że już 20 minut pracy na wolnych może uszkodzić turbosprężarkę (za słabe smarowanie i chłodzenie). Poza tym, wydłużona praca na wolnych obrotach powoduje niedostateczne smarowanie np. wałka krzywkowego czy ścian cylindrów, przy czym w przypadku tych elementów nie podają jakichś konkretnych ram czasowych niekorzystnych zmian. Jakkolwiek jest stwierdzenie, że kilkugodzinna praca na jałowym jest bardzo niekorzystna, a przy docieraniu silnika powoduje niedostateczne spasowanie tłoków (to tak w kontekście stwierdzenia, że silniki w fabryce chodzą na jałowym kilka godzin).
Obrazek
Forumowicz

Od: 20 sty 2008, 16:44
Auto: M6 GG '05 141 KM

Postprzez Lorento » 3 gru 2010, 12:18

To ja poproszę te dokumenta, a najlepiej je podlinkować coby wszyscy se poczytali. Obstaję póki co, że jest to kuriozalne zalecenie, niczym póki co nie poparte. Praca silnika na biegu jałowym daje dostateczne ciśnienie w magistrali olejowej, a przy minimalnych obrotach wału i praktycznie nieruchawym wirniku sprężarki nie następują wysilone warunki wymagające wzmożonego smarowania, przy założeniu że popmpa nie daje wtedy dostatecznego smarowania, w co watpię. Teoria o szkodliwości pracy na biegu jałowym musi zakładać, że wraz z upływem czasu wydajnośc smarowania spada, co nie da się nijak uzasadnić. Jeżeli i nawet, w co dalej watpie miałoby to mieć jakiś niekorzystny wpływ, to po stokroć szybciej zużycie silnika następuje na skutek błedów w obchodzeniu sie ze sprężarką ( deptanie na zimnym, nie wychładzanie jej po agresywnej jeździe). Więcej, podnosze że większe zużycie silnika powoduje jego gaszenie i uruchamianie, gdzie przez pierwsze sekundy w ogóle nie ma smarowania części!
Jednakowoż zgadzam sie, że praca na biegu jałowym zbyt długa nie jest wskazana, ale dlatego, że dostaniemy za to mandato, a nie że klęknie nam siłas!
Hogw!
POGROMCA ZENONÓW!
Forumowicz

Postprzez martyrdom » 4 gru 2010, 17:34

Nie chciałem wywołać tutaj jakiś kłótni <klotnia>
Żeby nie być gołosłownym to ja również podam źródło swoich informacji, tj. linka do instrukcji serwisowej napisanej przez Mazdę http://download.mx3.info/dokumentacja/mazda_6_workshop_manual_2002r_en.exe
Opis wymiany płynu i odpowietrzanie znajduje się na stronie 89 (E-3)

Nie miałem zamiaru podważać niczyjego doświadczenia odnośnie wymianu płynu, po prostu Mazda inaczej to opisała. Ciekawe dlaczego? :>

Grzyby napisał(a):P.S. Wg tego co wstawiłeś to wlewamy płyn tylko do zbiorniczka przelewowego. A w chłodnicy sucho.
I teraz mamy odpalić silnik...
Powodzenia :D

Czyli wlewając płyn do zbiornika przelewowego i mając zdjęty korek z chłodnicy nie nastąpi przelanie płynu do chłodnicy?? <co?> To jaki jest sens instnienia tego zbiorniczka?? Niektóre samochody wogóle nie mają korka na chłodnicy.

Hubix napisał(a):Wymieniałem ostatnio płyn w Clio..

Do układu wchodzi 5L płynu. Zalewam płyn, weszło około 2L i zbiornik wyrównawczy się zapełnił. Odkręcam odpowietrznik przy bloku, zaczął wyciekać płyn to zakręcam. Dolewam dalej płynu, znów pełny zbiorniczek, odkręcam odpowietrznik przy nagrzewnicy. Znów odczekuje 2 sekundy jak poleci płyn.

Uzupełniam zbiornik do oporu.

To tyle.

Widzisz, ja w punto miałem identycznie jak wymieniałem płyn. Ale w Mazdzie z tego co się zorientowałem to nie ma odpowietrzników przy bloku i na rurce do nagrzewnicy więc doświadczenia z Clio raczej nie na wiele się zdadzą ;)
BTW nie powinieneś uzupełniać zbiornika do oporu tylko do kreski z napisem MAX <diabełek>
Forumowicz

Od: 2 paź 2010, 23:20
Auto: Mazda 6, 1.8, sedan, 2004

Postprzez Grzyby » 4 gru 2010, 17:53

martyrdom napisał(a):Nie miałem zamiaru podważać niczyjego doświadczenia odnośnie wymianu płynu, po prostu Mazda inaczej to opisała. Ciekawe dlaczego?

Nie wiem dlaczego.
Dla mnie w opisie są błędy (chociażby brak słowa o wlaniu płynu do chłodnicy). Na pocieszenie ?? dodam że nie są to jedyne błędy w manualu (np. w manualu do 626 GE takich znalezionych ewidentnych baboli było kilka).

martyrdom napisał(a):To jaki jest sens instnienia tego zbiorniczka?

A jaki jest sens istnienia korka w chłodnicy? :)
Nie wiem jak w benzynie ale w dieslu wystarczy spojrzeć na zbiorniczek i miejsce gdzie rurka łączy go w chłodnicą. Musiałbyś zmienić podstawy fizyki żeby lejąc płyn do zbiorniczka wpływał od do chłodnicy :P
martyrdom napisał(a):Niektóre samochody wogóle nie mają korka na chłodnicy.

<czytaj>
Układ chłodzenia w Maździe (co już pisałem) różni się od większości aut. Stąd właśnie problemy z prawidłowym odpowietrzaniem, bo mechanicy którzy tego nie znają, robią "tak jak zwykle" ...
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Od: 3 paź 2004, 23:09
Auto: Peugeot 508 Hybrid4 '13
Suzuki Aerio 2.3l LPG '06
Renault Trafic 1.6 TT '16
Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Fiat Ducato Pilote First 62A, 2.5TDI, '98
Burstner Amara 535TK

Postprzez Arek_78 » 8 gru 2010, 12:26

Grzyby napisał(a):1) odkręcam korek chłodnicy,
2) dolewam tak, żeby widzieć poziom,
3) NIE zakręcam, odpalam i pyrka....
i tak przez min. 30 minut.
Jak ubędzie to dolewasz. Po tym czasie (mając full) zakręcasz korek i gasisz auto.
Jak ostygnie całkiem, sprawdzasz raz jeszcze i ew. dolewasz.

Hmm, procedura uzupełniania płynu w wersjach EU jest rodem zaczerpnięta z naszej rodzimej produkcji Ursusa C-360 :) – ciekawe czy japońce wykupili patent

Obecnie wszystkie powszechnie dostępne płyny chłodnicze są ze sobą mieszalne.
Forumowicz

Od: 1 cze 2009, 06:15
Auto: Mazda 6 3.0 V6 2006 r. 6-bieg; CarPC :)

Postprzez Hubix » 8 gru 2010, 14:43

Ktoś wspomniał, że układ chłodzenia w M6 jest bardzo skomplikowany.

Proszę o wytłumaczenie tego.
Forumowicz

Postprzez Arek_78 » 8 gru 2010, 15:12

Nie jest skomplikowany ale inny niż w większości aut. Z drugiej strony mechanicy też zapomnieli o szkoleniach i sami sie uczą. A jak uczą się sami to zanim się nauczą zawsze coś spier...ą.
W M6 3.0 V6 nie ma korka przy chłodnicy. Lejesz płyn i wsio jak ma dobry obieg to i się nie zapowietrzy nigdzie. Zrobisz pare km i automatycznie się odpowietrzy. Takie odpowietrzanie jest dla mechaników którzy mają zrobić usługę na miejscu żeby klient wyjechał autem i już nie wracał – bo jak maske podniesie to i tak większość nie wie co gdzie dolać. A kumaci wleją troche i po paru km doleją i jest ok.
Forumowicz

Postprzez Hubix » 8 gru 2010, 17:45

No to na czym polega ta inność ??

Jest chłodnica, nagrzewnica, pompa wody, węże. Co tam może być innego ?
Forumowicz

Postprzez Arek_78 » 9 gru 2010, 08:44

Obieg, ja mam grzaną przepustnice np.

Ogólnie układ chłodzenia to układ chłodzenia – nazwa ta sama. Ty czepiasz się szczegółów więc Ci wyjaśnie, że ta Twoja inność polega na tym że części od Renault nie wsadzisz do Mazdy :) ot i cała filozofia. Działanie układu jest takie same – w niektórych modelach wpięte są dodatkowe elementy do ogrzania (szczególnie w autach przeznaczonych na "zimne" kraje). Powiem że to bardzo fajna sprawa z tym grzaniem przepustnicy szczególnie jak pedał gazu nie jest na lince tylko na elektronice. Nie ma wtedy opóźnienia działania układu przy długotrwałych i większych mrozach.
Forumowicz

Postprzez Hubix » 9 gru 2010, 20:38

Dzięki Arek, bo np. o przepustnicy nie wiedziałem.

Ogólnie chłodzenie w M6 jest bardzo bardzo wydajne moim skromnym zdaniem. Wentylator włącza się naprawdę rzadko.
Forumowicz

Postprzez robson124 » 13 gru 2010, 13:13

witam podpinam sie tu ... mam pytanko dziś sprawdzałem temp. zamarzanaia płynu i wszystko jest ok tylko mam pytanie typu kolor płynu jest zielony a jeśli chcialbym dolać jak tam teraz dolać ?? kupić tez jakis ,, zielony,,?? pozdrawiam
Początkujący

Od: 8 gru 2010, 21:29
Auto: mazda 6 ,2003 kombi ,diesel

Postprzez Hubix » 13 gru 2010, 15:36

Kup Dynagel (10zł/1L) i możesz spać spokojnie.
Forumowicz

Postprzez robson124 » 13 gru 2010, 16:14

aa ok dzięki:)
Początkujący

Od: 8 gru 2010, 21:29
Auto: mazda 6 ,2003 kombi ,diesel

Postprzez zboq » 21 gru 2010, 17:42

Grzyby napisał(a):1) odkręcam korek chłodnicy,
2) dolewam tak, żeby widzieć poziom,
3) NIE zakręcam, odpalam i pyrka....
i tak przez min. 30 minut.
Jak ubędzie to dolewasz. Po tym czasie (mając full) zakręcasz korek i gasisz auto.
Jak ostygnie całkiem, sprawdzasz raz jeszcze i ew. dolewasz.

Próbowałem dziś zastosować tą procedurę, w związku z "myszami biegającymi pod maską po wyłączeniu silnika :D " i po chwili pyrkania płyn zaczął się podnosić aż musiałem zakręcić korek bo by się wylało.

Czy to oznacza, że nie muszę odpowietrzać ??
Btw. Auto nagrzewa się normalnie i grzeje normalnie. Chciałem tylko sprawdzić czy przypadkiem to "bulgotanie" nie jest związane w jakimś stopniu z zapowietrzeniem.
Obrazek
Forumowicz

Od: 11 lut 2010, 15:28
Auto: Mazda 6 GJ 2.5 SkyPassion Machine Gray Sedan